پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
تکنیک‌های جدید مرکز ابن‌سینا در درمان ناباروری
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، علی صادقی‌تبار در نشستی خبری گفت: یکی از مولفه‌های توفیقاتی که در درمان زوجین نابارور داشتیم به دلیل افزایش آگاهی این افراد از طریق رسانه‌ها بوده است‌ تا به سمت درمان‌های غلط نروند. پژوهشگاه ابن سینا در زمینه‌های مختلفی در مرزهای دانش فعال است. مرکز درمان ناباروی ابن سینا یک مرکز خدمات جامع است که از خدمات پایه حوزه زنان و مردان تا کلیه بیماری‌هایی که ممکن است سبب بروز ناباروری شده باشد را پوشش می‌دهد.

مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا با اشاره به اینکه ناباروری یک بیماری است که عوامل مختلفی از عوامل محیطی، عفونی، ژنتیکی و... در آن نقش دارد تصریح کرد: در درمان این مشکل به تمام  تخصص‌های گوناگون نیاز داریم و ما مفتخریم که برای این امر پروتکل ویژه و درمان طراحی کرده و متخصصین زبده در کنار ما فعال هستند، علاوه بر ارائه خدمات روتین و درمان مشکلات پایه در فرایندهای درمان جایگزین از ابتدا نقش موثری داشتیم. ما با برگزاری نشست‌های تخصصی علمی، امروز شاهدیم که این خدمات با استاندارد بالایی در کشور ارائه می‌شود.

وی افزود: حوزه دوم خدمات ویژه ما در زمینه آندومتریوز است. بیش از ۳۵ درصد زوجین نابارور به شکلی با آن درگیر هستند چراکه از عوارض این بیماری، ناباروری و درد است و زوجین با آن درگیر هستند. از یک دهه قبل تیم متخصص و مجرب در این رابطه در مرکز ما مستقر شدند و متخصصینی هم در این زمینه تربیت شدند. این بیماری بسیار سخت تشخیص داده می‌شود و عمدتا برای شناخت قطعی نیاز به جراحی دارد، اما خوشبختانه با ابزارهای دقیق تشخیصی دیگر از جراحی برای تشخیص استفاده نمی‌کنند و تنها برای درمان از جراحی استفاده می‌شود که این تحول بسیار بزرگی است.

صادقی‌تبار به خدمت جدید دیگر مرکز درمان ناباروری ابن سینا اشاره کرد و گفت: حدود ۳ سال است که خدمات سلول درمانی و استفاده از سلول‌های بنیادین برای بهبود باروری بویژه در خانم‌ها مطرح است. سلول‌های بنیادی سلول‌های تمایز نیافته‌ای هستند که اگر بتوانیم به دانش هدایت این سلول‌ها به بافت هدف مسلط شویم‌، می‌توانیم از سلول‌ها به نحو احسن برای درمان استفاده کنیم. آینده پزشکی با استفاده از سلول‌های بنیادی افق بلندی پیش روی ما قرار داده است. اکنون بانک سلول‌های بنیادین با این هدف فعال است که در آینده از این سلول‌ها استفاده کنند.

مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا گفت: چند سالی است که توانستیم سلول‌های بنیادین را از بافت تجدید پذیر خون عادت ماهانه خانم‌ها و بدون عمل تهاجمی بگیریم و در نهایت ذخیره کرده و در درمان ناباروری از آن استفاده کنیم. درمان‌های وسیعی که در چند فاز تحقیقاتی برای بیماران انجام شده نشانگر نتایج درخشان است، استفاده از دانش ژنتیک و تکنیک‌های تشخیص و درمان بیماری در حوزه ژنتیک از ویژگی‌های مهم خدمات درمان ناباروری بوده است و ان‌شاءالله به زودی از تکنیک‌های جدید مرزهای دانش هم بهره‌مند خواهیم شد. مرکز ابن سینا به عنوان یک کانون گرمابخشی به زوجین است و امید به خانواده‌ها می‌دمد و این اتفاق روزانه در این مرکز رخ می‌دهد.

وی در پاسخ به سوالی در زمینه بندهایی از قانون حمایت از خانواده و فرزندآوری که به غربالگری‌های حین بارداری اشاره دارد اظهار کرد: در رابطه با بحث غربالگری شاید گاهی عملکرد ضعیف بعضی همکاران در حوزه تشخیص سبب می‌شود عوارضی متوجه همه افراد جامعه شود و به عبارتی نگاه غیرتخصصی به غربالگری توسط برخی از همکاران سبب ایجاد حساسیت در نگاه سیاست‌گذاران می‌شود. غربالگری فی نفسه کار خوبی است و کسی آن را منع نکرده بلکه از دستور کار مراکز بهداشتی خارج شده است و افراد به صورت داوطلبانه می‌توانند آن را انجام دهند.

صادقی‌تبار ادامه داد: از زمانی که خدمات غربالگری انجام می‌شود از تولد تعداد زیادی فرزند معلول یا بیمار جلوگیری کرده است. البته گفته می‌شود ممکن است عوارضی ناشی از تشخیص غلط انجام غربالگری یا خدایی ناکرده سقط رخ دهد که البته می‌دانیم اساس غربالگری این است که کسی به اشتباه منفی تلقی نشده و فرزند معلولی اشتباها سالم تشخیص داده نشوند ‌و در طرف مقابل فرزند معلولی هم سالم تلقی نشود. مادرانی که در فاز اول فرزندشان معلول تشخیص داده می‌شود باید برای اقدامات تشخیصی دیگر از جمله آمینوسنتز استفاده کنند.

مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا تاکید کرد: در کتاب‌ها اعلام شده است که هنگام انجام فرایند آمینوسنتز یک درصد احتمال آسیب به جنین و سقط وجود دارد، در صورتی که انجام این تست نزدیک ۱۰۰ درصد ارزش تشخیص دارد؛ اما تست تهاجمی دیگری به نام NIPT از راه خون با تشخیص ۹۹ درصد وجود دارد که دیگر چنین عارضه‌ای برای بیمار ندارد و از تولد هزاران فرزند معلول و عقب مانده ذهنی جلوگیری می‌کند. غربالگری باید با تجویز متخصصین انجام شود. تجربه نشان داده است کسانی که این غربالگری‌ها را انجام دادند درصد تولد فرزند معلول محدودی داشتند و چند مورد محدودی هم که در غربالگری معلولیت مشخص نشده منجر به تشکیل پرونده قضایی شده است.

وی در خصوص اینکه آیا آغاز طرح دارویاری در تامین داروهای زوجین نابارور تغییراتی ایجاد کرده است یا خیر؟ افزود: خوشبختانه با توجه به اینکه درمان ناباروری تحت پوشش بیمه قرار گرفته است بیمه‌ها با پتانسیل‌های مختلف از درمان و بخش دارویی حمایت می‌کنند. بیمه نیروهای مسلح از آذرماه سال ۱۳۹۹  تمام داروها و حتی مکمل‌ها را تحت پوشش قرار داده است و به صورت ۱۰۰ درصد رایگان روند درمانی طی می‌شود. در بیمه‌های دیگر با طرح دارویار هم پوشش خوبی داده شده است. در بیمه تامین اجتماعی داروهای درمان ناباروری را ۷۰ درصد  و بیمه سلامت این داروها را تا ۹۰ درصد پوشش می‌دهد که این فرصت خوبی است.

به گزارش ایسنا صادقی‌تبار در پایان در خصوص روند توریسم درمانی در حوزه درمان ناباروری اظهار کرد: توان تخصصی پزشکان ایرانی اولین عامل شکل‌گیری توریسم درمانی است. عامل دوم قیمت پایین خدمات درمانی است که هرچند هزینه درمان برای توریست‌ها از افراد ایرانی بیشتر است اما در کل هزینه درمان در ایران نسبت به بسیاری از کشورها کمتر است. سومین دلیل جاذبه هم جاذبه‌های توریستی و گردشگری است. در حوزه ناباروری ارتباط یک طرفه است و افراد وارد ایران می‌شوند تا درمان شوند. بیشترین مراجعه ما از کشور عراق و در رتبه‌های بعدی کشورهای حوزه خلیج فارس قرار دارند. 

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/qN6w