ساختار معیوب شورای عالی بیمه سلامت باعث شده تعرفهها واقعی نشود
عضو شورای عالی نظام پزشکی گفت: تعرفههای پزشکی باید بر اساس قانون قیمت تمام شده به اضافه سود معقول، برای بخش خصوصی و دولتی محاسبه شود اما هیچ وقت واقعی نمیشود، شورای عالی بیمه سلامت تصمیم گیرنده اصلی برای تعیین تعرفههای پزشکی است. اما ساختار معیوب و غیر قانونی این شورا، باعث شده تعرفهها هرگز واقعی نشود و دلیل اصلی آن هم، بر میگردد به اعضای شورای عالی بیمه سلامت که بیش از ۷۰ درصد آنها را بیمههای دولتی و خصوصی تشکیل میدهند.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، جامعه پزشکی کشور این روزها و به دنبال عبور از بحران پاندمی کرونا، دوباره مورد هجمه و حمله از سوی کسانی قرار گرفته که در روزهای سخت و تلخ کرونا، سکوت کرده بودند و بعضاً به تمجید از جامعه پزشکی مشغول بودند. اما دوباره این هجمهها آغاز شده و بعضاً شاهد برخوردهای سخیف با پزشکان هستیم که میخواهند دیوار اعتماد بین جامعه پزشکی و مردم را تخریب کنند. در حالی که همگان خوب میدانیم، پزشکان ایرانی از بهترین پزشکان در جهان هستند که همواره در سختیها و بحرانها کنار مردم بودهاند.
تعرفهها، بیمهها، جایگاه شغلی و…، از مهمترین موضوعات چالش برانگیز در حرفه پزشکی است. به همین بهانه، با عبدالرسول صداقت عضو شورای عالی نظام پزشکی، رئیس نظام پزشکی کرج بزرگ و دبیر انجمن رادیولوژی ایران، پیرامون این چالشها گفتگو کردیم.
وی ابتدا به مهمترین چالش جامعه پزشکی که تعرفهها باشد اشاره کرد و افزود: تعرفههای پزشکی باید بر اساس قانون قیمت تمام شده به اضافه سود معقول، برای بخش خصوصی و دولتی محاسبه شود اما هیچ وقت واقعی نمیشود، اینکه چرا تعرفهها هیچ وقت واقعی تعیین نمیشود به دلیل ساختار معیوب شورای عالی بیمه سلامت است، شورای عالی بیمه سلامت تصمیم گیرنده اصلی برای تعیین تعرفههای پزشکی است. اما ساختار معیوب و غیر قانونی این شورا، باعث شده تعرفهها هرگز واقعی نشود و دلیل اصلی آن هم، بر میگردد به اعضای شورای عالی بیمه سلامت که بیش از ۷۰ درصد آنها را بیمههای دولتی و خصوصی تشکیل میدهند.
عضو شورای عالی نظام پزشکی ادامه داد: تنها نمایندگان مرتبط با امور جامعه پزشکی در شورای عالی بیمه سلامت، سازمان نظام پزشکی و وزارت بهداشت هستند که البته وزارتخانه هم خیلی جاها با توجه به تبعیت از دستورات مقامات بالا در دولت، طبعاً نظرات و دیدگاههای سازمان نظام پزشکی را مدنظر نخواهد داشت و در نتیجه تنها سازمان جامعه پزشکی در این شورا تنها است، بیمهها اعم از دولتی و خصوصی در کشور همواره هزینه بیمه را خیلی زود دریافت میکنند و اگر یک مؤسسه پزشکی و…، سر موقع بیمه خود را پرداخت نکند با جریمه مواجه خواهد شد، اما متأسفانه بیمهها مطالبات مؤسسات طرف قرارداد خود را با تأخیر ۶ تا ۱۰ ماه پرداخت میکنند و کسی هم به داد جامعه پزشکی نمیرسد.
صداقت تاکید کرد: حتی اگر فرض کنیم که تعرفهها واقعی شود، به ضرر مردم خواهد بود زیرا در دنیا بخش عمدهای از هزینههای درمان را بیمهها پرداخت میکنند. اما در ایران حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد را بیمهها پوشش میدهند و الباقی از جیب مردم پرداخت میشود، اگر سازمان نظام پزشکی خواستار واقعی شدن تعرفهها است، به این خاطر است که هزینهها با دلار محاسبه میشود و شاهد تورم ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ درصدی در حوزه پزشکی هستیم. اما نمیخواهیم این هزینهها را مردم پرداخت کنند بلکه بیمهها باید بپردازند، طی سالهای گذشته بیمهها در کشور از محل پول مردم در بخش املاک و سایر حوزهها سرمایه گذاری کرده اند. یعنی همان کاری را کرده اند که بانکهای خصوصی انجام داده اند. اما در همان سالها نیز حاضر نبودند مطالبات مؤسسات طرف قراداد و جامعه پزشکی را به موقع پرداخت کنند،
وی اظهار کرد: قُلّک بیمهها شاید برای آنها سود داشت اما برای پزشکان، فقط زیان بود. زیرا، زمانی پول پزشکان را میدادند که ارزش آن پول حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده بود، در پزشکی رشته حساس و غیر حساس نداریم و این تفکر اشتباه است که رشتههای پزشکی را از حیث حساسیت تفکیک کنیم، تمامی رشتههای پزشکی در جایگاه خودشان ارزش دارند. از همین رو اگر شرایط به همین شکل پیش برود ما نه تنها در رشتههای تخصصی با مشکل مواجه خواهیم شد، حتی با مشکل کمبود پزشک عمومی با تجربه روبرو خواهیم شد.
وی اظهار کرد: قُلّک بیمهها شاید برای آنها سود داشت اما برای پزشکان، فقط زیان بود. زیرا، زمانی پول پزشکان را میدادند که ارزش آن پول حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده بود، در پزشکی رشته حساس و غیر حساس نداریم و این تفکر اشتباه است که رشتههای پزشکی را از حیث حساسیت تفکیک کنیم، تمامی رشتههای پزشکی در جایگاه خودشان ارزش دارند. از همین رو اگر شرایط به همین شکل پیش برود ما نه تنها در رشتههای تخصصی با مشکل مواجه خواهیم شد، حتی با مشکل کمبود پزشک عمومی با تجربه روبرو خواهیم شد.
عضو شورای عالی نظام پزشکی با عنوان این مطلب که جامعه پزشکی کشور عمدتاً از افراد بسیار برجسته در سطح جهان هستند گفت: این موضوع را کشورهای دیگر خوب فهمیدهاند و از همین رو به دنبال جذب پزشکان ایرانی هستند. لذا؛ این نگرانی وجود دارد که اگر نخواهیم برای بهبود اوضاع جامعه پزشکی کشور اقدام کنیم در آینده مجبور باشیم بیماران خودمان را برای درمان به کشورهایی اعزام کنیم که پزشکان ایرانی آنجا هستند. در واقع پزشک ایرانی معالجهگر بیمار خودمان در خارج از کشور باشد و این شرمساری برای کشور است که نتوانیم سرمایههای علمی خودمان را حفظ کنیم، متأسفانه طی چند سال گذشته و تا قبل از دوران پاندمی کرونا بیشترین فشار بر دوش جامعه پزشکی بود و بیشترین تبلیغات علیه پزشکان صورت میگرفت و هر کسی به خودش اجازه میدهد مسائلی را علیه جامعه پزشکی مطرح کند که هیچ اطلاعی از آنها ندارد و این موضوع به خصوص در رسانه ملی بیشتر نمایان بود.
صداقت در واکنش به این موضوع که عنوان میشود اخلاق پزشکی در جامعه رنگ باخته است گفت: اگر اخلاق پزشکی رنگ باخته بود، در زمان بحرانها نباید جامعه پزشکی دیده میشد. اگر اخلاق پزشکی رنگ باخته بود، جامعه پزشکی نه در دوران دفاع مقدس بود و نه در دوران پاندمی کرونا و بحرانهایی مثل سیل و زلزله حضور داشت. اگر اخلاق پزشکی در جامعه رنگ باخته بود نباید شاهد خدمت پزشکان در بخش دولتی باشیم. زیرا باید ایثارگر باشید تا بتوانید در بخش دولتی خدمت کنید.
به گزارش مهر وی در پایان اضافه کرد: شرایط کار در بخش دولتی بسیار سنگین و طاقت فرسا است و ما این واقعیت را در دوران کرونا به خوبی دیدیم. وقتی خانواده بیمار کرونایی حاضر نبود نزدیک بیمار خودش شود این پزشکان بودند که با ایثار و فداکاری بالای سر بیماران حاضر میشدند. اگر اخلاق پزشکی رنگ باخته بود نباید با بیمههایی که ما داریم همکاری میکردند. زیرا خدمت را امروز ارائه میدهند و پول آن را یک سال بعد دریافت میکنند. اگر اخلاق پزشکی در جامعه نبود، مثل سایر صنوف در مقابل مجلس و دولت تجمع میکردیم بنابراین من به شدت با این موضوع که اخلاق پزشکی در جامعه رنگ باخته است مخالفم و معتقدم درصد اندک پزشکانی که تخلف میکنند، قانون برای برخورد با آنها وجود دارد و این افراد را نمایندگان جامعه پزشکی نمیدانیم.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید