افزایش قیمت دارو در سال ۹۸ نباید بیشتر از ۱۱ درصد باشد
وزیر بهداشت سازمان غذا و دارو را تبدیل به قرارگاه مبارزه با رانت و امضاهای طلایی کرده و شخصی را بهعنوان سرپرست این سازمان انتخاب کرده که آنگونه که خود میگوید، معتقد به اصل شفافیت است. «محمدرضا شانهساز» در گفتوگو با پزشکان و قانون، هدف اصلی قرارگاه را این میداند که بتواند به موقع و به هنگام، در مقابل تغییرات نرخ ارز و مسائلی که ممکن است در تامین و تدارک دارو وقفه ایجاد کند، واکنش نشان دهد.
از نظر او نگاه وزیر بهداشت افزایش شفافیت در سازمان غذا و داروست تا اگر گیری در راه تولید و رونق تولید وجود دارد، از این طریق برطرف شود.
پزشکان و قانون: برنامه شما برای افزایش تولید و صادرات دارو به کشورهای همسایه چیست؟
با توجه به سیاستهای جدید دولت جمهوری اسلامی ایران و با نگاهی که وزیر محترم بهداشت به رونق تولید دارند، از نظر ما واردات اقلامی که مشابه تولید داخل آنها وجود دارد و کارخانههای ما به حد نیاز آنها را تامین میکنند، ضرورتی ندارد. تنگناهای ارزی باعث شده خیلی از شرکتها و کمپانیهای بزرگ که علاقهمند هستند حضور آنها در بازار ایران ادامه داشته باشد، به تولید رو بیاورند. حالا یا با تولیدگنندکان ما برای تولید تحت لیسانس قرارداد میبندند یا خود آنها اقدام به تولید میکنند. این مهم هم از نظر کیفی و هم کمی میتواند تاثیر به سزایی در ظرفیت داروسازی کشور داشته باشد. متعاقب آن یکی از شروط ما برای اینکه بازار خود را در اختیار شرکتهای وارد کننده که به تولید کننده تبدیل میشوند، بگذاریم این است که حتما در فرایند تولید بخشی از صادرات کشورهای منطقه را در اختیار سایت ایران بگذارند. از آنجاکه کشور ۸۰ میلیون نفری ما بازار بسیار بزرگ و جذابی است، آنها نمیخواهند این بازار را از دست بدهند.
پزشکان و قانون: آیا سال گذشته در یک مقطع زمانی صادرات ممنوع شد؟
خیر. این یک بحث کلی است که چون ارز تخصیصی دارو ۴۲۰۰ تومانی است، باید معادل آن هر ساله به حساب ارز نیمایی واریز شود.
پزشکان و قانون: پس در حال حاضر صادرات دارو انجام میشود؟
بله انجام میشود و فقط بحث ارز است که باید به حساب نیمایی واریز شود.
پزشکان و قانون: برخی تولید کنندگان گلایه می کنند از اینکه سازمان غذا و دارو دغدغه صنعت را ندارد و از قیمتگذاری حمایت نمیکند.
در چند سال گذشته به لحاظ برخی مسائل ازجمله اجرای طرح تحول نظام سلامت و هزینههای آن، شاید این ایراد وارد بود اما الان این فضا بازتر شده است. بالاخره اولویت اول ما مردم هستند و میخواهیم افزایش قیمتها به نحوی باشد که تهیه آن برای مردم با اشکال مواجه نشود. اما واقعیتهای بازار را هم میپذیریم و نمیخواهیم به جایی برسیم که صنعت ما نتواند تولید خود را ادامه دهد و مجبور شویم با چندین برابر قیمت و با یک ارزبری خیلی زیاد، دارو را از خارج وارد کنیم. این واقعیت وجود دارد.
پزشکان و قانون: در سال ۹۸ امکان افزایش قیمت برای دارو وجود دارد؟
با توجه به قیمت نرخ ارز و با توجه به هزینههایی که سربار تولید میشود، ما در این حوزه یک نگاه بسته نداریم. البته افزایش قیمت بیشتر از ۱۰ تا ۱۱ درصد نمیتواند باشد.
پزشکان و قانون: دکتر نمکی با رویکرد مبارزه با رانت به وزارت بهداشت آمدند و در اولین اقدام، کلیدواژه امضاهای طلایی را مطرح کردند. در ادامه حضرتعالی را در راس سازمانی قرار دادند که آن را تبدیل به یک قرارگاه برای مبارزه با رانت کردهاند. نظرشما در خصوص وجود امضاهای طلایی در سازمان غذا و دارو چیست و مهمترین برنامه شما برای مبارزه با این مساله چه مواردی هستند؟
هدف اصلی قرارگاه این است که بتواند به موقع و به هنگام، در مقابل تغییرات نرخ ارز و مسائلی که ممکن است در تامین و تدارک دارو وقفه ایجاد کند، واکنش نشان دهد. نگاه دکتر نمکی افزایش شفافیت در سازمان غذا و دارو است و اینکه اگر گیری در راه تولید و رونق تولید وجود دارد، باید برطرف شود. برای دستیابی به این هدف برای اولین بار آرای کمیسیون قانونی ساخت و ورود در سایت سازمان قرار گرفته و آنجا اعلام میشود. چند روز پیش اولین کمیسیون را داشتیم و بلافاصله آرای صادره را در سایت قرار دادیم تا همه دستاندرکاران صنعت و واردات و کسانی که در داروخانهها و در حوزه تامین و تدارک دارو فعالیت میکنند، از تصمیماتی که در سازمان غذا و دارو گرفته میشود، مطلع شوند. یک بخش هم این است که ممکن است ما در تصمیماتی که میگیریم، در طول زمانهای مخلتف ناخواسته دستخوش تغییر سیاستها شویم یا خدایی نکرده سیاست یک بام و دوهوا را پیش بگیریم که این باعث میشود خود مردم و ارباب رجوع به ما واکنش نشان داده واطلاعات را به ما دهند. ما از این طریق میتوانیم سیاستهای خودمان را تصحیح کنیم.
پزشکان و قانون: چند روز پیش یکی از نمایندگان مجلس گفته بود که تصمیمات اصلی سازمان غذا و دارو در یک ساختمان واقع در سعادتآباد گرفته میشود. نظر شما چیست؟
من واقعا نمیدانم و این را اولین بار است که میشنوم. باید از خود ایشان سوال کرد تا اطلاعات را در اختیار ما هم بگذارند که اگر موردی هست ما هم پیگیری کنیم و اگر اشکالی هست برطرف شود.
پایان پیام/
گفتوگو:
محسن طاهرمیرزایی
نظر خود را بنویسید