مصرفکنندگان نوشابههای گازدار بیشتر درمعرض کمبود کلسیم و پوکی استخوان هستند
رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مصرفکنندگان نوشابههای گازدار بیشتر درمعرض کمبود کلسیم و پوکی استخوان هستند. زیرا نوشابههای گازدار حاوی اسید فسفریک هستند که باعث عدم جذب بخش عمدهای از کلسیم میشوند، مصرف بیش از حد نمک نیز باعث افزایش دفع کلسیم از بدن میشود. نمک زیاد، کلسیم را از استخوانها جدا کرده و باعث دفع آن از ادرار میشود. در نتیجه زمینه ایجاد پوکی استخوان یا تشدید آن فراهم میشود.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، فرشته فزونی با اشاره به نقش بسیار مهم تغذیه مناسب در پیشگیری از پوکی استخوان گفت: پوکی استخوان بیماری شایعی است که با خطر شکستگیهای خود به خودی استخوانها همراه است، اگر فعالیت بدنی فرد کم یا رژیم غذایی وی نامناسب و حاوی مقدار کمی کلسیم باشد، به تدریج کلسیم استخوانها کاهش یافته و شکننده میشوند.
وی مصرف منابع کافی پروتئین و املاح را برای حفظ سلامت استخوانها ضروری دانست و دریافت مقادیر کافی کلسیم همراه با فعالیت بدنی را باعث بالا رفتن ذخیره استخوانی کلسیم عنوان کرد و افزود: معمولا زنان بیش از مردان دچار پوکی استخوان میشوند و این بیماری در افراد لاغر و کسانی که در فامیل نزدیک خود سابقه پوکی استخوان دارند بیشتر دیده میشود، لبنیات منبع خوب کلسیم است، مقدار مناسب روزانه کلسیم برای بزرگسالان بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم است و هر لیوان شیر ۳۰۰ میلی گرم از این نیاز را تأمین میکند، هر نوع غذا یا فرآوردهای که از شیر تهیه شده باشد نظیر پنیر، ماست و... همچنین شیر مادر از منابع غنی کلسیم محسوب میشود.
رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تأکید کرد: در لبنیات پرچرب، جذب کلسیم کمتر است. بنابراین به افراد توصیه میشود روزانه دو تا سه واحد از گروه شیر و لبنیات کم چرب را در برنامه غذایی خود بگنجانند، ویتامین D یک ویتامین ضروری برای جذب کلسیم است، این ویتامین به جذب کلسیم و فسفر از روده کمک میکند و موجب بکارگیری این مواد معدنی در ساختمان استخوانها و دندانها میشود، نور آفتاب نیز منبع تولید ویتامین D است، با توجه به کمبود ویتامین D، مصرف مکمل این ویتامین مورد تأکید است، همه افراد برای دریافت رایگان و کسب اطلاع درخصوص نحوه استفاده از این مکملها به مراکز، پایگاهها و خانههای بهداشت مراجعه کنند.
فزونی انواع حبوبات "نخود و لوبیا، عدس، ماش " سبزیهایی مانند جعفری، کلم پیچ، گل کلم، کلم بروکلی و پرتقال را منابع غذایی حاوی کلسیم برشمرد و گفت: استفاده از این مواد غذایی به مقدار کافی ضروری است، در حبوبات "نخود و لوبیا" مقداری فیتات وجود دارد که با جذب کلسیم تداخل دارد اما اگر حبوبات یک شب در آب خیسانده شود و آب آن دور ریخته شود فیتات آن کاهش مییابد، مصرف منابع حاوی منیزیم نظیر آجیل و سبزیهای برگ سبز تیره نیز به اندازه مصرف کلسیم اهمیت دارد. انواع مغزدانهها مثل بادام، کنجد و ... از منابع خوب کلسیم و منیزیم هستند. اما زیادهروی در مصرف آنها موجب اضافه وزن و چاقی میشود.
وی با اشاره به ضرورت مصرف امگا ۳ برای سلامت بدن و استخوانها افزود: انواع ماهی، گردو، جوانه گندم حاوی اسیدهای چرب مفید هستند و در صورتی که همراه با غذاهای حاوی کلسیم استفاده شوند، میتوانند در پیشگیری از بروز پوکی استخوان موثر باشند، از ماهیهای نرم استخوان، مانند کیلکا، آزاد، ساردین در رژیم غذایی استفاده شود چنانچه این ماهیها با استخوان خورده شوند برای پیشگیری از پوکی استخوان مفید هستند، مصرفکنندگان نوشابههای گازدار بیشتر درمعرض کمبود کلسیم و پوکی استخوان هستند. زیرا نوشابههای گازدار حاوی اسید فسفریک هستند که باعث عدم جذب بخش عمدهای از کلسیم میشوند.
رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مصرف بیش از حد نمک نیز باعث افزایش دفع کلسیم از بدن میشود. نمک زیاد، کلسیم را از استخوانها جدا کرده و باعث دفع آن از ادرار میشود. در نتیجه زمینه ایجاد پوکی استخوان یا تشدید آن فراهم میشود، مصرف ادویهها، گیاهان معطر، سیر و لیمو به عنوان طعم دهنده غذاها و سالادها نیز ضروری است، افراد از مصرف تنقلات شور و غذاهای کنسروی به دلیل وجود نمک زیاد پرهیز کنند، مصرف سیگار و غذاهای پرچرب نیز باعث اختلال در جذب کلسیم میشود، با توجه به ضرورت حفظ وزن بدن در محدوده ایدهآل،از افزایش یا کاهش مفرط وزن نیز پرهیز شود، افرادی که نمیتوانند در برنامه غذایی خود کلسیم کافی بگنجانند باید با نظر پزشک از مکملهای کلسیم استفاده کنند. ایسنا
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید