واردات واکسن‌های مشابه تولید داخل در شرایط کمبود ارز سوال‌برانگیز است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، حسین امیرعضدی در حاشیه بازدید از تعدادی از شرکت داروسازی استان البرز گفت: اکنون ۵۷ شرکت داروسازی عضو انجمن تولیدکنندگان و صادر کنندگان داروهای بیوتکنوژی ایران هستند که در این شرکت ها خدمات لازم در زمینه تجهیزات پزشکی، آزمایشگاهی، پلاسما، واکسن های انسانی و دامی و صنایع جانبی ارائه می شود.

دبیر انجمن تولید کنندگان و صادرکنندگان داروهای بیوتکنولوژی ایران با اشاره به ۲۹ مهرماه روز ملی صادرات گفت: میزان صادرات سالانه کل داروی کشور ۷۰ تا ۸۰ میلیون دلار است که ۶۰ درصد آن را محصولات بایوتک "با دانش بالا" تشکیل می دهد و باید دولت نگاه ویژه ای به صنعت بایوتک داشته باشد، بدون حمایت از صنعت بایوتک ادامه مسیر تولید در این بخش غیر ممکن است ضمن آنکه تقویت بخش بیوتکنولوژی دارویی برای نظام دارویی و سلامت کشور ارزش افزوده به همراه دارد، تولید واکسن ها و داروهای با دانش بالا ضمن ارز آوری از خروج ارز از کشور جلوگیری می کند.

وی با بیان اینکه تولید محصولات بایوتیک در دنیا گران تمام می شود اظهار کرد: کشور ما از ۲۰ سال پیش تاکنون به سمت تولید محصولات دارویی با دانش بالا روی آورده و در این زمینه سرمایه گذاری کلانی صورت گرفته است، از ۵۷ شرکت عضو انجمن تولید کنندگان و صادرکنندگان داروهای بیوتکنولوژی ایران هفت شرکت در زمینه تولید واکسن فعالیت دارند که دستاوردهای آنها با توجه به شرایط تحریمی کشور ستودنی است، از مجموع هفت شرکت تولید کننده واکسن عضو این انجمن ، پنج شرکت در زمینه واکسن های انسانی و ۲ شرکت در بخش دامی، تولید محصول دارند.

امیرعضدی با اشاره به مسوولیت اجتماعی این انجمن گفت: در هیات مدیره انجمن تصمیم گرفته شد از افراد نخبه در این صنعت با جایزه ای به نام "ایران بایو" تجلیل شود که همایش آن در خردادماه امسال برگزار شد و در بهمن ماه سال جاری نشست فراخوان برگزار خواهد شد، تا حدود ۲۵ سال پیش واردات دارو برای کشور مناسب بود زیرا هم ارز کافی وجود داشت و هم به دانش داخلی کمک می کرد، امروز جای سووال این است که در شرایطی که کشور ما با مشکل ارزی مواجه است و تولید داخلی هم می تواند نیازهای دارویی کشور را تامین کند چرا واردات واکسن انجام می شود؟، در این وضعیت نباید ارز داخی صرف واکسن های لوکس وارداتی شود بلکه بهتر است به جای آن محصولاتی که امکان تولید انبوه آنها کم است وارد کرد.

دبیر انجمن تولید کنندگان و صادرکنندگان داروهای بیوتکنولوژی ایراندر خصوص اینکه چرا با وجود اظهارات اخیر رهبری در جمع نخبگان مبنی بر خودداری کامل دستگاه‌ها و شرکت‌های دولتی از واردات و خرید محصولات خارجی که مشابه آنها در شرکت‌های دانش‌بنیان تولید می‌شوند، همچنان شاهد واردات برخی از واکسن‌های خارجی دارای مشابه تولید داخل هستیم؟ گفت: این سوال برای خود ما هم وجود دارد و هنوز پاسخی برای آن پیدا نکرده‌ایم. شرکت‌های دانش‌بنیان در حال کار و تولید هستند و این سوال را باید از بخش دولتی بپرسید.

وی در پاسخ به این سوال که آیا دولت و شرکت‌های بخش خصوصی سیاست خاصی در حوزه توسعه درمان‌های جدید مانند سلول‌درمانی، ژن‌درمانی و غیره دارند؟ گفت: دنیا به سمت ژن‌درمانی رفته و صنعت بایوتک ایران نیز به این حوزه ورود کرده است. یکی از شرکت‌های انجمن در این زمینه ورود کرده و به مرحله مطالعات بالینی هم رسیده اما در مرحله‌ای در کمیته اخلاق دچار مشکل و کار متوقف شد. در هفته گذشته سرمایه‌گذاران این پروژه تصمیم به توقف کار گرفتند، با اینکه بیش از ۸۰ میلیارد تومان طی سه سال گذشته در این پروژه هزینه کرده‌اند. انجمن در این موضوع ورود کرد و جلسه‌ای در سازمان غذا و دارو داشتیم و امیدواریم به زودی مشکل این پروژه از سمت سازمان غذا و دارو حل شود و قطعا این پروژه که کاری ملی و ارزشمند است به ثمر خواهد نشست.

امیرعضدی اضافه کرد: از سوی دیگر هزینه این ژن‌درمانی برای هر بیمار حدود پنج تا شش میلیارد تومان خواهد بود. اینکه این درمان وارد بیمه شود یا خیر علامت سوال بزرگی دارد. در راستای مسوولیت‌های اجتماعی انجمن به سرمایه‌گذاران، شرکت توسعه‌دهنده و سازمان غذا و دارو پیشنهاد کردیم صندوقی در انجمن ایجاد شود و راه‌هایی را برای تزریق پول در این صندوق پیدا کنیم و انجمن هم متولی آن شود و براین اساس هر بیماری که واجد شرایط دریافت این ژن‌درمانی باشد پس از ارزیابی مالی از این صندوق بخشی از هزینه‌های وی تامین شود.

دبیر انجمن تولید کنندگان و صادرکنندگان داروهای بیوتکنولوژی ایران در پایان در خصوص فهرست رسمی دارویی کشور گفت: فهرست رسمی دارویی کشور باز شده است. متاسفانه این فهرست چند سال بسته بود که این باعث شد لطمات زیادی به صنعت بایوتک وارد شود و در یک مقطع زمانی تعداد مولکول‌های دارویی بایوتک از حدود ۲۰ مولکول بیشتر نشد و شرکت‌ها متضرر شدند چون نه می‌توانستند بخش تحقیق و توسعه خود را تعطیل کنند و نه امکان تحقیق و توسعه داروهای جدید را داشتند. خوشبختانه فهرست باز شده و شرکت‌ها در حال فعالیت هستند و امیدواریم با همکاری سازمان غذا و دارو داروهای جدیدی وارد فهرست شوند. فانا

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.