فشارخون بالا یک بیماری موذی و بدون علامت
کارشناس مسوول اداره قلب و عروق وزارت بهداشت با بیان اینکه فشارخون بالا یک بیماری موذی و بدون علامت است و ممکن است فردی سال ها به فشارخون بالا مبتلا باشد ولی از بیماری خود اطلاعی نداشته باشد، خاطر نشان کرد: اگر فشارخون ۱۴۰ میلی متر جیوه بر روی ۹۰ باشد باید یک تا دو بار دیگر با فاصله یک تا ۵ دقیقه بعد فشارخون فرد مجددا اندازه گیری شود و متوسط اعداد به دست امده اگر از ۱۴۰ میلی متر جیوه بالاتر باشد فرد به فشارخون بالا مبتلا است.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، طاهره سماوات گفت: فشارخون بالا یک بیماری موذی و بدون علامت است و ممکن است فردی سال ها به فشارخون بالا مبتلا باشد ولی از بیماری خود اطلاعی نداشته باشد به دلیل اینکه این بیماری علامتی ندارد و زمانی علامت دار می شود که یکی از اندام های حیاتی بدن مثل مغز،قلب، چشم و کلیه درگیر شده باشد.
کارشناس مسوول اداره قلب و عروق وزارت بهداشت ادامه داد: راه ساده شناخت این بیماری اندازه گیری فشارخون است که البته شرایط خاصی دارد از جمله اینکه فرد باید از نیم ساعت قبل از اندازه گیری فشارخون غذا ، چای ، قهوه و نوشیدنی های انرژی زا نخورده باشد، مثانه اش خالی باشد ، در یک جای آرام و بدون رفت و آمد و در حالی که پاهای فرد بر روی زمین است و پشتش به صندلی تکیه دارد باید از وی فشارخون گرفته شود،فرد نباید اضطراب داشته باشد، دست وی باید در سطح قلبش و بر روی یک تکیه گاه قرار بگیرد ،نباید بین فرد با کسی که فشارخون را اندازه گیری می کند در حین اندازه گیری گفت و گویی صورت بگیرد.اگر هرکدام از این موارد رعایت نشود روی اندازه فشارخون تاثیر می گذارد و آن را بالا یا پایین نشان می دهد.
وی افزود: اگر فشارخون ۱۴۰ میلی متر جیوه بر روی ۹۰ باشد باید یک تا دو بار دیگر با فاصله یک تا ۵ دقیقه بعد فشارخون فرد مجددا اندازه گیری شود و متوسط اعداد به دست امده اگر از ۱۴۰ میلی متر جیوه بالاتر باشد فرد به فشارخون بالا مبتلا است اما برای اطمینان باید فرد به پزشک ارجاع داده شود تا فشارخون فرد را با دستگاه هولتر مانیتورینگ در تمام حالات اندازه گیری و ثبت می کند و متوسط فشارخون های بدست آمده پزشک مشخص می کند که آیا فرد به فشارخون بالا مبتلا است یا خیر.یا پزشک فشارخون فرد را در ۳ تا ۷ نوبت اندازه گیری می کند و متوسط آنها را در می آورد تا مشخص شود فرد به این بیماری مبتلا است یا خیر. البته فرد می تواند با رعایت شرایط اشاره شده در منزل فشارخون خود را اندازه گیری کند و به نزد پزشک ببرد.
سماوات در خصوص اینکه چرا فشارخون بالا یک بیماری خطرناک و موذی است، گفت: این بیماری بدون علامت است و به تدریج به اعضای حیاتی بدن آسیب می رساند و با بروز عوارض در اندام های حیاتی بدن مشخص می شود فرد به فشارخون بالا مبتلا است. فشارخون بالا باعث نارسایی کلیه می شود و ۵۰ درصد از افرادی که دیالیز می شوند و نارسایی کلیه دارند فشارخون بالا عامل بیماری آنها بوده است همچنین در ۴۲ درصد موارد سکته های قلبی، مرتبط با فشارخون بالا است.فشارخون بالا باعث می شود رسوب چربی ها در جدار رگ های قلب سرعت بیشتری بگیرد و باعث تنگی و انسداد رگ ها شده و منجر به سکته های قلبی می شود. بنابراین یکی از علل مهم نارسایی های قلبی، فشارخون بالا است.
این متخصص قلب و عروق تصریح کرد: یکی از مهمترین عارضه های فشارخون بالا، سکته های مغزی است که یا به صورت ایسکمیک یا به صورت خونریزی دهنده بروز پیدا می کند که نوع خونریزی دهنده آن شایع تر است بیش از ۵۰ درصد موارد سکته های مغزی مرتبط با فشارخون بالا هستند بنابراین اگر فشارخون بالا را کنترل کنیم یا از ابتلای به آن پیشگیری کنیم می توانیم از ابتلا به سکته های قلبی و مغزی ، نارسایی کلیوی ، اختلالات بینایی و حتی نابینای پیشگیری کنیم.
وی اظهار کرد: در فشارخون های اولیه هیچ علت واحدی برای آن نمی توان یافت و علل زمینه ای دارد از جمله چاقی،دیابت، سابقه خانوادگی و مصرف نمک و مصرف الکل که می تواند زمینه ساز فشارخون های اولیه باشد.
سماوات درباره راه های جلوگیری از فشارخون بالا گفت: ارث و جنس از جمله عوامل ابتلا به فشارخون بالا هستند که نمی توان برای پیشگیری از ابتلا به فشارخون تاثیری بر روی آنها بگذاریم. مردان بیشتر از زنان به این بیماری مبتلا می شوند. باید بر روی عواملی که می توانیم برای پیشگیری از فشارخون تاثیر بگذاریم ، تمرکز کنیم به عنوان مثال اگر فردی دچار اضافه وزن است باید وزن خودرا کاهش دهد تا به وزن مطلوب برسد و یا اگر نمایه توده بدنی اش بیشتر از ۳۰ است و چاق است باید درمان شود هرمقداری که از وزن بدن کاسته شود حتی یک تا سه کیلوگرم بر روی کاهش فشارخون تاثیر قابل توجهی دارد.
کارشناس مسوول اداره قلب و عروق وزارت بهداشت اضافه کرد: الکل رابطه مستقیم با فشارخون بالا دارد و اگر فرد به صورت مداوم الکل مصرف کند نه تنها فشارخون وی بالا می رود و دچار عارضه های ناشی از فشارخون می شود بلکه حتی مصرف مقدار کمی از الکل روی بیماری های قلبی و عروقی تاثیر داشته و باعث بروز سرطان ها بخصوص سرطان پستان نیز می شود.
وی تاکید کرد: باید در مصرف نمک احتیاط کرد و حتما باید غذاها به صورت کم نمک مصرف شوند و برای خوش طعم شدن غذا به جای نمک می توان از ادویه ها و سبزیجات و سرکه و آبلیمو و یا آبغوره استفاده کرد.
سماوات در خصوص رابطه دیابت و فشارخون بالا گفت: اگر دیابت در فرد کنترل شود احتمال ابتلا به فشارخون بالا کم می شود.چاقی های مرکزی بسیار مهم است و در افرادی که دچار چاقی مرکزی یعنی چاقی شکمی و سیبی شکل هستند مقاومت به انسولین در آنها بسیار بالا است که هم باعث ابتلا به دیابت و هم فشارخون بالا می شود.
این متخصص قلب و عروق به اهمیت کنترل اضطراب و استرس در پیشگیری از فشارخون بالا اشاره کرد و افزود: باید راه های کنترل و سازش با استرس ها و اضطراب های بیش از اندازه را پیدا کرد اضطراب ها ابتدا فشارخون فرد را به صورت مقطعی بالا می برند ولی اگر به صورت مداوم در زندگی وجود دشته باشد باعث می شود که فشارخون در فرد به صورت دایمی افزایش پیدا کند.
به گزارش سلامت نیوز وی در پایان درباره نقش سیگار در فشارخون بالا گفت: استعمال سیگار به صورت گذرا فشارخون را بالا می برد اما در درازمدت باعث می شوند که رسوب چربی ها در جدار رگ ها تسریع شود و باعث می شود رگ ها سفت و سخت شوند در نتیجه شرایط فرد مبتلا به فشارخون به مرور زمان در صورت استعمال سیگار بدتر می شود و کنترل فشارخون وی سخت تر و عوارض بیماری در وی به صورت زودرس بروز پیدا کند.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید