ارزبری واکسن آنفلوآنزای وارداتی شش برابر واکسن تولید داخل است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، محمد امین قبادی در خصوص مشکلات واکسن سازان عضو این انجمن گفت: متاسفانه به رغم تلاش های فراوان واکسن سازان داخلی، حمایت کافی از تولید داخل صورت نمی‌گیرد،۲ واکسن استراتژیک سرطان دهانه رحم و آنفلوآنزا در شرکت های عضو انجمن بومی سازی شده است و هر ۲ واکسن در زمان حاضر در بازار وجود دارند اما همچنان مسیر واردات برای واکسن های مشابه خارجی ادامه دارد و سازمان غذا و دارو به تخصیص ارز به واردات محصولات مشابه دارای تولید داخل ادامه می دهد.

وی افزود: واکسن پاپیلوما ویروس "HPV" مربوط به سرطان دهانه رحم انواع مختلفی دارد که در جهان واکسن ۲ ظرفیتی برای سرطان دهانه رحم و واکسن با ظرفیت های بالاتر برای زگیل های پوستی مورد استفاده قرار می گیرد از این رو با توجه به رفتار اجتماعی در کشور ما اولویت وزارت بهداشت بایستی پیشگیری از سرطان دهانه رحم باشد، با همت متخصصان ایرانی واکسن ۲ ظرفیتی در زمان حاضر با ارز بری بسیار کم در کشور تولید می شود و در دسترس عموم قرار دارد. با این وجود وزارت بهداشت همچنان نسبت به مجوز واردات واکسن های HPV با ظرفیت چهار و ۹ اقدام می کند که هر دُز این واکسن ها بین ۳۵ تا ۱۰۰ یورو ارز بری برای کشور به همراه دارد.

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان داروهای بیوتکنولوژی ایران گفت: مصرف ارز برای کالایی که مشابه آن در کشور تولید می شود نه از منظر سیاست های کلی نظام سلامت مورد تایید است و نه از منظر سیاست های اقتصاد مقاومتی، بهتر است وزارت بهداشت ارز واردات این دسته کالا ها را به کالاهای سلامت محور دیگری مانند شیرخشک که دچار کمبود کشوری است ،اختصاص دهد، البته تولیدکنندگان داخلی فناوری تولید واکسن های چهار و ۹ ظرفیتی را نیز تکمیل کرده اند و تا سال آینده ۲ تولیدکننده نسبت به عرضه واکسن چهار ظرفیتی به بازار اقدام می کنند.

قبادی گفت: نگاه انجمن تولید کنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکولوژی در خصوص واردات محدودیت آن است و نه ممنوعیت، ما معتقد هستیم سهمیه وارداتی داروهای دارای تولید مشابه داخلی نباید بیشتر از ۱۰ درصد باشد چرا که تولیدکنندگان داخلی توان تامین بازار به میزان لازم و کیفیت مناسب را دارند لذا بهتر است ارز واردات در بخش های دیگر کالاهای سلامت محور صرف شود، در خصوص قیمت گذاری دستوری داروها نیز باید گفت این قیمت گذاری داروها در انحصار وزارت بهداشت است و این موضوع در زمینه خرید واکسن ها توسط وزارت بهداشت مصداق تضاد منافع است چرا که در این مورد خریدار و قیمت گذار یکسان است و بدیهی است قیمت گذار بر اساس بودجه خود نسبت به قیمت گذاری این واکسن ها اقدام می کند لذا ضرورت دارد ساز و کاری پیش بینی شود که این تضاد منافع سبب تضییع حقوق تولیدکنندگان نشود.

وی در پاسخ به این سوال که ارزبری واکسن آنفلوآنزای تولید داخلی و وارداتی هر یک چقدر است؟ همینطور واکسن HPV تولید داخل و وارداتی گفت: واکسن آنفلوآنزای تولید داخل به ازای هر دو دوز بین ۱ تا ۱/۵ یورو ارزبری دارد که این رقم برای واکسن وارداتی حدود ۶ یورو است. در مورد واکسن HPV هم ارزبری واکسن چهار ظرفیتی وارداتی ۳۵ یورو و واکسن دو ظرفیتی تولید داخل حدود ۸ یورو است. در مورد تامین واکسن HPV هم باید اولویت به پیشگیری از سرطان دهانه رحم داده شود و سپس زگیل تناسلی در اولویت بعدی قرار بگیرد. به نظرم واکسن ۹ ظرفیتی HPV یک کالای لوکس است.

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان داروهای بیوتکنولوژی ایران ادامه داد: در مورد واکسن HPV توان تولید سه میلیون دوز در کشور وجود دارد اما این واکسن هنوز وارد برنامه کشوری نشده و فروش آن به صورت داروخانه‌ای است، جالب اینجاست بدانید از زمانی که تولید واکسن HPV در کشور شتاب گرفته، واردات این واکسن هم شتاب گرفته است. جالب اینجاست که وقتی این واکسن در کشور تولید نشده بود، همیشه ایران در انتهای صف برای دریافت این واکسن قرار داشت اما پس از آغاز تولید در حالی که سال قبل در مجموع حدود ۱۸۰ هزار دوز واکسن HPV وارد کشور شد در نیمه نخست امسال حدود ۲۰۰ هزار دوز واکسن HPV وارد شد.

قبادی در پاسخ به این سوال که آیا رویکرد سازمان‌ها و نهادهای دولتی مانند انستیتو پاستور ایران، هلال احمر و داروخانه سیزده آبان نسبت به واکسن آنفلوآنزای تولید داخل تغییری کرده است؟ گفت: رویکرد انستیتو پاستور ایران بسیار بهتر شده و هم در مرکز واکسیناسیون تجریش و هم در مرکز واکسیناسیون پاستور همراهی خوبی با واکسن آنفلوآنزای تولید داخل داشته اما متاسفانه با اینکه خودم فرزند ۱۳ آبان هستم و کارم را از این داروخانه شروع کرده‌ام، کم‌لطفی این داروخانه دولتی شامل حال واکسن آنفلوآنزای تولید داخل شده است و این داروخانه همچنان به خرید واکسن خارجی تمایل نشان می‌دهد. رویکرد هلال احمر نیز متاسفانه بیشتر خرید واکسن خارجی بوده است. امیدواریم سیاست دستگاه‌های دولتی به سمتی برود که از تولیدات داخل حمایت بیشتری کنند.

وی در پایان در خصوص آخرین وضعیت تولید دو واکسن پنوموکوک و روتاویروس اظهار کرد: این دو واکسن جزو اولویت‌های ملی بودند که رهبری در سال ۱۳۹۶ به آنها اشاره کرد و در سخنرانی خود تاکید کرد که حتما تولید شوند. هم دولت و هم بخش خصوصی برای تولید این واکسن ورود کرده‌اند. در مورد واکسن پنوموکوک، نوع ۱۳ ظرفیتی و در مورد واکسن روتاویروس، سویه در گردش کشور با منشا انسانی هدف‌گذاری شد. ساخت هر دو واکسن به مرحله خوبی رسیده و امیدواریم قبل از پایان سال جاری هر دو واکسن وارد مطالعات بالینی انسانی شوند و اگر وزارت بهداشت تامین اعتبار کند، این دو واکسن می‌توانند در سال ۱۴۰۳ وارد برنامه ملی واکسیناسیون ملی شوند.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.