آنفلوانزا قابل کنترل نیست،قابل تخفیف است
بیماری آنفلوانزا انواع مختلفی دارد، برخی شدید و مرگ آور و برخی خفیف هستند، انواعی از این بیماری مانند آنفلوانزای خوکی اکنون جزو بیماریهای فصلی هستند که هر سال در بین افرادی بروز می کند و البته بیماران مزمن که سطح ایمنی ضعیف تری دارند، در معرض خطرات جدی تری هستند.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون، محمد قاسمی، متخصص بیماریهای عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در این زمینه گفت: آنفلوانزا یک بیماری ویروسی است که با تب ناگهانی، لرز، سردرد، سرفه خشک، گلو درد و درد عضلانی همراه است.
وی افزود: آنفلوانزا سبب ضعف و ناخوشی کامل در فرد شده و این بیماری را باید به ویژه نزد سالخوردگان و افراد مبتلا به ناراحتی های مزمن، قلبی و عروقی جدی تلقی کرد.
این پزشک، آنفلوانزا را یک بیماری واگیر شدید معرفی می کند که از طریق سرفه یا عطسه و تشرحات بدن منتقل می شود. علائم این بیماری معمولا یک تا چهار روز پس از ورود ویروس به بدن تظاهر می یابد.
این متخصص بیماری های عفونی با بیان اینکه کودکان زیر پنج سال و سالمندان بالای 65 سال بیشتر در معرض ابتلا به آنفلوانزا هستند، افزود: افرادی که دچار بیماریهای قلبی عروقی، ریوی، نقص ایمنی، سرطان یا دیابت باشند بیشتر در معرض خطر بیماری آنفلوانزا قرار دارند.
قاسمی تصریح کرد: تحقیقات نشان داده افرادی که از بیماریهای قلبی - عروقی رنج میبرند در زمان ابتلا به آنفلوانزا 6 برابر بیشتر از حالت عادی در معرض سکته قلبی قرار میگیرند.
وی گفت: در زمان ابتلا به آنفلوانزا ممکن است افراد دچار عفونت ثانویه شوند، عفونت ثانویه در کودکان، سالمندان و بیماران مبتلا به بیماریهای ریوی، نقص ایمنی، سرطان و دیابت، به دلیل ضعف سیستم ایمنی ممکن است با خطراتی همراه باشد.
این پزشک در ادامه افزود: در عفونت ثانویه باکتریها به بدن فرد مبتلا به آنفلوانزای ویروسی حمله کرده، با تشدید بیماری و همچنین ایجاد عفونتهای جدید در حلق، گوش و بینی و همین طور ریه، سبب تضعیف بیشتر سیستم ایمنی می شود و به دلیل عدم توانایی بدن این افراد در مبارزه با عفونتهای ویروسی و باکتریایی حتی ممکن است جان خود را از دست بدهند.
قاسمی درباره راههای پیشگیری از ابتلا به آنفلوانزا گفت: تزریق واکسن آنفلوانزا در ابتدای فصل سرما از مهمترین راههای پیشگیری در برابر این بیماری است. واکسن آنفلوآنزا یک واکسن غیرفعال حاوی ویروس کشته شده آنفلوانزا است. این واکسن دستگاه ایمنی را تحریک میکند تا علیه ویروس آنفلوآنزا پادتن (آنتیبادی) بسازد.
وی ادامه داد: تزریق این واکسن که باید اوایل پاییز انجام شود، یک پیشگیری نسبی است چرا که ویروس آنفلوانزا به سبب خصوصیات ویژه ژنتیکی میتواند با تغییراتی در ساختار ژنتیکی و پروتئینی خود به اشکال جدیدی درآید که در مقابل واکسن مقاوم است.
این متخصص بیماری های عفونی خاطرنشان کرد: رعایت بهداشت فردی از جمله اینکه افراد دستان خود را با آب و صابون بشویند مهمترین عامل پیشگیری از انتقال ویروس این بیماری است زیرا شایعترین راه ابتلا به آنفلوانزا لمس چشم، دهان، بینی، با دستان آلوده به ویروس است، باید از فردی که به آنفلوانزا مبتلا شده حداقل یک تا دو متر فاصله گرفته شود.
قاسمی تاکید کرد: کسی که به آنفلوانزا مبتلا شده بهتر است در خانه بماند و با حضور خود در مدرسه یا محل کار دیگران را بیمار نکنند، هنگام عطسه و سرفه فرد بیمار باید جلوی دهان خود را با دستمال کاغذی بگیرد تا قطرههای آلوده به ویروس در فضا پخش نشوند.
وی در ادامه افزود: استفاده سرخود و بیرویه از آنتیبیوتیکها میتواند سبب افزایش مقاومت دارویی در افراد شود و باید بر اساس تجویز پزشک باشد.
این پزشک متخصص در پایان اضافه کرد: بیمار میتواند از داروهایی مانند استامینوفن برای کاهش تب، سردرد و دردهای عضلانی استفاده کند البته مصرف آسپرین در افراد زیر 18 سال ممکن است به اختلال شدید عصبی منجر شود، بنابراین از تجویز آن به کودکان باید دوری کرد.
به گزارش تیرنا نرگس صفوی، متخصص تغذیه نیز درباره تغذیه در مبتلایان به آنفلوانزا گفت: آنفلوانزا بیماری است که از طریق تب باعث تعریق زیاد و خشک شدن آب بدن میشود، بیمار باید آب، آبمیوه و نوشیدنیهای بیشتری دریافت کند.
وی افزود: در مواردی که سرفهها شدید و آزار دهنده است، مصرف نوشیدنیهای شیرین و گرم نیز اثر بسیار خوبی دارد.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه مصرف سیگار باعث بدتر شدن علائم بیماری آنفلوانزا میشود، به افراد توصیه می کند از محیط هایی که پر از دود سیگار است، دوری شود.این بیماران باید غذاهای جامد را کم مصرف کنند و آبمیوه و سبزی های بیشتری بخورند. آب میوه باعث می شود دمای بدن به حالت طبیعی برگردد.
صفوی با بیان اینکه مصرف شیر برای بیماری آنفلوانزا مفید است، تصریح می کند: افراد باید در طول ابتلا به این بیماری فلفل، ادویه، ترشی، چای پررنگ، قهوه و غذاهای کنسرو شده را نخورند و سوپ، سیر در غذاهای پخته شده و مایعات را جایگزین کنند.
گفتنی است آنفلوانزا انواع و «سوش های» مختلفی دارد و هر سال نوعی از این ویروس ها شیوع بیشتری پیدا می کنند، برخی انواع ویروس آنفلوانزا مانند آنفلوانزای فوق حاد پرندگان با سوش H5N1 است که بیشتر در بین پرندگان شایع است و البته قابل انتقال به انسان نیز هست، انتقال این ویروس از پرنده به انسان می تواند بسیار خطرناک و مرگ آور باشد و گر چه موارد انسانی ابتلا به این ویروس هنوز محدود است و در تعدادی از کشورها مشاهده شده است اما اغلب افراد مبتلا به این ویروس جان خود را از دست داده اند.در کشور ما البته در سال 85 مواردی از ابتلای تعدادی از قوها در شمال کشور به این ویروس مشاهده شد اما در گزارش های رسمی موارد ابتلای انسانی آن اعلام نشد.
با این حال بیماری آنفلوانزا در انواع خفیف تر از جمله ویروس H1N1 که به آنفلونزای خوکی معروف است، در سال های اخیر در کشور ما و بسیاری از کشورهای دیگر مشاهده می شود به طوری که اکنون این ویروس جزو آنفلوانزاهای فصلی شناخته می شود که هر سال تعدادی مبتلا و در مواردی تعدادی مرگ را رقم می زند.
محمد مهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در پی اعلام شیوع این بیماری در برخی کشورهای همسایه از جمله گرجستان در ماه های اخیر اعلام کرد که ابتلا به این ویروس در فصل سرما موضوع جدیدی نیست و تاکید کرد: هیچ اتفاق غیرعادی و غیرمعمولی درباره آنفلوآنزا و انواع آن، از جمله نوع H1N1 (آنفلوانزای خوکی) در کشور رخ نداده است. این نوع آنفلوآنزا هر سال در همین بازه زمانی در نیمکره شمالی از جمله ایران شایع می شود.
وی افزود: آنفلوآنزای خوکی یک نوع آنفلوآنزای معمولی است که به آن آنفلوآنزای فصلی می گوییم و موضوع جدیدی نیست.
رئیس مرکز مدریت بیماری های واگیر دار وزارت بهداشت اضافه کرد: در کشور ما این آنفلوآنزا در برخی استان ها شایع است و موارد ابتلا به این نوع از آنفلوآنزا وجود دارد، اما هیچ اتفاق خاص و جدیدی در این زمینه رخ نداده است.
گویا افزود : درباره آنفلوآنزا نمی توان گفت که قابل کنترل است، بلکه باید بگوییم که قابل تخفیف است. یعنی اگر مردم رعایت کنند و در برخورد با بیمار مبتلا به آنفلوآنزا مراقب باشند و کسی که به این بیماری مبتلا است با سرفه، عطسه، دست دادن و غیره، بیماری خود را به دیگران منتقل نکند، می توان آن را خفیف تر کرد.
وی خاطرنشان کرد: کسانی که ممکن است در معرض انواع آنفلوانزا باشند باید در اوایل فصل پاییز واکسن تزریق کنند. مجموعه این موارد می تواند منجر به خفیف تر شدن موارد آنفلوانزا در جامعه شود، اما هیچ وقت نمی توان گفت که آنفلوانزا از بین می رود و به هر حال عده ای به این بیماری مبتلا می شوند. مهم این است که موارد ابتلا به بیماری آنفلوانزا، موارد بستری در بیمارستان و موارد مرگ ناشی از آن کاهش پیدا کند. زیرا نمی توان اقدامی انجام داد که آنفلوانزا اصلا وارد کشور نشود.
گویا در پایان بدون اعلام آمار موارد فوت ناشی از آنفلوانزا در سال گذشته و امسال گفت: موارد مرگ ناشی از آنفلوانزا هر سال اتفاق می افتد. افرادی که سن بالا دارند و واکسن آنفلوانزا تزریق نمی کنند و همچنین کسانی که بیماری قلبی و ریوی شدید دارند و مبتلا به انواع شدید بیماری آنفلوانزا می شوند و دیر به پزشک مراجعه می کنند، از جمله این موارد فوتی هستند.
وی افزود: آنفلوانزا سبب ضعف و ناخوشی کامل در فرد شده و این بیماری را باید به ویژه نزد سالخوردگان و افراد مبتلا به ناراحتی های مزمن، قلبی و عروقی جدی تلقی کرد.
این پزشک، آنفلوانزا را یک بیماری واگیر شدید معرفی می کند که از طریق سرفه یا عطسه و تشرحات بدن منتقل می شود. علائم این بیماری معمولا یک تا چهار روز پس از ورود ویروس به بدن تظاهر می یابد.
این متخصص بیماری های عفونی با بیان اینکه کودکان زیر پنج سال و سالمندان بالای 65 سال بیشتر در معرض ابتلا به آنفلوانزا هستند، افزود: افرادی که دچار بیماریهای قلبی عروقی، ریوی، نقص ایمنی، سرطان یا دیابت باشند بیشتر در معرض خطر بیماری آنفلوانزا قرار دارند.
قاسمی تصریح کرد: تحقیقات نشان داده افرادی که از بیماریهای قلبی - عروقی رنج میبرند در زمان ابتلا به آنفلوانزا 6 برابر بیشتر از حالت عادی در معرض سکته قلبی قرار میگیرند.
وی گفت: در زمان ابتلا به آنفلوانزا ممکن است افراد دچار عفونت ثانویه شوند، عفونت ثانویه در کودکان، سالمندان و بیماران مبتلا به بیماریهای ریوی، نقص ایمنی، سرطان و دیابت، به دلیل ضعف سیستم ایمنی ممکن است با خطراتی همراه باشد.
این پزشک در ادامه افزود: در عفونت ثانویه باکتریها به بدن فرد مبتلا به آنفلوانزای ویروسی حمله کرده، با تشدید بیماری و همچنین ایجاد عفونتهای جدید در حلق، گوش و بینی و همین طور ریه، سبب تضعیف بیشتر سیستم ایمنی می شود و به دلیل عدم توانایی بدن این افراد در مبارزه با عفونتهای ویروسی و باکتریایی حتی ممکن است جان خود را از دست بدهند.
قاسمی درباره راههای پیشگیری از ابتلا به آنفلوانزا گفت: تزریق واکسن آنفلوانزا در ابتدای فصل سرما از مهمترین راههای پیشگیری در برابر این بیماری است. واکسن آنفلوآنزا یک واکسن غیرفعال حاوی ویروس کشته شده آنفلوانزا است. این واکسن دستگاه ایمنی را تحریک میکند تا علیه ویروس آنفلوآنزا پادتن (آنتیبادی) بسازد.
وی ادامه داد: تزریق این واکسن که باید اوایل پاییز انجام شود، یک پیشگیری نسبی است چرا که ویروس آنفلوانزا به سبب خصوصیات ویژه ژنتیکی میتواند با تغییراتی در ساختار ژنتیکی و پروتئینی خود به اشکال جدیدی درآید که در مقابل واکسن مقاوم است.
این متخصص بیماری های عفونی خاطرنشان کرد: رعایت بهداشت فردی از جمله اینکه افراد دستان خود را با آب و صابون بشویند مهمترین عامل پیشگیری از انتقال ویروس این بیماری است زیرا شایعترین راه ابتلا به آنفلوانزا لمس چشم، دهان، بینی، با دستان آلوده به ویروس است، باید از فردی که به آنفلوانزا مبتلا شده حداقل یک تا دو متر فاصله گرفته شود.
قاسمی تاکید کرد: کسی که به آنفلوانزا مبتلا شده بهتر است در خانه بماند و با حضور خود در مدرسه یا محل کار دیگران را بیمار نکنند، هنگام عطسه و سرفه فرد بیمار باید جلوی دهان خود را با دستمال کاغذی بگیرد تا قطرههای آلوده به ویروس در فضا پخش نشوند.
وی در ادامه افزود: استفاده سرخود و بیرویه از آنتیبیوتیکها میتواند سبب افزایش مقاومت دارویی در افراد شود و باید بر اساس تجویز پزشک باشد.
این پزشک متخصص در پایان اضافه کرد: بیمار میتواند از داروهایی مانند استامینوفن برای کاهش تب، سردرد و دردهای عضلانی استفاده کند البته مصرف آسپرین در افراد زیر 18 سال ممکن است به اختلال شدید عصبی منجر شود، بنابراین از تجویز آن به کودکان باید دوری کرد.
به گزارش تیرنا نرگس صفوی، متخصص تغذیه نیز درباره تغذیه در مبتلایان به آنفلوانزا گفت: آنفلوانزا بیماری است که از طریق تب باعث تعریق زیاد و خشک شدن آب بدن میشود، بیمار باید آب، آبمیوه و نوشیدنیهای بیشتری دریافت کند.
وی افزود: در مواردی که سرفهها شدید و آزار دهنده است، مصرف نوشیدنیهای شیرین و گرم نیز اثر بسیار خوبی دارد.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه مصرف سیگار باعث بدتر شدن علائم بیماری آنفلوانزا میشود، به افراد توصیه می کند از محیط هایی که پر از دود سیگار است، دوری شود.این بیماران باید غذاهای جامد را کم مصرف کنند و آبمیوه و سبزی های بیشتری بخورند. آب میوه باعث می شود دمای بدن به حالت طبیعی برگردد.
صفوی با بیان اینکه مصرف شیر برای بیماری آنفلوانزا مفید است، تصریح می کند: افراد باید در طول ابتلا به این بیماری فلفل، ادویه، ترشی، چای پررنگ، قهوه و غذاهای کنسرو شده را نخورند و سوپ، سیر در غذاهای پخته شده و مایعات را جایگزین کنند.
گفتنی است آنفلوانزا انواع و «سوش های» مختلفی دارد و هر سال نوعی از این ویروس ها شیوع بیشتری پیدا می کنند، برخی انواع ویروس آنفلوانزا مانند آنفلوانزای فوق حاد پرندگان با سوش H5N1 است که بیشتر در بین پرندگان شایع است و البته قابل انتقال به انسان نیز هست، انتقال این ویروس از پرنده به انسان می تواند بسیار خطرناک و مرگ آور باشد و گر چه موارد انسانی ابتلا به این ویروس هنوز محدود است و در تعدادی از کشورها مشاهده شده است اما اغلب افراد مبتلا به این ویروس جان خود را از دست داده اند.در کشور ما البته در سال 85 مواردی از ابتلای تعدادی از قوها در شمال کشور به این ویروس مشاهده شد اما در گزارش های رسمی موارد ابتلای انسانی آن اعلام نشد.
با این حال بیماری آنفلوانزا در انواع خفیف تر از جمله ویروس H1N1 که به آنفلونزای خوکی معروف است، در سال های اخیر در کشور ما و بسیاری از کشورهای دیگر مشاهده می شود به طوری که اکنون این ویروس جزو آنفلوانزاهای فصلی شناخته می شود که هر سال تعدادی مبتلا و در مواردی تعدادی مرگ را رقم می زند.
محمد مهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در پی اعلام شیوع این بیماری در برخی کشورهای همسایه از جمله گرجستان در ماه های اخیر اعلام کرد که ابتلا به این ویروس در فصل سرما موضوع جدیدی نیست و تاکید کرد: هیچ اتفاق غیرعادی و غیرمعمولی درباره آنفلوآنزا و انواع آن، از جمله نوع H1N1 (آنفلوانزای خوکی) در کشور رخ نداده است. این نوع آنفلوآنزا هر سال در همین بازه زمانی در نیمکره شمالی از جمله ایران شایع می شود.
وی افزود: آنفلوآنزای خوکی یک نوع آنفلوآنزای معمولی است که به آن آنفلوآنزای فصلی می گوییم و موضوع جدیدی نیست.
رئیس مرکز مدریت بیماری های واگیر دار وزارت بهداشت اضافه کرد: در کشور ما این آنفلوآنزا در برخی استان ها شایع است و موارد ابتلا به این نوع از آنفلوآنزا وجود دارد، اما هیچ اتفاق خاص و جدیدی در این زمینه رخ نداده است.
گویا افزود : درباره آنفلوآنزا نمی توان گفت که قابل کنترل است، بلکه باید بگوییم که قابل تخفیف است. یعنی اگر مردم رعایت کنند و در برخورد با بیمار مبتلا به آنفلوآنزا مراقب باشند و کسی که به این بیماری مبتلا است با سرفه، عطسه، دست دادن و غیره، بیماری خود را به دیگران منتقل نکند، می توان آن را خفیف تر کرد.
وی خاطرنشان کرد: کسانی که ممکن است در معرض انواع آنفلوانزا باشند باید در اوایل فصل پاییز واکسن تزریق کنند. مجموعه این موارد می تواند منجر به خفیف تر شدن موارد آنفلوانزا در جامعه شود، اما هیچ وقت نمی توان گفت که آنفلوانزا از بین می رود و به هر حال عده ای به این بیماری مبتلا می شوند. مهم این است که موارد ابتلا به بیماری آنفلوانزا، موارد بستری در بیمارستان و موارد مرگ ناشی از آن کاهش پیدا کند. زیرا نمی توان اقدامی انجام داد که آنفلوانزا اصلا وارد کشور نشود.
گویا در پایان بدون اعلام آمار موارد فوت ناشی از آنفلوانزا در سال گذشته و امسال گفت: موارد مرگ ناشی از آنفلوانزا هر سال اتفاق می افتد. افرادی که سن بالا دارند و واکسن آنفلوانزا تزریق نمی کنند و همچنین کسانی که بیماری قلبی و ریوی شدید دارند و مبتلا به انواع شدید بیماری آنفلوانزا می شوند و دیر به پزشک مراجعه می کنند، از جمله این موارد فوتی هستند.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید