برنامهریزی افزایش دسترسی به سلامت در کلانشهرها
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به الزامات اجرای برنامه سلامت خانواده و گسترش آن به سراسر کشور در خصوص برنامه پزشک خانواده در روستاها و شهرهای زیر ۲۰هزار نفر جمعیت گفت: حدود ۳۰ میلیون نفر جمعیت در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر و روستاها تحت پوشش این برنامه هستند و خدمات در بیش از ۱۸ هزار خانه بهداشت در روستاها ارایه میشود مردم روستایی را تحت پوشش قرار میدهند و نظام مراقبتی خوبی در روستاها برقرار است.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، حسین فرشیدی در سومین روز نمایشگاه رسانههای ایران گفت: دو برنامه ملی و بین المللی در سطح وزارت بهداشت انجام میشود که یکی همایش بینالمللی سلامت خانواده است و مجری این برنامه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است. برنامهریزی انجام شده در جهت تعهد دولت نسبت به ارتقای سلامت است. برای ارتقای سلامت نیز مهمترین بخشی که ما میتوانیم در راستای اهدافی که سازمان جهانی بهداشت دنبال میکند، پوشش همگانی سلامت است که برای مردم تامین کنیم و در این راستا تقریبا بیش از یکسال برای این مسئله هماندیشی شد که چگونه اقدامات لازم و برنامهریزی را انجام دهیم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت یادآور شد: از سال ۹۱ برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع مصوب شده و از آن زمان در دو استان فارس و مازندران آغاز شد و همچنان ادامه دارد. آنطور که در آن زمان مصوب شد باید تا دو سال بعد از اجرای برنامه، در استانهای دیگر نیز این برنامه گسترش پیدا میکرد، اما متاسفانه به دلایل مختلف این گسترش به استانهای دیگر تا سال ۱۴۰۰ صورت نگرفت. تا اینکه برنامههای دولت جدید آغاز و موجب شد تا ما این برنامه را عملیاتی کنیم.
وی افزود: نکته مهم این است که این کار بسیار بزرگ است. اگر این کار ساده بود و تمام عناصر را میتوانستیم در کنار هم قرار دهیم قطعا طی ۱۰ سال اجرا میشد اما این کار بسیار بزرگ است و باید عیبیابی کنیم که آنها را رفع کنیم، حدود ۳۰ میلیون جمعیت در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر و روستاها هستند و بیش از ۱۸ هزار خانه بهداشت داریم که برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع مردم روستایی را تحت پوشش قرار میدهند و نظام مراقبتی خیلی خوبی را در روستاها داریم و مشکل خاصی از نظر پوششها در روستاها نداریم.
فرشیدی ادامه داد: شهرهای با جمعیت بالای ۲۰ هزار نفر را که چک کردیم، مشخص شد که شهرها هرچقدر جمعیت بیشتری داشته باشند که در راس آنها تهران است، استفاده از خدمات بهداشتی و مراکز بهداشتی و هماهنگیهایی که مردم از این خدمات استاندارد با تکنولوژیهای بهروز با تاثیرات قابل استناد داشته باشند در شهرهای بزرگ کمتر استفاده میشود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: بنابراین برنامه به این صورت تنظیم شد که ما پوشش و دسترسی افراد به کادر سلامت را بهتر کنیم که کادر سلامت بتوانند اگر بیماری یا برنامهای بود به راحتی پیگیری کنند. همچنین جمعیت مراقبان سلامت که عددی بالای ۲۵۰۰ نفر که در فارس و مازندران بود از هر "۲۵۰۰ نفر - یک مراقب" به هر "۱۵۰۰ نفر - یک مراقب" تغییر یافت و تیم هم یک تیم دو نفره است که مراقبان در کنار هم باشند.
وی افزود: در این میان این فرصت را نیز به ماماها دادیم تا در این زمینه مشارکت کنند و به جای اینکه جمعیت مستقیما به پزشک اتصال یابد، جمعیت به مراقب سلامت اتصال مییابد و مراقب سلامت، جمعیت تحت پوشش خود را میشناسد و مستقیم با این جمعیت ۲۵ تا ۳۰ سال کار میکند و از طرفی هم مراقب نیز با پزشک ارتباط پیدا میکند. خدمات بهداشتی پیگیری میشوند و خدماتی نیز توسط همکاران پزشک به تشخیص میرسند. همچون پویش ملی سلامت که اجرا شد و در آن بیش از ۴۶ میلیون نفر برای دو مسئله مهم پرفشاری خون و دیابت مراجعه کردند که در سطح جهانی اهمیت دارد؛ چراکه این دو بیماری در حال حاضر باعث 70 درصد مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیرواگیر هستند.
فرشیدی اضافه کرد: اگر به این دو فاکتور توجه کنیم، میتوانیم تاثیر زیادی در کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلب و عروق، دیابت و ... داشته باشیم. اگر بیماری پیدا کنیم که فشار خون بالا دارد و تمام عمر باید از یک نظام درمانی دارویی و غیر دارویی استفاده و رعایت کند باید این بیمار بهصورت مرتب تحت نظر باشد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت تاکید کرد: مراقبتها باید فعال و هر فرد، هر کدملی و هر شخصی مراقب سلامت خود باشد. برنامه سلامت خانواده پس از اعلام از ۵۴ شهر آغاز و سپس به ۹۲ و در نهایت به ۱۹۵ شهر بالای ۲۰هزار نفر و ۶ منطقه از مناطق تهران اجرا شد. جمعیت شهری بالای ۲۰ هزار نفری ما ۵۵ میلیون هستند و جمعیت حدود ۲۷ میلیون نفر تا پایان امسال تحت پوشش کامل برنامه سلامت خانواده قرار میگیرند که تفاهمنامه آن امضا شده و با سازمان برنامه و بودجه به توافق رسیدهایم.
وی تصریح کرد: این برنامه طراحی شد که ما بتوانیم برنامه بینالمللی داشته باشیم و حدود ۲۴ کشور در سطح وزیر برای همایش بینالمللی دعوت شدهاند. تعدادی از کشورها کارشناسان مختلف دارند، سازمان بهداشت جهانی، کارشناسان ژنو، کارشناس امرو شرکت میکنند که هم برنامهها را بازبینی کنیم و هم از تجربه دیگران استفاده کنیم.
فرشیدی دامه داد: این کنگره ۵ محور اصلی دارد "ادغام آموزش پزشکی با خدمات" که یک بحث بسیار مهم در جمهوری اسلامی ایران و زاییده انقلاب است، تقویت شبکه، مردمی سازی خدمات بهداشتی، سلامت اجتماعی و استفاده از فناوریهای نوین و هوش مصنوعی طی دو روز این برنامه برگزار خواهد شد.
به گزارش ایسنا معاون بهداشت وزارت بهداشت در پایان اضافه کرد: هیچ تغییری در بروز و افزایش بیماری کرونا نداریم، اما لازم است مردم از حضور و تردد در مکانهای شلوغ پرهیز کنند و رعایت اصول بهداشتی ضروری است.
به گزارش ایسنا معاون بهداشت وزارت بهداشت در پایان اضافه کرد: هیچ تغییری در بروز و افزایش بیماری کرونا نداریم، اما لازم است مردم از حضور و تردد در مکانهای شلوغ پرهیز کنند و رعایت اصول بهداشتی ضروری است.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید