داروسازی بهستان پیشرو در تولید دارووهای تحت لیسانس
کیفیت جهانی، حق هر ایرانی
در ادامه بازدیدهای مسئولان سازمان غذا و دارو از خطوط داخلی تولید دارو، در نیمه راه شهریور، قرعه به نام «داروسازی بهستان» افتاد تا میزبان مدیر کل اداره امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو و مدیران دیگر این اداره باشد. این بازدید با برگزاری نشستی ادامه یافت که در راس آن مدیر کل اداره امور دارو قرار داشت و سایر مدیران این اداره و تعدادی از اعضای سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران و مدیران ارشد گروه بهفار هم در آن گرد آمدند تا با یکدیگر -در حوزه دارو- به بحث و تبادل نظر بپردازند. این نشست، به اعتقاد دکتر پیام دیندوست؛ مدیر عامل هلدینگ بهفار خوب و موثر ارزیابی شد. او در گفتگوی کوتاهی از ایجاد زنجیره کامل دارویی به همت مجموعه بهستان یاد کرد و از پیشنهادهایی گفت که در نشست مشترک با مدیران اداره دارو ارائه شده بود. گفتگوی زیر با دکتر پیام دیندوست در پایانِ بازدید مدیر کل اداره دارو از کارخانه «داروسازی بهستان» در محل همین کارخانه انجام شده است:
آقای دکتر دیندوست، لطفا درباره جزئیات برنامه امروز و بخش رونمایی از داروهای تولیدی«داروسازی بهستان» بیشتر توضیح بفرمایید
امروز دکتر غلامحسین مهرعلیان از کارخانه داروسازی بهستان بازدید کردند و ما هم از فرصت حضور ایشان استفاده کردیم تا از اسم جدید کارخانه، یعنی «داروسازی بهستان» رونمایی کنیم. نام قبلی کارخانه «بهستان تولید» بود و ما هم اکنون با نام "داروسازی بهستان" و لوگوی «بهستان » فعالیت تولیدی خودمان را ادامه میدهیم.
ما در حال حاضر توليد محصولاتي از مرحله API و گرانول را در حال اجرا داريم كه رونمايي از اين محصولات كه تعدادي از آنها آماده ورود به بازار هستند در آينده نزديك و با حضور وزير بهداشت انجام خواهد شد و بعد از آن به طور منظم داروهاي جديد ما به بازار عرضه خواهند شد كه همگي داروهاي تحت ليسانس برندهاي مطرح جهان از جمله آستلاس و هگزال ساندوز هستند.
- اهدافی که مجموعه «بهستان» برای فعالیت های تولیدی خود مشخص کرده چیست؟
مجموعه داروسازی بهستان بعد از چند سالی که از تاسیس آن گذشته به مرحله ای رسیده که محصولات را از «API» تولید کند. امروز هم فرصتی فراهم آمد تا مسئولان اداره غذا و دارو از کارخانه داروسازی بهستان بازدید کنند. خطوط تولید این کارخانه از «GMP» مورد تایید کمپانی های مطرح دنیا را برخوردار است . تمام قصد ما این است که داروهایی که قبلا به کشور وارد می شده و مردم با استفاده از آنها تحت درمان قرار می گرفتند را تولید کنیم. تاکید می کنم تلاش ما متمرکز است بر حفظ کیفیت همان داروی اصلی که قبلا وارد میشده است ضمن آنکه این فعالیت، هزینه کمتری از نظر ارزی و ریالی برای کشور و بیماران خواهد داشت.
-پیشنهادهایی که در نشست امروز مطرح کردید بر چه محورهایی استوار شده؟
ما معتقدیم که صنعت دارو صنعت پویایی است. این صنعت باید با کمپانی های بین المللی در ارتباط باشد و استاندارد جهانی را رعایت کند. بهتر است بگویم برای اشنایی و پیاده سازی استانداردهای جهانی نیاز به برقراری این ارتباط است. مجموعه ای مثل داروسازی بهستان که خطوط تولید آن با «GMP» مورد تایید کمپانی های خارجی کار می کند فرصت مناسبی فراهم کرده تا چنین داروهایی در ایران تولید شود. انتظاری که داریم این است که مسئولان وزارت بهداشت از این ایده که «تولید داروهای تحت لیسانس فرصتی ایجاد می کنند که داروها با همان کیفیت داروی اصلی در ایران تولید شوند»، حمایت کنند. ما با آگاهی از محدودیت های ارزی به مسئولان پیشنهاد داده ایم که برای اینگونه داروها نیازی به ارز دولتی نداریم. تقاضا می کنیم برای آنکه امکان ادامه فعالیت و گسترش فعالیت فراهم شود اجازه بدهند از ارز نیمایی استفاده کنیم. چون سیاست وزارت بهداشت این است که داروهای وارداتی، در داخل تولید شود و خوب است این داروها تحت لیسانس کمپانی های اصلی باشد. اگر این داروها کماکان با همان کیفیت و همان نام که قبلا در بازار موجود بود، عرضه شود، احتمال قاچاق و ایجاد بازار سیاه که با منع واردات این داروها ایجاد می شود کم خواهد شد.
- نظر اجمالی شما درباره نشستی که امروز برگزار شد چیست؟
نشست امروز به خوبی برگزار شد و ما هم از دکتر غلامحسین مهرعلیان تشکر کردیم به خاطر کار بدیعی که در خصوص بازدید شخصی از کارخانه ها همراه با تیم مدیریتی خود انجام می دهند. انجام این کار به مذاکره با مدیران عامل هلدینگ های دارویی نیز می انجامد. باید یادآوری کنم که چنین فضایی قبلا وجود نداشت اما امروز به همت دکتر مهرعلیان این فضا به صورت صمیمانه ایجاد شده تا ما بتوانیم مشکلات خود را عنوان کنیم. البته سیاست ما در این نشست این بود که به جای تمرکز بر مشکلات که معمولا به گلایه و نق زدن می انجامد، روی راه حل ها تمرکز کنیم. تمام تلاش ما این بود که راه حل ارائه کنیم و دکتر مهرعلیان هم با روی باز پیشنهادات ما را شنید. قرار است این پیشنهادها در تیم کارشناسی اداره تحت نظارت ایشان بررسی شود. یکی از دستاوردهای مهم انشست امروز این بود که هم مدیران عامل گروه بهستان و هم مدیریت ارشد اداره کل دارو به محوریت بیمار در تصمیمات و فعالیتهایشان اشاره کردند. تمام گزارشهای عملکرد مدیران عامل بر أساس تعداد بیمارانیکه از داروهای ما نفع بردند بود و نه بر أساس فروش وسود و زیان .
- در این جلسه چه پیشنهاداتي از سوی مجموعه «بهستان» ارائه شد؟
پیشنهادات ما این بود که امکان پرداخت رویالتی برای داروهای تحت لیسانس فراهم شود. یک مشکل شرکتهای تولید کننده داروهای تحت لیسانس این است که با مقررات موجود نمیتوانند رویالتی و دستمزد انتقال تکنولوژی را به کمپانی خارجی بدهند برای همین مجبور شدند هزینه های فوق را در قالب خرید ماده اولیه یا گرانول به کمپانیهای خارجی پرداخت کنند که این موضوع مشکلاتی را در گمرک و تاییدیه قیمتها ایجاد کرده است. ایجاد امکان پرداخت رویالتی این فرایند را شفافتر میکند . یکی از پیشنهاداتی که مطرح کردیم در مورد داروهای خارج از لیست بود که براساس قانون میتوان آنها را تحت عنوان داروهای «موردی» وارد کرد. پیشنهاد ما این بود که نمایندگان رسمی کمپانیهای سازنده این گروه از داروها مسوول واردات باشند با این تعهد که بازاریابی نکنند . در اینصورت هم کیفیت زنجیره تامین تضمین میشود و هم به نیاز واقعی بیماران پاسخ داده میشود.
درباره داروهای مشتق از پلاسما پیشنهاد اجازه گسترش و افزایش تولید مراکز پلاسمایی را ارائه کردیم بخصوص برای شرکتهایی که قبلا این کار را انجام داده و اهلیت دارند . این صنعت ضمن استراتژیک بودن باعث صرفه جویی ارزی و کاهش قیمت ریالی داروهای پلاسمایی شده. ما در کشور تولید مواد اولیه دارویی دیگری را داریم که از قیمت جهانی گرانتر هستند، در حالیکه پلاسمای تولید شده در ایران سالمتر و اقتصادیتر است .
در مورد واردات دارو هم پیشنهاد کردیم واردات داروهای غیربیمه ای با ارز نیمایی انجام شود تا بتوانیم واردات این داروها را تضمین کنیم. در مورد توزیع داروهای خاص هم پیشنهاداتی دادیم که قرار است بررسی شود. امیدوارم این پیشنهادها پیگیری شود تا به نتیجه برسیم. تمام تلاش مجموعه ما این است که از دو مسیر، داروها را تامین کنیم : واردات داروهایی تخصصی از بهترین کمپانیهای دنیا و تولید با کیفیت . ما به عنوان کارگزار سازمان غذا و دارو، آنچه وزارت بهداشت از ما می خواهد را با همان تعداد مدنظر وزارتخانه وارد کشور می کنیم. بر همین اساس، کاملا مانند بازوی اجرایی سازمان غذا و دارو عمل می کنیم.
بخش تولید در هولدینگ بهفار مجموعه ای شامل کارخانهای تولیدی « بهستان » است که امروز از آن بازدید شد، بخش تحقیق وتوسعه محصولات نوین دارویی با نام « بهستان فارمد» و نیز بخش تولید پلاسما که منجر به تولید داروهای مشتق از پلاسما میشود . البته پروژه های دیگری هم برای گسترش کار تولید داریم که با همکاری دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان پیش می رود. محموعه «بهستان» در حال سرمایه گذاری بر روی این پروژهها است.
کارخانه داروسازی بهستان شامل یک خط تولید قرص و کپسول است. در راستای گسترش همین خطوط قرص و کپسول، خط تولید داروهای جنرال نیز گسترش می یابد. همچنین تولید داروهای فوق تخصصی و هازارد شامل داروهای انکولوژی و ایمونوساپروسیوها جزو برنامه های ماست و فضای دیگری را هم برای تولید شربت و مکمل های تغذیه ای طراحی کرده ایم. اکنون چند پروژه برای تولید قراردادی بیولوژیک در خارج از مجموعه «بهستان» توسط برخی شرکت های داروسازی در حال انجام است که سبد داروهای تولیدی ما را تکمیل میکند.در پایان خوب است به فراخوان اخیر « بهستان فارمد» برای مشارکت در سرمایه گذاری، تولید وبازاریابی محصولات تولید شده توسط دانشجویان و اساتید داروسازی در مراکز دانشگاهی و دانش بنیان اشاره کنم که امیدواریم با کمک آنها سبد محصولات تولیدی مجموعه بهستان تا پنج سال آینده مانند سبد داروهای وارداتی درخشان و بی بدیل و در خدمت نظام دارویی و سلامت کشور باشند.
نظر خود را بنویسید