آیا واقعا پزشکان باید مالیات بدهند؟
طبق تعریف، معافیت مالیاتی آن قسمت از درآمدهای خاص است که در هنگام محاسبه پایه مالیاتی یا درآمد مشمول مالیات کنار گذاشته میشود و جزء درآمد مشمول مالیات به حساب نمیآید.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، ماده ۲ قانون مالیاتهای مستقیم، برخی مشاغل را از پرداخت مالیات معاف کرده که از جمله آنها میتوان به معافيت كشاورزي، فعاليتهاي آموزشي، خدماتي و ورزشي، فعاليتهاي انتشاراتي، مطبوعاتي و قرآني، صنایع دستی، تولیدی، گردشگری و صادرات اشاره کرد. با نگاهی گذرا به فهرست مشاغل معاف از مالیات، میتوان رگههایی از بیعدالتی را مشاهده کرد. کمااینکه باشگاهها و مؤسسات ورزشي داراي مجوز از سازمان تربيت بدني از پرداخت ماليات معاف هستند، اما پزشکانی که در شرایط سخت، ناجی جان بسیاری از انسانها بودهاند، نه تنها همواره برای پرداخت مالیات تحت فشارهای سنگین بودهاند، بلکه در برهههایی از زمان، متهم به فرارمالیاتی نیز شدهاند. این در حالی است که جامعه پزشکی کشور حداقل ۳۰ تا ۵۰ درصد زیر قیمت واقعی خدمتی که ارائه میدهد، تعرفه میگیرد و این مقدار به عنوان تخفیف به مردم و بیماران، از جیب پزشکان میرود.
چرا جامعه پزشکی مشمول معافیت مالیاتی نمیشود؟
معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی با اشاره به اینکه ساز و کارهای مالیاتی در همه دنیا متفاوت است، سوالی را مطرح میکند و میگوید: «چرا جامعه پزشکی مشمول معافیت مالیاتی نمیشود، در حالی که خدمات سلامت ارائه میدهد و در این بخش سرمایه گذاری میکند.»
از نظر «محمد جهانگیری» جامعه پزشکی کشور حداقل ۳۰ تا ۵۰ درصد زیر قیمت واقعی خدمتی که ارائه میدهد، تعرفه میگیرد و این مقدار به عنوان تخفیف به مردم و بیماران، از جیب پزشکان میرود.
وی با تاکیدبر اینکه اعداد و ارقامی که پیرامون فرار مالیاتی پزشکان مطرح شده، به هیچ عنوان درست نبوده است، تصریح میکند: «در نهایت، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز بر سر این موضوع توافق داشتند که آنچه در برخی شبکهها و سایتها در ارتباط با رقم فرار مالیاتی پزشکان مطرح بود، دقیق نبوده است.»
معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی در گفتوگو با مهر با اشاره به پیشنهاد کمیسیون بهداشت و درمان مجلس برای تعیین کارگروه بررسی مالیات پزشکان، خاطرنشان میکند: «این کارگروه متشکل از سازمان امور مالیاتی، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشکی و مرکز پژوهشهای مجلس است که تا کنون ۲ جلسه آن تشکیل شده و مستندات وضعیت پرداختی مالیات پزشکان ارائه گردیده است.»
وی هدف از تشکیل این کارگروه را شفاف سازی مسائل مالیاتی جامعه پزشکی و ارائه گزارش آن به مردم و مسئولان امر عنوان میکند و میافزاید: «آنچه پیرامون مالیات پزشکان لازم است شفاف سازی شود، این است که اکثریت جامعه پزشکی کشور مالیات خود را بر اساس قانون و آنچه سازمان امور مالیاتی تعیین کرده است، پرداخت میکنند.»
جهانگیری میگوید: «در همه صنوف و مشاغل آزاد میتوان مواردی از تخلفات مالیاتی را شاهد بود، عنوان شده بود که ۵۰ هزار ماما فرار مالیاتی دارند، در حالی که کل ماماها در بخش خصوصی کمتر از ۴ هزار نفر هستند و بقیه آنها حقوق بگیرند که مالیات آنها دریافت میشود. همچنین، گفته اند ۸۰ هزار پزشک عمومی مالیات نمیدهند که باید گفت در حدود ۳۵ هزار پزشک عمومی پروانه طبابت دارند که از این تعداد، برخی در شبکههای بهداشت خدمت میکنند و چیزی در حدود ۲۰ تا ۲۵ هزار پزشک عمومی مطب دارند.»
معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی تصریح میکند: «طبق قانون و برآوردها، حداقلهای مالیاتی به پزشکان عمومی تعلق میگیرد که آنها نیز این مالیات را پرداخت میکنند. پس چگونه است که میگویند پزشکان عمومی فرار مالیاتی دارند.»
وی با انتقاد از آمار سازی ها علیه جامعه پزشکی، میگوید: «۳ میلیون شغل آزاد در کشور داریم که کمتر از ۵ درصد آنها شامل جامعه پزشکی میشود. این در حالی است که کل مالیات مشاغل آزاد ۴,۵۰۰ میلیارد تومان بوده است، آن وقت عنوان میشود که جامعه پزشکی ۶ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی داشته است.»
جهانگیری ادامه میدهد: «ما به دنبال شفاف سازی مالیات جامعه پزشکی هستیم و بهتر است بدانیم که قانون در خیلی از فعالیتها مرتبط با حرفه پزشکی، معافیتهای مالیاتی نیز در نظر گرفته است که نمونه آن را میتوان به ۵ سال معافیت مالیاتی بیمارستانها در شروع فعالیت آنها است، اینکه برخی همکاران شاید به دلایل نادرست اقداماتی انجام میدهند که نباید به همه جامعه پزشکی تسری داده شود. بنابراین، استفاده از واژه فرار مالیاتی پزشکان، ناصحیح است.»
معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی به تفاهم نامهای با سازمان امور مالیاتی اشاره میکند و میگوید: «بر اساس آن روند پرداخت مالیات پزشکان هر ۵ سال یکبار مورد بررسی قرار میگیرد، بر اساس این تفاهم نامه، ۲۰ درصد جامعه پزشکی برای نحوه پرداخت مالیات پزشکان مورد بررسی قرار میگیرند. بنابراین، نمیتوان عنوان داشت که موضوع پرداخت مالیات پزشکان قابل رصد و پیگیری نیست.»
جهانگیری در پایان اضافه میکند: «۵ درصد جامعه پزشکی درآمد بالایی دارند که آنها نیز باید مالیات خودشان را پرداخت کنند، ما نمیتوانیم منکر تخلف در این حرفه و صنف شویم، اما آنچه مسلم است بالای ۹۵ درصد جامعه پزشکی اظهارنامههای مالیاتی خود را میدهند، ما نباید به حرمت این ۹۵ درصد جامعه پزشکی، ذهنیت مردم را نسبت به پزشکان خراب کنیم.»
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید
7 نظر
ناشناس
۱۲ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۴:۲۵
متاسفانه یک پزشک متخصص یا فوق تخصص ،پس از ۲۳تا۲۵ سال تحصیل وارد بازار کار میشه ،یعنی سالها دیرتر از سایر مشاغل و پس از مدتها کشیک و دوران تحصیل سخت ،آن وقت باید کلی مالیات پرداخت کنه بدون در نظر گرفتن سالهای از دست رفته جوانی .در حالیکه بسیاری مشاغل کم زحمت مثل ارایشگاه و حتی بازیگران با حداقل تحصیلات ...بدون یک صدم زحمت پزشک ،نه چنین مالیاتی میدهند و نه اینطور حسابرسی میشوند،کمی منصف باشیم .باید سالهای تحصیل و تعهد در مناطق دور افتاده ،در درصد مالیات اعمال شود.
ناشناس
۷ آذر ۱۳۹۸ - ۰۴:۱۸
بسیار عالی دکتر عزیز از مالیات معاف بشه جورشو معلم با حقوق 2 تومن جبران کنه وقتی هم صدلش دربیاد میگن 3 ماه تعطیلی
ناشناس
۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۰۴:۰۷
مسلما اگر عدالتی باشه باید برای یک شغل های خدماتی مثل پزشکی معافیت مالیاتی باشه
علی
۲۵ مهر ۱۳۹۸ - ۱۳:۰۲
پزشکی تبدیل شده به یک تجارت مافیایی. همان گونه که باندهای مافیایی تحمل رقیب را ندارند. پزشکان هم با دادن آمارهای غلط از تعداد پزشک سعی می کنند که آدرس غلط بدهند. مدام آمار پزشک بیکار می دهند. و هزار دروغ دیگر. چرا یک پزشک باید پس از فارغ التحصیلی در عرض یک یا دو سال میلیاردر شود؟قبول که جان انسان ها را نجات می دهند ولی فقط به خاطر پول است. چرا این همه تقلا می کنند که به هر شکل ممکن پزشک شوند. جواب پول زیاد و راحت است. مدام می گویند پزشکی سخت است. مگر رشته های دیگر آسان است؟ تا کی باید اقشار ضعیف با فروختن خانه، ماشین، وام و . . . هزینه خانه های لاکچری و سفرهای اروپایی این قشر را پرداخت کنند؟
حسین
۱۷ مهر ۱۳۹۸ - ۰۰:۱۹
دلم به حال پزشکان سوخت. میبایست برای این قشر کاسب مراسم گلریزان گرفت
ناشناس
۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۲:۵۹
چرا قوانین را تفسیر به رای میکنیم مگر پزشکی شغل خرید و فروش است ؟ یک پزشک چه چیز میخرد و چه چیز میفروشد ؟ چرا کارشناسان روانشناسی بدلیل خدماتی بودن از مالیات معاف هستند ؟ سوال بعدی این است مگر نصف پزشکان ما پزشک عمومی نیستند ؟ کدام پزشک عمومی از راه پزشکی میتواند درآمد میلیاردی داشته باشد ؟ کدام پزشک عمومی در برج های بالای شهر سکونت دارد و یا ماشین میلیاردی سوار است ؟ چرا خودمان را گول میزنیم و با بحث های عوام فریبانه در صدا و سیما همه پزشکان را قشر مرفه و دارای درآمد میلیاردی جلوه میدهیم ؟ چرا طلا فرشان . بساز بفروش ها و بازاریان را ملزم به نصب کارت خوان نمیکنیم تا جلوی فرار مالیاتی گرفته شود ؟ فقط پزشکان ملزم به نصب کارت خوان در مطب هستند ؟ مثل اینکه در کشور ما دیگر کارشناسی دیگر وجود ندارد تا این مسایل را با دید کارشناسی بررسی کنند . وای به حال آینده کشور
دكتر ناصر سلطانى
۱۰ تیر ۱۳۹۸ - ۱۸:۳۶
كاملا موافقم جامعه پزشكى با توجه به تعرفه پايين بايستى مشمول معافيت مالياتى باشند با از طريق مجلس پيگير و يا دفتر رهبرى پيگيرى اين قضيه نمود