موشکافی وضعیت رزیدنتها در مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری
مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در نشستی به موشکافی مشکلات دانشجویان دستیاری پزشکی با حضور کارشناسان دانشگاههای علوم پزشکی پرداخت.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، نخستین "عصرانه مستند سیاستی" با هدف حرفهایسازی جریان مطالبهگری مسائل در کشور با حضور مقامات وزارت بهداشت، فعالان دانشجویی، اساتید دانشگاههای علوم پزشکی، دستاندرکاران تولید مستند "رزیدنت" در مرکز بررسیهای استراتژیک برگزار شد.
در این نشست پس از نمایش مستند رزیدنت و ارائه توضیحات تولیدکنندگان این اثر مسئولان و کارشناسان حاضر در جلسه پیشنهادات خود را در موضوع حل مشکل دانشجویان دستیاری پزشکی ارائه کردند.
مستند رزیدنت با تمرکز بر مشکلات دانشجویان دستیاری پزشکی از جمله فشار کاری بالا، پایین بودن دستمزدها، عدم وجود بیمه مسئولیت و بیمه شغلی برای دانشجویان و همچنین برخورد نامناسب از سوی اساتید و دانشجویان سالهای بالاتر تهیه شده است.
مصطفی زمانیان رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در این برنامه با بیان اینکه معتقدیم ظرفیت هنر و رسانه ظرفیت بزرگی برای کشف مسائل است گفت: مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری روند نشستهای عصرانه مستند سیاسی خود را با مستند رزیدنت آغاز کرده و از این طریق به دنبال آن است تا رسانه در خدمت جریان سیاستی کشور قرار گیرند.
چند برابر شدن دستمزد رزیدنتها در دولت سیزدهم
نخستین نفری که دیدگاههای خود را پس از نمایش مستند رزیدنت بیان کرد حسین قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران بود که در این خصوص گفت: مستند مذکور تا حدودی احساساتی با مشکل دانشجویان رزیدنتی برخورد کرده و ما باید عمیقتر به مسائل نگاه کنیم، یکی از مشکلات کپیبرداری از طب غربی و پیاده کردن مو به موی آن در ایران است و ما در پیاده کردن راههایی که ترسیم میکنیم با مشکل مواجه هستیم.
وی با اشاره به اینکه تا پیش از روی کار آمدن دولت سیزدهم و ریاست ابراهیم رئیسی دانشجویان رزیدنتی زندگی خود را با ماهی ۲ تا ۳ میلیون تومان میگذراندند تاکید کرد: رئیس جمهور خیلی خوب عمل کرد و دستمزد دستیاران را به میزان قابل توجهی افزایش داد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: یکی از راهکارها بورسیه کردن دانشجویان است و حقوق دستیاران پزشکی باید برابر با پزشکان عمومی باشد که حداقل ۱۲ میلیون تومان است، البته باید مراقب باشیم که روحیه خدمتگزاری ما به روحیه طلبکاری تبدیل نشود. سختی جزوی از پزشکی است و ما باید به جای پرداختن به جنبههای احساسی واقعیتها را با عمق بیشتری ببینیم.
علی سلحشور عضو شورای صنفی دستیاری پزشکی و سرپرست روابط عمومی و امور بینالملل سازمان نظام پزشکی کشور به عنوان یکی از کسانی که در ساخت مستند رزیدنت نیز حضور داشت گفت: پرداختیها در دوره رزیدنتی و حتی طرح پایین است و دریافتی ما در سال اول دوره طرح ماهانه ۱۱ میلیون و در سال دوم ۱۳ میلیون تومان بود. امیدواریم بتوانیم به راه حلی برسیم که مشکل دانشجویان دوره دستیاری را حل کند.
وزیر بهداشت به دنبال بهبود پرداختی به رزیدنتها
سید امیر طبائیان عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و معاون فنی حوزه وزارتی وزارت بهداشت با بیان اینکه نباید با موضوعات این چنینی حراستی برخورد کرد گفت: حل مشکل رزیدنتها با افزایش نظارت بر بیمارستانها قابل حل است اما مشکل این دانشجویان فقط دستمزد یا فشار کاری نیست بلکه احترام هم هست و باید در حوزههای مختلف از جمله بیمارستانها و حتی رسانهها احترام بیشتری برای این افراد قائل شویم، نظر وزیر بهداشت هم روی بهبود پرداختیها به دانشجویان دستیاری پزشکی است.
کاظم قهرمانزاده رئیس مرکز خدمات آموزشی وزارت بهداشت به عنوان یکی دیگر از افراد حاضر در این نشست گفت: موضوع پرداختیها به رزیدنتها باید اصلاح شود و در این زمینه دولت باید به کمک وزارتخانه بیاید، مشکلات وجود دارد و باید روی آنها تمرکز کرد و به راه حل رسید.
توجه وزارت بهداشت به دغدغه دانشجویان
شباهنگ جعفرنژاد معاونت آموزش پزشکی دانشکده پزشکی ایران با تقدیر از دستاندرکاران ساخت مستند رزیدنت گفت: در زمینه بهبود شرایط دانشجویان دوره دستیاری کارهایی انجام شده و این کارها میتواند شرایط را متعادلتر کند. بر اساس آییننامه دستیاران پزشکی باید فقط ۱۲ شب در ماه شیفت داشته باشند و در روزهای معمولی هم بین ساعت ۷:۳۰ تا ۱۶:۳۰ فعالیت کنند. باید با متخلفان در این زمینه برخورد شود.
وی تاکید کرد: یکی دیگر از مشکلات دانشجویان دستیاری پزشکی حذف بیمه مسئولیت آنهاست و این مسئله فشار را بر دانشجویان افزایش داده است، نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که در وزارت بهداشت و معاونت آموزشی شرایط کاملاً متفاوت شده و دغدغه دانشجویان خیلی بهتر از قبل مورد توجه قرار میگیرند.
حمید عمادی استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران از شرکتکنندگان در نشست مذکور گفت: چند مسئله وجود دارد که یکی از آنها کاهش درآمد پزشکان است. اجرای برخی اقدامات در راستای بهبود درآمد پزشکان میتواند فشار مالی روی این قشر را کمتر کند. مسئله دیگر بحث ادغام آموزش پزشکی در درمان است که این موضوع باعث ایجاد فشار کاری بر رزیدنتهاست که باید تلاش کنیم تا این فشار نیز کاهش یابد، بخش سوم احترام است که هم از طرف اساتید و هم از طرف مردم، صدا و سیما، و وزارتخانه باید احترام بیشتری برای دستیاران پزشکی قائل شویم و باید زحمات پزشکان دیده شود.
بیمه مسئولیت دانشجویان دستیاری دانشگاه تهران حذف نشد
کامبیز مرادزاده که به عنوان نماینده دانشگاه تهران در این نشست حضور داشت گفت: نکته مهمی که باید به آن اشاره کنم این است که ما در دانشگاه تهران بیمه مسئولیت دستیاری پزشکی را حذف نکردهایم و برای آنها ترمیم دریافتی هم در نظر گرفتهایم.
میرمحمد میری مدیر بخش تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید بهشتی نیز با تاکید بر لزوم افزایش حمایت اجتماعی از دانشجویان دستیاری پزشکی گفت: باید پیش از قبول دانشجویان برای ورود به دوره دستیاری پزشکی استعداد و توانایی آنها برای گذراندن این دوره مورد ارزیابی قرار گیرد.
محسن عباسی مشاور معاون آموزشی و دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی وزارت بهداشت توجه به قانون اساسی را یکی از راهکارهای بهبود شرایط دانشجویان دوره رزیدنتی عنوان کرد.
معصومه حیدری معاون دانشگاه علوم پزشکی شاهد نیز در این خصوص گفت: باید امکاناتی که در اختیار اساتید قرار میگیرد در اختیار رزیدنتها هم گذاشته شود و برای آنها بیمه شغلی و خوابگاه متاهلی در نظر گرفته شود.
جلیلوند پژوهشگر حوزه بهداشت سلامت در حاشیه این نشست گفت: برای کاهش فشار روی رزیدنتها باید بیمارستانها متخصص بیشتری تربیت کنند تا نسبت تختی که به هر رزیدنت تخصیص داده میشود کاهش یابد.
پیشنهاد پاره وقت شدن دوره دستیاری پزشکی
علی اکبری ساری رئیس مرکز آموزش سلامت کاهش امید به آینده را یکی از مشکلات دانشجویان دوره دستیاری پزشکی عنوان کرد و گفت: پیشنهاد میکنم که امکان پاره وقت شدن دوره دستیاری پزشکی فراهم شود و افراد به صورت نیمهوقت هم امکان حضور در دوره دستیاری پزشکی را داشته باشند تا از این طریق بتوانند توجه بیشتری به خانواده خود داشته و با طول دوره بیشتری فارغالتحصیل شوند.
ساعت کاری رزیدنتها کاهش یابد
بستانچی تهیهکننده این اثر نیز با بیان این نکته که باید اول مشکل را قبول کنیم و بعد به دنبال راهکار بگردیم گفت: اول باید مشخص شود که رزیدنتها دانشجو هستند یا نیروی کار، در صورتی که نیروی کار هستند باید برای آنها بیمه و حقوق در نظر گرفته شود. حرف اصلی مستند ما مردم هستند و برای ارائه خدمات با کیفیت بیشتر به مردم نباید ساعت کاری رزیدنتها بیشتر از ۱۲ ساعت باشد.
نفیسه برهانی متخصص اطفال و یکی از فعالان دانشجویی دوره رزیدنتی نیز در این خصوص گفت: بیاحترامی به رزیدنتها افزایش یافته است. امید به آینده هم برای دانشجویان دوره دستیاری کمتر شده و این افراد اجازه مطب زدن در شهری که خدمت میکنند را ندارند.
بنای دولت بر پاسخگویی به مطالبات است
مصطفی زمانیان رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در پایان گفت: مشی دولت پاسخگویی است و ما به طور جدی پیگیر پاسخگویی در دستگاهها هستیم. وقتی شخص رئیس جمهور برنامهاش پاسخگویی است دیگر مسئولان نباید از این موضوع شانه خالی کنند، ماحصل این نشستها را در قالب یک گزارش به اطلاع شخص رئیس جمهور و دستگاههای ذیربط خواهیم رساند، این مرکز خود را مکلف به دفاع و پیگیری از اینگونه مطالبات مردمی میداند و معتقد است باید زمینه را برای مطالبهگری حرفهای در دستگاهها فراهم کنیم و اگر خود را در معرض پاسخگویی قرار ندهیم در حصول موفقیت با مشکل مواجه خواهیم بود. ایرنا
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید