یک ساعت نفسگیر در بیمارستان مفید
در روزهای گذشته فوت یک کودک ۶ ماهه در بیمارستان کودکان مفید تهران خبرساز شد. اما آنچه این رخداد را پررنگتر کرد همزمانی آن با تجمع برخی از پرسنل این مرکز برای مطالبات معوقه خود بود. در این بین برخی این اتفاق را نتیجه قصور و خودداری کارکنان این مرکز در پذیرش بهموقع کودک و انجام اقدامات لازم برای درمان آن عنوان کرده و مدعی شدند که به دلیل تعلل در پذیرش بیمار، کودک جان خود را از دست داده است. همین امر سبب شد تا دادستانی تهران در اقدامی غیرمعمول به پرونده ورود کرده و دستور جلب تنی چند از کادر درمان این مرکز را صادر کند. دستور جلب و بازداشتی که بازتابهای گستردهای در رسانههای داخل و خارج کشور داشت و این تصور را پررنگتر کرد که قصور و عمدی در پذیرش بیمار در کار بوده است. موضوعی که هم کادر درمان کشور و هم مدیریت نظام سلامت به آن معترضاند و معتقدند که این پرونده باید در مراجع ذیصلاح قانونی همچون دادسرای رسیدگی به جرائم پزشکی رسیدگی شود. آنچه در ادامه میآید، مشروح گفتوگوی هفتهنامه سلامت با دکتر خسرو رحمانی، معاون درمان بیمارستان کودکان مفید تهران درباره شرح ماوقع و آخرین وضعیت پرونده است
یک فاصله حدود ۲۵ دقیقهای از زمان مراجعه تا تریاژ بیمار در این مرکز وجود دارد که با بررسیهای صورت گرفته از سوی بیمارستان معلوم شد که چون مراجعه در زمان تعویض شیفت بوده مسئول قبلی تریاژ، پست خود را حدود ۱۰ دقیقه زودتر ترک کرده و تا زمانی که یک نفر جایگزین او شود حدود ۲۵ دقیقه طول کشیده است. معمولاً در زمان تعویض شیفتها تا کادر قبلی شیفت را تحویل دهند و کادر جدید در محل مستقر شوند بهطور ناخواسته چند دقیقه طول میکشد. در این مورد پس از استقرار فرد جایگزین، بیمار در فاصله زمانی کوتاهی تریاژ شده است.
پس از تریاژ، بیمار بلافاصله توسط پزشک اورژانس که رزیدنت تخصصی سال دوم اطفال است ویزیت شده و هم پرستار تریاژ و هم پزشک سطح، تریاژ را «سطح ۴» که نشانگر وضعیت عادی بیمار است ثبت کرده و پس از آن اقدامات درمانی را شروع کردهاند.
اینکه چه اتفاقی موجب شده که بیمار پس از پذیرش در فاصله کوتاهی دچار تشدید علائم شده و پس از آن فوت کرده است، نیازمند کالبدشکافی از سوی پزشکی قانونی است و باید منتظر ماند و دید که علت اصلی این اتفاق چه بوده است.
پس باید نظریه پزشکی قانونی در این خصوص اعلام شود تا بدانیم که علت واقعی فوت این کودک چه بوده و آیا روند پذیرش و اقدامات صورت گرفته در فوت کودک تاثیری داشته یا عامل اصلی دیگری در این موضوع دخیل بوده است.
اصولاً بسیار بعید است که بیمار بدون داشتن زمینه قبلی بیماری و یا بدون مقدمات قبلی دچار حادثهای به این نحو شود و تنها در فاصله مراجعه تا پذیرش و شروع اقدامات درمانی در کمتر از یک ساعت در بیمارستان فوت نماید.
در روز حادثه داروهایی همراه بیمار بود که به پزشک اورژانس نشان داده میشود و عنوان میشود که قبل از مراجعه به بیمارستان و در آن درمانگاه تجویز و مصرف شده است؛ ظاهراً بیمار در مرکز قبلی یک آمپول اندانسترون دریافت کرده که یک آمپول ضد استفراغ است، اما به نظر میرسد که میزان دوزی که برای این بیمار استفاده شده بیش از حد مجاز بوده است. همچنین آزیترومایسین خوراکی و شربت سیتریزین برای بیمار تجویز شده است. از نظر فارماکولوژی بالینی این داروها اثر تشدیدکننده روی یکدیگر دارند. اندانسترون با دوز بالا میتواند آریتمی قلبی ایجاد کند و آزیترومایسین هم میتواند عامل بروز این عارضه قلبی شود و تداخل این داروها با یکدیگر میتواند وضعیت را تشدید کند؛ بنابراین شاید تجویز و مصرف همزمان این داروها بخصوص آمپول ضد استفراغ با دوز بالا میتوانسته در سیر بیماری تاثیر داشته باشد.
اصولاً در فصول سرد سال زمانی که بیماری آنفلوانزا شیوع پیدا میکند برخی از سوشهای ویروس آنفلوانزا هستند که در مدت زمان کوتاهی بیمار را بدون داشتن علائم شدید به وضعیت بدحالی میبرند، اما اینکه در این مورد بخصوص هم این اتفاق افتاده یا نه باید منتظر نظر پزشکی قانون و کالبدشکافی باشیم.
اینکه از زمان ورود یک کودک به بیمارستان تا زمان مرگ او کمتر از یک ساعت طول بکشد عنوان مرگ ناگهانی باید به آن داد و مرگ ناگهانی همیشه علل زمینهای و خاص دارد و بهطور سریع و صریح نمیتوان اظهارنظر کرد که در فاصله کمتر از یک ساعت از پذیرش و انجام اقدامات درمانی چه عاملی موجب مرگ شده است. البته از نظر علمی میتوان احتمال داد که وجود یک ویروس مهاجم یا تداخلات دارویی موجب بروز حادثه باشد، اما بازهم باید منتظر بمانیم تا نتیجه کالبدشکافی اعلام شود.
✅ به اعتقاد بنده اگر پرونده در مسیر معمول رسیدگی قرار گیرد و مرجع قضایی پزشکی که همان دادسرای رسیدگی به جرائم پزشکی و یا دادسرای نظام پزشکی است به موضوع رسیدگی کند، این روند بهسرعت طی خواهد شد و پزشکی قانونی هم در سریعترین زمان ممکن جواب کالبدشکافی را اعلام و نتیجه نهایی به اطلاع عموم خواهد رسید.
برای مثال در روزهای گذشته در بعضی خبرها آمده که کودک، ۶ ساله بوده درصورتیکه کودک ۶ ماهه بوده و یا اینکه گفته میشود که بیمار ۲ ساعت در نوبت پذیرش بوده درحالیکه حدود ۲۵ دقیقه از زمان مراجعه تا پذیرش بیمار طول کشیده است و بیمار در کمتر از یک ساعت (۵۳ دقیقه از لحظه ورود به بیمارستان تا لحظه فوت) از زمان مراجعه فوت کرده است که این خود مصداق تعریف مرگ ناگهانی است که دلایل خاص خود را دارد.
البته همکاران بنده در این مرکز و همه کادر درمان کشور همچنان پای سوگند حرفهای خود در خدمت به بیماران هستند و این قبیل حوادث موجب نخواهد شد که از کار خود دلسرد شوند و در خدمات ایشان به بیماران خدشهای وارد شود. این را هم باید گفت که مردم شریف ما بسیار قدرشناس هستند و ما این را در مراجعات آنها از اقصی نقاط کشور بهصورت روزانه و به عینه میبینیم و از این بابت قدردان آنها هستیم و این قدرشناسی مردم ما را در اجرای دقیق وظایف درمانی، اخلاقی، شرعی و قانونی خود مصممتر میکند.
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/WUZj