آلودگی هوا ریسک ابتلا به پوکی استخوان را تسریع می‌کند
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، سپیده دولتی با اشاره به اینکه هرساله با شروع فصل سرما با تشدید آلودگی هوا در شهرهای بزرگ و صنعتی روبه رو هستیم که سال به سال هم وضعیت به دلایل مختلف بدتر می‌شود گفت: مطالعات مختلف در دنیا ارتباط آلودگی هوا و احتمال ابتلا به برخی از بیماری‌ها در افراد از جمله بیماری‌های قلبی _ عروقی و تنفسی، برخی از سرطان‌ها مثل سرطان ریه و خون و پوکی استخوان را گزارش داده‌اند.

کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: ذرات معلق در هوا که مجموع آلاینده‌های هوای جامد ناهمگن محسوب می‌شوند، از طریق راه‌های تنفسی به ناحیه عمیق‌تر ریه، از جمله آلوئول‌ها و برونشیول‌های انتهایی می‌رسند. متعاقباً این ذرات ریز می‌توانند از سد آلوئولی عبور کرده وارد گردش خون شوند و به اندام‌های خارج ریوی برسند.

وی در خصوص ارتباط آلودگی هوا و ریسک ابتلا به پوکی استخوان افزود: آلودگی هوا از چندین طریق افزایش ابتلا به پوکی استخوان را تسریع می‌کند. ذرات معلق در هوا منجر به افزایش فاکتورهای التهابی می‌شود و می‌توانند تحلیل استخوان را تحریک و زمینه ایجاد پوکی استخوان را در فرد ایجاد کنند. علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض ذرات معلق با کمبود ویتامین D مرتبط است. قرار گرفتن در معرض این ذرات با عملکرد منفی کلیه در تبدیل فرم فعال ویتامین دی مرتبط است و همچنین این ذرات آلودگی هوا، کاتابولیسم ویتامین D را افزایش می‌دهند.

دولتی گفت: با مصرف برخی مواد غذایی و اتخاذ راهکارهایی می‌توانیم تا حدی از اثرات مضر آلودگی هوا در امان بمانیم، مهم‌ترین راهکار مصرف مواد غذایی کاهش دهنده التهاب در بدن، افزایش مصرف آنتی اکسیدان‌ها و همچنین سایر مواد مغذی ضدالتهابی است که استرس اکسیداتیو ناشی از آلودگی هوا و التهاب را در  همه افراد به خصوص بیماران قلبی _ عروقی، آسم و سایر بیماری‌های التهابی مزمن مثل دیابت کاهش می‌دهد.

کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان‌ها مثل سبزیجات رنگی و میوه‌ها به دلیل داشتن ویتامین C و A می‌تواند به این امر کمک کند. همچنین لبنیات به خصوص شیر و ماست نیز می‌تواند منجر به کاهش فاکتورهای التهابی شوند. پس هر روز مصرف این مواد غذایی را در رژیم غذایی خود فراموش نکنید، مصرف مواد غذایی حاوی امگا ۳ مثل تخم خرفه، ماهی‌های چرب مثل ماهی تن یا مکمل امگا ۳ نیز بسیار مفید است؛ چرا که این مواد غذایی التهاب را در بدن کاهش می‌دهند.

به گزارش ایسنا وی در پایان خاطر نشان کرد: برای کاهش ریسک پوکی استخوان علاوه بر مصرف ۲ واحد لبنیات یعنی دو لیوان شیر یا دو لیوان ماست در روز، حتما ماهانه مکمل ویتامن دی ۵۰ هزار واحدی مصرف کنید. برای آگاهی از وضعیت ویتامین D بهتر است با یک آزمایش خون ساده سطح سرمی ویتامین D خود را بررسی کنید. به یاد داشته باشید که همیشه این سطح سرمی باید بالای ۳۰ باشد و اگر کمتر از ۳۰ باشد باید به پزشک یا کارشناس تغذیه مراجعه کنید تا میزان مصرف ویتامین D را برایتان تا آمدن به سطح مطلوب تجویز کنند.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.