وضعیت فعلی انسولین در کشور پایدار است
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با اشاره به مشکلات تامین ارز برای واردات انسولین گفت: امیدواریم با ورود ۴ شرکت به حوزه تولید انسولین نگرانی و مشکلاتی در تامین این داروی اساسی نداشته باشیم، شرایط موجود و وضعیت فعلی انسولین در کشور پایدار است، اگرچه در نیمه دوم سال با بحران کمبود انسولین مواجه شدیم، شرایط فعلی پایدارست. ما روزهایی را گذراندهایم که برای یک روز هم موجودی انسولین نداشتیم ولی در حال حاضر انسولین موجود است.

به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، سید حیدر محمدی درباره موجودی انسولین در کشور گفت: باتوجه به نیاز مردم، زمانی که تمامی داروها حداقل به اندازه ۳ ماه در کشور موجود باشند؛ وضعیت پایدار نیز زمانی است که موجودی آن برای ۳ الی۶ ماه باشد، درحال حاضر شرایط ما عادی نیست، تحریمهای ظالمانه آمریکا و متحدینش، راههای انتقال مواد اولیه، دارو و ارز را به شدت محدود و تامین برخی از اقلام دارویی را با مشکل مواجه کرده است.
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با تاکید بر لزوم گسترش تولید و خودکفایی بیشتر در حوزه دارو گفت: دولت امریکا علیرغم شعارهای عوامفریبانه حوزه سلامت را از تحریم مستثنی نکرد، مسئولین بیاخلاق دولت آمریکا اجازه ورود بسیاری از داروها را به ایران ندادند و جمعی از بیماران را با چالش دارو مواجه کردند، اما دانشمندان ایرانی با ورود به حوزه تولید بسیاری از اقلام دارویی توانستند این چالشها را خنثی کنند.
وی افزود: در برههای از زمان، تامین انسولین به شدت با چالش روبهرو بود، در حال حاضر با تمهیدات اندیشه شده توسط سازمان غذا و دارو، موجودی انسولین را به یک ماه رساندیم، هرچند این شرایط، مطلوب ما این نیست و موجودی ایدهآل ما باید به ۳ ماه برسد، برای رفع مشکل توزیع دارو، سامانه تیتک در این حوزه فعال شدهاست، برای رفع این مشکل بخشی از سامانه تیتک را برای ردیابی و رهگیری دارو و کالاهای سلامتمحور فعال کردهایم. باتوجه به این امر، زمانی که دارو توسط تولیدکننده و یا واردکننده، تولید یا وارد شود موظف است جزئیات آن در سامانه تیتک ثبت نماید.
محمدی ادامه داد: توزیعکنندگان و شرکتهای پخش همچنین موظف هستند تعداد انسولین تولیدی یا وارداتی را در سامانه تیتک ثبت کنند. در ادامه داروخانه نیز، هنگام تحویل باید دارو را با ثبت کد ملی بیمار و شناسه دارو در این سامانه عرضه کند. اگر این مسیر به درستی طی شود مشخص خواهد شد که انسولین تولید شده یا وارد شده چه سرانجامی داشته است، فعالیت سامانه تیتک با توزیع انسولین آغاز شده و رمدسیویر، IVIG و فاویپیراویر که باید با نظارت بیشتری عرضه شوند، نیز با همین الگو صورت میگیرد؛ با اجرای این روش مصرف انسولین کاهش ۱۰ درصدی داشته است.
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو اظهار کرد: پیشرفت روشهای تشخیصی در دنیا باعث تسهیل روند شناسایی بیماران دیابتی شده است، براین اساس تعداد بیماران دیابتی هرسال رو به افزایش و به تبع آن میزان مصرف انسولین نیز افزایش یافته است، در خصوص کاهش مصرف انسولین ویال در کشور هیچگاه مشکلی وجود ندارد، متاسفانه برخی از پزشکان مستقیما به سوی مصرف انسولین قلمی میروند زیرا مصرف این نوع انسولین آسان است. بنابراین مصرف انسولین ویالی به شدت کاهش یافته و مصرف انسولین قلمی افزایش یافته است.
وی درباره انسولین تولید داخل افزود: در سال جاری تولید انسولین داخلی را در کشور آعاز کردیم اما مقدار آن محدود بود. امیدواریم تا اوایل یا اواسط سال آینده تعداد تولیدکنندگان انسولین قلمی به ۴ شرکت برسد و بخش گستردهای از نیاز کشور را تامین کند، شرایط موجود و وضعیت فعلی انسولین در کشور پایدار است، اگرچه در نیمه دوم سال با بحران کمبود انسولین مواجه شدیم، شرایط فعلی پایدارست. ما روزهایی را گذراندهایم که برای یک روز هم موجودی انسولین نداشتیم ولی در حال حاضر انسولین موجود است.
محمدی ادامه داد: بیماران دیابتی با نصب اپلیکیشن تیتک و استعلام نوع انسولین مصرفی از طریق این سامانه به راحتی میتوانند داروی خود را از نزدیک ترین داروخانه عرضه کننده انسولین تهیه کنند، تاکید ما این است مردم هر دارویی را که از داروخانه تهیه میکنند از طریق سامانه یا اپلیکیشن TTAC استعلام بگیرند تا اگر دارو عوارضی را در پی داشت به بیمار اطلاعرسانیشوند.
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو درباره قیمت انسولین گفت: قیمت ریالی انسولین ۳۵ هزار و ۷۰۰ تومان و قیمت ارزی آن ۶ و نیم یورو بود که درحال حاضر آن را در بازار بین ۱۴ تا ۲۹ هزار تومان رساندهایم و به رغم افزایش قیمت آن در بازار جهانی ما قیمت انواع انسولین قلمی را در کشور بسیار کاهش دادهایم. به این ترتیب که قیمت انواع انسولینهای قلمی حداقل ۱۵ درصد و حداکثر ۵۰ درصد کاهش داشته است، اگر تولید انسولین داخلی افزایش یابد به تدریج به سوی قیمت ۱۸ تا ۲۰ هزار تومان پیش خواهیم رفت، نرخ انسولین در کشورهای همسایه حدود ۱۰ دلار معادل ۲۴۰ تا ۲۵۰ هزار تومان است، تفاوت فاحش نرخ انسولین در داخل و کشورهای همسایه باعث جذابیت قاچاق معکوس این دارو شده است که بهترین راه کنترل موجودی و نظارت بر توزیع داروهای مشمول دریافت ارز دولتی ثبت در سامانه تیتک است.
وی افزود: یکی از پوشش های حمایتی دولت، سازمانهای بیمهگر هستند، درحال حاضر سازمانهای بیمهگر بین ۷۰ تا ۹۰ درصد قیمت انسولین را پوشش میدهند، مثلا اگر نرخ انسولین ۳۰ هزار تومان ۹۰ درصد را بیمه پرداخت می کند و به صورت میانگین بیمار تقریبا ۱۰ درصد یعنی ۳ هزار تومان را میپردازد.
محمدی گفت: ما برای ذخیره انسولین، مشکلی نداریم، در حال حاضر ما برای تامین ارز با مشکلاتی مواجه هستیم، اگر مشکل انتقال ارز وجود نداشته باشد، قطعا ماده اولیه انسولین را باسهولت بیشتر از منابع معتبر خارجی تهیه میکنیم. از طرفی خوشبختانه منابع داخلی انسولین در دسترس هستند و برنامه تولید و موجودی مواد اولیه را در سیستم رولینگ برای ۶ ماه آینده به ما اعلام می کنند، اما در زمینه واردات اینطور نیست و مشکل ارز، تحریم و تامین دارو وجود دارد؛ به عنوان مثال ممکن است ارز دارو و ریال آن برای انتقال دارو تامین شود اما دارو از کشور مبدا به کشور ما ارسال نشود، کمااینکه این مشکل برای ما در زمینه واکسن آنفلوآنزا رخ داد و علیرغم تامین ارز و ریال آن،مبالغ را به سختی حواله کردیم اما واکسن آنفلوآنزا به میزان سفارش ما ارسال نشد.
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو درباره مشکل انتقال ارز گفت: برای تامین ارز باید مسیر انتقال ارز فعال باشد که متاسفانه به دلیل تحریم ها اکثر مسیرهای انتقال مسدود شده و دلیل عمده تاخیر در تامین برخی داروها این مسئله است، ۹۷ درصد از داروهای کشور تولید داخل است، علت اینکه بخشی از داروها همچنان وارداتی است این است که میزان مصرف این داروها در کشور محدود و تولید آن فاقد صرفه اقتصادی برای تولیدکنندگان است، زمانی تولید دارای صرفه اقتصادی است که تولیدکننده بازار صادراتی ایجاد کرده و محصولات خود را به سایر کشورها عرضه کند.
به گزارش فارس وی در پایان اضافه کرد: مشکل اساسی ما در حوزه تامین برخی داروها تحریم است، که در این خصوص سازمان غذا و دارو مذاکراتی را با تامینکنندگان انسولین داشته است ضمن اینکه گفته شده در مسیر تامین انسولین به ما کمک میکنند اما مشکل انتقال ارز همچنان باقیست که امیدواریم با ورود ۴ شرکت به حوزه تولید انسولین نگرانی و مشکلاتی در تامین این داروی اساسی نداشته باشیم.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید