در حال حاضر آزمایش‌های پژوهشی و تحقیقاتی ویرانه است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، آیین تکریم و معارفه معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با حضور محمدرضا ظفرقندی و رضا ملک زاده و جمعی از معاونان و مدیران وزارت بهداشت و پژوهشگران حوزه سلامت برگزار شد. 
 
یونس پناهی معاون سابق تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: در دوره سه‌ساله معاونت من موضوع عدالت در توزیع منابع باید موردتوجه قرار گرفت و هیچ دانشگاهی محروم از بودجه نشد، از ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان کشور، ۱۵۰۰ شرکت دانش‌بنیان در حوزه سلامت فعالیت می‌کنند. ما باید تحقیقات و پژوهش را برای همه بدانیم نه فقط یک گروه خاص.

وی در خصوص رقابت با کشورهای دیگر در حوزه تحقیق و پژوهش افزود: در دوره مسئولیت من رقابت‌کردن با کشورهای دیگر را مدنظر قرار داده بودیم. شتاب تولید علم در ایران ۷.۴۴ است، ولی این شتاب در برخی کشورهای منطقه دورقمی است، برخی‌ها کاهش رشد علمی را به گردن وزارت بهداشت می‌اندازند، ۲۴ درصد اعضای هیئت‌علمی کشور مربوط به وزارت بهداشت است و  ۴۲ درصد تولید علمی به‌وسیله وزارت بهداشت انجام می‌شود. همچنین تعداد دانشمندان یک درصد در وزارت بهداشت به مراتب بیشتر از وزارت علوم است. 

معاون سابق تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در واکنش به عقب رفت تحقیقات ایران نسبت به ترکیه گفت: تولید مقاله در دنیا مساوی با تولید علم نیست. تفاوت ما با ترکیه حدود ۲ هزار مقاله است در حالی‌ که فقط ۲ هزار هیئت‌علمی خاموش داریم.

پناهی در خصوص محدودیت منابع مالی اظهار کرد: ما به دلایل مختلف محدودیت در منابع داشتیم، با این حال اصلاح آیین‌نامه‌ها و فرآیندها مهم است، در دوره قبل حمایت مالی از مقالات در کمیته اخلاق در پژوهش کشور ممنوع شده بود، ما آیین‌نامه‌ها را اصلاح کردیم و در این رویکرد بازنگری انجام دادیم. 

در ادامه شاهین آخوندزاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: در حال حاضر وزارت بهداشت فقط ۱۲ درصد از بودجه تحقیقاتی کشور را دریافت می‌کند، از سال ۱۳۹۰ تعداد پایان‌نامه‌ها و مقالات ایران افزایشی بوده اما در سه سال گذشته تعداد این مقالات بسیار کاهشی بوده است، البته ما فقط در تعداد مقاله کاهش نداشته بلکه در فناوری هم کاهش داشته‌ایم، ما باید سعی کنیم سهم ۱۲ درصدی بودجه پژوهشی وزارت بهداشت را افزایش دهیم. معاونت تحقیقات وزارت بهداشت چند سال است که با ۱۲ درصد بودجه فعالیت می‌کند، اما وزارت علوم رشد قابل‌توجهی داشته است. 

وی  تأکید کرد: ایران در چند سال گذشته در زمینه تحقیقات و فناوری جایگاه اول در منطقه را داشته است. اما در سه سال گذشته ترکیه و عربستان سعودی جایگاه ایران را گرفته است و ما رتبه‌هایمان را از دست دادیم، من قول می‌دهم که در این دوره ۴ساله عدالت در بودجه‌های آموزشی رعایت شود. من قول می‌دهم که مانعی برای تحقیقات دانشمندان کشور نباشم، در حال حاضر آزمایش‌های پژوهشی و تحقیقاتی ویرانه است.

آخوند زاده در خصوص اهمیت روابط بین‌المللی دانشمندان توضیح داد: پژوهش بدون روابط بین‌الملل امکان‌پذیر نیست. باید نگاه امنیتی از پژوهش پاک شود.

در ادامه محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت با اشاره به‌روز ۱۳ آبان و روز دانش‌آموز گفت: باید روز ۱۳ آبان را گرامی بداریم زیرا روز بزرگی برای ملت ایران است. 

وی در خصوص مقالات علمی اظهار کرد: مقاله علمی یکی از شاخص‌های توسعه است. علم ارزشمند است اما همه شاخص‌های توسعه نیست، برای توسعه باید اخلاق ملازم علم باشد. علم وقتی به مرحله عمل می‌رسد، یک‌پایه توسعه است. زمانی که علم برای مردم مفید واقع می‌شود می‌تواند مرحله نهایی برای توسعه باشد. اگر علم مشکلات مردم را حل کرد مرحله نهایی توسعه است. 

وزیر بهداشت با اشاره به معضل مهاجرت نخبگان گفت: اکنون بزرگ‌ترین درد یک معلم مهاجرت محصولی است که تولید می‌کند.

ظفرقندی در ادامه به آمار بالای فوتی‌های ناشی از حوادث ترافیکی اشاره کرد و گفت: در سال گذشته بیش از ۲۰ هزار جوان در جاده‌های ایران فوت کردند، آیا با مداخله و پژوهش نمی‌توان این معضل را کاهش داد؟ هرکدام از این افراد را بتوانیم نجات دهیم یک خانواده را نجات داده‌ایم.

وی تأکید کرد: کاری که باید انجام بدیم این است که در ابعاد علم بااخلاق، علم با مردم و علم با عمل مشکلات را حل کرده و کشور را توسعه دهیم، هر جایی و هر زمانی که تکریم علم و عالم سقوط کرد مقاله و پژوهش هم سقوط کرد. 

وزیر بهداشت در پایان اضافه کرد: یکی از انتظارات من از معاون تحقیقات و فناوری نگهداری جوانان در کشور است. مهاجرت جوانان خسارت است. خسارت یعنی ضرر از سرمایه. ما باید بتوانیم با کار علمی و جذب در پژوهش یعنی به‌کارگیری به‌موقع و مناسب فارغ‌التحصیلان جلوی مهاجرت را بگیریم. فارس

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.