خطر تغییر ژنتیک پزشکی و دندانپزشکی در آینده نزدیک
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، مهدی کدخدازاده گفت: بر اساس آخرین آماری که از سازمان نظام پزشکی دریافت کردیم حدود ۵۰ هزار دندانپزشک در کشور مشغول فعالیت هستند، طبق محاسباتی که پیش از این نیز در سال ۱۴۰۰ انجام دادیم به نسبت جمعیت هر ۱۰ هزار نفر، پنج و یک دهم دندانپزشک در کشور وجود داشت، این عدد در سال ۲۰۲۱ به ۵.۲۳ رسید و امروزه با محاسبات جدید به عدد پنج و نیم افزایش یافته است.

دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی با اشاره به افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته دندانپزشکی طی سال‌های اخیر خاطرنشان کرد: اگرچه دانشجویانی که بر اساس افزایش مصوبه ظرفیت وارد دانشگاه‌ها شدند و هنوز فارغ‌التحصیل نشده‌اند، اما ما قبل از اجرای این مصوبه به اندازه کافی دندانپزشک در کشور داشتیم ضمن اینکه از خارج از کشور نیز تعدادی از فارغ‌التحصیلان این رشته وارد کشور شدند بنابراین کشور از نظر نسبت دندانپزشک به جمعیت در شرایط خوبی قرار داشت.

فعالیت ۴۸ دانشکده دندانپزشکی در کشور

وی با اشاره به افزایش تعداد دانشکده‌های عمومی و تخصصی دندانپزشکی در کشور تاکید کرد: ما در سال ۵۸ تعداد ۵، در سال ۷۸ تعداد ۱۸ دانشکده دندانپزشکی در کشور داشتیم که امروزه این عدد به ۴۸ دانشکده افزایش یافته است ضمن اینکه موافقت اصولی با راه‌اندازی چند دانشکده نیز دریافت شد، اما هنوز اجازه پذیرش دانشجو ندارند، متاسفانه طی سال های اخیر متناسب با افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی دندانپزشکی زیرساخت‌های آموزشی، تجهیزات، نیروی انسانی و غیره افزایش نیافته است، ضمن اینکه هیات علمی مورد نیاز این افزایش ظرفیت جذب دانشکده‌ها نشد. به‌طوریکه یک رنج بزرگ دانشکده‌های ما کمبود تعداد اعضای هیات علمی است.

اساتید جوان علاقه‌ای برای فعالیت آموزشی ندارند

کدخدازاده گفت: در حال حاضر تناسب اعضای هیات علمی در رشته‌های دندانپزشکی مناسب نیست، نسبت استاد به دانشجو در این رشته تقریبا ۷۰ به ۳۰ است به‌طوریکه نیروهای جوان تازه فارغ‌التحصیل ضریب k دانشکده‌های دندانپزشکی را هدایت می‌کنند. بعضا این نیروها علاقه‌مندی چندانی به آموزش ندارند و با اجبار به دانشکده‌ها معرفی می شوند. این افراد متناسب با تورم کشور از نظر اقتصادی شرایط مطلوبی برای زندگی ندارند و شان اعضای هیات علمی به ویژه افراد جوان رعایت نشده است. باید فکر جدی به حال این قشر نخبه کشور از نظر تامین مسکن، حقوق و غیره داشته باشیم.

خطر تغییر ژنتیک پزشکی و دندانپزشکی کشور

دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی خاطرنشان کرد: کسانی که دنبال افزایش ظرفیت رشته دندانپزشکی در کشور بودند باید امروز مشاهده کنند و ببییند چه بلایی بر سر آموزش و دانشکده‌های دندانپزشکی وارد کردند و اگر ما زود توجه ویژه‌ای به شرایط نداشته باشیم و ردیف‌های لازم در این رشته داده نشود حتما در آینده ژنتیک پزشکی و دندانپزشکی کشور تغییر خواهد کرد و موضوعی که زمانی موجب سرافرازی و سربلندی کشور بود متاسفانه نگران کننده خواهد شد.

امسال، پایان اجرای مصوبه افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی دندانپزشکی

وی یادآور شد: در حال حاضر اجرای طرح پذیرش رشته دندانپزشکی متوقف شده است. امسال آخرین سالی است که ما ضریب افزایش ظرفیت دانشجو را خواهیم داشت. حدود نزدیک ۳۰۰۰ هزار نفر برای ۱۴۰۴ دانشجوی دندانپزشکی پذیرش می‌شوند.

۱۷ هزار دانشجوی دانپزشکی در کشور داریم

کدخدازاده با بیان اینکه ما امروزه بیش از ۱۷ هزار نفر دانشجوی عمومی دندانپزشکی در کشور داریم گفت: تعداد ۱۵۲۵ دانشجو در دوره تخصصی و ۱۱۱ نفر نیز در دوره فلوشیب رشته دندانپزشکی تحصیل می‌کنند بنابراین این تعداد در سال‌های اخیر حدود ۲۰ هزار نفر افزایش می یابد در صورتی که زیرساخت های ما متناسب با این افزایش ظرفیت ارتقاء نیافته است.

کمبود ۱۱۵۰ استاد دندانپزشکی

دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی ادامه داد: تعداد ۱۸۸۹ نفر نیز به عنوان هیات علمی مشغول تربیت دانشجو هستند، در حالی که این آمار باید به طور استاندارد به ۲۱۹۵ برسد. با افزایش ظرفیتی که در این رشته صورت بگیرد، باید ۲۸۲۳ نفر هیات علمی جذب می کردیم بنابراین ما با کمبود ۱۱۵۰ نفر استاد مواجه هستیم.

خطر صندلی خالی در رشته‌های دندانپزشکی

وی با اشاره به خالی ماندن ظرفیت پذیرش در برخی رشته‌های دندانپزشکی کشور افزود: ما در دندانپزشکی دو رشته دندانپزشکی در دوره دکتری و ۱۰ رشته تخصصی داریم. به‌طوریکه چند رشته دندانپزشکی نظیر بیماری‌های دهان و دندان، مواد دندانی مورد استقبال دانشجویان قرار نمی گیرد بنابراین با صندلی‌های خالی در این رشته‌ها مواجه هستیم.

اکثر دانشجویان دندانپزشکی به فکر مهاجرت هستند

کدخدازاده با بیان اینکه اکثر دانشجویان رشته دندانپزشکی دنبال تهیه رزومه برای خروج از کشور هستند گفت: این بی انگیزگی به دلیل اقداماتی نظیر افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی این رشته و شرایط بازار کار است که این وضعیت عوارضی برای سلامت جامعه خواهد داشت.

به گزارش ایسنا دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی در پایان با اشاره به مداخلات درمانی افراد غیردندانپزشک در سلامت دهان و دندان مردم گفت: این موضوع یک سری مشکلات و خطرات زیادی را در جامعه ایجاد می کنند این در حالی که شاخص سلامت دهان و دندان تحت تاثیر فاکتورهای زیادی اعم از تغذیه، سلامت اجتماعی و روان جامعه است.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.