پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
۲۲ اردیبهشت، زمان برگزاری آزمون پرحاشیه دستیاری پزشکی
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، آزمون دستیاری پزشکی یکی از آزمون‌های مهم کشوری است که هر ساله حدود ۱۲ تا ۱۴ هزار پزشک عمومی در آن به رقابت می‌پردازند تا پس از قبولی بتوانند در رشته‌های تخصصی دانشگاه‌های علوم پزشکی تحصیل کنند و در قامت دستیار یا رزیدنت در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی به ارائه خدمات بپردازند. اما چند سالی است این آزمون به یکی از پرحاشیه‌ترین آزمون‌های کشوری تبدیل شده و هرساله حواشی آن دامن‌گیر مسوولان وزارت بهداشت و داوطلبان می‌شود. داوطلبان آزمون دستیاری دوره گذشته به زمان برگزاری آزمون و همچنین تغییر منابع برخی رشته‌ها اعتراض داشتند. چهل و هشتمین دوره آزمون پذیرش دستیار تخصصی قرار بود در ۷ اسفندماه ۹۹ برگزار شود که با اعتراض داوطلبان به ۲۰ فروردین ۱۴۰۰ موکول شد و پس از آن در ۷ فروردین ۱۴۰۰ اعلام شد که آزمون تا اطلاع ثانوی به تعویق می‌افتد و در نهایت آزمون پس از دوبار تعویق ۸ تیرماه ۱۴۰۰ برگزار شد. دلیل این تعویق رأی موقت دیوان عدالت اداری مبنی بر رسیدگی به اعتراض داوطلبان آزمون دستیاری و رعایت فاصله آزمون‌ها بود.

گویی آزمون چهل و نهمین هم بدون حاشیه نیست و این اتفاق برای این آزمون هم تکرار شد. در تقویم آزمون‌ها اعلام شد که این دوره از آزمون در اسفندماه ۱۴۰۰ برگزار می‌شود و همین امر موجب شد داوطلبان دوباره به زمان برگزاری آزمون معترض شوند و یادآور شدند که بر اساس رأی دیوان عدالت اداری باید فاصله یک ساله میان دو آزمون رعایت شود. همچنین معترضین اعلام می‌کنند که برخی از دروس منابع آزمون دستیاری پزشکی با توجه به تحولات گسترده دانش پزشکی و همچنین تغییرات کتب منابع درسی، نیاز به به‌روز رسانی دارد اما منابع قدیمی هنوز در این آزمون منبع هستند که این مسئله نیز در رأی دیوان عدالت اداری به آن اشاره شده است.

اعتراض داوطلبان در نهایت منجر به ورود اعضای دیده‌بان شفافیت و عدالت به این آزمون شد و در همین راستا هامون سبطی دبیر کارگروه آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت کشور گفت: سال گذشته درباره منابع آزمون دستیاری ۴۸ و زمان آن، اختلافی میان داوطلبان و مسؤولان آموزش و سنجش وزارت بهداشت بود؛ این موضوع بررسی شد و با دخالت دیده بان شفافیت و عدالت و نمایندگان مجلس به نتیجه رسید؛ هم در شعبه بدوی و هم شعبه تجدیدنظر حکم قطعی صادر شد مبنی بر این که برخی مسؤولان وزارت بهداشت متخلف بودند و باید با آنها با مُر قانون رفتار شود و دیگر نباید از رفرنس‌های تاریخ گذشته و منقضی استفاده شود و بیش از یکبار در سال نباید آزمون دستیاری برگزار شود.

وی افزود: متأسفانه متوجه شدیم که چون با متخلفان سال گذشته برخورد قانونی نشده است، امسال دوباره همان تخلفات صورت گرفته؛ دو تا از رفرنس‌هایی که در آزمون آمده، تاریخ گذشته است. به طوری که ۱۳ سال از عمر یکی از رفرنس‌ها می گذرد و این در حالیست که ۱۳ سال کهنگی در علم پزشکی اصلا معنی ندارد.  متنی که مربوط به ۱۳ سال پیش است، چگونه می‌تواند در کشور ما که قطب پزشکی خاورمیانه به شمار می‌آید، رفرنس نخبگان ایران باشد و اعتراض‌ نخبگان پزشک کاملا به جا و به حق است و اصلا مشخص نیست که اصرار و پافشاری برخی مسؤولان به چه دلیل است و حتما باید تغییر کند. 

دبیر کارگروه آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت کشور اضافه کرد: در حکمی که از سوی قضات صادر شده، گفته شده است که باید رفرنس‌های پزشکی به روز باشد و باید تغییر کند. از آن طرف، زمان را هم مطابق قانون مصوب، اعلام نمی‌کنند و این باعث شده است که حدود ۱۲ هزار پزشک که در صف مقدم مبارزه با کرونا و حفظ سنگر بهداشت و امنیت جانی مردم ما هستند دلگیر و عصبانی شوند زیرا راهی که سال گذشته رفتند و به نتیجه قطعی رسیده و سیستم قضایی به صورت قاطع، حق را به آنها داده است، گویا دوباره باید بپیمایند و تکرار کنند.

با این وجود شورای آموزش پزشکی و تخصصی به عنوان مرجع اصلی تصمیم گیری در زمینه آزمون دستیاری در رشته‌های تخصصی، فوق تخصصی و فلوشیپ در دی ماه ۱۴۰۰ در اولین جلسه خود در وزارت بهداشت دولت سیزدهم تصمیم گرفت یک بار برای همیشه موضوع زمان برگزاری آزمون را حل کند.

بهرام عین اللهی وزیر بهداشت و رئیس شورای آموزش پزشکی و تخصصی اعلام کرد شورا تصمیم گرفت آزمون دستیاری به صورت ثابت در اردیبهشت ماه هر سال و آزمون دستیاری دوره چهل و نهم در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ برگزار شود.

وی در خصوص منابع آزمون دستیاری نیز خاطرنشان کرد: در مورد رفرنس‌های آزمون دستیاری نیز روال، تصمیم هیأت ممتحنه و اعضای بورد است و حتماً رفرنس‌ها باید از قبل اعلام شده باشد تا متقاضیان بتوانند خودشان را برای آزمون، آماده کنند که این مورد نیز توسط شورای آموزش پزشکی و تخصصی اعلام خواهد شد.

اما این تصمیم نهایی نیز معترضان را راضی نکرد و آنها همچنان بر موضوع عدم ابلاغ رأی دیوان عدالت اداری اعتراض دارند و معتقدند که باید رأی دیوان اجرا شود و ضمن تعویق زمان آزمون تا اجرای فاصله قانونی یکساله، منابع درسی نیز به روز شوند. دامنه این اعتراضات علاوه بر فضای مجازی، به تجمع‌های اعتراضی در برابر وزارت بهداشت، مجلس شورای اسلامی و همچنین دیوان عدالت اداری نیز کشیده است. علاوه بر آن برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در پیام‌هایی که در فضای مجازی منتشر کرده‌اند، خواهان توجه وزارت بهداشت به خواسته داوطلبان شده‌اند.

این موضوع حتی در در دیدار اخیر دانشجویان با مقام معظم رهبری نیز در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ هم مطرح شد.

محمدحسین کاظمی دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان نیز به این موضوع اشاره کرد و گفت: عده ای با سو مدیریت موجب ناامیدی جوانان می‌شوند برای مثال پزشکان جوان کشور که برادری خود را در خط مقدم مبارزه با کرونا ثابت کرده‌اند نسبت به چهل و نهمین دوره آزمون دستیاری پزشکی دغدغه داشتند و تقاضا دارند نسبت به اطاله دادرسی شکایت اشان و متأسفانه استنکاف وزارت بهداشت از اجرای قوانین خود و دیوان عدالت اداری تذکری داده شود و ماجرا حل و فصل شود.

از سوی دیگر مسوولان وزارت بهداشت به اعتراضات پاسخ دادند و  ابوالفضل باقری فرد معاون آموزشی وزارت بهداشت در این خصوص گفت: اصرار وزارت بهداشت مبنی بر عدم تعویق این آزمون رعایت عدالت آموزشی برای داوطلبانی است که بر اساس تقویم آزمون‌ها خود را آماده کرده‌اند، ازجمله، استعدادهای درخشان که مستقیماً و بدون گذراندن طرح در آزمون شرکت می‌کنند و نیز پزشکان عمومی جوانی که مدتی است تمام کارهای خود را تعطیل و آماده آزمون شده‌اند و تعدادشان هم بسیار زیاد است.

وی افزود: رأی دیوان عدالت اداری در دولت قبل برای آزمون دستیاری ۴۸ "سال گذشته" بوده است، اما در دولت جدید با اصلاح آئین نامه‌ها که اتفاقاً از وظایف قانونی وزارت بهداشت است، آزمون ۴۹ با رعایت کامل موازین قانونی برگزار خواهد شد. مهم‌ترین علت مخالفت با تعویق امتحان، عدم حضور به موقع دستیاران در بیمارستان‌ها و دانشگاه‌ها است که نظام آموزشی و درمانی کشور را مختل می‌کند و این خط قرمز وزارت بهداشت است زیرا سلامت مردم به خطر می‌افتد.

 معاون آموزشی وزارت بهداشت در خصوص منابع آزمون نیز اظهار کرد: اساتید دلسوز و برجسته دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور نحوه تدریس، انتخاب منابع و برگزاری آزمون را می‌دانند و قطعاً سوالاتی با مضامین و مفاهیم مشکوک و قدیمی را طرح نخواهند کرد.

اما ماجرای اعتراض‌ها به این آزمون به همینجا ختم نشد و معاون ارتباطات و پیگیری اجرای قانون اساسی معاونت حقوقی رئیس‌جمهور در نامه خیلی فوری به وزیر بهداشت نوشت: دستور فرمایید به قید فوریت به رأی صادره از سوی دیوان عدالت اداری و تغییر منابع و پیرو آن تعویق آزمون جهت پیشگیری از تضییع حق داوطلبان آزمون دستیاری تخصصی پزشکی دوره ۴۹ اقدام شود.

پس از انتشار این نامه، احمد نادری نایب رئیس اول کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در نامه‌ای به رئیس قوه قضاییه خواستار صدور دستور موقت توقف برگزاری آزمون دستیاری دوره 49 توسط دیوان عدالت اداری برای رسیدگی به تخلفات غیرقانونی آن شد. همچنین علیرضا منادی سفیدان عضو کمیسیون آموزش مجلس نیز در نامه‌ای خواستار حضور وزیر بهداشت برای پاسخگویی درخصوص تخلفات آزمون دستیاری 49 به مجلس شد.

اما جلسه کمیسیون آموزش مجلس روز یکشنبه 17 اردیبهشت برگزار شد و وزیر بهداشت بدون توجه به درخواست نمایندگان در این جلسه حضور نیافت و معاون آموزشی وزارت بهداشت در این جلسه حاضر شد، جلسه‌ای که نشان می‌داد مسوولان وزارت بهداشت هیچ توجهی به اعتراض داوطلبان این آزمون ندارند و بلافاصله پس از اتمام این جلسه مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت در اطلاعیه‌ای از توزیع کارت ورود به این آزمون خبرداد و اعلام کرد که این آزمون روز پنجشنبه برگزار خواهد شد.

از همین رو هامون سبطی دبیر کارگروه آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت کشور در خصوص جزئیات جلسه نمایندگان مجلس با وزیر بهداشت درباره بررسی تعویق آزمون دستیاری توضیح داد: نمایندگان مجلس از وزیر بهداشت بابت تبصره یک ماده ۴۵ به کمیسیون آموزش احضار کرده بودند که متاسفانه آقای عین‌اللهی در این جلسه حاضر نشد که برخی نمایندگان مجلس این موضوع را بی احترامی به مجلس دانستند. همچنین نمایندگان کمیسیون آموزش تاکید داشتند که اگر حکم  دیوان را هم در نظر نگیریم دستور معاون حقوقی رئیس جمهور مبنی بر حذف منابع قدیمی در این آزمون وجود دارد و آزمون باید به تعویق بیفتد.

وی افزود: نمایندگان مجلس در این جلسه مطرح کردند که چرا فردی که به عنوان وزیر دولت درحال فعالیت است حکم دولت را نمی‌پذیرد؟ و چه جریان‌های نفوذی در این ماجرا نقش دارند که مانع اجرای دستور دولت شده است؟ همچنین نمایندگان مجلس در این جلسه مطرح کردند که عدم توجه به مطالبه نخبگان باعث دلخوری آنها و بی اعتمادی آنها به مجاری قانونی می‌شود و به نوعی آنها را تشویق می‌کند که کشورهای دیگر مهاجرت کنند.

دبیر کارگروه آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت کشور تصریح کرد: در این جلسه یکی از نمایندگان  معتقد بودند که این اعتراضات زیر سر یک انتشارت است که به این شکل به دنبال فروش کتابهای خود است که این موضوع هم توسط دیگر نماینگان مجلس رد شد و آنها اظهار داشتند که ناشرهایی که به دنبال فروش کتابهای قدیمی و تاریخ گذشته خود هستند وزارت بهداشت را به سمت نادیده گرفتن قانون سوق می‌دهند، در نهایت با توجه به اینکه توجیهات نماینده وزارت بهداشت از سوی نمایندگان و اعضای کمیسیون آموزش منطقی به نظر نیامد همه نمایندگان توصیه کردند که وزارت بهداشت دستور نامه معاون حقوقی رئیس جمهور را اجرایی کند و آزمون حتی شده برای یک ماه به تعویق بیفتد تا تمرد از قانون شکل نگیرد .

سبطی در خصوص اینکه اینکه آیا ممکن است پس از صدور کارت آزمون این آزمون به تعویق بیفتد؟ گفت: موارد زیادی وجود دارد که آزمون پس از صدور کارت به تعویق افتاده باشد، شرکت کنندگان این آزمون 12 هزار نفر هستند و تعویق آن از لحاظ عملیاتی مشکلی ایجاد نمی‌کند.

به گزارش فارس، حال باید دید با توجه به توزیع کارت آزمون، آزمون پرحاشیه چهل و نهم برگزار خواهد شد یا وزارت بهداشت به درخواست نمایندگان برای اجرای قانون پاسخ مثبت خواهد داد تا این آزمون با تاخیر و با اصلاح منابع برگزار شود؟

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/qtgZ