۱۰ درصد جمعیت کشور دارای گروه خونی نادر هستند
سخنگوی سازمان انتقال خون درباره خونهای نادر گفت: چهار جمعیت عمومی کشور گروههای خونی A و B ،AB ،O دارند که هر کدام مثبت و منفی هستند. در کشور ما ۹۰ درصد مردم گروه خونی مثبت و ۱۰ درصد گروه خونی منفی دارند. در میان اهداکنندگان خون در کشور، گروههای خونی O مثبت ۳۳ تا ۳۴ درصد، A مثبت ۲۶ تا ۲۷ درصد، B مثبت ۲۳ تا ۲۴ درصد و AB مثبت ۷ تا ۸ درصد هستند که روی هم رفته این چهار گروه ۹۰ درصد گروههای خونی را تشکیل میدهند. گروه خونی O منفی نیز صفر تا ۴ درصد، A منفی ۲ تا ۳ درصد، B منفی ۲ درصد و AB منفی زیر یک درصد هستند. جمع این چهار گروه خونی هم به ۱۰ درصد میرسد.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، بشیر حاجی بیگی بمبئی را مشهورترین گروه خون نادر معرفی کرد و افزود: ۳۶۰ نوع گروه خونی برای انسان شناخته شده است. گروه خون بمبئی همان O مثبت یا منفی است که آنتیژن H را ندارد و به دلیل شرایط و تغییرات ژنتیکی به وجود آمده است.
وی افزود: اگر روی سطح گلبولهای قرمز کسی آنتیژن A باشد میگویند گروه خونی او A است و اگر آنتی ژن آن B باشد میگویند گروه خونی او B است. اگر هر دو آنتیژن را داشته باشد، گروه خونی او AB است. هر کسی که هیچکدام را نداشته باشد گروه خونیاش O است. گروه خونی چِلانو از دیگر گروههای خونی نادر است. ۱۲ نفر با این گروه خونی در ایران وجود دارند که بیشتر آنها ساکن هرمزگان و تهران هستند. B هم یکی دیگر از گروههای خونی نادر است که ۹ نفر با این گروه خونی در ایران زندگی میکنند.
سخنگوی سازمان انتقال خون ادامه داد: ۴۵ نفر با گروه خونی بمبئی، دو نفر با گروه خونی RH NULL، یک نفر با گروه خونی لوتِران و یک نفر دیگر هم با گروه خونی KPB منفی که نادرترین گروه خونی محسوب میشود، در ایران شناسایی شدهاند. KPB منفی آخرین گروه خونی است که اخیرا شناسایی شده است. شیوع گروه خونی بمبئی چهار در یک میلیون جمعیت انسانی است. از هر 10 هزار نفر هندی، یک نفر گروه خونی بمبئی دارد و این گروه خونی برای نخستین بار در هند کشف شده است.
حاجیبیگی گفت: این سازمان، پلاکهای ضد حریقی را برای افرادی با گروه خونیهای نادر آماده کرده است که صاحبان این گروهها باید آن را به گردن داشته باشند تا اگر اتفاقی برایشان افتاد، گروههای امدادی و مراکز درمانی متوجه حساس بودن وضعیت فرد مسدوم بشوند. این احتمال وجود دارد که هر روز به تعداد افرادی با گروههای خون نادر اضافه شود. بیشتر افرادی که گروه خونی نادر دارند در استانهای فارس، هرمزگان، مازندران، اصفهان، تهران، یزد، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان و آذربایجان شرقی زندگی میکنند.
وی اظهار کرد: شاید این گروههای خونی نادر از قدیم بودهاند و حالا شناسایی شدهاند، شاید هم این گروههای خونی حاصل مسافرتها و به واسطه ارتباط دریایی در جنوب کشور با کشورهای دیگر دنیا یا ازدواجهای فامیلی شکل گرفته و شیوع پیدا کردهاند. بعد از شناسایی افراد با این گروههای خونی، وظیفه سازمان انتقال خون، تامین خون برای این افراد است. به همین دلیل پلاکهای نسوزی به این افراد میدهیم تا بعد از به وجود آمدن حادثهای، بیمارستان بداند گروه خونی این افراد نادر است و هر خونی نباید به آنها تزریق شود. اینکه فرد متوجه وضعیت خاص خودش باشد یک موفقیت محسوب میشود.
سخنگوی سازمان انتقال خون درباره آشنایی پزشکان و کادر درمانی بیمارستانها با پلاکهای سازمان انتقال خون و افرادی با گروه خونی نادر اظهار کرد: پزشکان معمولا بعد از دیدن این پلاک متوجه خاص بودن این افراد میشوند، در سال ۱۳۸۹ انجمن بین المللی انتقال خون دنیا در نامهای رسمی، ایران را به عضویت کارگروه علمی خونهای نادر درآورد. در حال حاضر نیز بهترین و پیشرفتهترین خدمات گروه خونی و سرولوژی اختصاصی در آزمایشگاه ایمونوهماتولوژی سازمان انتقال خون ایران برای بیماران انجام میشود.
حاجیبیگی در پایان تصریح کرد: ایران جزء ۲۳ کشور عضو انجمن ملی گروههای خونی نادراست، ایران جزء سه کشور برتر خونهای نادر نیز به شمار میرود که در همین زمینه در منطقه آموزش هم میدهد. کشور انگلیس نیز یکی دیگر از این کشورهاست. کشورهای ژاپن، ایران، چین، سنگاپور و تایوان از آسیا عضو این انجمن هستند. انگلیس، آلمان، هلند، سوئیس، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، فنلاند، سوئد، آمریکا، برزیل و آفریقای جنوبی نیز از جمله اعضای دیگر این انجمن هستند. ایران شانزدهمین کشوری بود که عضو انجمن بینالمللی خونهای نادر شد. انجمن بینالمللی انتقال خون هم در آمستردام هلند است. آزمایشگاه رفرانس بینالمللی گروه خون سازمان بهداشت نیز در انگلیس مستقر است.
تعاملات بینالملی ایران در زمینه خونهای نادر امکانات خوبی را برای مردم کشورمان فراهم کرده است. به گفته علیاکبر پورفتح الله مدیرعامل سازمان انتقال خون اگر نمونه خون نادر شخص در ایران شناسایی نشود، کشورهای عضو انجمن بینالمللی خونهای نادر در این زمینه همکاری میکنند و در صورت وجود نمونه در بانک خون نادر هر یک از این کشورها، خون مورد نیاز تامین میشود. تا کنون هزار اهداکننده خون نادر در بانک خونهای نادر کشور ثبت شده است.
مدیریت مصرف خون هم یکی از مسائلی است که به اندازه کافی در ایران مورد توجه قرار نمیگیرد و حتی مدیرعامل سازمان انتقال خون هم نسبت به آن نقد دارد: در کشورهایی که مدیریت مصرف خون انجام میگیرد، به ازای هر دو کیسه خون درخواستی برای عمل جراحی، یک کیسه مصرف میشود در حالی که در ایران از هر ۹ درخواست خون تنها یک کیسه آن به مصرف میرسد که نشانه نبود مدیریت خون در بیمارستانهاست. این در حالی است که برای بیمار دارای خون نادر تجویز هر گروه خونی دیگر حتی گروه خون O منفی میتواند خطرات مرگباری را به همراه داشته باشد.
به گزارش ایسنا همه خونهای اهدایی به مدت ۴۸ روز در یخچالهای مخصوص قابل نگهداری هستند و پس از آن معدوم میشوند. بودجهی لازم برای این کار را هم دولت تامین میکند.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید