تنقیح و بروزرسانی قوانین حوزه سلامت ازجمله اقدامات ضروری است
رئیس کل سازمان نظام پزشکی در گفتوگو با پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا) گفت: تمام قوانین حوزه سلامت باید تنقیح شوند. یعنی مورد بازبینی قرار گیرند، قوانین قدیمی و ناکارآمد حذف شوند، قوانین زائد حذف شوند، بعضی از قوانینی که با یکدیگر تداخل و تزاحم دارند، مورد بازبینی و اصلاح واقع شوند و در جاهایی که خلاء قانونی داریم هم قوانین مورد نیاز ایجاد شود. این نکته بسیار مهمی است و کمک شایانی خواهد کرد.
🔸 پالنا:
امروز خبری به نقل از دکتر اسحاقی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در رسانهها منتشر شد مبنی بر اینکه کمیسیون، کلیات طرح تنقیح و تدوین قانون جامع سلامت را به تصویب رسانده است. آیا سازمان نظام پزشکی و بخصوص معاونت پارلمانی این سازمان مورد مشورت قرار گرفتهاند؟
🔻 دکتر رئیسزاده:
یکی از محورهای صحبت من در مراسم روز پزشک درحضور آقای رئیسجمهور درباره ضرورت تنقیح و بروزرسانی قوانین حوزه سلامت بود. ما متاسفانه قوانین متضاد، متداخل و نادرست زیاد داریم. همچنین قوانینی داریم که واقعا کهنه شدهاند مثل قانون مطبها. بعضی از این قوانین مصوب سال ۱۲۹۹ هستند. یعنی بیش از یک قرن از تصویب آنها میگذرد و هنوز هم موثر و جاری و ساری هستند. بنابراین ما قبلا هم پیشنهاد کرده بودیم که لازم است یک کارگروهی از مجلس، دولت و بخصوص جامعه پزشکی این کار که اتفاقا کار مشکل و زمانبری هم هست را شروع کنند. در این مورد من تاکید میکنم که به خصوص از ظرفیت جامعه پزشکی باید در این زمینه استفاده شود. همکارانی که حقوقدان هستند و روی بسیاری از این موضوعات به صورت جدی کار کردهاند، در بدنه جامعه پزشکی کم نیستند. بنابراین باید از این ظرفیت عظیم استفاده شود و تمام قوانین حوزه سلامت تنقیح شوند. یعنی مورد بازبینی قرار گیرند، قوانین قدیمی و ناکارآمد حذف شوند، قوانین زائد حذف شوند، بعضی از قوانینی که با یکدیگر تداخل و تزاحم دارند، مورد بازبینی و اصلاح واقع شوند و در جاهایی که خلاء قانونی داریم هم قوانین مورد نیاز ایجاد شود. این نکته بسیار مهمی است و کمک شایانی خواهد کرد. حقیقتا بعضی از گرفتاریهای فعالان حوزه سلامت ناشی از همین قوانین متزاحم، بههم ریخته، ناکارآمد و بعضا قدیمی هستند. مثلا در همین حوزههای مربوط به دستیاری، حوزه اعضای هیات علمی، حوزه ارتقاء و رتبهبندی اساتید و ... قوانین متعدد و بعضا سلیقهای وجود دارد. این قوانین لازم است که تنقیح شوند. این یک کار بسیار ضروری است که بعد از سالها، یک بار همه این قوانین جمعآوری شوند، حشو و زائد آنها حذف شود و در مجلس ساماندهی شوند. بنابراین به نظر من اصل این کار جهت ریل گذاری درست در حوزه سلامت و حرکت به سمت اهداف مطلوب درست است و ما نیازمند این هستیم که قوانین تنقیح شوند و این به هم ریختگی زیادی که ما متاسفانه در حوزه قوانین داریم، برطرف شود. اگر مجلس همت کرده و این کار را آغاز کند، اقدام بسیار ضروری، میمون و مبارکی را کلید زده و ممکن است تا چند سال هم طول بکشد اما همین که شروع شود بسیار کار خوبی است و باز هم تاکید میکنم که از ظرفیت جامعه پزشکی در این راه حتما باید استفاده شود. در بدنه جامعه پزشکی افراد زیادی هستند که با این موضوعات دست و پنجه نرم کرده و کاملا اشراف و تسلط دارند و حقیقتا میتوانند کمک بزرگی در این راه باشند.
🔸 پالنا:
آقای دکتر البته سخنگوی کمیسیون بهداشت در همین مصاحبه اخیر اشاره کردهاند که این کار، قانونگذاری جدید نیست و صرفا گردآوری قوانین است. ایشان گفتهاند: «هیچ تغییر ماهوی در احکام ایجاد نمیشود. قرار است واژگان مجهول و بیگانه به روزرسانی شوند، ارجاعات تسهیل، نام دستگاهها و رسم الخط قدیمی اصلاح و اصل جامعیت رعایت شود.» آیا صرف این اقدامات میتواند گرهی از مشکلات موجود باز کند؟
🔻 دکتر رئیسزاده:
ببینید همین که قوانین گردآوری و حوزهبندی شود، این گاید را به ما میدهد که بعدا باید در چه مسیری حرکت کنیم. یعنی خود تجمیع این قوانین مشخص میکند که مثلا در یک حوزهای چند قانون وجود دارد که همه آنها با هم متناقض هستند و وقتی این مساله مشخص شود، به لحاظ عقیلی و منطقی، کشور به سراغ اصلاح آنها میرود. بنابراین گام اول همین است که این قوانین جمعآوری شوند تا ببینیم اصلا چه قوانینی داریم. بعد که وضعیت موجود قوانین مشخص شدند برای مراحل بعدی، خود راه بگویدت که چون باید رفت.
درمورد اینکه پرسیدید آیا نظام پزشکی دراین موضوع نقشی ایفا میکند یا نه هم باید عرض کنم که طبق قانون، سازمان نظام پزشکی در امور مربوط به حوزه سلامت هم باید ورود کند و هم باید از او مشاوره بخواهند. یکی از گلایههایی که ما داریم این است که در بعضی حوزهها متاسفانه نظر صنف پرسیده نمیشود. درحالیکه قانون مصوب مجلس است که در امور مربوط به حوزه سلامت چه در بحث درمان چه در بحث دارو چه در بحث آموزش و چه در مباحث حوزه انتظامی لازم است که دستگاههای اجرایی نظر مشورتی سازمان نظام پزشکی را بخواهند و نظام پزشکی هم متقابلا موظف است که نظرات مشورتی خود را ارائه کند. درباره طرح تنقیح قوانین هم قطعا معاونت پارلمانی سازمان ورود خواهد کرد و اتفاقا بهترین پل ارتباطی برای استفاده از ظرفیت جامعه پزشکی، سازمان نظام پزشکی است.
🔸 پالنا:
آقای دکتر در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ که به مجلس ارائه شده، چیزی به عنوان اینکه دوره دستیاری به عنوان شغل درنظر گرفته شود، نیامده. صرفا گفته شده: «دستیاران علوم پزشکی (رزیدنتها) از لحاظ بیمه درمان، عمر و بازنشستگی در دوران تحصیل بدون تعهد استخدامی برای دولت، مشمول قانون تامین اجتماعی خواهند بود.» آیا برای بهتر شدن این قانون و بقیه قوانین مرتبط با جامعه پزشکی ارتباط و رایزنی با کمیسیون تلفیق آغاز کردهاید؟
🔻 دکتر رئیسزاده:
قطعا ما درمورد قوانین حوزه سلامت در قانون بودجه بیتفاوت نخواهیم بود. ما به جد به دنبال تشکیل جلسهای با رئیس محترم کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ هستیم و انشاءلله همین هفته آینده این جلسه را خواهیم داشت و مشکلات حوزه سلامت را جهت منظور شدن در لایحه بودجه با ایشان در میان خواهیم گذاشت.
🔸 پالنا:
به عنوان سوال آخر، موضوع افزایش ظرفیت پذیرش دانشگاههای علوم پزشکی درچند سال اخیر موجب اعتراضات وانتقادات فراوانی در میان کارشناسان و صاحبنظران حوزه سلامت شده اما این مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی هنوز هم به قوت خودش باقی است. با تغییر دولت و ریاست جمهوری یک پزشک آشنا به معضلات نظام سلامت و همچنین تصدی دکتر ظفرقندی بر وزارت بهداشت و همصدایی دیگر ارکان نظام سلامت کشور ازجمله سازمان نظام پزشکی، این انتظار وجود دارد که به نحو شایستهای مصوبه مورد بازبینی قرار گیرد. نظر شما دراین باره چیست؟
🔻 دکتر رئیسزاده:
ما بابت افزایشی که تا امروز در ظرفیتها اعمال شده، دچار مشکلات فراوانی شدهایم. اینکه باید جلوی ادامه این روند گرفته شود که قطعی است اما غیر از آن، دولت باید برای همان تعدادی که تا امروز اضافه شدهاند هم سرانه و زیرساخت لازم را به حوزه بهداشت و درمان اضافه کند. همین الان هم به این حوزه بدهکار هستند. بهرحال الان دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی بدون هیچ زیرساختی تحت فشار ظرفیت مازاد پذیرش قرار گرفتهاند و در تعداد اساتید، خوابگاه، سرانههای فیزیکی و آموزشی و ... دچار کمبود جدی هستند که باعث نگرانی است. یعنی اگر همین امروز هم جلوی این روند گرفته شود، باز هم دیر است و متاسفانه افزایشی که در ظرفیتها اعمال شد، اثر سوء خودش را گذاشته است. من میدانم که استاد ظفرقندی قضیه را به جد دنبال میکنند و آقای رئیسجمهور هم نگاه درستی به موضوع دارند. بنابراین امیدواریم که دوستان نه تنها جلوی این کار را بگیرند بلکه مشکلات ایجادشده بابت سالهای قبل را هم جبران کنند.
پایان پیام/
گفتوگو: شعیب شاهزمانی
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/EIeo