قرار نیست واکسن جلوی ابتلا به بیماری کووید۱۹ را بگیرد
متخصص بیماریهای عفونی بیمارستان مسیح دانشوری در این خصوص گفت: قرار نیست واکسن جلوی ابتلا به بیماری کووید۱۹ را بگیرد. واکسن جلوی شدت بیماری و مرگ و میر را میگیرد و این کار را انجام میدهد. کسانی که واکسن زدهاند، خیلی به ندرت در بیمارستان بستری میشوند و موارد مرگ و میر بعد از واکسیناسیون بسیار کم است.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، پیک ششم کرونا به شکل بیسابقهای بسیاری از مردم را به امیکرون مبتلا کرد، حتی واکسن زدهها نیز در امان نماندند، خبر بد این است که احتمالا واکسنهای موجود اثربخشی کمتری روی سویه جدید کرونا دارند اما خبر خوب این است که همین واکسنها تا حد زیادی جلوی مرگ ناشی از امیکرون را میگیرند، جهان از جمله ایران در گذر از سویههای مختلف کرونا از دوسال پیش، حالا در پیک ششم با امیکرون در حال مبارزه است. ویروس جهش یافتهای که با ۵۴ نوع جهش مختلف جهانگیر شده است.
نشانههای پیک ششم از اواخر دی ماه امسال آشکار شد و رفته رفته تعداد زیادی از مردم به این ویروس گرفتار شدند، بیماری که میزان سرایت و انتقال آن، بیش از سویههای قبلی از جمله دلتاست و اگر چه احتمالا میزان مرگ آوری کمتری دارد اما به علت تعداد بالای مبتلایان، تعداد جانباختگان این سویه جدید نیز کم نخواهد بود.
ایران نیز پس از عبور از پنج پیک کرونا که شدیدترین آن با سویه دلتا در تابستان امسال رقم خورد و رکورد مرگهای روزانه را به حدود ۷۰۰ نفر رساند به علت گسترش واکسیناسیون از شهریور امسال که بعد از سرعت گرفتن واردات واکسن به نتیجه رسید، حالا در نیمه دوم زمستان درگیر سویه جدید امیکرون شده است، بیماری که بیش از ۹۰ درصد مبتلایان آن با نشانههای خفیف و استراحت و درمان خانگی بعد از ۵ تا ۱۰ روز بهبود پیدا میکنند.
وزارت بهداشت برای مقابله با این پیک جدید تمرکز اصلی را بر تبلیغ و توصیه به تزریق دز سوم واکسن گذاشته است و از مردم خواسته است هر چه زودتر برای تزریق دز سوم مراجعه کنند اما از یک طرف استقبال مردم برای تزریق دز سوم کم شده است و از طرف دیگر تعداد قابل توجهی از واکسنزدهها به امیکرون مبتلا شدهاند. مسئولان وزارت بهداشت میگویند، تاثیر اصلی واکسن کرونا جلوگیری از بستری و مرگ است و تزریق واکسن جلوی ابتلا را نمیگیرد، سخنی که بیش از همه به مذاق واکسن گریزان خوش آمده است. واقعیت چیست؟ واکسنهای موجود تا چه اندازه جلوی ابتلا، بستری و مرگ را میگیرند و چرا آمار دقیقی از اثربخشی واکسنها بر سویه امیکرون منتشر نمیشود و آیا تولید واکسن موثر بر امیکرون به موقع به ثمر میرسد یا نوشداروی بعد از مرگ سهراب میشود.
آمارهای وزارت بهداشت درباره موارد مرگ و ابتلا به کرونا نیز چندان پاسخگوی سئوالات نیست. میزان واقعی مبتلایان را نشان نمیدهد. میزان مبتلایان از یک نظم منطقی برخوردار نیست و در روزهای مختلف افزایش و کاهش آمار را نشان میدهد که با نمودار زنگولهای پیکهای کرونا تطابق ندارد، میزان مرگ هم به طور مستمر کم و زیاد میشود.
واکسنها میزان مرگ امیکرون را کم کردند
پیام طبرسی متخصص بیماریهای عفونی بیمارستان مسیح دانشوری در این خصوص گفت: قرار نیست واکسن جلوی ابتلا به بیماری کووید۱۹ را بگیرد. واکسن جلوی شدت بیماری و مرگ و میر را میگیرد و این کار را انجام میدهد. کسانی که واکسن زدهاند، خیلی به ندرت در بیمارستان بستری میشوند و موارد مرگ و میر بعد از واکسیناسیون بسیار کم است. البته در سالمندان و افرادی که بیماری مزمن و صعب العلاج دارند، حتی بعد از تزریق سه دز واکسن باز هم مواردی از مرگ و میر مشاهده میشود که تا حدی طبیعی است. هیچ کس نگفته واکسن جلوی ابتلا به بیماری کووید۱۹ را میگیرد، بلکه جلوی شدت بیماری و مرگ و میر را میگیرد.
وی در خصوص اینکه چرا با وجود اینکه اکثر کودکان واکسن نزدهاند باز هم در پیک امیکرون نسبت به بزرگسالان واکسن زده به بیماری شدیدتر مبتلا نمیشوند افزود: به طور کلی کودکان نسبت به بزرگسالان به نوع خفیفتر بیماری کووید۱۹ مبتلا میشوند و از این نظر نمیتوان کودکان و بزرگسالان را با هم مقایسه کرد. شرایط فیزیولوژیک و ایمونولوژیک کودکان طوری است که به طور کلی کمتر درگیر بیماری کرونا میشوند و اگر هم مبتلا شوند، بیماری در آنها خفیفتر است.
متخصص بیماریهای عفونی بیمارستان مسیح دانشوری ادامه داد: شواهد نشان میدهد، موارد بستری بزرگسالانی که واکسن زدهاند و بیماری زمینهای هم ندارند در پیک امیکرون بسیار کم است اما در جوانانی که واکسن نزدهاند و بیماری زمینهای هم ندارند، موارد زیادی بستری ناشی از ابتلا به امیکرون در بیمارستانها مشاهده میشود. بنابراین واکسن تا حد زیادی جلوی ابتلای شدید و بستری را میگیرد و کسانی که واکسن زدهاند حتی اگر به امیکرون مبتلا شوند، به بیماری شدید مبتلا نمیشوند اما در افرادی که سن بالا یا نقص سیستم ایمنی دارند، ممکن است واکسن جلوی شدت بیماری را نگیرد و باز هم در مقایسه با کسانی که واکسن نزدهاند، مقاومت بیشتری در برابر سویه امیکرون دارند.
طبرسی گفت: میزان اثربخشی واکسنها برای جلوگیری از ابتلا به کرونا ممکن است حتی ۲۰ درصد هم نباشد اما واکسنها بین ۸۰ تا ۹۰ درصد جلوی بستری ناشی از کرونا و مرگ و میر آن را می گیرند. مقایسه آمار وضعیت ابتلا و مرگ و میر کرونا در پیک امیکرون با پیک دلتا نیز این موضوع را ثابت می کند، در پیک قبلی روزانه ۴۰ هزار نفر مبتلا و به طور متوسط ۵۰۰ نفر مرگ در روز را تجربه کردیم اما در پیک امیکرون تعداد موارد ابتلای روزانه در حدود ۲۰ هزار نفر و میزان مرگ بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ نفر در روز است، کاهش موارد بستری و مرگ مرهون گسترش واکسیناسیون است.
وی در خصوص اینکه آیا کاهش موارد مرگ به علت کاهش کشندگی و مرگ آوری امیکرون نسبت به دلتا نیست اظهار کرد: میزان کشندگی و مرگآوری امیکرون در بین افراد واکسننزده بیشتر از افراد واکسنزده است. اگر واکسیناسیون کرونا را در ماههای گذشته گسترش نمیدادیم، در پیک امیکرون هم با موارد بسیار بیشتر بستری و مرگ و میر مواجه میشدیم.
متخصص بیماریهای عفونی بیمارستان مسیح دانشوری با اشاره به میزان بالاتر سرایتپذیری امیکرون نسبت به سویههای قبلی کرونا گفت: در هر صورت میزان سرایت امیکرون بیشتر از سویههای قبلی است و حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد ابتلا به این ویروس بدون علامت است. عده زیادی از مردم احتمالا در یک ماه گذشته به امیکرون مبتلا شده و حتی خودشان هم متوجه نشدهاند و در هر صورت این حرف درستی است که میزان ابتلا به سویه امیکرون خیلی بیشتر از سویههای قبلی است اما به علت افزایش واکسیناسیون و اینکه عده زیادی به سویههای قبلی مبتلا شدهاند، امیدواریم که میزان مرگ و میر امیکرون به حد سویههای قبلی نرسد.
طبرسی ادامه داد: تمام تلاش سیستم باید این باشد که افراد در معرض خطر یعنی کسانی که بیماری زمینهای دارند، مثل مبتلایان به سرطان، دیابت، فشار خون، افرادی که شیمی درمانی میکنند و مانند آنها، به امیکرون مبتلا نشوند زیرا این افراد کسانی هستند که ممکن است به نوع شدید بیماری مبتلا و بستری شوند.
به گزارش ایرنا وی در پایان اضافه کرد: در مجموع میزان مبتلایان به امیکرون که بستری میشوند خیلی کمتر از سویههای قبلی است و از کمتر از یک درصد تا ۱.۵ درصد گفته شده است. حدود ۹۹ درصد مبتلایان به امیکرون خود به خود خوب میشوند اما چون میزان ابتلا خیلی زیاد است همان یک درصد افرادی که بستری میشوند، هم زیاد است، شواهد نشان میدهد تا احتمالا حدود دو هفته آینده به قله پیک امیکرون میرسیم. میتوان پیشبینی کرد تا پایان پیک امیکرون حدود ۶۰ تا ۷۰درصد افراد جامعه به این سویه جدید مبتلا میشوند.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید