پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
لزوم تشکیل صندوق امنیت برای متخصصین زنان و زایمان جهت رفع دغدغه های بیمه ای
به گزارش خبرنگار پالنا، دکتر رئیس زاده در مراسم افتتاحیه این کنگره با بیان اینکه مرگ و میر مادران باردار در دنیا یکی از شاخصه های مهم است که نشان می دهد دنیا در کاهش آمار مرگ و میر مادران باردار موفق نبوده است، گفت: «خیلی از کشورهای پیشرفته دنیا در چند سال اخیر با آمار روبه افزایش مواجه بوده اند. آمریکا در بین کشورهای صنعتی بالاترین میزان مرگ و میر مادران باردار را دارد و نرم جهانی آن بالای 200 مرگ در صد هزار تولد زنده است. در کشور ما این آمار در چهل سال به نزدیک 20 در صد هزار تولد زنده رسید که یک دهم آمار جهانی و خیلی بهتر از چیزی است که دنیا تا 2030 برنامه ریزی کرده است و همین برای عزت و افتخار جامعه پزشکی ما کافی است.»

دکتر رئیس زاده ادامه داد: «این موفقیت میسر نشده مگر به لطف همه شما عزیزان و بزرگواران جامعه ارزشمند متخصصین زنان و زایمان کشور و اساتید بزرگوار در دانشگاه های علوم پزشکی و رزیدنت ها که بیشترین فشار را متحمل می شوید. البته سیاست گذاری و فهم درست مسئولین در این حوزه کمک کرد که یکی از سه کشور پیشرو در دنیا در سرعت کاهش مرگ و میر مادران باردار باشیم. این جای افتخار دارد و مسئولین باید قدر جامعه زنان و زایمان را بدانند.»

وی با یادآوری اینکه براساس مطالعات انجام شده در آمریکا، دو عامل به عنوان علت آمار بالای مرگ و میر ذکر شده است، تصریح کرد: «یکی بحث بیمه ها و دسترسی به بیمه است و اینکه ذکر شده به خاطر شرایط مالی و اینکه بیمه مناسب ندارند، نمی توانند از خدمات تخصصی بهره مند شوند. نکته دوم هم بحث نژاد پرستی و عدم وجود عدالت اجتماعی در نظام سلامت آنان است تا جایی که آمار مرگ و میر مادران باردار در بین سیاه پوستان سه برابر سفیدپوستان است که حاکی از بی عدالتی اجتماعی و نژاد پرستی است. بنابراین اینکه در کشور ما بالای 95 درصد زایمان ها توسط کادر تخصصی بهداشت و درمان انجام می شود نکته بسیار قابل توجهی است. من امیدوارم همین آمار که باعث سربلندی کشور است باعث شود که بعضی از مسئولین کشور قدر جامعه پزشکی را آنطور که باید بدانند و تدبر و دقت کنند و از این مسیر نادرست خود برگردند.»

وی با تاکیدبر اینکه کاهش مرگ مادران باردار در حوزه فردی خیلی عمیق تر است، خاطرنشان کرد: «شیرین ترین و ماندگارترین اتفاق هستی و تجربه یک خانواده که زایمان یک فرد و تولد یک موجود جدید است می تواند در لحظه تبدیل به تلخ ترین وغمناک ترین تجربه برای یک خانواده شود. حجم این استرس متوجه عزیزان و بزرگواران جامعه زنان و زایمان و مامایی است.»

 اصرار به یکی از دو روش زایمان طبیعی یا سزارین علمی نیست

دکتر رئیس زاده ضمن اشاره به اهمیت انتخاب بهترین روش زایمان، اضافه کرد: «اصرار به یکی از دو روش زایمان طبیعی یا سزارین علمی نیست و باید در لحظه در مورد آنچه به نفع مادر و جنین است، تصمیم بگیریم. معیار ما روشی است که به سلامت مادر و جنین بیشترین کمک را می کند. در مطالعاتی که در کشور ما هم شده سن متوسط مادران فوت شده 30 تا 35 سال و عمدتا در زایمان اول بوده است که 45 درصد ناشی از عدم تخصص کافی کادر است. پس این کنگره از این لحاظ اهمیت دارد. هر چقدر مهارت همکاران خود را بالا ببرید ارزشمند است. آمار دیگری که مهم است در 17 درصد موارد عدم دسترسی به متخصص است که این نشان می دهد پراکنش باید تغییر یابد. آنان که باید زمینه را فراهم کنند باید این سوال را از خود بپرسند و زمینه را فراهم کنند و حمیت خاطر متخصصان زنان و زایمان را ایجاد کنند. حتما باید یک صندوق امنیت فراهم کنیم که نگرانی از بابت مسائل بیمه ای نداشته باشند.»

وی در ادامه با بیان اینکه جامعه پزشکی به استناد همین شاخص در دنیا باعث سربلندی است، گفت: «رئیس جمهور در سه جلسه اخیر صراحتا گفتند که هیچ کس حق ندارد در رسانه ها و تریبون ها جامعه شریف پزشکی را مورد هجمه قرار دهد. ما وارثان بوعلی سینای بزرگ هستیم که هنوز بعد از هزار سال در عالم پزشکی دنیا می درخشد. اگر سیاست های مقام معظم رهبری پیاده شود، جامعه پزشکی به خواسته های خود خواهد رسید.»

دکتر رئیس زاده اضافه کرد: «جامعه پزشکی نباید به دنبال اجرای سیاست ها باشد بلکه متولیان باید این کار را انجام دهند. چرا در پنج سال گذشته که رشد تورم 45 درصد بوده تعرفه های پزشکی میانگین 15 درصد رشد کرده است؟ جزء حرفه ای که حقوق همکاران ماست 11 تا 8 درصد رشد کرده است. برگشت به قانون و اجرای اسناد بالادستی در حوزه سلامت راهکار حل مشکلات است و اینکه ما وضعیت پرافتخار این روزها را تداوم ببخشیم. طبق شواهدی که داریم، نسبت تمایل همکاران برای ورود به رشته های تخصصی نشان می دهد که باید برای بعضی از شاخص هایی که به سمت نادرستی شیب پیدا می کند، هوشیار و نگران باشیم.»

حرف و حدیث حول اختلافات گروه های مختلف پزشکی زیاد است

در ادامه دبیر ستاد ملی جمعیت کشور گفت: «شما متخصصین زنان سال های سال درس خواندید و کشیک های سنگین زنان را هندل کردید و همه مسئولیت ها به گردن شماست. خود من در ابتدا در رشته زنان قبول شدم و زمانی که شرایط سخت این رشته را دیدم، تغییر رشته دادم. فقط خدا می تواند زحمات شما را جبران کند. »

دکتر شکیبا محبی تبار ضمن انتقاد از اینکه حرف و حدیث حول اختلافات گروه های مختلف پزشکی زیاد است، تصریح کرد: «من هم این موارد را شنیده ام اما ما می خواهیم با دیدگاه های دقیق علمی و ارزش های علمی با قائل بودن به اهمیت کار تیم ورک برای پروسه حیاتی زایمان برنامه ریزی و ریل گذاری کنیم که دختران امروزی که فیزیولوژی آنها با مادربزرگان متفاوت است، وقتی می خواهند مادر شوند به کمک شما تجارب لذت بخشی را پشت سر بگذارند و من مطمئنم که با علم و دانش و دلسوزی شما این رقم می خورد.»

دوره اینکه مردان کارها را بهتر انجام می دهند، گذشته است

وی خاطرنشان کرد: «امیدوارم شرایط را طوری رقم بزنیم که اختلافات به نفع مردم و زنان جامعه ما رقم بخورد و جایگاه علمی متخصصان زنان در جای خودش لحاظ شود. کسی که باید به مادران کمک کند تا سختی ها را تحمل کنند، شما هستید. اگر سختی فرزندآوری به عهده زنان است و کار زایمان و هندل مادر باز هم به عهده همکاران زن است، ریاست بخش هم باید به عهده زنان باشد. دوره اینکه مردان کارها را بهتر انجام می دهند، گذشته است. باید اجازه دهید یک ذهن زنانه که اتفاقا ظرایف کار را می فهمد با دست باز وارد این عرصه شود. »

دکتر محبی‌تبار در پایان گفت: «هر سیاستی ملزومات و مقدمات خود را دارد و با شکل دستوری نمی توان کار را پیش برد. پرداختن به ملزومات زایمان به عهده حاکمیت است و متخصصان زنان و زایمان در خط مقدم هستند.»

آمار سزارین در کشور بالاست

در ادامه رئیس انجمن زنان و زایمان با بیان اینکه بحث بارداری و زایمان یک بحث فیزیولوژیک است، گفت:‌ «اما گاهی اوقات همین پروسه فیزیولوژی چنان مشکل دار می شود که برای هندلینگ آن و اینکه مادر و جنین و نوزاد نجات پیدا کنند نیاز به دانش و مهارت بالا و مدیریت قوی این پدیده است. زایمان به صورت یک کار تیمی است اما در راس این تیم متخصص زنان است که مدیریت این پروسه را برعهده دارد. اهمیت آن هم در حدی است که همه ساله کنگره بین المللی برث برگزار می شود که آخرین بار در ایتالیا و شهر میلان برگزار شد. ما محتوای آن کنگره را خریداری کردیم و احساس نیاز کردیم که شبیه آن را در کشور داشته باشیم تا به صورت اختصاصی در مورد زایمان کار کنیم.»

دکتر سودابه کاظمی اضافه کرد: «علت اینکه این نیاز احساس شد اول اینکه آمار سزارین در کشور ما بالاست و نسبت به نرم جهانی جزء چند کشور صدر جدول هستیم. این چالش فقط مختص کشور ما نیست و در کل دنیا به این سمت حرکت شده است. علت اینکه به عنوان یک مشکل مطرح می شود و جزء یکی از شاخص های بین المللی است که در کشورها رصد می شود این است که تمام مدارک نشان می دهد که در یک شرایط زایمان ایمن عوارض مادری جنینی و خروجی مادری برای زایمان طبیعی کمتر از سزارین است و باید تلاش شود که این تمایل گسترده ای که به سمت سزارین در بین خانم ها ایجاد شده را به نحوی مدیریت کنند و گرایش به زایمان طبیعی را افزایش دهند.»

ایران در ایجاد تمایل برای زایمان طبیعی موفق نبوده است

وی با بیان اینکه همه کشورها به دنبال این هدف هستند که تمایل به زایمان طبیعی ایمن را گسترش دهند و خیلی از کشورها موفق نبودند، تصریح کرد: «ایران یکی از آن کشورهاست و مجموعه اقداماتی که در ایران انجام شده موفقیت آمیز نبوده است. کشورهای اسکاندیناوی موفق بودند و تلاش ما این است که آنالیز کنیم و طبق مدارک علمی بررسی کنیم که کشورهای موفق چه الگوهایی داشته اند.»

دکتر کاظمی افزود: «مساله دوم بحث جمعیت است که یک چالش عمده کشور است و مساله ای ملی و فراجناحی و فراگروهی است و همه ما به عنوان کسی که در ایران زندگی می کنیم باید این دغدغه را داشته باشیم. ما از یک چاله جمعیتی باید عبور کنیم و فرصت زیادی نداریم. همه ما تکلیف داریم و ما به عنوان متخصصین زنان که خود را متولی سلامت مادران می دانیم این رسالت را باید داشته باشیم. هر اقدامی که در راستای افزایش سلامت مادران انجام دهیم به بحث فرزندآوری کمک می کند. زایمان یک کار تیمی است و همکاران زیادی از گروه های مختلف درخواست داشتند که در این کنگره حضور داشته باشند که به دلیل محدودیت جا نتوانستیم در خدمت آنها باشیم. انجمن برنامه دارد با توجه به اینکه سلامت مادر و جنین و نوزاد در گرو افزایش دانش و مهارت همه اعضای تیم است، برنامه داریم که ادامه دهیم.»

وی در پایان تاکید کرد: «کارکردن سخت است که البته وقتی انگیزه باشد به چشم نمی آید. یک مقدار حواشی انرژی ها را کم می کند و آنچه به ما انرژی می دهد این است که در یک فضای همدلی و همبستگی همه اعضای خانواده بزرگ متخصصین زنان و زایمان در راه تعالی سلامت مادر و جنین تلاش کنیم. من از همه شما همکاران عزیزم بسیار تشکر می کنم و قصد دارم از طرف هیات مدیره انجمن زنان نهایت تقدیر و تشکر خود را از شما همکاران عزیزم داشته باشم.»

رشته زنان جزء رشته‌های مادر است

در ادامه دبیر علمی اولین کنگره تخصصی چالش‌های بالینی زایمان با بیان اینکه این کنگره ها برگزار نمی شود مگر با همکاری همه متخصصان زنان و زایمان، گفت: «رشته زنان جزء رشته های اصلی و مادر در کل رشته پزشکی است. اهمیت ویژه این رشته قسمت مامایی است. به این دلیل که اولا یک خانم حامله در عین حاملگی وابستگی به تمام حرف پزشکی دارد و ممکن است سایر بیماری ها را هم داشته باشد. هیچ رشته ای در پزشکی به اندازه مامایی وابستگی به سایر رشته ها ندارد. اهمیت دوم این است که ما در آن واحد درمانگر دو موجود مادر و جنین هستیم که هیچ رشته پزشکی این گونه نیست.»

دکتر نفیسه ثقفی تصریح کرد: «در قسمت مامایی مهمترین و حیاتی ترین قسمت، ساعات پایانی نه ماه انتظار است که به زایمان ختم می شود. پروسه زایمان مهمترین و حیاتی ترین مساله است. به خاطر تولد یک انسان و اینکه هر زنی که وارد این مرحله می شود، زندگی او ناپایدار خواهد شد. ما حاملگی کم خطر و پرخطر داریم. اگر یک خانم در دوران حاملگی به درستی مورد رسیدگی قرار گیرد و شرح حال از او گرفته شود، مشخص می شود که چه بیماری هایی دارد و به درستی مدیریت می شود. اما زمانی که وارد فاز زایمان می شود، ما زایمان کم خطر نداریم. »

وی ادامه داد: «اگر یک خانم در طول دوران بارداری به درستی نگهداری نشده باشد وقتی وارد فاز زایمان می شود مثل بمب ساعتی می ماند که ممکن است هر یک از بیماری ها را داشته باشد و کسی باخبر نباشد. اتفاق بعدی اتفاقات پیش بینی نشده در زمان زایمان است. ممکن است در این پروسه اتفاقاتی بیفتد که از روند طبیعی خارج شود و اینجاست که مهارت و علم تخصصی متخصصین زنان می تواند نجات بخش جان مادر و جنین و نوزاد شود و اگر درست مدیریت نشود مسائل زیادی ایجاد می شود.»

دکتر ثقفی خاطرنشان کرد: «ما اینجا جمع شدیم که سطح مهارتی خود را اعتلا دهیم که منجر به این اتفاقات نشود. همه رشته های وابسته شاخه هایی از رشته های مادر هستند. همه ما اول متخصص زنان و زایمان هستیم و بسته به علاقه خود در یک رشته فلوشیپی مطالعه و کار کنیم اما همگی شاخه های تنه ارزشمند رشته زنان و زایمان هستیم. »

متخصصین زنان نه مراسم عروسی دارند و نه عزا

وی اضافه کرد: «متخصصین زنان نه مراسم عروسی نه عزا و نه مهمانی دارند. کدام رشته پزشکی است که دائما آنلاین باشد و تک جنسیتی باشد. شیرزنان ما در سراسر کشور با کمترین امکانات بزرگترین کارها را می کنند و لذت فرزندداری خود را نمی برند. کاری که شما انجام می دهید مقدس است. سربازان گمنام متخصصین زنان که آرام و بی صدا در سراسر کشور جان خود را از دست می دهند و دیده نمی شوند. ما در این کنگره تلاش کردیم تمام عزیزان را تا جایی که وسع ما می رسد، همه دست اندرکاران را دعوت کنیم و اینجا باشند و دستاوردهای یکدیگر را به اشتراک بگذاریم. »

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/EG0u