راهاندازی سرور محاسباتی مغز با امکان پردازش سریع محاسبات پیچیده مغزی
محققان کشورمان بر اساس پروژه بینالمللی Human Connectome Project "پروژه مشترک انسانی"، موفق به راهاندازی سرور محاسباتی مغز شدند؛ استفاده از این زیرساخت، امکان پردازش سریع، تحلیل، محاسبات و شبیهسازیهای سنگین و پیچیده مغزی را برای محققان کشور فراهم میکند.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، رضا خسروآبادی زمینه فعالیت خود را مدلسازی کارکردهای عالی شناختی مغز دانست و گفت: این مطالعات بیشتر با تصویربرداری از مغز همراه است و در این مطالعات دادههای مغزی از روشهای الکتریکی و انسفالوگرافی و روشهای تصویربرداری استفاده میشود.
استادیار پژوهشکده علوم شناختی مغز دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه بر روی این دادهها روشهای محاسباتی انجام میشود، اظهار کرد: از این طریق میتوانیم مکانیزم مغز را مورد بررسی قرار دهیم.
خسروآبادی گفت: در این مطالعات هم بر روی حوزههای درمانی بیماریهای مغزی و هم تشخیصی مطالعاتی را اجرایی کردیم، در تلاش هستیم که با درک مکانیزمهای مغزی برای درمان اختلالاتی چون اوتیسم و بیش فعالی راهکارهای درمانی ارائه دهیم.
وی افزود: دادههایی را که از این مدل سازیها به دست آمد، برای درمان این اختلالات به کار بردیم. به عنوان مثال با استفاده از روشهای مبتنی بر نوروفیدبک و تحریک مغزی سعی شده که این مکانیزمهای به دست آمده را برای درمان به کار ببریم.
این محقق حوزه علوم شناختی، طراحی و ساخت نوروفیدبکها را از دستاوردهای این مطالعات نام برد و خاطر نشان کرد: علاوه بر آن ما مطالعاتی را در زمینه وسواس اجرایی کردیم. هر کدام از این اختلالات در یکی از مکانیزمهای مغزی رخ میدهد و ما با شناسایی این مکانیزمهای مغز، روشهای درمانی همراه با دارو ارائه کردیم.
خسروآبادی با اشاره به همکاری با آزمایشگاه ملی نقشهبرداری مغز، افزود: ما در بخشی از طرح ملی نقشهبرداری مغز مشارکت داشتیم و اقدام به راهاندازی سرور محاسباتی کردیم.
وی تصریح کرد: حجم دادههای تصویربرداری مغز دارای اسکیل بزرگی است، به گونهای که آنالیز این تصاویر در کامپیوترهای کوچک زمانبر است از این رو تلاش کردیم که در سرور محاسباتی که در آزمایشگاه ملی نقشه برداری تهیه شده بود، برنامههای آن را بهروز رسانی کنیم تا سرعت پردازش آن ارتقا یابد. با استفاده از این امکان، پردازش تصاویر در زمان کمتر صورت خواهد گرفت.
استادیار پژوهشکده علوم شناختی مغز دانشگاه شهید بهشتی با تاکید بر اینکه این سرور محاسباتی در آزمایشگاه ملی نقشهبرداری مغز به بهرهبرداری رسیده است، یادآور شد: برخی از پروژههای تحقیقاتی با استفاده از این سرور اجرایی شده است. برنامههای این سرور مشابه سروری پروژه بینالمللی Human Connectome Project "پروژه مشترک انسانی" است. سروری محاسباتی اجرا شده در کشور از نظر کیفیت پردازش دادهها مشابه سرورهای محاسباتی دنیا است.
خسروآبادی در خصوص کاربردهای این سروری توضیح داد: آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز به محققان در زمینه تهیه تصویربرداریهای مغز کمک میکند ولی در زمان تصویربرداری، امکان ایجاد نویزها به دلیل حرکت سرور یا سایر عوامل وجود دارد که در این صورت تحلیلها دچار اختلال خواهد شد.
به گزارش ایسنا وی در پایان اضافه کرد: این تصاویر باید پاکسازی شود، با این اقدام میتوانیم یکسری الگوهایی را استخراج کنیم که به واسطه آنها میتوانیم اختلالات را شناسایی کنیم. فرآیند پاکسازی از طریق سرورهای محاسباتی صورت میگیرد.
گفتنی است سرور محاسباتی آزمایشگاه ملی نقشهبرداری مغز طبق آخرین استانداردهای روز دنیا، امکاناتی را در اختیار محققان حوزه نقشه برداری مغز و علوم اعصاب محاسباتی قرار میدهد تا پردازش دادههای پژوهشی خود را با سرعت بیشتر به انجام برسانند.
سختافزار این سرور محاسباتی ذخیره سازی گسترده تصاویر ساختاری و عملکردی مغز و محاسبات سریع را فراهم میآورد. بستر نرم افزاری این سرور شامل سیستم عامل لینوکس، نرم افزارهای پیشرفته پردازش تصاویر و سیگنالهای مغزی و علوم اعصاب محاسباتی است که به محققان امکان پردازش، تحلیل، محاسبات و شبیهسازیهای سنگین و پیچیده مغزی را میدهد.
کاربران میتوانند از طریق دسترسیهای تعریف شده به سرور متصل شوند، از توان سختافزاری و نرمافزاری آن بهرهمند شده و از قابلیت پردازش موازی هستههای سرور محاسباتی در جهت کاهش زمان پردازش بهرهمند شوند.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید