پشت طرح دو فوریتی افزایش ظرفیت پزشکی نگاه کارشناسی وجود ندارد
وزیر بهداشت ضمن تبریک به مناسبت فرا رسیدن روز پزشک و یاد و خاطره شهدای حوزه بهداشت و درمان، گفت: باید زانو بزنم و دست دکتر قربانی؛ پزشک عمومی طرحی در سیستان و بلوچستان که به دلیل عدم اعزام نیروی جدید، در آن منطقه ماند تا به مردم آن استان خدمت کند و دچار سانحه شد و امروز با قطع نخاع با کوهی از افتخار و عشق خدمت به مردم، بر روی ولیچر نشسته است، را ببوسم.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، سعید نمکی در آیین بزرگداشت روز پزشک که در مرکز همایش های برج میلاد تهران برگزار شد، اظهار داشت: باید به افرادی که ما را مورد بی مهری قرار می دهند بگویم که پزشکان ما جان ها فشانده اند و رنج ها کشیده اند تا مردم این سرزمین، شاداب و تندرست باشند و از همکاران خودم در جامعه پزشکی تقاضا دارم که از بعضی نامهربانی ها نرنجند و بدانند که مردم این سرزمین در قدرشناسی و مهربانی، شهره آفاق هستند.
وزیر بهداشت ادامه داد: پزشکانی را می شناسم که عمری برای مردم عاشقانه کار کردند و در مطب خود تابلویی نصب کرده اند که اینجا پرداخت ویزیت، الزامی نیست و بیمار هر قدر که در توان داشت پرداخت کند و یا پزشکانی که حتی کرایه رفت و برگشت بیماران و نسخه آنها را پرداخت کرده اند.
وی افزود: پزشکی را می شناسم که وقتی به بیمار می گوید نفست را نگه دار، نفس خودش را نگه می دارد که مبادا بیمار خسته و اذیت شود و مردم، این موارد را می دانند و قدرشناس خدمات جامعه پزشکی هستند و ممکن است گاهی دچار نامهربانی و قدرناشناسی شویم و نباید تردید داشت افرادی که با نامهربانی و بی مهری با خدمتگزاران شان برخورد می کنند، پاداشی جز جهنم نخواهند داشت.
نمکی با اشاره به دستاوردهای گرانبهای حوزه سلامت در سالهای بعد از انقلاب، گفت: در کاهش مرگ و میر گروه های آسیب پذیر مانند مادران باردار و کودکان، اصلاح شاخص های بهداشتی در عرصه بین المللی، افزایش امید به زندگی، افزایش پوشش واکسیناسیون و ترویج تغذیه با شیرمادر و بسیاری از حوزه های دیگر، دستاوردهای ارزشمندی داشته ایم که پزشکان قهرمان پیشتاز این عرصه ها در کنار کادر بهداشتی بودند.
وزیر بهداشت یکی از گرفتاری های امروز نظام های سلامت دنیا را بیماری های غیرواگیر عنوان کرد و گفت: در بسیج ملی کنترل فشارخون، پزشکان پیشتاز بودند. از 380 هزار مورد مرگ در سال، حدود 313 هزار مورد مربوط به بیماری های غیرواگیر و 100 هزار مورد مربوط به فشارخون بالا و عوارض ناشی از آن بود.
وی اظهار کرد: در طرح بسیج ملی کنترل فشارخون، قرار بود 50 درصد از جمعیت 40 میلیون نفری 30 تا 70 سال را مورد سنجش قرار دهیم اما پزشکان افتخاری بزرگ آفریدند و بالاترین رقم یک بسیج ملی را در سطح جهان خلق کردند چون توانستیم فشارخون 30 میلیون و 700 هزار نفر را ثبت و در این بین، دو میلیون و 700 هزار بیمار جدید و 10 میلیون افراد در آستانه فشارخون بالا را کشف کنیم.
نمکی ضمن تقدیر از خدمات پزشکان در ارائه خدمات به مناطق سیل زده در ایام تعطیلات نوروز امسال، خاطرنشان کرد: مقامات بین المللی حیرت کردند که مگر می شود در یک کشور، 25 استان درگیر سیلاب شود و در بین اینها، 6 استان بزرگترین چالش را با سیلاب داشته باشند اما حتی یک مورد اپیدمی وجود نداشته باشد که این موفقیت، ناشی از چشمان بیدار لحظه به لحظه جامعه پزشکی در کنار کادر بهداشتی و درمانی بود که توانستیم این افتخار بزرگ جهانی را کسب کنیم که حیرت رییس سازمان جهانی بهداشت را به دنبال داشت و رسما از ایران قدردانی کرد.
وزیر بهداشت اضافه کرد: ابوعلی سینا، تک بعدی نبود و فقط کتاب قانون ننوشت، ابوعلی سینا، یک حکیم، فیلسوف، شاعر، هنرمند و موسیقی دان بود.در ایام قدیم پزشکان صاحب نامی بودند که با موسیقی و حکمت آشنا بودند و آنها را حکیم می نامیدند.
وزیر بهداشت اضافه کرد: ابوعلی سینا، تک بعدی نبود و فقط کتاب قانون ننوشت، ابوعلی سینا، یک حکیم، فیلسوف، شاعر، هنرمند و موسیقی دان بود.در ایام قدیم پزشکان صاحب نامی بودند که با موسیقی و حکمت آشنا بودند و آنها را حکیم می نامیدند.
وی ادامه داد: از همه پزشکان می خواهم که غصه نخورند و از هر ناسپاسی نرنجند چون دل در گرو رضایت خداوند دارند و مطمئن باشند که هیچ پاداشی بهتر از رضایت خداوند در لحظاتی که زیباترین مخلوق او را به آرامش می رسانند، وجود ندارد و اگر بیماری در دل شب به دلیل درد، آهی کشید، تمام کائنات می لرزند و اگر بیماری با آرامشی که از پزشکان گرفت، نفس راحت کشید، تمام کائنات به پزشکان تعظیم می کند.
نمکی خطاب به پزشکان گفت: اینکه بعضا مورد هجمه و کم مهری قرار می گیرید را به خدا واگذار کنید و اطمینان دارم که تاریخ این سرزمین در گذر ایام اثبات کرده که مردمان قدرشناس کشور، همواره سپاسگزار خادمین اصلی خود هستند و خواهند بود.
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: از جامعه پزشکی تقاضا دارم که با آشنایی بیشتر با مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت، به وزارت بهداشت کمک کنند تا بتوانیم گام های موثری در این زمینه برداریم. امروز دیگر واکسن همانند دوران گذشته، کارایی زیادی ندارد بلکه نیازمند حرکت بین بخشی بزرگ هستیم تا شیوه زندگی مردم تغییر پیدا کند و به جز تغییر شیوه زندگی، آموزش و به طور مستمر در کنار مردم بودن، راهی نداریم و دلم می خواهد که پزشکان، پیشتاز این حرکت باشند.
وی با اشاره به اجرای طرح "هر خانه یک پایگاه سلامت" از شهریور ماه در کشور، گفت: دوست دارم معلم این طرح بزرگ ملی، پزشکان باشند و می خواهیم یک داوطلب را از درون خانواده که خانم خانواده است را با حداقل های پیشگیری، درمان و توانبخشی آشنا کنیم و برای این حرکت، معلمی بهتر از جامعه پزشکی وجود ندارد.
نمکی گفت: پرونده الکترونیک سلامت در کشور استقرار یافت، در گام های بعدی پس از این ریل گذاری، نظام ارجاع و پزشکی خانواده را اجرایی می کنیم و 14 هزار پزشک خانواده را از جامعه پزشکی انتخاب و با آموزش های کوتاه مدت، روانه مراکز بهداشتی و درمانی می کنیم و بدون اعمال راهنماهای بالینی، نظام ارجاع، پزشکی خانواده و پرونده الکترونیک سلامت، نظام سلامت مقتدری نخواهیم داشت و منابع ما پاسخگوی اداره کشور نخواهد بود.
وزیر بداشت یادآور شد: با افزایش استانداردهای داروهای داخلی، برای حمایت از صنعت داخل اجازه واردات داروی برند را نخواهیم داد و جامعه پزشکی با باور بر تولید داخل به ما و صنعت دارویی داخلی کمک کند، در حال حاضر سهم دارو از GDP حدود 1.2 درصد است در حالیکه در مترقی ترین کشورها این شاخص حدود 0.6 تا 0.7 درصد است.
وی تاکید کرد: انتظار داریم که پزشکان در نسخه نویسی الکترونیکی به ما و مردم کمک کنند و باید با کمک جامعه پزشکی از این مسیرها عبور کنیم.
نمکی ضمن تاکید بر لزوم جامعه محور کردن آموزش های پزشکی، بیان داشت: باید فارغ التحصیلان رشته های پزشکی با مشکلات نظام ارائه خدمت آشنا شوند و در جامعه محور کردن آموزش ها باید از اساتید برجسته پزشکی کمک بیشتری بگیریم البته گلایه هایی نیز ممکن است وجود داشته باشد که یکی از آنها مداخلات خارج از حرفه در مورد برخی از تخلفات پزشکی است.
وزیر بهداشت اضافه کرد: از روز اول با دکتر ظفرقندی رییس کل سازمان نظام پزشکی و دکتر فاضل رییس مجمع انجمن های علمی پیمان بستیم که تا زمانی که بنده وزیر بهداشت باشم، اجازه نمی دهیم که کسی از بیرون به فردی در درون حرفه پزشکی، بی احترامی کند و مقرر شد که با تیمی متشکل از نمایندگان وزارت بهداشت، انجمن های علمی و سازمان نظام پزشکی، به شکایات و تخلفات رسیدگی کنیم و اجازه ندهیم بحث خانوادگی به بیرون از خانواده بکشد البته پزشکان باید به ما کمک کنند تا اگر همکاری، به مردم اجحاف کرد، همه این رویه را اصلاح کنیم که خودمان را به مردم و مردم را به خودمان نزدیک تر کنیم.
وی تصریح کرد: می دانم که امروز تعرفه های پزشکی مورد توجه و رضایت بسیاری از پزشکان نیست اما برای اولین بار قبل از پایان سال، موفق به تصویب تعرفه های پزشکی در هیات وزیران شدیم و توانستیم بین تعرفه بخش خصوصی و دولتی، تفاوت ایجاد کنیم و سعی می کنیم که برای سال 99، تعرفه های منطقی تری را به تصویب برسانیم.
نمکی در خصوص سهمیه های پزشکی گفت: در حال حاضر 55 هزار دانشجوی پزشکی در کشور تحصیل می کنند و هر سال 7 هزار نفر در این رشته فارغ التجصیل می شوند و برای مناطق محروم، ظرفیت 30 درصدی پذیرش، تصویب شد و به عنوان وزیر و یک کارشناس می گویم که ما کمبود پزشک با شکلی که برخی افراد مطرح می کنند، نداریم البته ممکن است در برخی موارد، خدمت رسانی توسط تیم پزشکی در برخی نقاط، معیوب و با نقصان باشد اما این مشکل به دلیل کمبود پزشک نیست بلکه به دلیل توزیع نامناسب نیروی پزشکی است.
وزیر بهداشت ادامه داد: در ایجاد جاذبه برای ماندگاری تیم پزشکی در مناطق محروم، موفق نبوده ایم و باید روش های خودمان را تغییر دهیم که این کار را کرده ایم و تردید ندارم که تا سه چهار سال آینده، در دورترین نقاط کشور، بیشتر از نیاز، پزشک خواهیم داشت.
وی افزود: مطلقا پشت طرح دو فوریتی افزایش دو برابری ظرفیت پزشکی در کشور، نگاه کارشناسی وجود ندارد و به عنوان وزیر اخطار و هشدار می دهم که این افزایش به جز خیل عظیم پزشکان بیکار در آینده، هیچ دستاوردی نخواهد داشت.
به گزارش وبدا وی در پایان اضافه کرد: در حال حاضر 44 درصد از بیکاران کشور دارای مدرک کارشناسی به بالا هستند و یک پزشک بیکار به شدت اوضاع بدتری نسبت به دیپلمه بیکار دارد و این به معنی دور ریختن سرمایه های ملی است و باید بدانیم که چه کسی را در چه دوره ای با چه مهارتی و با چه هزینه ای توسط چه کسی و برای کدام جایگاه نظام ارائه خدمت تربیت می کنیم.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید