وضعیت اورژانسی کرونا برطرف شده است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، در خصوص واکسن های تولید شده در موسسه رازی با غلامرضا حنیفی معاون برنامه‌ریزی و پشتیبانی موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی گفتگو کردیم، در ادامه مشروح این پرسش و پاسخ را می‌خوانید:

واکسن استنشاقی کرونا موسسه رازی به کجا رسید؟

یک قسمت تولید واکسن، آزمایشگاهی است. سپس تولید نیمه صنعتی می‌شود. سپس باید فازهای بالینی یک و دو و سه طی شوند. بعد از طی این مراحل، اجازه مصرف در کشور داده می‌شود. این فازها طی شده و به محض اینکه وزارت بهداشت اعلام نیاز کند، آماده توزیع در کشور هستیم. مشکلی بابت تولید آن وجود ندارد. نتایج فازهای بالینی را به وزارت بهداشت ارسال کردیم که باید بررسی کنند و اگر نتایج مورد رضایت باشد، مشکلی برای توزیع نداریم. در مورد واکسن‌های پزشکی بیشتر سفارش‌محور هستیم و اینطور نیست که یک واکسن را تولید کنیم و به داروخانه بفرستیم. وزارت بهداشت اگر احساس کند که اپیدمی دوباره در حال شروع شدن است، برای این واکسن سفارش خواهد داد.

آیا وزارت بهداشت برای خرید واکسن کرونا درخواستی به موسسه رازی داده است؟

در حال حاضر وضعیت اورژانسی کرونا برطرف شده و تلاش می‌شود روال عادی طی شود. چندی پیش وزارت بهداشت نامه‌ای به تولیدکنندگان ارسال کرد که آمادگی لازم برای خرید واکسن را داشته باشید اما هنوز به عمل نرسیده است. برنامه‌ای وجود دارد که هر سال، واکسن کرونا در سبد وزارت بهداشت وجود داشته باشد. ما آمادگی تولید را داریم. واکسن استنشاقی جواب داده و ایمنی آن بررسی شده است.

آیا مطالبات مربوط به واکسن کووپارس را دریافت کردید؟

مطالبات مربوط به پنج میلیون دوز واکسن کووپارس را که تولید کرده بودیم دریافت کردیم. وزارت بهداشت نامه کتبی برای سه میلیون دوز زده و درخواست داده بود که هنوز در انبار است و مطالبات مربوط به آن را دریافت نکردیم و در این زمینه ضرر کردیم و تاریخ مصرف آنها نیز در حال انقضا است.

آیا پروژه مهم دیگری غیر از واکسن کرونا دارید؟

امسال واکسن ORT که در زمینه بیماری تنفسی طیور مصرف دارد را تولید کردیم که برای نخستین بار در کشور تولید شده است.

در یک سال اخیر شاهد پاندمی بیماری تنفسی طیور در جهان بودیم که به دلیل حجم بالای کشتار طیور منجر به افزایش قیمت گوشت مرغ و تخم مرغ نیز شد. نظر شما درباره این پاندمی چیست؟

نظرات مختلفی درباره آنفلوآنزای فوق حاد طیور وجود دارد. برخی کشورها طیور را معدوم می‌کنند و واکسن نمی‌زنند. برخی کشورها نیز واکسن می‌زنند. مصرف‌کننده ما، سازمان دامپزشکی است که هنوز در این زمینه چیزی به ما اعلام نشده است. در سایت مرند، با فناوری روز دنیا در حال احداث ساختمانی برای تولید واکسن آنفلوآنزای فوق حاد طیور هستیم. تا زمانی که نیاز ضروری نباشد، در دنیا به سمت تولید واکسن آن نمی‌روند. این بیماری هنوز در ایران دیده نشده، هرچند گاهی دیده می‌شود اما هر چقدر سازمان دامپزشکی به موقع عمل کرده و فعال باشد، موارد اندک شیوع گسترده پیدا نمی‌کند. سیاست اصلی در این زمینه را سازمان دامپزشکی اعلام می‌کند.

آیا واکسن انسانی دیگری هم تولید خواهید کرد؟

تولید یک واکسن تا زمانی که به مصرف انسانی برسد، دستکم ۱۰ سال طول می‌کشد اما در موضوع کرونا، وضعیت اورژانسی بود و به همین دلیل ساخت واکسن‌ها بسیار سریع انجام شد. سال گذشته واکسن آبله قناری را تولید و در سال جدید واکسن ORT را تولید کردیم.

نظر شما درباره تولید واکسن دام و طیور توسط شرکت‌های خصوصی چیست؟

هر چقدر بخش خصوصی وارد تولید واکسن دام و طیور شود، خوب است اما برخی شرکت‌های خصوصی از موسسه رازی کپی‌برداری می‌کنند. به طور مثال واکسنی که موسسه رازی تولید می‌کند را می‌برند در بخش خصوصی تولید می‌کنند. ما حدود ۸۰ واکسن داریم که همه این موارد سودده نیستند. فرض کنید بخش خصوصی همان واکسن سودده را تولید ‌کند. ۹۲ درصد بودجه ما توسط تولیدات خودمان تامین می‌شود و هشت درصد بودجه را دولت می‌دهد. در واقع موسسه رازی عملا خودگردان است. اگر پول بدهند، تولید می‌کنیم و اگر ندهند تولید نمی‌کنیم. به طور مثال واکسن فلج اطفال که پارسال هزار و ۴۰۰ تومان از ما خریدند، حتی قیمت ویال آن از این قیمت بیشتر است. آیا بخش خصوصی این واکسن را تولید می‌کند؟ اگر دولت برای تولید تعدادی از واکسن‌ها به موسسه رازی بودجه بدهد و بگوید سایر واکسن‌ها را بخش خصوصی تولید کند، ما مشکلی نداریم.

چه کسی به موسسه رازی گفت واکسن کرونا تولید کند؟
 
مگر کسی باید به موسسه بگوید؟! موسسه رازی ۱۰۰ سال است که واکسن می‌سازد. از ۱۱ واکسن پزشکی که در کشور تزریق می‌شود، ۹ مورد توسط موسسه رازی تولید و فقط دو مورد توسط انستیتو پاستور تولید می‌شوند. در زمان شیوع کرونا فقط گفتند یک بیماری آمده و به واکسن نیاز داریم. اگر یک واکسن‌ساز ۱۰۰ ساله، واکسن نسازد و تولید نکند، مشکل پیش می‌آید. فانا

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.