سیگار، دروازه اعتیاد به مواد مخدر است
جمعیت مبارزه با دخانیات اعلام کرد: رواج روز افزون مصرف سیگار، قلیان و مواد مخدر زنگ خطر جدی برای اعتیاد جوانان است.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، با توجه به ابلاغیه اخیر سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه از سوی رهبر معظم انقلاب و با عنایت به اهداف سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر که به تصویب سران سه قوه و ریاست وقت سازمان بهداشت جهانی رسیده است، مبنی بر هدف کاهش 30 درصدی استعمال دخانیات در افراد بالاتر از 15 سال تا سال 2025، دولت موظف است در برنامه هفتم سازوکارها و زیر ساختهای لازم جهت اجرای کامل قانون جامع کنترل با دخانیات را فراهم کند. جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران در شرایط تدوین برنامه هفتم توسعه در مجلس شورای اسلامی پیشنهاداتی ارائه داده است.
بندهای مهم مرتبط با موضوع دخانیات بدین شرح تقدیم میشود:
بند ۴: عدالت مالیاتی، ایجاد پایههای مالیاتی جدید
نظر به تأکید مقام معظم رهبری بر عدالت مالیاتی و با توجه به اینکه مالیات دخانیات در ایران یک چهارم مالیات عربستان سعودی، یک ششم ترکیه و یکدوم پاکستان است، فرمول پیشنهادی سازمان امور مالیاتی بر سیگار و انواع محصولات دخانی در طول برنامه هفتم اجرا شده و سالانه بر اساس نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی، تعدیل شود.
از ابتدای سال اول اجرای این قانون/ برنامه، مالیات بر مبنای حجم "Specific Tax" انواع سیگار و تنباکوی قلیان، به بند "ت" ماده 26 قانون مالیات بر ارزشافزوده مصوب 02.03.1400 به شرح زیر اضافه میشود:
1_ هر نخ سیگار تولید داخل با نشان ایرانی مبلغ سه هزار "3000" ریال
2_ هر نخ سیگار تولید داخل با نشان بینالمللی به مبلغ پنج هزار "5000" ریال
3_ هر نخ سیگار وارداتی به مبلغ شش هزار "6000" ریال
4_ هر بسته 50 گرمی تنباکوی قلیان داخلی مبلغ دویست هزار "200000" ریال
5_ هر بسته 50 گرمی تنباکوی وارداتی مبلغ چهارصد هزار "400000" ریال
ضمناً پیشنهاد میشود پس از پایان دوره پنجساله برنامه هفتم، فرمول تقدیمی جهت پایداری کنترل دخانیات بر اساس قانون جامع کنترل دخانیات، مصوب مجلس شورای اسلامی، سال ۱۳۸۵، هم چنان تداوم یابد.
بند 6: تأکید بر تأمین مواد غذایی و تولید کالاهای اساسی در داخل کشور
اصلاح الگوی کشت و اولویتبخشی به تولید کالاهای راهبردی کشاورزی
جلوگیری از توسعۀ کشت توتون و جایگزینی آن با کشت محصولات استراتژیک مانند برنج، گندم، جو، ذرت، نهادههای دامی و... در طول برنامه هفتم با اجرای برنامههای ترویجی و حمایت از کشاورزان.
بند ۱۲: ارتقای نظام سلامت
با عنایت بر اینکه از یکسو استعمال دخانیات، عامل خطر اصلی بروز بیش از 50 بیماری غیر واگیر و 20-18 نوع سرطان است. 20 تا 30 درصد موارد سکتههای قلبی و سکتههای مغزی مربوط به دخانیات است. سالانه نزدیک به 150 هزار مورد سرطان در کشور حادث میشود که با کنترل استعمال دخانیات از یکسوم موارد سرطان جلوگیری میشود. تحمیل هزینههای سنگین بر نظام سلامت؛ توجه و تمرکز بر کاهش مصرف دخانیات از جمله هزینه اثربخشترین مداخلات نظام سلامت به شمار میرود.
بند ۱۸: ارتقا سلامت اجتماعی، پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی به ویژه اعتیاد
استعمال دخانیات قوام خانواده را در کشور به شدت تهدید میکند و عامل جدی ناباروری در جامعه است. در خلال 4 سال اخیر استعمال دخانیات در دختران جوان "15-13 ساله" به میزان 133 درصد افزایش یافته است. دخانیات دروازه ورود به بزهکاریهای اجتماعی است. بیش از 95 درصد معتادین مواد مخدر دخانیات و الکل مصرف میکنند. به علاوه رواج روز افزون مصرف سیگار- قلیان و مواد مخدر زنگ خطر جدی برای اعتیاد جوانان کشور است.
لازم است برنامههای پیشگیری از مصرف دخانیات در صدر برنامههای وزارتخانههای آموزشوپرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی، صداوسیما، ورزش و جوانان و... قرار گرفته، اجرای قانون جامع کنترل دخانیات مصوب سال 1385 و ممنوعیت جدی تبلیغات و تمام اشکال ترویج آن از جمله پیشخوان سوپرمارکتها، دکهها و نیز نمایش صحنههای استعمال قلیان و سایر مواد دخانی در فیلمها و سریالهای تلویزیونی، شبکه فیلمهای خانگی و... در طول برنامه مورد توجه قرار گیرد.
دولت موظف است در سال اول برنامه در راستای ایجاد هماهنگی و نظارت عالی بر تولید، عرضه و تقاضای مواد دخانی نسبت به تشکیل سازوکار هماهنگی ملی، در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی اقدام کند. فارس
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید