کاهش حس بویایی یکی از علایم بیماران مبتلا به کووید-۱۹ است
مطالعه مشترک و بینالمللی گروهی از محققان پژوهشگاه دانشهای بنیادی و بیمارستان مسیح دانشوری نشان میدهد که از دست رفتن یا کاهش حس بویایی یکی از علایم همراه در بیماران مبتلا به بیماری کووید-۱۹ است؛ از این رو پیشنهاد میشود افرادی که دچار کاهش حس بویایی شدهاند، با توجه به احتمال ابتلا به بیماری، اقدام به قرنطینه و ایزوله خود کنند، ضمن آنکه این محققان تاکید میکنند که عدم اختلال در بویایی، به معنای عدم ابتلا به بیماری کووید-۱۹ نیست.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، شیما تألهی معینالدین گفت: پس از شیوع ویروس کرونا، مشاهده کردیم تعداد زیادی از افرادی که به ویروس کرونا و یا کووید-۱۹ مبتلا شده بودند، اعلام میکردند که حس بویایی خود را از دست دادهاند، بر این اساس این سوال در سطح جهان ایجاد شد که آیا بیماری کووید-۱۹ و ویروس کرونای جدید میتواند بر سیستم بویایی اثرگذار باشد و آیا از دست دادن حس بویایی میتواند یکی از علایم این بیماری باشد یا خیر.
عضو هیات علمی پژوهشکده علوم زیستی در پژوهشگاه دانشهای بنیادی ادامه داد: مطالعات پیشین تنها بر اساس گزارشهای خود افراد که کاهش یا اختلال بویایی را گزارش کرده بودند، انجام شده بود، تا پیش از این مطالعه، اینکه از طریق اجرای تستهای کمی، حس بویایی بیماران مبتلا به کووید-۱۹ اندازهگیری شود، اجرایی نشده بود، در این پروژه تحقیقاتی با همکاری محققانی از بیمارستان مسیح دانشوری ۶۰ نفر از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ که در این بیمارستان بستری بودند و نتیجه تست مثبت ابتلا به بیماری را داشتند، مورد آزمونهای حس بویایی قرار گرفتند.
وی تصریح کرد: این دسته از بیماران با آزمون شناسایی انواع بو مورد بررسی قرار گرفتند، این آزمون شامل ۴۰ مورد بو است که این بوها بر روی یکسری کارتها قرار داده شده و با خراش دادن سطح بودار این کارتها، مولکول بویایی پخش میشود و با قرار دادن این کارتها مقابل بینی، فرد بو را حس میکند، برای هر یک از این کارتها ۴ گزینه در نظر گرفته شده و فرد بر اساس آنچه که احساس میکند، یکی از گزینهها را انتخاب خواهد کرد و در نهایت بر اساس پاسخهای دریافت شده برای هر بیمار امتیاز صفر تا ۴۰ تعیین میشود.
تألهی گفت: نتایج این آزمون مشخص میکند که وضعیت بویایی هر فرد مورد آزمون از نظر کلینیکی در چه سطحی است، این آزمون مشخص خواهد کرد که سطح بویایی بیماران مبتلا به این ویروس در سطح طبیعی، کاهش یافته (Hyposmia) و یا از دست رفتن حس بویایی (Anosmia) رخ داده است، این تست یک تست استاندارد جهانی است و به نام UPSIP یا آزمون شناسایی انواع بوی دانشگاه پنسیلوانیا شناخته میشود و ما قبلا توانسته بودیم این تست را برای افراد ایرانی، مطابق با استاندارد جهانی بومی کنیم، بیماران انتخاب شده برای این آزمون پیش از ابتلا به بیماری کووید-۱۹ اختلالی را در رابطه با حس بویایی خود ذکر نمیکنند.
عضو هیات علمی پژوهشکده علوم زیستی در پژوهشگاه دانشهای بنیادی تاکید کرد: در این تحقیقات علاوه بر ۶۰ بیمار مبتلا به کووید-۱۹، ۶۰ فرد سالم نیز که به این بیماری مبتلا نبودند نیز مورد آزمون قرار گرفتند، نتایج این آزمون نشان داد که از میان ۶۰ بیمار مورد آزمون، ۵۹ نفر از آنها دچار درجاتی از اختلال در حس بویایی شده بودند. به صورت دقیقتر، در نیمی از بیماران بررسی شده، کاهش شدید و یا از دست رفتن حس بویایی مشاهده شد. این در حالیست که در گروه کنترل، حس بویایی طبیعی بود و تنها کاهش اندک بویایی مرتبط با افزایش سن در تعداد معدودی از افراد وجود داشت.
وی اظهار کرد: این آمار نشان میدهد که از دست رفتن حس بویایی و یا کاهش آن یکی از علایم بیماری کووید-۱۹ است. اما پیش از انجام آزمون بویایی، تنها ۳۵ درصد از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ از کاهش حس بویایی خود آگاه بودند. این موضوع نشاندهنده محدودیت مطالعات مبتنی بر گزارش خود افراد در مورد حس بویایی است.
تالهی در خصوص اهمیت یافتههای این تحقیقات توضیح داد: با استفاده از دادههای این آزمون میتوان این هشدار را به جامعه داد که اگر فردی در دوره پاندمی بیماری کووید-۱۹ احساس میکند که در حس کردن بوها دچار اختلال شده است، باید قرنطینه شود؛ چرا که افرادی که حس بویایی خود را در این دوران از دست دادهاند، احتمال بالایی وجود دارد که مبتلا به این بیماری شده باشند.
این محقق حوزه علوم زیستی ادامه داد: با استناد به نتایج به دست آمده، میتوان پیشنهاد داد از آزمونهای بویایی استاندارد که هم سریع و هم ارزان است، برای غربالگری افراد استفاده شود تا بررسی شود که آیا آنها مبتلا به این بیماری هستند یا خیر و پس از این غربالگری، افرادی که حس بویایی آنها کاهش یافته و یا دچار اختلال شدهاند، مورد سایر تستهای تشخیصی نظیر PCR برای تشخیص قطعی قرار گیرند. هرچند لازم است ابتدا مطالعات تکمیلی برای تعیین حساسیت و ویژگی آزمون بویایی در شناسایی بیماران از افراد سالم صورت گیرد، جامعه جراحان گوش و حلق و بینی در آمریکا و انگلستان حتی قبل از انتشار نتایج این مطالعات، بر مبنای گزارشهای فردی این اخطار را داده بودند که اگر در فردی حس بویایی کاهش یافته است، باید ایزوله شود و اینک با این مطالعه اولین شواهد رسمی برای این توصیه به دست آمد.
وی با اشاره به اثرات بیماری کووید-۱۹ بر روی حس بویایی، خاطرنشان کرد: در حال حاضر مطالعاتی در حال انجام است تا مشخص شود که این ویروس بر روی کدام یک از انواع سلولهای موجود در بافت بینی "اپیتلیوم بویایی" تاثیرگذار است تا بتوان مکانیزم از دست دادن حس بویایی را مشخص کرد، در بسیاری از بیماریهای تنفسی ویروسی از دست رفتن حس بویایی مطالعه شده بود و این از دست رفتن بویایی معمولا گذرا است، ولی در مورد کووید-۱۹ و یا سایر بیماریهای مرتبط با خانواده ویروس کرونا این اطلاعات وجود نداشت و این اولین بار است که با شواهد کمی اعلام شد که این نوع ویروس میتواند بر روی حس بویایی تاثیرگذار باشد.
وی با اشاره به اثرات بیماری کووید-۱۹ بر روی حس بویایی، خاطرنشان کرد: در حال حاضر مطالعاتی در حال انجام است تا مشخص شود که این ویروس بر روی کدام یک از انواع سلولهای موجود در بافت بینی "اپیتلیوم بویایی" تاثیرگذار است تا بتوان مکانیزم از دست دادن حس بویایی را مشخص کرد، در بسیاری از بیماریهای تنفسی ویروسی از دست رفتن حس بویایی مطالعه شده بود و این از دست رفتن بویایی معمولا گذرا است، ولی در مورد کووید-۱۹ و یا سایر بیماریهای مرتبط با خانواده ویروس کرونا این اطلاعات وجود نداشت و این اولین بار است که با شواهد کمی اعلام شد که این نوع ویروس میتواند بر روی حس بویایی تاثیرگذار باشد.
تالهی گفت: این مطالعه در پژوهش مشترکی میان پژوهشگاه دانشهای بنیادی، بیمارستان مسیح دانشوری و با همکاری پروفسور "ریچارد داتی"، مدیر مرکز مطالعات بویایی و چشایی دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا اجرایی شد، نتایج این مطالعات در قالب مقالهای در ژورنال انجمن بینالمللی آلرژی و راینولوژی (International Forum of Allergy & Rhinology) در ۱۷ آوریل ۲۰۲۰ منتشر شده است.
محمدرضا هاشمیان، رئیس بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان مسیح دانشوری و از فعالان درمان بیماری کرونا با بیان اینکه این مطالعات حاصل پژوهش مشترک بوده است افزود: با توجه به اینکه بسیاری از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ دچار اختلالات بویایی میشوند، تصمیم گرفته شد که بر اساس تستهای مورد استفاده در دانشگاه پنسیلوانیا نسبت به بررسی وضعیت بویایی بیماران مبتلا اقدام کنیم.
وی افزود: در این مطالعات ۶۰ بیمار مورد آزمون قرار گرفتند، بیماران مبتلا به ویروس کرونا را از لحاظ کلینیکی به ۳ طبقه "خفیف"، "متوسط" و "پیشرفته" تقسیمبندی کردیم. دسته شدید بیمارانی هستند که در بخش ICU و بیماران خفیف بیمارانی هستند که در بخش عمومی بستری میشوند و بیماران متوسط در صورت نیاز به بخش ICU منتقل خواهند شد. کاهش بویایی در هر سه دسته کلینیکی بیماران دیده شد و هیچ یک از متغیرهای دیگر نظیر سن، جنسیت و بیماری زمینهای هم تفاوتی در شدت اختلال حس بویایی ایجاد نمیکرد.
هاشمیان اضافه کرد: در این مطالعات بیماران مبتلا با تست بویایی مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج قابل توجهی به دست آمد؛ چرا که بر خلاف آنچه که تصور میشد که تنها معدودی از بیماران مبتلا به کووید-۱۹، مشکلات بویایی دارند، مشخص شد که ۹۸ درصد از بیماران تایید شده تحت آزمون "۵۹ نفر" دچار اختلالات بویایی از سطح خفیف تا گسترده بودند، بیماران مورد آزمون به طور قطعی مبتلا به ویروس کرونا بودند، این مطالعات نشان داد که از دست رفتن بویایی یکی از علایم شایع در این بیماری است.
به گزارش ایسنا رئیس بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان مسیح دانشوری در پایان گفت: در هیچ کدام از دستههای مبتلایان به ویروس کرونا از لحاظ سطح کاهش حس بویایی تفاوت معنیداری وجود نداشت و همه آنها به طور یکسان دچار کاهش و یا از دست دادن حس بویایی بودند، برای پاسخ به این سوال که آیا این بیماران بعد از بهبودی، حس بویایی خود را به دست خواهند آورد یا خیر، مطالعات دیگری داریم تا بررسی کنیم چند درصد این افراد مجدد حس بویایی خود را به دست میآورند و این روند چقدر طول میکشد.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید