نظارت بر فرآورده‌های لبنی در جلوگیری از شیوع تب مالت
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، احمد جندقی در خصوص هشدارهای وزارت بهداشت مبنی بر افزایش موارد ابتلا به تب مالت در کشور با اشاره به نظارت دقیق این وزارتخانه بر فرآورده‌های لبنی، توضیحاتی درباره کنترل کیفیت و توصیه‌های بهداشتی مرتبط با این محصولات ارائه کرد.

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با تأکید بر اهمیت رعایت ضوابط بهداشتی در تولید و عرضه فرآورده‌های لبنی گفت: بر اساس سیاست‌ها و مقررات وزارت بهداشت تمامی واحدهای تولیدی و عرضه‌کننده لبنیات موظف به رعایت استانداردهای تعیین‌شده هستند و بازرسین بهداشت محیط در سه مرحله کنترل‌های لازم را بر محصولات لبنی اعمال می‌کنند.

سه مرحله نظارت بازرسین بهداشت محیط بر فرآورده‌های لبنی

وی افزود: نظارت‌های بهداشتی شامل سه مرحله اصلی است که در مرحله نخست پس از کنترل بهداشت فردی، مواد اولیه، تجهیزات و ساختمان واحد و شیر خام هنگام ورود به واحد صنفی مورد بررسی قرار می گیرد، مرحله دوم نظارت بر فرآوری محصولات لبنی توسط بازرسین بهداشت محیط است، فرآیند تولید و فرآوری شیر و دیگر محصولات لبنی از نظر رعایت استانداردهای بهداشتی بررسی می‌شود.

جندقی در خصوص مرحله سوم بازرسی یعنی نمونه‌برداری ادواری گفت: نمونه‌برداری از محصولات به‌صورت دوره‌ای یا در صورت دریافت شکایت انجام می‌شود. نمونه‌ها به آزمایشگاه ارسال شده و در صورت مشاهده تخلف، برخورد قانونی اعمال خواهد شد.

نظارت بر شیر خام و افزودنی‌های غیرمجاز

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت تأکید کرد: کنترل شیر خام و بار میکروبی آن بر عهده سازمان دامپزشکی است. هرگونه افزودنی غیرمجاز به دلیل تغییر طعم شیر قابل شناسایی بوده و کارشناسان آزمایشگاهی با آزمایش‌های ساده آن را بررسی می‌کنند.

توصیه‌های بهداشتی برای شهروندان

وی با اشاره به نکات بهداشتی برای خرید و نگهداری محصولات لبنی با بیان اینکه مردم باید از خرید و مصرف شیر خام غیرپاستوریزه خودداری کنند تصریح کرد: مردم در صورت اجبار به استفاده از شیر خام آن را به مدت یک دقیقه بجوشانند و در حالت جوش هم بزنند، حتما باید ظروف شیر خام پس از مصرف حتماً شسته شوند و شیر خام قبل از جوشاندن در یخچال نگهداری نشود، شیر پاستوریزه در یخچال با دمای 4 درجه و حداکثر 48 ساعت نگهداری شود. اگر بیش از این زمان بماند پیش از مصرف جوشانده شوند و از خرید خامه، کره و بستنی غیرپاستوریزه به شدت پرهیز شود.

جندقی گفت: برای نگهداری کره بسته‌بندی شده پاستوریزه، باید توجه داشت که در دمای یخچال تنها به مدت یک هفته قابل نگهداری است. اگر قصد نگهداری طولانی‌مدت وجود دارد، باید کره در فریزر قرار گیرد.

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در خصوص خطر انتقال تب مالت از محصولات لبنی هشدار داد و گفت: یکی از محصولات لبنی که پتانسیل بالایی برای انتقال تب مالت دارد، پنیر غیرپاستوریزه است که می‌تواند خطرناک باشد. به همین دلیل بارها به مردم توصیه کرده‌ایم که از مصرف پنیرهای محلی و تازه خودداری کنند. تنها در صورتی پنیر تازه قابل مصرف است که حداقل دو ماه در آب نمک بماند تا میکروب‌های موجود در آن از بین برود.

ضرورت مصرف فرآورده‌های لبنی پاستوریزه و استاندارد

وی افزود: فرآورده‌های خام دامی به‌سرعت می‌توانند بیماری‌هایی مانند تب مالت را منتقل کنند، لازم است از محصولات لبنی بسته‌بندی شده با برچسب مجوز بهداشتی استفاده شود، نظام مراقبت از بیماری‌ها در مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر و دانشگاه‌های علوم پزشکی فعال است، وقتی موردی از تب مالت به ما گزارش شود، تحقیقات و ردیابی‌های لازم انجام می‌شود. اگر مشخص شود که یک مرکز، شیر خام توزیع می‌کند، با هماهنگی سازمان دامپزشکی برخوردهای قانونی صورت می‌گیرد.

اهمیت واکسیناسیون دام‌ها و هماهنگی بین نهادها

جندقی به اهمیت واکسیناسیون دام‌ها برای پیشگیری از تب مالت اشاره کرد و گفت: در صورتی که دام آلوده باشد کنترل و اقدامات قانونی توسط سازمان دامپزشکی انجام می‌شود. تعامل و هماهنگی بین سازمان دامپزشکی، نظام پزشکی، و بهداشت محیط ضروری است تا با همکاری شیوع تب مالت در جامعه کاهش یابد.

اقدامات پیشگیرانه و برخورد با تخلفات

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ادامه داد: در صورتی که در مراکز صنفی شیر خام عرضه شود و پروتکل‌ها رعایت نشود اقدامات قانونی انجام خواهد شد تا سلامت شهروندان تضمین شود.

به گزارش ایرنا وی در پایان در خصوص نحوه برخورد با تخلفات بهداشتی تصریح کرد: شهروندان می‌توانند هرگونه تخلف یا مشاهده مواد غیربهداشتی را از طریق سامانه 190 گزارش کنند. پس از ثبت شکایت بازرسین بهداشت محیط در محل حاضر شده و ظرف 24 تا 48 ساعت نتیجه را به شاکی اعلام خواهند کرد. در صورت مشاهده تخلف، واحد صنفی متخلف پلمب می‌شود و از عرضه محصولات غیربهداشتی جلوگیری به عمل خواهد آمد.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.