توقف روند شدید کاهش نرخ باروری در کشور
معاون بهداشت وزارت بهداشت، جوانی جمعیت را اولویت اصلی وزارت بهداشت خواند و در عین حال گفت: روند خیلی شدید کاهشی نرخ باروری و فرزندآوری کشور تا حدودی متوقف شده اما همچنان وضعیت نرخ باروری کشور و رشد جمعیتی کشور با برنامهریزهای انجام شده، بسیار فاصله دارد.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، علیرضا رئیسی در حاشیه نشست «جلسه ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت» با حضور در جمع خبرنگاران گفت: دومین جلسه ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت دولت چهاردهم تشکیل شد. اعضایی از شورای ملی جمعیت، اعضایی از شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، اعضایی از بسیج، مقام عالی وزارت بهداشت در این جلسه حضور داشتند. آخرین وضعیت شاخصهای مربوط به جمعیت در این جلسه مورد بررسی قرار گرفت.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه قانون جوانی جمعیت، ۷۳ ماده، ۸۱ تبصره و ۲۳۶ تبصره دارد که ۵۹ درصد این موارد بر عهده وزارت بهداشت است ادامه داد: ۴۳ ماده، ۲۷ تبصره و ۹۷ حکم بر عهده وزارت بهداشت است که از این تعداد، ۲۰ ماده، ۱۵ تبصره و ۳۲ حکم برعهده معاونت بهداشت وزارتخانه است.
توقف روند شدید کاهش نرخ باروری
وی افزود: روند خیلی شدید کاهشی نرخ باروری و فرزندآوری کشور تا حدودی متوقف شده، موضوع جوانی جمعیت از اهمیت فراوانی برخوردار است. متاسفانه روند نرخ باروری در برخی استانهای کشور بسیار کاهشی است اما در مجموع روند شدید کاهشی نرخ باروری و فرزندآوری متوقف شده است. وضعیت نرخ باروری کشور و رشد جمعیتی کشور با برنامهریزهای انجام شده بسیار فاصله دارد.
جوانی جمعیت اولویت اول وزارت بهداشت
رئیسی گفت: نیازمند برنامهریزیهای جدید در حوزه سالمندی هستیم، تمام وزارتخانهها و ارگانهای کشور میبایست به وظایف محوله خود در زمینه قانون جوانی جمعیت توجه کنند. موضوع جوانی جمعیت در کانون توجه وزارت بهداشت قرار گرفته و به عنوان اولویت اول برنامههای وزیر بهداشت به دانشگاههای علومپزشکی ابلاغ شده است. وزیر بهداشت در آخرین اجلاس روسای دانشگاههای علومپزشکی اعلام کردند که موضوع جوانی جمعیت باید پیوست تمام برنامههای دانشگاههای علومپزشکی باشد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه موضوع جوانی جمعیت از اهمیت فراوانی برخوردار است گفت: تمام وزارتخانهها میبایست به موضوع جوانی جمعیت توجه کنند. اگر تمام وازتخانهها به پای کار نیایند نتایج مطلوب حاصل نمیشود. اگر روند کنونی نرخ تولد ادامه داشته باشد شابد بتوان گفت که یک نفر از هر ۳ نفر سالمند باشد که یک فاجعه است. اگر روند کنونی ادامه داشته باشد، رشد جمعیت منفی میشود و به همین دلیل تمام دستگاهها میبایست به پای کار بیایند.
۵میلیون ایرانی در سن ازدواج
وی با بیان اینکه حدود ۵ میلیون نفر از جمعیت کشور در سن ازدواج هستد اما ازدواج نکردهاند افزود: تسهیلات متعددی مانند شغل، مسکن و سایر موارد میبایست در اختیار این افراد قرار گیرد. اغلب افراد مجرد را تحصیلکردگان تشکیل میدهند که یک هشدار است و باید به این موضوع توجه شود. تمام اقداماتی که میتوانند در زمینه جمعیت موثر باشند باید جامه عمل پوشانده شود.
ضرورت ساخت خوابگاههای متاهی
رئیسی در خصوص ضرورت ساخت خوابگاههای متاهلی نیز گفت: افزایش خوابگاههای متاهلی باید در کانون توجه وزارتخانههای بهداشت و علوم قرار گیرد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص اقدامات وزارت بهداشت در استانهایی که در چاه جمعیتی قرار دارند گفت: اقدامات برای استانهایی که شاخص باروری آنها به کمتر از ۱.۵ میرسد بسیار سخت است. نرخ جایگزینی کشور ۲.۱ است، در حالی که نرخ باروری برخی استانها به کمتر از ۱.۵ رسیده است. به طور قطع اقداماتی در این زمینه لازم است، جوانان مجرد و زوجهای جوان که فاقد فرزند هستند باید در کانون توجه قرار گیرند و اقدامات شایستهای میبایست در زمینه فرزندآوری انجام شود.
افزایش سن ازدواج بویژه در استانهایی که وارد «چاه جمعیتی» شدهاند
وی در خصوص افزایش سن ازدواج توضیح داد: میانگین سن ازدواج جوانان ایرانی به ویژه در استانهایی که نرخ باروری آنها به کمتر از ۱.۵ رسیده، افزایش یافته است. مداخلات جمعیتی میبایست در استانهایی که نرخ باروری به کمتر از ۱.۵ رسیده انجام شود به نحوی که برای فرزندآوری تشویق شوند. تشویق شدن فقط نباید در گفتار محدود شود بلکه باید به صورت عملی باشد و این موضوع فقط به وزارت بهداشت محدود نمیشود بلکه بر عهده تمام حاکمیت است.
رئیسی با اشاره به ایجاد مراکز درمان ناباروری در کشور خاطرنشان کرد: مراکز درمان ناباروری سطح ۲ و ۳ در تمام استانهای کشور دایر شده که به ارائه خدمات به زوجهای نابارور میپردازند. بررسیها بیانگر این است که تعداد مراکز درمان ناباروری که در کشور ایجاد شده از تعداد مراکز استانهای کشور بیشتر است. ایجاد مراکز درمان ناباروری فقط بخشی از حل مسائل جمعیتی را تشکیل میدهد بلکه مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی میبایست در کانون توجه قرار گیرد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص اینکه ظرفیتهای لازم در استانها برای خروج از بحران جمعیت وجود دارد گفت: چارهای جز خروج از بحران جمعیتی نداریم و اگر شرایط کنونی ادامه داشته باشد این احتمال وجود دارد که میزان جمعیت از شرایط کنونی کمتر شود. اقدامات مداخله جمعیتی میبایست در تمام کشور به ویژه در استانهای که نرخ باروری کمتر از ۱.۵ دارند، انجام شود.
وی در خصوص وضعیت جمعیتی در کشورها گفت: اینطور مطرح میشود که جمعیت در تمام دنیا رو به کاهش است اما برخی از کشورهای همسایه و کشورهای آفریقایی از رشد جمعیتی مناسبی برخوردار هستند. متاسفانه روند کاهش جمعیتی در کشور بسیار زیاد بود که این روند خوشبختانه تا حدودی متوقف شده است. امیدوارم که بتوانیم روند کاهش جمعیت را به طور کامل متوقف کنیم و سپس در مسیر افزایش جمعیت گام برداریم، موضوع جمعیت یک موضوع علمی است، مسائل و مشکلات جمعیت فقط با حرف حل نمیشود؛ بلکه باید با اقدامات مناسب و همه جانبه برای حل مسائل جمعیتی گام برداشت.
لزوم برنامهریزی برای سالمندیِ سالم
رئیسی در خصوص توجه وزارت بهداشت به سالمندان بویژه سالمندان تنها گفت: موضوع افزایش پدیده سالمندی که ناشی از شکست و ناموفق بودن در جوانی جمعیت است، میتواند از ابعاد مختلفی مورد بررسی قرار گیرد. اگر با روند کنونی پیش رویم، طی ۳۰ سال آینده از هر سه نفر ایرانی یک نفر سالمند است، جمعیت سالمندان کشور باید سالم باشند، جمعیت سالمندان کشور باید سالم باشند تا از هزینهها جلوگیری کنیم اما تحقق جمعیت سالمندان سالم به هزینههای بسیار زیاد نیاز دارد. اقداماتی در زمینه سالمندان سالم انجام شده و باید این موضوع به یکی از برنامههای اصلی وزارت بهداشت در آینده تبدیل شود. در کنار توجه به موضوع سالمندان سالم میبایست به موضوع جوانی جمعیت نیز توجه کنیم.
به گزارش ایسنا معاون بهداشت وزارت بهداشت در پایان اضافه کرد: به طور قطع این جوانان هستند که میتوانند نیروی فعال جامعه باشند و کشور را به تعالی برسانند. سالمندان سالم تنها نیز میتوانند پیشکسوتان هر رشته باشند و تجربیات خود را به جوانان منتقل کنند، دو موضوع جوانی جمعیت و سالمندان سالم میبایست در کانون توجه قرار گیرد.
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/bi3X