پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
افزایش دو برابری بیماری‌های دستگاه گوارش از ابتدای قرن ۲۱
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، سید محمود اسحاق حسینی گفت: ریفلاکس یکی از شایعترین مشکلات گوارشی در دو دهه اخیر بوده و از هر چهار نفر یک نفر دچار ریفلاکس یا بازگشت محتویات معده به مری است که به شیوه تغذیه ارتباط نزدیک دارد، چاقی مشکل شایع دیگری است، بگونه ای که حدود ۶۰ درصد جامعه کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند، کبد چرب نیز شیوع بالایی پیدا کرده و اگر جلوی آن را نگیریم در طول دهه آینده تبدیل به سیروز کبدی و نارسایی کبد می شود و نیاز به پیوند خواهد داشت.

فوق تخصص گوارش و کبد و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: مشکل دیگر زخم های دستگاه گوارش "زخم معده" و هپاتیت بی است که  تحت کنترل قرار دارد.  البته بیماری های کولیت اولسروز و سندرم روده تحریک پذیر به دلیل شیوه نادرست تغذیه ای، استرس و زندگی ماشینی افزایش یافته است، حدود سه درصد جامعه دچار کبد چرب هستند و اگر مراقبت و کنترل نشوند به سیروز کبدی و در نهایت پیوند کبد و هزینه های بیشتر منجر خواهد شد. از هر سه نفر یک نفر به درجاتی از کبد چرب مبتلاست و این رقم بالایی برای آینده محسوب می شود که اگر خود خبر نداشته و بی توجهی شود پیامدهای بدی خواهد داشت.  

وی افزود: اغلب بیماریهای گوارشی به نوع و نحوه تغذیه ارتباط دارد و طی دهه های اخیر گرایش به مصرف فست فود و سرخ کردنی با چربی فراوان به جای غذای سنتی افزایش یافته، غذاهای چرب علاوه بر اینکه موجب ریفلاکس می شود مضرات دیگری نیز دارد؛ شیوع سرطان ها نیز با خوردن غذاهای چرب و روغن و سرخ کردنی ها، استرس و سایر عوامل مرتبط است و افزایش می یابد، سرطان معده یکی از شایعترین انواع سرطان در کشور بوده و سرطان پانکراس نیز بدترین سرطان دستگاه گوارش محسوب می شود که متاسفانه در حال افزایش است. مصرف مواد مخدر در بروز سرطان پانکراس یا لوزالمعده نقش دارد. اثبات شده که علاوه بر دخانیات که در انواع سرطان نقش دارد، مواد مخدر نیز در بروز سرطان پانکراس نقش مهمی دارد.

اسحاق حسینی گفت: کرونا باعث شد که بسیاری از بیماریهای داخلی آشکار شود، به عنوان مثال بسیاری از افراد قبل از همه گیری کرونا پیش دیابتیک بودند و بعد از کرونا به دلیل مصرف کورتن و برخی داروها اکنون متاسفانه  مبتلا به دیابت شده اند. تعداد موارد مبتلا به دیابت که در طول مدت همه گیری کرونا شناسایی و ویزیت کردیم، خیلی بیشتر از دوران قبل از کرونا بوده است، البته موارد شناسایی شده تحت نظر متخصصین داخلی و فوق تخصص غدد هستند. شاید بتوان گفت در مورد سایر بیماریها از جمله امراض گوارش نیز تعداد موارد ابتلا به مشکلات گوارشی بعد از ابتلا به کرونا افزایش پیدا کرده حتی در اوایل عوارض گوارشی ازجمله اسهال یا یبوست و دردهای گوارشی کووید بیشتر بود و بعد به مشکلات ریوی و سایر مشکلات تبدیل می شد، کرونا همچنان وجود دارد و عوارض دراز مدت آن باقی خواهد ماند حتی برخی عوارض آن ناشناخته است و شاید در آینده بروز پیدا کند که از جمله به عوارض سیستم اعصاب مرکزی و مشکلات روحی روانی می توان اشاره کرد.

فوق تخصص گوارش و کبد و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار کرد: کرونا کنترل شده ولی باید همیشه مراقب بود چون این ویروس در محیط زندگی و اجتماع وجود دارد. تغییرات اجابت مزاج و موارد ابتلا به کبد چرب و حتی بروز زخم های گوارش نیز از پیامدهای کرونا است و با قاطعیت می توان گفت که از دهان تا مقعد عوارضی را ایجاد کند ولی هر چه باشد قابل کنترل خواهد بود. با وجود کنترل اپیدمی و درمان هنوز برخی افراد بی اشتها هستند و یا مزه غذا یا بوها را متوجه نمی‌شوند. ابتدا تصور می شد این عوارض کوتاه مدت است و بر طرف می شود حتی به برخی بیماران قول بازگشت چشایی و بویایی بعد از ۶ ماه داده بودیم ولی هنوز محقق نشده و برخی حواس از دست رفته با گذشت ماه ها و سالها بازنگشته است.

به گزارش ایرنا وی در پایان اضافه کرد: سی و دومین کنگره جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران در مرکز همایش‌های رازی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران  ۱۷ تا ۲۰ خرداد برگزار می شود، طی برگزاری چهار روزه کنگره، چهار سخنرانی اصلی داریم. در مورد بیماریهای عفونی و اسهال، بیماریهای مفاصل و روماتولوژی، بیماری های روانپزشکی و بیماری کرونا سخنرانی اصلی داریم و در کنار آن سمپوزیوم های علمی نیز روزانه برپاست یکی از این سمپوزیوم ها به کووید اختصاص دارد در این کنگره رشته های تخصصی و فوق تخصصی از جمله متخصصین عفونی، ریه، گوارش، مغز و اعصاب، غدد، قلب، نفرولوژی، روماتولوژی و سایر تخصص ها حضور خواهند داشت. رویکرد ویژه ای به کووید داریم چون معتقدیم اگر چه کرونا فروکش کرده ولی عوارض آن همچنان در درازمدت مشاهده می‌شود.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/Du4e