پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
برای توزیع عادلانه پزشک چه اقداماتی صورت گرفته است؟
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، سیدمحمد مولوی در جلسه علنی امروز "سه‌شنبه" مجلس، در طرح سوال خود از وزیر بهداشت و درمان در خصوص توزیع ناعادلانه پزشک در سطح کشور و برنامه های این وزارت خانه برای اصلاح این روند گفت: از زحمات وزارت بهداشت و کادر درمان تشکر می کنم، یکی از شاخصهای اصلی کارآمدی نظام اسلامی میزان دسترسی عادلانه به امکانات بهداشتی و درمانی و خدمات پزشکی است. آنچه که به عنوان عدالت در حوزه سلامت مطرح است متمرکز به عدالت توزیعی، رویه ای و تعاملی است. انتظار می رود این سه محور اساسی در سلامت عادلانه دیده شود، از وزیر بهداشت می خواهم تا گزارشی از وضعیت توزیع عادلانه پزشک در کشور به ویژه در استانهای محروم با اعداد و ارقام ارائه کند.

وی افزود: وزارت بهداشت برای دسترسی مردم استانهای محروم به خدمات بهداشتی و درمانی چه کرده است؟ در استان سیستان و بلوچستان با ضریب محرومیت ۶۲ و خراسان شمالی با ضریب محرومیت ۴۶ و استان خوزستان با ضریب محرومیت ۳۵ در حوزه عدالت سلامت چه  اقدامی صورت گرفته است؟، با همه تاکیدات صورت گرفته اما متاسفانه فاصله زیادی تا ایجاد عدالت در کشور داریم. بیماران بسیاری را مشاهده می کنیم که به همراه خانواده های خود از شهرها و روستاهای دورافتاده مجبورند با وسیله نقلیه به تهران بیایند و چون به لحاظ مالی متمکن نیستند در اطراف بیمارستان ها، فضای سبز اطراف آن یا در وسیله نقلیه خود مجبور به اسکان می شوند.

نماینده مردم آبادان در مجلس تاکید کرد: درحال حاضر سرانه پزشک در دنیا به ازای هر ۱۰ هزار نفر، ۱۳ نفر بوده ولی برای ما زیر ۱۲ نفر بوده است. حال سوال این است با این وجود چرا باید از کشورهای همسایه خود مانند سوریه عقب تر باشیم؟، در حوزه دندانپزشکی ضریب برخورداری در کشور سوریه ۷.۵ بوده در حالی که در کشور ما ۴ است. ۴۵ درصد متخصصین پزشکی در ۵ کلانشهر مستقر هستند، چه زمانی توزیع عادلانه صورت خواهد گرفت.

مولوی یادآور شد: در سال ۱۳۹۵ میانگین پزشک متخصص به ازای هر ۱۰ هزار نفر حدود عدد ۴ بوده است، در همان سال دانشگاه علوم پزشکی بین ۸.۵ تا ۱۰ دانشجوی پزشکی پذیرش کرده است. در خراسان شمالی و هرمزگان نیز این محرومیت وجود دارد. متاسفانه تنها ملاک وزارت بهداشت برای اعزام پزشک متخصص و امکانات بهداشتی نرخ جمعیت است و بسیاری از شاخص های دیگر مدنظر قرار گرفته نمی شود. با این شیوه تا چه زمانی محرومیت از اروندکنار مظلوم، خرمشهر و سایر نقاط محروم گرفته می شود.

وی با اشاره به وعده های وزیر بهداشت به مجلس در زمان اخذ رای اعتماد تصریح کرد: در زمان اخذ رأی اعتماد از مجلس در برنامه های وزارت بهداشت آمده بود که شاخص دسترسی به پزشک بهبود یابد، اما کار خاصی در این زمینه صورت نگرفته است. همچنین اجرای سند تحول بهداشتی نیز فقط اقداماتی کلی بیان شده است و در برخی راهبردها توپ به زمین نهادهایی انداخته شده که هیچ ماموریتی در تربیت نیروی پزشکی ندارند. اگر واقعا رویکرد وزارت بهداشت این است که دسترسی به پزشک به صورت عادلانه باشد ساختمان سازی ها در کلانشهرها به چه علت است؟ چرا باید نیروهای مناطق محروم حق الزحمه و کارانه خود را با تاخیر ۱۱ ماهه دریافت کنند.

نماینده مردم آبادان در مجلس خاطرنشان کرد: در حوزه پذیرش دانشجو نیز به همین شکل عمل می شود که انتظار ما این است که در بخش ماندگاری نیروی متخصص در مناطق محروم نیز اقدامات مناسب صورت گیرد تا نیروی متخصص بلافاصله قصد رفتن به کلانشهرها را نداشته باشد. در بررسی موضوعاتی که مجموعه وزارت بهداشت به عنوان چالش بررسی کرده برخی مسائل که از وظایف این وزارتخانه است فقط تکرار شده برای نمونه عدم تعامل فارغ التحصیلان به انجام خدمت در مناطق محروم یا کمبود امکانات رفاهی در مناطق محروم و عدم پرداخت به موقع حق الزحمه ها که همه این موارد از وظایف وزارت بهداشت است ولی به عنوان چالش جمع بندی شده و هیچ راهکاری برای حل این مسائل عنوان نشده است.

به گزارش ایسنا مولوی در پایان اضافه کرد: فهرست مشکلات برای ما چاره ساز نخواهد بود. مجلس انقلابی دغدغه مردم را دارد و طرح سوال به معنای گروکشی نیست. پیش از اینکه سوال را مطرح کنم با کمیسیون مرتبط مشورت کردم و فقط به فکر ارتقاء شاخص های بهداشتی و درمانی در مناطق محروم هستم.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/akv2