دانشگاه‌های علوم پزشکی اوکراین مورد تایید وزارت بهداشت نیست
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، در پی ایجاد شرایط جنگی در کشور اوکراین، تعدادی از دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در دانشگاه‌های اوکراین در شرایط بلاتکلیف و نگران کننده‌ای به سر می برند. با گذشت بیش از یک هفته از شرایط جنگی این کشور، سرانجام با پیگیری‌های صورت گرفته تعدادی از این دانشجویان به کشور بازگشتند و امید است طی روزهای آتی همه دانشجویان متقاضی بازگشت به ایران منتقل شوند، گرفتاری ایرانیان مقیم این کشور از جمله حدود ۱۴۰۰ دانشجوی ایرانی حالا به یکی از معضلات تبدیل شده است به طوری که دانشجویانی که اغلب آنها به امید پزشک شدن برای تحصیل به اوکراین رفته بودند، حالا دغدغه ادامه تحصیل در داخل کشور دارند.

از آنجا که قبولی در رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی در کشور به دلیل پایین بودن ظرفیت دشوار است این دانشجویان راهی کشورهای خارجی می‌شوند تا با صرف هزینه‌هایی چندین برابر هزینه تحصل در خارج از کشور به ادامه تحصیل بپردازند. به طوری که به گفته برخی از این دانشجویان هزینه تحصیل و اقامت یک دانشجوی پزشکی در خارج از کشور به طور میانگین سالانه حدود ۴۲۰ میلیون تومان است.این درحالی است که به گفته مسئولان وزارت بهداشت، تربیت یک پزشک عمومی سالیانه ۲۱۰ میلیون تومان برای وزارت بهداشت هزینه دارد.

اوکراین به علت شهریه پایین دانشگاه‌ها و هزینه‌های مناسب زندگی انتخاب بسیاری از دانشجویان ایرانی برای ادامه تحصیل به‌شمار می‌رود. تعداد دانشجویان شاغل به تحصیل در کشور اوکراین هزار و ۴۲۴ نفر برآورد شده است که  ۴۹۹ نفر از دانشجویان مربوط به رشته‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و ۹۲۵ دانشجویان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هستند.

ممنوعیت انتقال دانشجویان پزشکی به داخل از سال ۲۰۱۹ 

تحصیل دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های درجه چندم برخی از کشورهای آسیایی و اروپایی و انتقال آنها به کشور طی سالهای اخیر حواشی زیادی در پی داشت به طوری که کارشناسان معتقد بودند که این دانشجویان تنها با صرف هزینه در دانشگاه‌هایی تحصیل کرده‌اند که از کیفیت آموزش خوبی برخوردار نیست. لذا بر همین اساس وزارت بهداشت تصمیم گرفت تا قوانین نقل و انتقال دانشجویان خارجی به کشور را اصلاح کند، بر این اساس  وزارت بهداشت ورورد دانشجویان خارجی به کشور را ممنوع اعلام کرد.

به گفته باقر لاریجانی معاون آموزشی سابق وزارت بهداشت بر اساس دستورالعمل ابلاغی از سال ۲۰۱۹ دانشجویانی که در دانشگاه‌های علوم پزشکی خارج از کشور تحصیل می‌کنند تا پایان دوره‌شان اجازه نداشته جهت ادامه تحصیل به یکی از دانشگاه ‌های علوم پزشکی ایران منتقل شوند به دلیل اینکه ظرفیت آموزش دانشگاه علوم پزشکی ایران نسبت به منطقه و برخی از کشورهای اروپایی بالاتر است و در حال حاضر تنها درصدی از افراد با معدل ۱۹ و ۲۰ اجازه تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی کشور را پیدا می‌کنند.

دانشگاه‌های اوکراین در رشته‌های علوم پزشکی مورد تایید وزارت بهداشت نیستند

حال با توجه به وضعیت جنگی کشور اوکراین این دانشجویان قصد بازگشت به کشور و تحصیل در دانشگاه های ایران را دارند موضوعی که با واکنش مسوولان وزارت بهداشت مواجه شده است.

پیشنهاد وزارت بهداشت، تحصیل در رشته‌های کارشناسی


غلامرضا حسن‌زاده دبیر شورای عالی برنامه‌ریزی علوم پزشکی در این خصوص گفت: دانشگاه‌های اوکراین در رشته‌های علوم پزشکی مورد تایید وزارت بهداشت نیستند و ما مصوبه‌ای هم در این وزارتخانه داریم که بر اساس آن از سال ۲۰۱۹ انتقال دانشجویان علوم پزشکی به داخل کشور بطور کلی ممنوع است. با توجه به اینکه رشته‌های پرطرفدار یعنی پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی ما نیاز به ظرفیت‌های متعدد دارند و ما باید ظرفیت‌های بیمارستانی، یونیت‌های دندانپزشکی و فیلدهای آموزشی خود را برای این دانشجویان فراهم کنیم از طرف دیگر این دانشجویان با جان انسان‌ها سر و کار دارند به همین جهت نمی‌توانیم بدون توجه به این موارد اقدام به پذیرش دانشجو کنیم. چرا که کیفیت آموزش برای ما اهمیت دارد.

وی با تاکید بر اینکه انتقال دانشجویان ایرانی از دانشگاه‌های غیر معتبر و مراکزی که در لیست اعتبار وزارت بهداشت نباشند صورت نخواهد گرفت افزود: ما حتی از سال ۲۰۱۹ نیز بطور کلی حتی از هیچ دانشگاه معتبری هم دانشجو به داخل انجام نمی‌دهیم. دانشجویان ما که در اوکراین مشغول به تحصیل هستند تنها کاری که می‌توانند انجام بدهند این است که در دانشگاه‌های مورد تایید وزارت بهداشت در کشورهای دیگر تحصیل کنند و بعد از تحصیل برای ارزشیابی مدارک خود در داخل کشور اقدام کنند و پس از آن می‌توانند از آن مدرک در کشور استفاده کنند.

دبیر شورای عالی برنامه‌ریزی علوم پزشکی گفت: ما ضمن اینکه نگران همه هموطنان عزیزمان در اوکراین هستیم و آرزوی سلامتی برای آنها داریم، ولی واقعیت این است که ما نمی‌توانیم آنها را در داخل دانشگاه‌های کشور در رشته‌های پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی پذیرش کنیم، چرا که اغلب این دانشجویان در این سه رشته پزشکی تحصیل می‌کنند و ما ظرفیتی برای تحصیل آنها در کشور نداریم. تنها کاری که وزارت بهداشت برای کمک به این دانشجویان می‌تواند انجام بدهد این است که یا در دانشگاه های معتبر وزارت بهداشت تحصیل و بعداً مدارک آنها ارزشیابی شود و یا اینکه اگر هم به داخل کشور آمدند مدارک خود را همراه داشته باشند و برای تحصیل در رشته‌های کارشناسی درخواست بدهند تا ما پرونده آنها را بررسی کنیم.

حسن زاده در پایان تاکید کرد: اگر چنانچه دانشجویی در زمان اعزام در دانشگاه‌های اوکراین آن دانشگاه مورد تایید وزارت بهداشت ما بوده باشد ما بر اساس همان قوانین تصمیم می‌گیریم. بنابراین ممنوعیت انتقال دانشجویان شامل کسانی خواهد شد که از سال ۲۰۱۹ اعزام شده باشند اما کسانی که قبل از آن اعزام شده باشند اگر شرایط آئین نامه‌ما را داشته باشند می‌توانند درخواست تحصیل در داخل را بدهند اما در شرایط فعلی دانشگاه‌های اوکراین مورد تایید ما نیستند.

سامانه‌ تسهیل و بررسی نقل و انتقالات دانشجویان 

از سوی دیگر ابوالفضل باقری فرد معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در خصوص تصمیمات وزارت بهداشت گفت: این وزارتخانه خدمات ویژه‌ای برای دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در اوکراین در نظر گرفته است. براساس آمارهای موجود یک هزار و ۵۰۰ دانشجوی ایرانی در رشته‌های مختلف در اوکراین تحصیل می‌کنند و وزارت بهداشت با توجه به بروز بحران اخیر در این کشور سامانه‌ای را به منظور تسهیل و بررسی نقل و انتقالات دانشجویان در نظر گرفته است.

وی اضافه کرد: سامانه نقل و انتقالات دانشجویان خارج به داخل در قسمت خدمات آموزشی پایگاه وزارت بهداشت در دسترس قرار گرفته است و دانشجویانی که تمایل دارند به کشور برگردند، می‌توانند در این سامانه ثبت‌نام و مدارک لازم را بارگذاری کنند. پس از ثبت درخواست دانشجویان، کمیته‌های تخصصی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخواست این دانشجویان را بررسی و نتایج را به آن‌ها اعلام می کند.

تشکیل شورای ارزشیابی و انتقال دانشجویان ایرانی اوکراین

از سوی دیگر بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت نیز درخصوص تصمیم این وزارتخانه برای ادامه تحصیل این افراد توضیح می‌دهد:  شورای ارزشیابی و انتقال دانشجویان دانشگاه های اوکراین به کشور در نظر گرفته شده تا مستندات تحصیلی دانشجویان مایل به تحصیل در کشور بررسی و برای مدتی در دانشگاه های علوم پزشکی، مهمان و مشغول به تحصیل شوند.

حال باید دید تا طی روزهای آتی وزارت بهداشت برای ادامه تحصیل این دانشجویان اتخاذ خواهد کرد. همچنین باید دید چند درصد از این دانشجویان در دانشگاه‌های معتبری که مورد تایید وزارت بهداشت است تحصیل کرده‌اند و تصمیم نهایی مسوولان برای ادامه تحصیل این دانشجویان با حفظ قوانین موجود چیست؟ فارس

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.