تولید ۱۶ میلیون دز واکسن پاستوکووک و پاستوکووک پلاس
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل انستیتو پاستور ایران ضمن اشاره به تولید واکسنهایی نظیر پاستوکووک، هپاتیت ب، ب. ث. ژ، ضد سرطانهای مثانه و هاری دامی در عین حال اقدامات انجام شده جهت تولید واکسنهای پنوموکوک و روتاویروس را تشریح کرد.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، احسان مصطفوی در نشست خبری که به مناسبت دهه فجر در وزارت بهداشت برگزار شد با اشاره به فعالیت بیش از ۱۰۴ ساله انستیتو پاستور ایران و دستاوردهای آن در کنترل و مقابله با بیماریها گفت: انستیتو پاستور ایران جزیی از ۳۳ انستیتو پاستور در ۲۶ کشور دنیاست که با هدف کنترل بیماریهای واگیر تاسیس شد و برنامههای تحقیقاتی و آموزشی مشترک را دنبال میکند.
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل انستیتو پاستور ایران با بیان اینکه تنها انستیتو پاستور ایران تنها انستیتو پاستور در منطقه خاورمیانه محسوب میگردد به تاریخچه تاسیس آن بعد از جنگ جهانی اول و در سال ۱۲۹۸ اشاره کرد و گفت: انستیتو پاستور ایران در طول تاریخ بیش از ۱۰۰ ساله خود نقش مهمی در کنترل بیماریها ایفا کرده است.
وی به فعالیتهای ماندگار انستیتو پاستور ایران اشاره کرد و افزود: این انستیتو در سال ۱۲۹۸ بر پایه مشکلات آن مقطع زمانی کشور نظیر بخش مایه کوبی، اپیدمیولوژی، آبله، سل، هاری، میکروبشناسی، واکسن سازی و ب ث ژ شکل گرفته است. سرم تراپی هاری در کنار واکسن هاری از جمله اتفاقات آن زمان انستیتو پاستور است که به عنوان درمان معمول هاری در دستور کار سازمان جهانی بهداشت قرار گرفت، کنترل بیماریهای واگیر متعدد از جمله طاعون در غرب کشور، ریشه کنی آبله در ایران و منطقه خاورمیانه شرقی و همچنین ضدعفونی آب شهر تهران از جمله دیگر این اقدامات است.
مصطفوی به اقدامات انستیتو پاستور ایران در کنترل بیماریهای عفونی در سایر کشورها اشاره کرد و گفت: کارشناسان بیماری طاعون انستیتو پاستور ایران فعالیتهای خود را در ۲۲ کشور دیگر نیز انجام دادند. همچنین تحت نظارت یونیسف، ۲۳۸ میلیون کودک از حداقل ۲۲ کشور واکسن ب ث ژ ساخت ایران را استفاده کردهاند، همچنین واکسنهای تولیدی انستیتو پاستور ایران به کشورهای عراق، افغانستان و مصر صادر شده و واکسن وبا تولیدی انستیتو پاستور ایران به فرانسه صادر شده است.
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل انستیتو پاستور ایران گفت: انستیتو پاستور موضوع رفع معضلات و ارتقاء سلامت مردم را در کانون توجه قرار داده است، برنامههای انستیتو پاستور در چهار حلقه "پژوهش" "آموزش" "خدمات تخصصی" و "فناوری و تولید" انجام میشود. این حلقهها با یکدیگر مرتبط هستند و در راستای حل مشکلات مردم ایجاد شدهاند. با توجه به اقدامات صورت گرفته انستیتو پاستور به قطب بیوتکنولوژی کشور تبدیل شده است. ایجاد قطب بیوتکنولوژی کشور از سال ۱۳۷۴ آغاز شد و با اقدامت متعددی مانند اجرای پروژه هپاتیت B، تولید چند داروی نوترکیب، توسعه ارتباطات با شبکه بینالمللی پاستور، ایجاد و راهاندازی دوره دکتری تخصصی فرآوردههای بیوتکنولوژیک، زمینه تبدیل انستینو پاستور به قطب بیوتکنولوژی در کشور فراهم شد.
وی با بیان اینکه فعالیتهای تحقیقاتی این مجموعه دارای گروههای تحقیقاتی متعددی است اظهار کرد: ۶ گروه تحقیقاتی که شامل گروههای "میکروبشناسی" "ویروسشناسی" "ژنتیک و متابولیسم" "بیماریهای نوین" "انگلشناسی و قارچشناسی و ایمونولوژی" و "تحقیقات بالینی، اپیدمیولوژی و آمار زیستی" میشود. این گروهها در زمینهها مختلف به انجام امور تحقیقاتی میپردازند.
مصطفوی در خصوص شبکههای تحقیقاتی انستیتو پاستور خاطرنشان کرد: ۳ شبکه تحقیقاتی در زمینههای "بیوتکنولوژی" "پزشکی مولکولی" و "بیماریهای نوپدید و بازپدید" ایجاد شده که ذیل این شبکه تحقیقاتی، ۴ مرکز تحقیقاتی "میکروبشناسی" "بیوتکنولوژی" "بیماریهای نوپدید و بازپدید" و "زئونوز" فعالیت میکنند.
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل انستیتو پاستور ایران گفت: اعضای هیاتعلمی انستیتو پاستور که نسبت به نگارش مقاله اقدام کردهاند، تعداد اعضای هیاتعلمی انستیتو پاستور ۱۳۰ نفر است که این افراد ۷ هزار و ۳۵۷ مقاله را به رشته تحریر درآوردهاند. بررسیها بیانگر این است که تعداد مقاله نسبت به اعضای هیاتعلمی انستیتو پاستور معادل۴.۰۶ درصد است. همچنین تعداد استناد به مقالاتی که توسط اعضای هیاتعلمی انستیتو پاستور نگارش شده، ۱۲۷ هزار و ۸۱۳ مورد است. میزان استناد به مقالات۱۷.۳۷ درصد است.
وی با اشاره به احداث آزمایشگاههای مرجع کشور در انستیتو پاستور نیز گفت: آزمایشگاههای مرجع انستیتو پاستور شامل آزمایشگاههای کووید ۱۹، آبله میمونی، هاری، اشرشیاکلای، آربوویروس و تبهای خونریزی دهنده ویروسی، بیوشیمی، مالاریا، سیاهسرفه، طاعون، تولارمی، تب کیو، پروتیئن شیمی و تشخیص پیش از تولد میشود. هچنین دو آزمایشگاه همکار مرجع هپاتیت، ایدز و آنفلونزا در انستیتو پاستور وجود دارد.
مصطفوی با بیان اینکه فعالیت در حوزه تشخیص بیماریهای واگیردار از دیگر اقدمات انستیتو پاستور است خاطرنشان کرد: انستیتو پاستور ایران در حوزه تشخیص بیماریهای واگیردار مانند سل، لیشمانیوز، توکسوپلاسموز، بورلیوز، سیاهزخم، بوتولیسم، بروسلوز و بیماریهای قارچی نیز فعالیت میکند، بیماری هاری را در کانون توجه قرار دادهایم، با توجه به اهیمت بیماری هاری انستیتو پاستور به عنوان همکار سازمان جهانی بهداشت در حوزه هاری به حساب میآید.
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل انستیتو پاستور ایران با بیان اینکه به منظور پاسخ سریع در طغیانهای ویروسی نسبت به راهاندازی شبکه آزمایشگاه مولکولی کووید۱۹ اقدام کردهایم خاطرنشان کرد: این شبکه ۵۰۰ آزمایشگاه در سراسر کشور را شامل میشود. ایجاد شبکه آزمایشگاه فقط به منظور طغیان ویروس کووید نبود بلکه با ایجاد این شبکه توانستهام طغیان آبله میمونی را کنترل کنیم. این شبکه برای مقابله با سایر تهدیدات زیستی نیز مناسب است.
وی با اشاره به اقدامات آموزشی انستیتو پاستور نیز افزود: دوره دکتری تخصصی فرآوردههای بیولوژیک را در سال ۱۳۷۷ ایجاد کردیم. رشتههای زیستفناوری پزشکی، زیستفناوری دارویی، زیستفناوری سامانهای، باکتریشناسی پزشکی و دکتری پژوهش و فناوری محور در این انستیتو تدریس میشود.
مصطفوی در خصوص سبد محصولات تولیدی انستیتو پاستور نیز گفت: واکسنهای پاستوکووک، پاستوکووک پلاس، هپاتیت ب، واکسن ب. ث. ژ، ضد سرطان مثانه و هاری دامی توسط انستیتو پاستور تولید شده است. همچنین محلولهای تزریقی، انواع آنتیژن و آنتیسرم نیز جزو دیگر تولیدات این مجموعه به حساب میآید، تولیدات انستیتو پاستور محدود به تولید سرم و واکسن نمیشود بلکه در زمینه تکثیر و پرورش حیوانات دانشگاهی فعال هستیم.
عضو هیات علمی انستیتوپاستور ادامه داد: موضوع فعالیتهای توسعهای را در کانون توجه قرار دادهایم، در این راستا، در جهت تولید واکسن پنوموکوک و روتاویروس گام برداشتهایم.
وی در خصوص پایگاههای تحقیقاتی انستیتو پاستور افزود: پایگاه تحقیقاتی بیماریهای نوپدید در سال ۱۳۳۱ و با شیوع طاعون در غرب کشور ایجاد شد. سال ۱۳۹۳ این پایگاه تحقیقاتی موفق به کسب مرجعیت کشوری برای بیماریهای طاعون، نولارمی و "تب کیو" شد. پایگاههای تحقیقاتی آمل و تجریش جزو دیگر مراکز تحقیقاتی انستیتو پاستور هستند.
مصطفوی در خصوص پروژههای توسعهای انستیتو پاستور گفت: ساخت آزمایشگاه حساس آغاز شده و تا کنون ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. همچنین احداث ساختمان تولید واکسنهای پنوموکوک و تتانوس آغاز شده و پیشرفتهای خوبی حاصل شده است.
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل انستیتو پاستور ایران در خصوص میزان استمرار تولید واکسنهای انستیتو پاستور گفت: براساس برآوردهای انجام شده، میزان تولید واکسنهای پاستوکووک و پاستوکووک پلاس، بیش از ۱۶ میلیون دوز است. همچنین میزان واکسن تولیدی "هپاتیت ب" بیش از ۹ میلیون دوز است. همچنین آمار و ارقام بیانگر این است که بیش از ۱۱ میلیون دوز واکسن ب. ث.ژ تولید شده است.
وی در خصوص تولید واکسن پنوموکوک در کشور گفت: سال ۱۳۹۷ قراردادی به منظور انتقال تکنولوژی این واکسن با یک شرکت کوبایی منعقد شد. به دلیل اینکه در زمان عقد قرارداد و انتقال تکنولوژی با پاندمی کرونا مواجه شدیم، براساس متمم الحاقی توانستیم قرارداد انتقال تکنولوژی و تولید واکسن پاستوکووک را به سرانجام برسانیم.
مصطفوی ادامه داد: تیر ماه ۱۴۰۱ پروژه احداث ساخت اسکلت بتنی ساختمان تولید واکسنهای پنوموکوک و تتانوس آغاز شد. این پروژه به عنوان بزرگترین خط تولید واکسنهای پلیساکاریدی دارای تکنولوژی پوششی به حساب میآید. همچنین مطالعات اپیدمیولژیک برای بررسی سویههای در گردش مرتبط با ویروس واکسن پنوموکوک را در فروردین ماه سال جاری انجام دادیم. همچنین ظرفیت واکسن را از ۷ به ۱۳ رساندیم، تفاهمنامه این موضوع در آذر ماه ۱۴۰۲ منعقد شد.
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل انستیتو پاستور ایران در خصوص تولید واکسن روتاویروس در کشور نیز گفت: دو سناریو در خصوص واکسن روتاویروس مطرح شده است. نخست اینکه با یک شرکت هندی که مورد تایید سازمان جهانی بهداشت است قراردادی را به منظور انتقال تکنولوژی منعقد کردهایم. همچنین قراردادی با یک شرکت دانشبنیان که مورد تایید سازمان غذا و دارو است به منظور ساخت واکسن روتاویروس منعقد شده است، سال ۱۴۰۱ موافقت اصولی با تولید واکسن روتاویروس انجام شد و برای آمادهسازی زیرساختهای مرتبط با واکسن اقدامات لازم انجام شده است.
وی اضافه کرد: واکسن پاستوکووک اولین واکسنی بود که توانست تاییدیههای لازم برای تزریق به کودکان را به دست آورد. همچنین تولید کیت تشخیص اومیکرون از دیگر اقدامات این مجموعه به حساب میآید.
مصطفوی در خصوص وضعیت ساخت واکسن کرونا بر پایه "آدنوویروس" در انستیتوپاستور که پیش از این درباره آن صحبت شده بود گفت: ما به تکنولوژی ساخت این واکسن دست یافتیم، به دلیل اینکه تکنولوژی این واکسن در کشور در دسترس نبود تحقق این تکنولوژی زمانبر بود. مطالعات پیشبالینی طی شد و هنگامی که در نظر داشتیم مطالعات بالینی این واکسن را انجام دهیم، واکسن آدنوویروس در دسترس بود. به همین دلیل چندان توجیهی نداشت که مطالعات بالینی انجام شود. در مجموع اکنون زیرساخت این واکسن نیز در دسترس است و میتوانیم تولید واکسن بر مبنای آدنوویوروس را انجام دهیم.
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل انستیتو پاستور ایران در خصوص میزان ظرفیت واکسن پاستوکووک گفت: اگر وزارت بهداشت متقاضی ساخت واکسن کووید باشد، شرایط تولید این واکسن در انستیتو پاستور وجود دارد. ما توانایی تولید ماهانه ۴ میلیون دوز در انستیتو پاستور را داریم اما با توجه به اینکه نیست، تولید واکسن نداریم.
وی در خصوص پرداخت مطالبات این مجموعه نیز اظهار کرد: پیگیریهایی که با کوبا داشتیم در خصوص مشکل مالی نبود و فقط در خصوص انتقال مبلغ مباحثی مطرح بود. با توجه به سفر روسای جمهور دو کشور کوبا و ایران به کشورهای یکدیگر، موضوع انتقال مطالبات مربوط به واکسنهای کووید و پنوموکوک حل شده است و پرداختی به کوبا صورت گرفته است.
مصطفوی در خصوص صادرات واکسنهای نیز گفت: ما توانستهایم واکسن پاستوکووک را به مقدار ۲۰۰ هزار دوز به کشور ونزوئلا صادر کنیم. همچنین در نظر داریم که واکسنهای هاری دامی، ب. ث.ژ و هپاتیت ب را به کشورهای دیگر صادر کنیم و صحبتهایی در این زمینه شکل گرفته است.
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل انستیتو پاستور ایران در خصوص ساخت واکسن کووید گفت: زمانی که کشور در زمینه واکسن کووید دچار مشکل بود نسبت به واردات واکسن اقدام کردیم اما نتیجهای حاصل نشد. با توجه به شرایط موجود، ما در زمینه ارتقاء افزایش ظرفیت واکسن گام برداشتیم که با توجه به ظرفیت ایجاد شده بتوانیم در بحرانهای بعدی از ظرفیت موجود استفاده کنیم. مسئولان وزارت بهداشت به تامین دارو در حداقلترین زمان ممکن توجه کردهاند و این موضوع در زمان کرونا نیز اتفاق افتاد.
وی در پاسخ به چرایی متوقف شدن تحقیقات خاطرنشان کرد: اگر ماموریتی درباره بروزرسانی و تولید واکسن به انستیتو پاستور محول شود ما از آمادگی کامل برای اجرا آن برخوردار هستیم. سیاستگذاری در حوزه واکسنها باید از معاونت بهداشت پیگیری شود.
مصطفوی در خصوص واکسن هاری دامی گفت: مجوز تولید این واکسن اخذ شده و مراحل تولید را آغاز کردهایم. با توجه به درخواست سازمان دامپزشکی کشور در جهت تولید این واکسن گام برداشتهایم و پیش از این، واکسن به کشور وارد میشد.
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل انستیتو پاستور ایران در خصوص وضعیت کرونا در کشور گفت: آزمایشگاه مرجع در انستیتو پاستور احداث شده است، ما موظف هستیم که واریانتهای مختلف را بررسی کنیم. تا به این لحظه گزارشی درباره واریانتی که در جهان شایع است از جمله JN.۱؛ در کشور ما ثبت نشده است. البته عدم گزارش به معنای اینکه آن سویه به کشور وارد نشده، نیست، به دلیل اینکه گردش ویروس و نمونهگیری کاهش یافته است و میتوان گفت که ابتلا به سویه جدید کووید کم است.
وی در خصوص وضعیت کیتهای تشخیصی کرونا نیز اظهار کرد: در حوزه تولید کیت مرتبط با واریانتهایی مانند اومیکرون و سایر سوشها که میتوانند غالب شوند گام برداشتهایم. ظرفیت تولید کیتهای تشخیصی برای بیماریهایی مانند کووید و آبله میمونی در انستیتو پاستور ایجاد شده است.
به گزارش ایسنا مصطفوی در پایان در خصوص تولید واکسن گارداسیل نیز گفت: سیاستگذاری حوزه واکسن بر عهده معاونت بهداشتی است و اگر ماموریتی برای تولید واکسن گارداسیل تعریف شود انستیتو پاستور نیز آمادگی ورود به آن را دارد.
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/JkBd