ایران بهشت دلالان است نه بهشت پزشکان
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، رضا لاری پور با اشاره به اهمیت مهاجرت نیروی انسانی از کشور گفت: مهاجرت نیروی انسانی یعنی اینکه فرد تحصیل کرده‌ای که می‌تواند برای کشور منشأ خیر و برکات باشد به راحتی از دست می‌رود در حالی که می‌توانستیم آن فرد را در کشور نگه داریم، شاید آمار مهاجرت کادر درمان نسبت به سایر رشته‌ها از جمله مهندسی خیلی بارز و معنی دار نباشد، روند و شتاب نیروهای درمانی در سال‌های گذشته، تُند و رو به افزایش بوده که مسأله‌ای بسیار جدی است. کادر درمان نیروی ارزشمندی است و همه کشورها به نیروهای بهداشتی و درمانی نیاز دارند بنابراین تمام تلاش خود را می‌کنند که از نیروهای توانمند و متخصص سایر کشورها که ارزان قیمت هم هستند استفاده کنند که این مساله هم بر رشد و شتاب مهاجرت این نیروها، دامن زده است.

وی تصریح کرد: مهاجرت نیروهای انسانی فقط مخصوص پزشک، دندانپزشک و داروساز نیست بلکه سایر حرَف پزشکی مانند ماما، پیراپزشک، فیزیوتراپ و بینایی سنج و سایر شاغلین، این حرفه در زمره مهاجرین قرار دارند. پدیده مهاجرت، اصلاً آسان نیست و فقط جنبه اقتصادی و معیشتی برای مهاجران مطرح نیست بلکه علقه های فرد در کشورش، بسیار زیاد است و پدیده مهاجرت، علاوه بر آسیب‌های روحی و روانی برای فرد مهاجر، کار بسیار دشواری است. وظیفه خدمتگزاران کشور است که طوری برنامه ریزی کنند تا مهاجران، در کشور بمانند و در همین کشور، ارائه خدمات کنند و از ارائه خدمات خود، لذت ببرند، گواهی حُسن سابقه کار یا عدم سو پیشینه از سوی سازمان نظام پزشکی کل کشور برای مهاجران، صادر می‌شود که از آخرین مراحل مهاجرت نیروهای انسانی است اما هر فردی که این گواهی را دریافت می‌کند، منجر به مهاجرت دائمی در خارج از کشور نیست.

مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل سازمان نظام پزشکی کل کشور روند مهاجرت نیروهای درمانی قبل از دوران همه گیری کرونا را با شتاب بالا ندانست و گفت: در دوران کرونا که حمل و نقل و رفت و آمد بین کشورها دشوار بود آمار دریافت گواهی حسن سابقه کار و مهاجرت این نیروها کاهش یافت اما بعد از آن شاهد آمار افزایشی و بیش از گذشته هستیم و رشد مهاجرت نیروهای درمانی دو برابر سال‌های قبل از کرونا شده است، باید مشوق‌هایی برای ماندگاری نخبگان در کشور تعریف شود، یکی از تسهیلات و مشوق‌هایی که می‌توان به نخبگان کشور ارائه کرد خودروهای با کیفیت و ایمن به آنهاست. رتبه معمولی که امسال بدون سهمیه در رشته پزشکی بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی پذیرفته می‌شود حدود ۱۲ تا ۱۳ هزار است چون ورودی رشته پزشکی در کنکور امسال حدود ۱۱ هزار است.

لاری پور با اشاره به مخالف ۴ رکن تخصصی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، سازمان نظام پزشکی فرهنگستان علوم پزشکی و وزارت بهداشت با افزایش ظرفیت پزشکی به صورت غیراصولی اثرگذار نیست گفت: در حال حاضر با در نظر گرفتن سهمیه حتی ممکن است تا رتبه ۱۰۰ هزار هم در رشته پزشکی پذیرفته شوند که زمان‌های قبل اینگونه نبود و در حال حاضر پزشکی تنها نقطه خوداتکایی کشور بوده است چون نه در حوزه صنعت، کشاورزی و اقتصاد قابل اتکا نداریم و تنها مواردی که نقطه خوداتکایی داریم امنیت و دفاعی و سلامت است امروز برای هیچ اقدام پزشکی نیازمند خارج از کشور نیستیم در خیال هیچ ایرانی این فکر خطور نمی‌کند که باید برای عمل قلب یا چشم باید به خارج از کشور سفر کنم در حالی که ۳۰ تا ۳۵ سال پیش چنین اتفاقی رخ می‌داد اما در آینده بسیار نزدیک ممکن است به وضع دهه‌های گذشته مبتلا شویم.

وی اظهار کرد: تحقیقاتی در مورد علل مهاجرت نیروی انسانی انجام شده و خیلی افراد هنوز میانگین دریافتی جامعه پزشکی را نمی‌دانند. ۱۵ هزار رزیدنت، ۱۵ هزار نیروی طرحی، ۲۰ هزار عضو هیأت علمی، بیش از ۹۰ هزار پزشک عمومی و حدود ۶۰ هزار پزشک متخصص در کشور فعالیت می‌کنند. ممکن است حدود ۴۵ هزار نفر از پزشکان خارجی از حیطه کار اصلی خود خارج شده اند. میانگین دریافتی جامعه پزشکی، حدود ۱۲ تا ۱۳ میلیون تومان است که اکثر مردم این را نمی‌دانند و تصور می‌کنند این اعداد نجومی است، ایران بهشت دلالان است نه بهشت پزشکان، حقوق و دریافتی رزیدنت‌ها تا دو سال پیش، حدود دو تا ۴ میلیون تومان بود و برای افزایش آن، دستور مقام معظم رهبری لازم بود تا تغییر کند. در حق نخبگان اجحاف می‌کنیم. دریافت مبلغ برای آزادسازی مدرک افزایش یافته است اما جلوگیری از خروج نخبگان از کشور روشی شکست خورده است. کشورهای خارجی کم کم به مدرک هم توجهی ندارند و برای جذب مهاجران شرط داشتن مدرک زبان را برداشته اند و با امتحان مهارت و شایستگی فرد مهاجر را می‌سنجند و به او کار می‌دهند.

مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل سازمان نظام پزشکی کل کشور اضافه کرد: این سازمان تمامی علل و عوامل مهاجرت پزشکان و نیروهای درمانی را جمع آوری و به همه مراجع ذی صلاح و تصمیم گیر ارائه کرده است و در حوزه مهاجرت بیش از ۴ تا ۵ دستور رئیس جمهور داریم که به معاونین و وزرای مختلف این دستورات، داده شده است پزشک جوان ما با ۱۲ میلیون تومان از پس هزینه‌های زندگی بر نمی‌آید بنابراین از نظر اقتصادی و معیشتی مشکلات جدی دارند. اولین عامل مهاجرت نیروهای انسانی در حوزه پزشکی و درمان، اقتصادی و معیشتی، دومین عامل، کم توجهی به جایگاه حرفه‌ای و هجمه‌های رسانه‌ای، سوم عامل دلایل شخصی و خانوادگی و چهارمین عامل عوامل سیاسی و فرهنگی است.

وی به ارائه راهکارهایی به منظور جلوگیری از مهاجرت گسترده نیروهای درمانی از کشور پرداخت و افزود: اولین راهکار فهم درست و عمیق سیاستگذاران از مسائل حوزه سلامت و حوزه پزشکی است چون سفره سیاستمداران و مسئولان کشور در حوزه درمان با مردم عادی جداست و مسئولان ما برای دریافت خدمات به فلان آقا یا خانم دکتر مراجعه می‌کنند که محیط و درآمد او متفاوت از سایر همکارانش است تعداد پزشکان در کشور مناسب اما توزیع آنها نامناسب است از نظر عدد و رقمی، کمبود پزشک در کشور نداریم بلکه توزیع جغرافیایی آنها، نامتوازن است. جراحی عروق یکی از رشته‌های ضروری و لازم برای خدمات تروما است و در کل کشور باید جراحان عروق، حضور داشته باشند اما آیا توزیع آنها، متوزان است؟

لاری پور ادامه داد: حفظ شأن و کرامت علم و جامعه پزشکی اجرای قوانین و اسناد بالادستی حوزه سلامت، تسهیل فضای کسب و کار و وضع تعرفه‌های واقعی مانند سایر اقشار، ارائه بسته‌های تشویقی به فارغ التحصیلان جوان برای افزایش ماندگاری در کشور و مناطق محروم و همچنین بهبود وضعیت دانشجویان و دستیاران جهت ادامه تحصیل از دیگر راهکارهای جلوگیری از مهاجرت جامعه پزشکی است، تعرفه اقشار مختلف از جمله طلافروش و وکلا را چه کسی تعیین می‌کند؟ تنها تعرفه‌ای که اجباری تعیین می‌شود، تعرفه خدمات پزشکی است و آن هم بر مبنای واقعیت دیده نمی‌شود که در این صورت، از شفافیت، دور می‌شود، در سال‌های گذشته مثلاً در سال ۹۰ حدود ۹۴ درصد، تب تخصص گرایی موج می‌زد و همه دوست داشتند متخصص و فوق تخصص شوند. چه می‌شود که استقبال نسبت به آزمون دستیاری که مهمترین آزمون پزشکی و تخصص است اینقدر کاهش می‌یابد؟

مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل سازمان نظام پزشکی کل کشور گفت: پزشکان عمومی در سنوات گذشته بیشترین تعداد درخواست کنندگان گواهی حسن سابقه کار برای مهاجرت بودند اما امروز متخصص و فوق تخصص‌ها درخواست‌های زیادی برای دریافت این گواهی و مهاجرت دارند و میانگین سنی جامعه پزشکی در دریافت این گواهی قبلاً ۲۵ سال و در حال حاضر ۳۵ سال است. مهاجرت به خارج از مهاجرت درون کشور و از یک شغل به یک شغل دیگر و یا رشته به رشته‌ای دیگر کمتر است، آزمون رزیدنتی با تعداد شرکت کننده‌های کافی برگزار نمی‌شود، در رشته‌های بیهوشی، اطفال و طب اورژانس، بالای ۵۰ درصد ظرفیت رزیدنتی، خالی می‌ماند. کدام رئیس دانشگاه علوم پزشکی می‌گوید اگر رزیدنت یا دستیار در دانشگاهش پذیرش شود رقیبی برای آینده او خواهد بود؟

به گزارش مهر وی در پایان مهاجرت را پدیده‌ای بد ندانست و افزود: منظور ما از افزایش مهاجرت جامعه پزشکی نفی بلد یا تبعید اجباری است. سربازی در کشور یک امر اجباری است اما پزشک عمومی و متخصص و فوق تخصص وقتی فارغ التحصیل شد باید به طرح اجباری برود باید رزیدنتی را شغل محسوب کنیم، رزیدنتی که مسئولیت دارد، دیه می‌پردازد و قصور را به گردن می‌گیرد، به تنهایی کار می‌کند و گاهاً تا ۲۰۰ یا ۳۰۰ ساعت در بیمارستان حضور دارد چرا شغل محسوب نمی‌شود؟ دستورالعمل ماندگاری خدمت پایدار در کشور نوشته شده و ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان می‌خواهد با تأخیر پرداخت شود که باعث نارضایتی می‌شود. همچنین مرگ خودخواسته دستیاران پزشکی در یکسال گذشته بسیار جدی بوده که حتماً باید به آن توجه شود.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.