رژیم غذایی هدفمند، کلید مدیریت بهتر بیماری های کلیوی
بیماریهای کلیوی یکی از چالشهای جدی سلامت هستند که میتوانند زندگی افراد را به شدت تحت تاثیر قرار دهند. با این حال، تحقیقات نشان داده است که تغذیه مناسب و هدفمند میتواند نقش بسیار موثری در مدیریت و کنترل این بیماریها داشته باشد.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، رژیم غذایی مناسب نه تنها میتواند فشار وارده بر کلیهها را کاهش دهد، بلکه به تعویق انداختن پیشرفت بیماری و بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک میکند، با تنظیم میزان مصرف پروتئین، سدیم، پتاسیم و مایعات و همچنین رعایت توصیههای پزشک و متخصص تغذیه میتوان به کلیهها در حفظ عملکرد بهتر و جلوگیری از آسیب بیشتر کمک کرد. رژیم غذایی هدفمند به معنای انتخاب هوشمندانه مواد غذایی کلید اصلی برای مدیریت بهتر بیماریهای کلیوی است.
احمد اسماعیل زاده مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درخصوص بهترین رژیم غذایی برای بیماری کلیوی گفت: به گفته انجمن تغذیه آمریکا رژیم غذایی کلیوی معمولا برای افرادی که در مراحل پایانی بیماری مزمن کلیه و مرحله نهایی بیماری کلیوی هستند توصیه می شود. متأسفانه هیچ درمان یا درمان دائمی برای نارسایی کلیه وجود ندارد و فقط راهبردهایی برای حفظ ثبات و سلامت فرد مبتلا به بیماری کلیوی تا حد امکان وجود دارد که یکی از این استراتژی ها پیروی از رژیم غذایی بیماری کلیوی است.
وی افزود: این رژیم غذایی مصرف برخی مواد مغذی را محدود می کند تا میزان ضایعات موجود در خون آنها کاهش یابد. به این دلیل که کلیه ها برای متعادل کردن نسبت های آب، نمک و سایر مواد معدنی «به نام الکترولیت ها» در خون مورد نیاز هستند. بنابراین اختلال عملکرد کلیه می تواند منجر به سطوح غیر طبیعی مواد معدنی شود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درخصوص رعایت برخی نکات تغذیه ای برای بهبود عملکرد کلیه بیماران کلیوی گفت: مصرف شیر و لبنیات «ماست، پنیر، دوغ، بستنی» را مجموعا به یک سهم در روز محدود کنید. مصرف نمک را محدود کنید. از مصرف غذاهای شور بپرهیزید. غذاهایی مثل سوسیس و کالباس و همبرگر حاوی سدیم بالا هستند مصرف آنها را به حداقل برسانید. دقت کنید که هیچ غذایی برای شما ممنوع نیست. آنچه که مهم است مقدار غذاها است که باید طبق برنامه غذایی تجویز شده توسط متخصصین تغذیه از ان استفاده کنید.
اسماعیل زاده تاکید کرد: سعی کنید از غذاهای پرپتاسیم روزانه بیش از یکبار آنهم در مقادیر توصیه شده در برنامه غذایی خود استفاده نکنید. غذاهای پر پتاسیم عبارتند از، زردآلو، موز، خرما، انجیر، کیوی، هلو، پرتقال، شفتالو، آلو، کشمش، انواع لوبیا، چغندر، اسفناج، شلغم، عدس، لپه، تمام مغزهای گیاهی «مثل پسته و فندق و گردو» جعفری، سیب زمینی، کدو، گوجه فرنگی، سس گوجه، آب انار، آب آلو، آب گوجه فرنگی، شیر.
وی اضافه کرد: سعی کنید غذاهای شور «مثل خیار شور و پنیر» را قبل از مصرف در آب بخوابانید و برای مدت 1 دقیقه قبل از مصرف آنها را زیر شیر آب بگیرید. از مصرف نان های سبوس دار، بیسکویت سبوس دار و ماکارونی سبوس دار بپرهیزید و از انواع نان سفید استفاده کنید. مصرف حبوبات و مغزهای گیاهی «مثل پسته، بادام، گردو و...» را نیز به علت داشتن فسفر بالا باید محدود کنید.
اسماعیل زاده در پایان گفت: سعی کنید از مصرف چیپس، مغزهای گیاهی شور «مثل پسته شور و بادام شور» زیتون شور، سس گوجه فرنگی، کنسرو حبوبات «مثل کنسرو لوبیا» آبگوشت و غذاهای کنسروی که حاوی نمک بالا هستند بپرهیزید. در صورتی که با مصرف داروهای خود دچار یبوست شدید حتما متخصص تغذیه را مطلع کنید، بیماران کلیوی به علت محدود شدن شیر و لبنیات در برنامه غذایی خود می توانند از شیر سویا یا ماست سویا استفاده کنند، برای تامین پروتیین مورد نیاز خود سعی کنید سویا را جایگزین گوشت کنید. وبدا
وی افزود: این رژیم غذایی مصرف برخی مواد مغذی را محدود می کند تا میزان ضایعات موجود در خون آنها کاهش یابد. به این دلیل که کلیه ها برای متعادل کردن نسبت های آب، نمک و سایر مواد معدنی «به نام الکترولیت ها» در خون مورد نیاز هستند. بنابراین اختلال عملکرد کلیه می تواند منجر به سطوح غیر طبیعی مواد معدنی شود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درخصوص رعایت برخی نکات تغذیه ای برای بهبود عملکرد کلیه بیماران کلیوی گفت: مصرف شیر و لبنیات «ماست، پنیر، دوغ، بستنی» را مجموعا به یک سهم در روز محدود کنید. مصرف نمک را محدود کنید. از مصرف غذاهای شور بپرهیزید. غذاهایی مثل سوسیس و کالباس و همبرگر حاوی سدیم بالا هستند مصرف آنها را به حداقل برسانید. دقت کنید که هیچ غذایی برای شما ممنوع نیست. آنچه که مهم است مقدار غذاها است که باید طبق برنامه غذایی تجویز شده توسط متخصصین تغذیه از ان استفاده کنید.
اسماعیل زاده تاکید کرد: سعی کنید از غذاهای پرپتاسیم روزانه بیش از یکبار آنهم در مقادیر توصیه شده در برنامه غذایی خود استفاده نکنید. غذاهای پر پتاسیم عبارتند از، زردآلو، موز، خرما، انجیر، کیوی، هلو، پرتقال، شفتالو، آلو، کشمش، انواع لوبیا، چغندر، اسفناج، شلغم، عدس، لپه، تمام مغزهای گیاهی «مثل پسته و فندق و گردو» جعفری، سیب زمینی، کدو، گوجه فرنگی، سس گوجه، آب انار، آب آلو، آب گوجه فرنگی، شیر.
وی اضافه کرد: سعی کنید غذاهای شور «مثل خیار شور و پنیر» را قبل از مصرف در آب بخوابانید و برای مدت 1 دقیقه قبل از مصرف آنها را زیر شیر آب بگیرید. از مصرف نان های سبوس دار، بیسکویت سبوس دار و ماکارونی سبوس دار بپرهیزید و از انواع نان سفید استفاده کنید. مصرف حبوبات و مغزهای گیاهی «مثل پسته، بادام، گردو و...» را نیز به علت داشتن فسفر بالا باید محدود کنید.
اسماعیل زاده در پایان گفت: سعی کنید از مصرف چیپس، مغزهای گیاهی شور «مثل پسته شور و بادام شور» زیتون شور، سس گوجه فرنگی، کنسرو حبوبات «مثل کنسرو لوبیا» آبگوشت و غذاهای کنسروی که حاوی نمک بالا هستند بپرهیزید. در صورتی که با مصرف داروهای خود دچار یبوست شدید حتما متخصص تغذیه را مطلع کنید، بیماران کلیوی به علت محدود شدن شیر و لبنیات در برنامه غذایی خود می توانند از شیر سویا یا ماست سویا استفاده کنند، برای تامین پروتیین مورد نیاز خود سعی کنید سویا را جایگزین گوشت کنید. وبدا
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید