زمان طلایی برای شناسایی و تشخیص اوتیسم را نباید از دست داد
تفاهم نامه همکاری میان انجمن اوتیسم و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با حضور علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و سعیده صالح غفاری مدیر عامل انجمن اوتیسم ایران امضا شد.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، علیرضا زالی ضمن ابراز خوشنودی از انعقاد این تفاهم نامه همکاری مشترک در حوزههای بهداشتی، درمانی، پژوهشی، آموزشی و علمی بر پیگیری مجدانه انجمن در راستای اجرای مصوبات این تفاهم نامه تاکید کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به قابلیت بسط یافتن این تفاهم نامه ادامه داد: این تفاهم نامه با عزم راسخ انجمن، تسهیلات نوینی را برای جامعه اوتیسم کشور فراهم میکند، با توجه به توفیقات انجمن اوتیسم ایران در ایجاد التفات عمومی مردم نسبت به اوتیسم، باید یائآور شد که فزاینده آمار این بیماری در سطح جهان و ایران در حال گسترش است.
وی با اشاره به آمار فزاینده مبتلایان به اوتیسم خاطرنشان کرد: زمان طلایی برای شناسایی و تشخیص اوتیسم را نباید از دست داد، آموزش همگانی، آموزش والدین و مادران جوان، مدیران مهد کودک، پیش دبستانیها و دبستانها از جمله راهکاری مؤثر در این مسیر است و آگاهی بخشی و توانمندسازی خانوادهها و اطلاع رسانی رسانهای امری ضروری است.
زالی گفت: زمان طلایی تشخیص این بیماری میتواند به کمتر از ۳ سالگی کاهش یابد زیرا ۶۰ درصد از دوران رشد و تکامل کودک تا این سن از دست رفته در صورتی که با آگاهی بخشی به والدین و جامعه میتوان اوتیسم را حتی در سنین پایینتر تشخیص داد، توجه به حرکات تکرار شونده غیر متصل به منابع هیجانی، عدم توجه به صدا و تصویر والدین، اختلال در بازیهای وانمودی و حذف لبخند اجتماعی از نشانههای این بیماری است که اگر با افزایش سطح آگاهی والدین میتواند زودتر تشخیص داده شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: هر چه تشخیص بیماری زودتر باشد مداخلات شناختی و درمانی و گاهی دارویی تأثیرات بیشتری دارد، روشهای نوین تصویربرداری مغز نقشههای جدیدی از بیماری اوتیسم ارائه میدهد و در این بیماران میتواند مورد ارزیابی قرار گیرد، استفاده از هوش مصنوعی نیز در تشخیص مؤثر این بیماری موثر است.
وی با اشاره به نقش مؤثر ژنتیک و محیط در بروز اوتیسم تصریح کرد: استرس، تغذیه در بارداری و قبل از آن، استفاده از ویتامین D در بارداری، کمبود ریزمغذیها در بارداری و قبل از آن، آلایندههای هوا طیف گستردهای از عوامل محیطی هستند که در بستر ژنتیکی مستعد میتواند در فرد باعث بروز اوتیسم شود.
زالی به تبیین زمینههای همکاری مشترک دو سازمان در ابعاد علمی، آموزشی، بهداشتی و درمانی و پژوهشی پرداخت و گفت: آموزش بهورزان و داوطلبان سلامت، توانمندسازی خانوادهها، غربالگری بیماری، خدمات مراقبتی، بستههای تشخیصی بهداشتی، آموزش همگانی، آموزش مدارس و…، از جمله زمینههای همکاری مشترک در حوزه بهداشت است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: همچنین با توجه به حضور اساتید برجسته در رشتههای فوق تخصص اعصاب کودکان، فوق تخصص روانپزشکی اطفال و روانشناسی اطفال نیز امکان ارائه خدمات درمانی به این بیماران در دانشگاه وجود دارد و با مشارکت یکدیگر میتوان در راستای استفاده از درمانهای نوین گام برداشت، در دانشکده توانبخشی نیز ظرفیتها آمادگیهای لازم با توجه به وجود گروههای گفتار درمانی، کاردرمانی و فیزیوتراپی برای خدمت رسانی به این بیماران وجود دارد.
وی از دیگر زمینههای مشترک همکاری به انجام طرحهای تحقیقاتی مشترک با توجه به وجود مراکز تحقیقاتی و پژوهشی متعدد در دانشگاه اشاره کرد و افزود: انجام دورههای بازآموزی برای پزشکان و صاحبان حرف پزشکی با محوریت مراقبت و درمان بیماران اوتیسمی از دیگر ظرفیتهای دانشگاه برای این همکاری مشترک است.
به گزارش مهر زالی در پایان گفت: معرفی بیمارستانها و مراکزی که بیشترین مشارکت با بیماران اوتیسمی دارند به عنوان بیمارستان دوستدار اوتیسم و با نگاه فراملی تعریف یک ساختار منطقهای با همکاری WHO و یونیسف برای این بیماران از دیگر اقداماتی است مه می توان برای این بیماران انجام داد، امیدواریم که این تفاهم نامه همکاری منجر به زدودن آلام بیماران اوتیسمی و خانوادههای آنان شود.
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/eicx