مهاجرت جامعه پزشکی مساله ای جدی در کشور و نظام سلامت است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، علی جعفریان در اختتامیه بیست و ششمین همایش کشوری آموزش علوم پزشکی، هجدهمین جشنواره آموزشی شهید مطهری و هفتمین جشنواره دانشجویی ایده های نوآورانه آموزشی در مرکز بین المللی همایش های رازی گفت: دکتر ظفرقندی هم از روز اول تاکید داشته که حوزه سلامت به هیچ عنوان سیاسی نیست و ماهیت سیاسی ندارد بلکه فنی و عقلایی و البته با تصمیمات مبتنی بر شواهد است.

مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت از ایجاد دسترسی، ارتقای کیفیت،کاهش هزینه ها و تحقق عدالت در سلامت به عنوان کارکردهای نظام سلامت یاد کرد و گفت: با تحقق این 4 کارکرد رضایتمندی مردم حاصل می شود. مخاطبان نظام سلامت نیز فراگیران، بیماران، مصدومان و ذینقش ها شامل اساتید، کارمندان و نیروهای بهداشتی و درمانی هستند.

گام بزرگ قانون تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

وی با اشاره به قانون تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال 1364 افزود: این قانون گام بزرگی برای تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز کشور و دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی بود، گام موفقی هم بود چون نیاز کشور به نیروی انسانی خارجی را برطرف کرد، در دهه های 70 و 80 شاهد افزایش دو و سه برابری ظرفیت و پذیرش دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی بودیم، افرادی که عنوان می کنند ظرفیت دانشگاه ها در دهه های گذشته افزایش نیافته حرف نادرستی می زنند البته تصمیم نادرستی نیز گرفته شد که در طول سه سال ظرفیت برخی رشته ها دو برابر افزایش یافت.

چالش های افزایش ظرفیت بدون تامین زیرساخت ها

جعفریان به چالش های افزایش ظرفیت دو برابری پذیرش دانشجویان در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی اشاره کرد و گفت: انتظار داریم فعالان حوزه آموزش پزشکی در ساختارهای محلی نیز چالش های افزایش ظرفیت بدون تامین زیرساخت ها چه مشکلاتی ایجاد کرده است، اگر مدیران وزارت بهداشت از مشکلات افزایش ظرفیت بدون تامین زیرساخت ها صحبت کنند همه فکر می کنند وزارت بهداشت به دنبال منابع مالی است اما ساختارهای محلی باید با شنیدن این مشکلات و چالش ها از زبان غیرمسئولان به درک آن بپردازند.

مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت از بومی گزینی به عنوان یکی از ابزارهای افزایش دسترسی مردم به خدمات بهداشتی و درمانی یاد کرد و گفت: چالش هایی در موضوع بومی گزینی در کشور داشته ایم البته نتایج مناسبی هم داشته است اما باید آفت های آن را به حداقل برسانیم و از مزایای آن استفاده کنیم.

وی اجرای برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع را یکی از ابزارهای ایجاد دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی در کشور دانست و اظهار کرد: در قالب این برنامه در مناطقی که دسترسی به خدمات با مشکل روبروست این دسترسی ایجاد می شود. تغییرات باید در برخی رشته ها رخ دهد

جعفریان ادامه داد: تغییرات برخی رشته های فوق تخصصی مانند جراحی قلب و توراکس در ایجاد دسترسی مردم به خدمات تخصصی و فوق تخصصی موثر است و متقاضیان از آزمون دستیاری وارد این رشته ها می شوند که این تغییرات باید در برخی رشته های دیگر نیز ایجاد شود چراکه دوره های آموزشی کوتاه می شود و استقبال به رشته های کم متقاضی افزایش می یابد.

مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت نقش مراکز توسعه آموزش «EDC» را در ارتقای کیفیت خدمات حوزه سلامت و آموزش پزشکی مهم ارزیابی کرد و گفت: این مراکز می توانند آموزش های موثر و صحیح به گروه های هدف و روش های آموزشی را بررسی کنند. در رشته ما «جراحی» موضوعاتی در آموزش های نظری به پزشکان آموزش می دهیم که به درد آنها نمی خورد و به زحمت باید این موارد را اصلاح کنیم.

تردید برخی افراد در مورد استفاده از هوش مصنوعی

وی با تاکید بر لزوم استفاده از ابزارهای آموزشی و پیشرفته دنیا در آموزش پزشکی افزود: متاسفانه برخی افراد نسبت به استفاده از ظرفیت های هوش مصنوعی تردید دارند و این رویکرد در دوران تحصیل ما در دهه های گذشته نیز در مورد استفاده از پاورپوینت وجود داشت که عده ای در مورد استفاده از رایانه در آموزش مخالف بودند، هیچ دلیلی وجود ندارد که آموزش های آناتومی به روش های سنتی و همانند دهه های گذشته به دانشجویان ارائه شود و می توان از ابزارهای جدید و پیشرفته در این زمینه، بهره برد.

از دهه ها پیش به دنبال ارتقای کیفیت آموزش پزشکی بودیم

جعفریان از مراکز توسعه آموزش به عنوان پیشگامان آموزش در کشور یاد کرد و گفت: رییس جمهور روز چهارشنبه در مراسم افتتاحیه این همایش خواستار الگوبرداری نظام آموزشی کشور از پیشرفت های آموزش پزشکی شد. بنده در سال 77 در دوره طرح در دانشگاه علوم پزشکی لرستان، مرکز توسعه آموزش را راه اندازی کردم و از دهه های پیش در نظام سلامت به دنبال ارتقای کیفیت آموزش بودیم و باید مراقبت کنیم که از پیشرفت های روز دنیا عقب نمانیم.

مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت از رعایت استانداردها و کیفیت آزمون ها به عنوان دو حوزه در ارتقای کیفیت آموزش پزشکی یاد کرد و گفت: همیشه آزمون های پزشکی مهم بوده و شعار دکتر حسینی، معاون آموزشی وزارت بهداشت نیز حفظ و ارتقای کیفیت آموزش در وزارت بهداشت و رعایت بالاترین استانداردها در کشور است.

به اقتصاد سلامت در آموزش های پزشکی توجه شود

وی با تاکید بر اهمیت توجه بیش از پیش به موضوع اقتصاد سلامت در حوزه آموزش اظهار کرد: متاسفانه در حوزه آموزش پزشکی هیچ آموزشی از اقتصاد سلامت ارائه نمی شود و فارغ التحصیلان پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی در هیچ مقطعی آموزش های اقتصاد سلامت را فرا نگرفته و نمی گیرند که باید به آن توجه کرد.

جعفریان ادامه داد: متاسفانه برخی از فارغ التحصیلان تصور می کنند چون سواد دارند هر دارویی که تازه در دنیا تولید شده را حتی با اثربخشی محدود و بسیار محدود می توانند برای بیماران نیازمند تجویز کنند که این علامتی از سواد بالا نیست بلکه علامت بی توجهی نسبت به محیطی است که در آن کار می کنیم. اینکه یک بیمار حاضر است تمام زندگی اش را بفروشد تا دارویی را تهیه کند که آن دارو حداکثر 15 درصد در بقای سه ماهه اثرگذار است، انجمن های علمی هم باید کمک و ورود کنند.

بازبینی مجدد سهمیه های پذیرش دانشگاه ها

مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت عدالت در پذیرش دانشجویان و میزان تاثیرگذاری سهمیه ها را در برقراری عدالت آموزشی حائز اهمیت دانست و گفت: این موضوع در شورایعالی انقلاب فرهنگی مطرح شد و وزارتخانه های بهداشت و علوم در زمینه بازبینی مجدد سهمیه های پذیرش دانشگاه ها کار می کنند تا عدالت در پذیرش دانشجویان، رعایت شود.

وی تامین عدالت در خدمات سلامت را نیز مهم ارزیابی کرد و افزود: کشوری به پهناوری قابل توجه ایران با سختی هایی در دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی دارد. وزیر بهداشت سوئد که مشکل اقتصادی ندارد در زمان مسئولیت بنده در دانشگاه علوم پزشکی تهران به ایران آمده بود عنوان می کرد که ما مشکل دسترسی به خدمات داریم چراکه برخی از مناطق سوئد صعب العبور است.

مشکلات بیمارستانهایی که تراز اقتصادی مثبت ندارند

جعفریان تاکید کرد: نیمی از بیمارستانهای دولتی در کشور کمتر از 100 تخت بیمارستانی دارند که تراز مثبت اقتصادی ندارند به جز برخی بیمارستانهای تخصصی که کاربرد بستری کوتاه مدت پیشرفته دارند که امکان دارد صرفه اقتصادی داشته باشد اما بیمارستانهای عمومی دولتی کمتر از 100 تخت صرفه اقتصادی ندارند.

مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت راهکار ایجاد و تقویت دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی را راه اندازی بیمارستانهای جدید ندانست و گفت: در دهه 70 که در لرستان دوره طرح را می گذراندم در منطقه ای با جمعیت 8 هزار نفر، بیمارستان 32 تختخوابی داشت که با 40 نیروی انسانی، 2 بیمار بستری داشت چون فاصله این شهر با مرکز استان، حدود 70 کیلومتر بود، هنوز هم برخی ساختارها برای راه اندازی بیمارستان در برخی مناطق کشور که شامل سطح بندی هم نمی شوند اصرار دارند که بیمارستان ساخته شود که فارغ التحصیلان دانشگاه ها می توانند در مورد نادرست بودن احداث چنین بیمارستان هایی، اقناع سازی کنند.

توجه به اعضای هیات دولتی و حل مشکلات آنها

وی با تاکید بر اهمیت توجه به اعضای هیات علمی و حل مشکلات آنها افزود: امیدواریم تا روز 12 اردیبهشت و روز استاد اخبار امیدوار کننده در مورد اعضای هیات دولت منعکس شود، در حال حاضر مشکلات جدی در حوزه معیشتی جذب هیات علمی جوان و فعال و نگهداشت آنها داریم.

جعفریان ادامه داد: بنظر می رسد که شیب مهاجرت جامعه پزشکی و اعضای هیات علمی در ماه های اخیر کند شده اما مهاجرت آنها هنوز مساله ای جدی در کشور و نظام سلامت است بنابراین اعتقاد داریم هیات علمی، محور هر فعالیت توسعه ای و پیشرفت در کشور است و پس از آن مشارکت دانشجویان در امور دانشگاه ها و مشورت گرفتن از نظرات آنها هم در تصمیم گیری های صحیح اهمیت ویژه ای دارد.

جعفریان در پایان با بیان اینکه همه فعالیت ها و نیروهای حوزه سلامت وابسته به آموزش هستند گفت: آموزش در همه فعالیت ها نقش جدی دارد و بدون ارائه آموزش نمی توان به نتایج مطلوب برسیم و از تلاش های فعالان حوزه آموزش تقدیر می کنیم. وبدا

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.