سالانه ۲۰هزار فوتی ناشی از حوادث ترافیکی و جادهای در کشور
معاون بهداشت وزارت بهداشت با ابراز نگرانی از سالانه ۲۰هزار فوتی ناشی از حوادث ترافیکی و جادهای در کشور، بر لزوم اصلاح قوانین و اعمال جریمههای سنگین و بازدارنده بر تخلفات رانندگی تاکید کرد.

به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، علیرضا رئیسی در نشست خبری پویش ملی «نه به تصادف» که امروز برگزار شد گفت: تمام انسانها برخی فاکتورهای اجتماعی را مانند تصادفات و مرگومیر ناشی از حوادث ترافیکی را به خوبی درک میکنند چرا که خود یا اطرفیان آنها، این حوادث را تجربه کردهاند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص پویش نه به تصادف ادامه داد: هدف از اجرای پویشهای مختلف، آگاهیبخشی و هشداردادن است. پویش نه به تصادف در ۳ بخش اجرا میشود. هدف دوره اول پویش نه به تصادف، کاهش تصادفات جادهای است و میبایست انجام شود، مرحله دوم پویش نه به تصادف ادامه مرحله اول است و برای مرحله سوم نیز یک برنامهریزی ۳ ساله تدوین کردهایم تا تصادف و حوادث ترافیکی را کاهش دهیم.
وی افزود: ۲۰هزار نفر سالانه جان خود را در حوادث ترافیکی از دست میدهند، ۸۳ درصد افرادی که جان خود را در حوادث ترافیکی از دست میدهند کمتر از ۵۰ سال دارند و ۵۱ درصد نیز کمتر از ۳۰ سال دارند. هرفوتی ناشی از مرگومیرهای ترافیکی نیز ۲۰ میلیارد تومان هزینه به کشور تحمیل میکند، با فرهنگسازی میتوان میزان مرگومیر ناشی از حوادث ترافیکی را ۲۰ درصد کاهش داد. همچنین حدود ۷۰۰هزار تا ۸۰۰هزار نفر نیز در هر سال دچار مصدومیت ناشی از حوادث ترافیکی میشوند و شدت مصدومیتها زیاد است.
رئیسی در خصوص نقش خطای انسانی در بروز حوادث ترافیکی گفت: نقش ایمنی جادهها و خودروها در بروز حوادث ترافیکی غیرقابل کتمان است و حدود ۴۷ تا ۴۸ درصد در بروز حوادث ترافیکی و تصادفات نقش دارند. اما خطاهای انسانی حدود ۵۲ تا ۵۳ درصد در بروز حوادث ترافیکی نقش دارند. تصور نمیکنم که وضعیت جادهای در تمام کشورها مناسب باشد اما از وضعیت فرهنگ ترافیکی مناسبی برخوردار هستند، قوانین راهنمایی و رانندگی در کشور بازدارنده نیست، میزان جرایم رانندگی در کشور به هیچوجه بازدارنده نیست، به طور مثال، خودروها وارد خطوط خودروهای امدادی میشوند چرا که نرخ جریمه این تخلف معادل خرید چند بسته پفک است. جریمه تخلفات این چنینی میبایست میلیونی باشد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص جزییات «برنامه ۳ ساله پویش نه به تصادف» و همچنین اقدامات فرهنگسازی در این برنامه گفت: مرگومیرهای ناشی از حوادث ترافیکی قابل پیشگیری هستند. مجموعهای از اطلاعات، رفتارها، قوانین و مقرراتی که میتواند منجر به رفتارهای خاص در راستای یک هدف شود، نهایتا منجر به فرهنگسازی میشود.
وی با اشاره به تغییر رفتار بهداشتی در روزهای کرونایی با استفاده از فرهنگسازی توضیح داد: اگر کسی در زمان کرونا از ماسک استفاده نمیکرد نگاهها به او بسیار خاص بود. گاهیاوقات از ورود افرادی که ماسک نداشتند به برخی مکانها جلوگیری میشد. شرایط به نحوی بود که استفاده از ماسک به یک فرهنگ تبدیل شد.
رئیسی در خصوص پویش «نه به تصادف» تصریح کرد: پویش «پویش نه به تصادف» با پویشهایی که تاکنون اجرا شده متفاوت است. از رئیسجمهور تا استانداران و فرمانداران و سایر مسئولان به پویش نه به تصادف پیوستهاند و پای کار آمدهاند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص استفاده از فناوریهای نوین برای کاهش حوادث ترافیکی اظهار کرد: اسنفاده از تکنولوژیهای نوین مانند هوشمصنوعی برای مسائلی مانند انحراف از جاده، خوابآلودگی راننده و غیره به سرنشینان هشدار میدهد. کشورهای دنیا در مسیر استفاده از فناوریهای نوین گام برداشتهاند.
وی با اشاره به پویش نه به تصادف افزود: یک همگرایی در راستای پویش نه به تصادف ایجاد شده و وزارت بهداشت مصمم است که همگرایی ایجاد شده را ادامه دهد. تیمی که در راستای پویش نه به تصادف ایجاد شده، نباید از بین رود، حوادث ترافیکی از ۴ضلع «جاده»، «خودرو»، «انسان» و «قانون» تشکیل شده، برخی بر این باور هستند که حوادث ترافیکی از ۳ ضلع جاده، خودرو و انسان تشکیل میشود و قانون را در دل مولفه انسانی درنظر میگیرند. قوانین ترافیکی میبایست قوی شود، چرا که قویشدن قوانین میتواند به بهبود رانندگی کمک کند. من بر این باور هستم که قانون جرو مولفههای اصلی پارامتر انسانی است.
رئیسی در خصوص وضعیت دوربینهای ترافیکی گفت: وضعیت نصب دوربینهای ترافیکی در کشورهای جهان ۳ تا ۷.۵ دوربین در هر ۱۰۰ کیلومتر است اما این میزان در کشور ما حدود دو دهم دوربین در هر ۱۰۰ کیلومتر است که در اغلب موارد نیز دوربینها خراب است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص چرایی اجرای برنامه پویش نه به تصادف طی بازه زمانی ۳ ساله گفت: در نظر داریم که نقاط حادثهخیز جادهها را احصا کرده و تا حد توان وزارت راه و شهرسازی نسبت به اصلاح آن اقدام کند. ایمنی خودروها نیز میبایست افزایش یابد اما نسبت به افزایش ایمنی خودروها خوشبین نیستم.
وی در خصوص فرهنگسازی در زمینه فرهنگ ترافیکی نیز گفت: فرهنگسازی به رانندهها محدود نمیشود و شامل سرنشینان نیز میشود. سرنشینان میبایست ناظر رفتارهای رانندگان باشند، به طور مثال خوابآلودگی رانندگان را تشخیص دهند. سرنشینان میتوانند رفتارهای رانندگان را رصد کرده و به آنها تذکر دهند.
رئیسی در خصوص سهم حوادث ترافیکی از میزان مرگومیر سالیانه نیز گفت: حوادث ترافیکی پس از بیماریهای قلبی عروقی، دومین و در برخی سالها میز سومین عامل مرگ و میر به حساب میآید.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص نقش سیستم حملونقل عمومی در کاهش حوادث ترافیکی گفت: ترویج حملونقل عمومی از روشهای کاهش مرگومیر حوادث ترافیکی در کشورهای جهان به حساب میآید. اسنفاده از وسایل حملونقل عمومی برای سفرهای شهری و بینشهری بسیار مهم است؛ چرا که به کاهش ترافیک کمک میکند.
وی در خصوص وضعیت سیستم حملونقل عمومی اظهار کرد: ۹۶ درصد اتوبوسهای شهری، ۷۶ درصد اتوبوسهای برونشهری، ۸۵ درصد مینیبوسها، ۶۲ درصد تاکسیها و ۵۳ درصد کامیونها فرسوده هستند. وضعیت سیستم حملونقل عمومی کشور مناسب نیست. به طور مثال حادثه اتوبوس دانشآموزان کرمان به دلیل فرسودهبودن اتوبوس اتفاق افتاد.
رئیسی با اشاره به طرح مرتبط با خودرو برای جوانی جمعیت گفت: خودرو به خانوادهها اعطا میشود اما سوار بر خودرو میشوند و جان خود را در حادثه ترافیکی از دست میدهند. به عبارت دیگر ارابه مرگ جایزه میدهیم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه میزان سفرهای هوایی کشور بسیار کم است گفت: بسیاری از کشورهای دنیا بلیتهایی را با تخفیف عرضه میکنند اما قیمت بلیت طی ایام تعطیلات در کشور ما گران میشود.
وی در خصوص سهم موتورسیکلتها از میزان مرگومیر حوادث ترافیکی اظهار کرد: میزان سهم مرگومیر موتورسیکلتها در حوادث ترافیکی ۲۲ درصد است که حدود ۴۰۰۰ نفر میشود. ۱۲ میلیون موتورسیکلت از ۱۳ میلیون موتورسیکلت موجود در کشور فرسوده هستند و ایمنی ندارند و باعث آسیب میشوند. در مجموع حدود ۹۰ درصد موتورسیکلتها در کشور فرسوده هستند. همچنین حدود ۴۵۰۰ نفر از عابران پیاده نیز در حوادث ترافیکی جان خود را از دست میدهند. وضعیت رانندگی موتورسیکلتها در کشور مناسب نیست؛ به طور مثال، به راحتی وارد پیادهروها میشود.
رئیسی با بیان اینکه میزان مرگومیر سرنشینان خودرو از رانندگان بیشتر است گفت: میزان سهم مرگومیر رانندگان و سرنشینان خودروها از حوادث ترافیکی به ترتیب ۲۴.۵ و ۳۳.۵ درصد است. چراکه فرهنگ استفاده از کمربند در رانندگان نهادینه شده اما در سرنشینان عقب خودرو این موضوع نیاز به فرهنگسازی دارد.
معاون بهداشت وزیر بهداشت در خصوص حوادث ترافیکی در کشور گفت: بررسیها بیانگر این است که ۶۲ درصد تصادفات، تصادفات برون شهری در ۳۰ کیلومتری ورود به شهرها است. همچنین ۳۲ درصد فوتیها به دلیل واژگونی است، ۵۲ درصد فوتیهای تصادفات جان خود را در صحنه تصادف از دست میدهند، از این مرگها سهم خالص خوردوها حدود ۲۸ درصد است. سرعت خودروها در تصادفات بسیار زیاد است و سبب شدت تروما میشود. ۶ درصد به هنگام انتقال به مراکز درمانی جان خود را از دست میدهند و ۴۲ درصد در اورژانسها جان میبازند. مردان و زنان به ترتیب ۸۰ و ۲۰ درصد فوتیهای تصادفات را تشکیل میدهند.
وی افزود: جلسات متعددی برای پویش نه به تصادف برگزار شده، جلسه مشترک وزارتخانههای «بهداشت» و «تعاون» در ارتباط با پویش نه به تصادف برگزار شد و درباره حضور سازمانهای مردم نهاد در این پویش تصمیم گرفته شد. چهار سازمان مردم نهاد در حوزه حوادث ترافیکی فعالیت میکنند، اطلاعرسانی از اهمیت فراوانی برخوردار است، اوج اطلاعرسانی در ارتباط با پویش نه به تصادف میبایست از هفته پایانی اسفند ماه آغاز شود و در ایام تعطیلات نوروزی نیز ادامه داشته باشد.
رئیسی با بیان اینکه ۶۰ تصادفات رانندگی در هشت استان کشور رخ میدهد گفت: تهران، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، اصفهان، فارس، سیستان و بلوچستان، کرمان و خوزستان بیشترین سهم مرگ و میر حوادث ترافیکی را دارند که میزان مرگ ومیر در هرکدام معادل ۴هزار نفر است. ایلام نیز کمترین میزان مرگومیر را به خود اختصاص داده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه دو برابر بودجه وزارت بهداشت خسارت تصادفات در کشور است گفت: در مجموع تاکید میکنم که سهم جاده و خودرو و سایر عوامل در تصادفات حدود ۴۸ درصد است و ۵۲ درصد به خطای انسانی مربوط میشود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه دو برابر بودجه وزارت بهداشت خسارت تصادفات در کشور است گفت: در مجموع تاکید میکنم که سهم جاده و خودرو و سایر عوامل در تصادفات حدود ۴۸ درصد است و ۵۲ درصد به خطای انسانی مربوط میشود.
وی با اشاره به تکلیف قانون برنامه هفتم توسعه به وزارت راه و شهرسازی برای شناسایی نقاط پرخطر افزود: بیش از ۵هزار نقطه پرخطر شناسایی شده است و لازم است اصلاح شوند. همچنین بر اساس قانون وزارت صمت باید سالانه بیش از ۵۰۰هزار خودرو فرسوده را خارج کند. اما این امر بسیار کند پیش میرود هرچند که امسال مقداری شتاب گرفت. اما لازم است خودروهای فرسوده از مصرف خارج شده و خودروهای نو جایگزین شود. از طرفی هم آماده کردن زیرساختها و استفاده از خودروهای برقی بسیار میتواند در کاهش آلودگی هوا و ایمنی تاثیرگذار باشد.
رئیسی با بیان اینکه در پویش نه به تصادف هر آنچه که از دستمان برآید انجام میدهیم تا حتی یک کشته کمتر داشته باشیم گفت: متاسفانه از ۷۰۰ تا ۸۰۰هزار مصدوم سالانه تصادفی حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد آنها دچار معلولیت دائم میشوند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص درمان رایگان مصدومان تصادفی و سهم حوزه بهداشت از ۱۰ درصد حق بیمه شخص ثالث گفت: سهم بهداشت از این رقم صفر است. حدود ۳۶هزار مرکز بهداشتی و درمانی در سراسر کشور داریم که بخشی از مصدومان تصادفی به این مراکز مراجعه میکنند.
وی در خصوص پیش بینی صورت گرفته از میزان تصادفات در نوروز امسال با برگزاری پویش نه به تصادف افزود: برآوردمان آن است که در طرح نوروزی امسال که از اول اسفند شروع شده و حدود ۴۵ روز ادامه دارد، حجم تردد وسایل نقلیه در حد بالا رشد شش درصدی داشته باشد، در حد وسط رشد سه درصدی و در حد پایین هم حدود ۳۹۷ میلیون تردد پیش بینی کردهایم. این درحالیست که در سال ۴۰۳، حدود ۳۹۳ میلیون تردد داشتیم.
وی در خصوص پیش بینی صورت گرفته از میزان تصادفات در نوروز امسال با برگزاری پویش نه به تصادف افزود: برآوردمان آن است که در طرح نوروزی امسال که از اول اسفند شروع شده و حدود ۴۵ روز ادامه دارد، حجم تردد وسایل نقلیه در حد بالا رشد شش درصدی داشته باشد، در حد وسط رشد سه درصدی و در حد پایین هم حدود ۳۹۷ میلیون تردد پیش بینی کردهایم. این درحالیست که در سال ۴۰۳، حدود ۳۹۳ میلیون تردد داشتیم.
رئیسی گفت: در پیش بینیهای صورت گرفته و با در نظر گرفتن حد بالا ممکن است امسال ۱۱۵۴ مرگ ناشی از تصادفات در طرح نوروزی داشته باشیم. حد وسط ۱۱۰۲ و حد پایین نیز ۱۰۰۰ پیش بینی شده است. بنابراین انتظار آن است که با برگزاری پویش نه به تصادف، هشت تا ۱۰ درصد کاهش مرگ نسبت به ۴۰۳ داشته باشیم.
به گزارش ایسنا معاون بهداشت وزارت بهداشت در پایان از آمادگی اورژانسها و ارایه آموزشهای لازم به آنها خبر داد و گفت: همچنین مقرر شده استراحتگاههای بین راهی برای رانندگان فراهم شود. به دانشگاههای علوم پزشکی نیز ابلاغ کردیم که کاهش مرگ و میر تصادفات جزو ارزشیابیهای آنها قرار داده شده است.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید