پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
آخرین وضعیت ایدز و تب دنگی در کشور
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، علیرضا رئیسی در نشست خبری «روز جهانی ایدز» که امروز، شنبه، ۱۰ آذر ماه برگزار شد گفت: بر این باور هستم که پیشگیری، اولین ماموریت حوزه معاونت بهداشت است و سلامت را می‌بایست با مردم و برای مردم پیش‌ بریم و از بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری کنیم، درس‌آموخته‌های کرونا بسیار زیاد است، اگرچه روزهای سختی را سپری کردیم اما درس‌های فراوانی فراگرفتیم. شرایط باید به نحوی باشد که همواره برای مواجهه آمادگی داشته باشیم.

وی افزود: کشور با مسائل متعددی مواجه است، سلامت از اهمیت فراوانی برخوردار است، نکته مهم و اساسی این است که تمام حوزه‌ها بر مولفه سلامت اثرگذار است. با توجه به اینکه تمام مولفه‌ها مانند مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر سلامت اثرگذار است برنامه‌ها می‌بایست به نحوی باشد که کمترین ضربه به سلامت مردم وارد شود، آمادگی برای مقابله با بحران‌ها و ایجاد یک مرکز قوی برای مدیریت بیماری‌ها از اولویت‌های کشور است و باید به این موضوع توجه شود. برای تحقق این اهداف بالابردن سطح سواد سلامت از اهمیت فراوانی برخوردار است.

معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه جوانی جمعیت از دیگر اهداف و اولویت‌های وزارت بهداشت است گفت: البته در ارتباط با جوانی جمعیت می‌بایست از دادن آدرس اشتباه خودداری کرد. موضوع جوانی جمعیت، مختص وزارت بهداشت نیست و تمام ارگان‌ها و سازمان‌ها می‌بایست به پای کار آیند.

رئیسی در خصوص اجرای برنامه پزشکی خانواده نیز گفت: اجرای درست پزشکی خانواده یکی از راه‌های کنترل و مدیریت‌ شرایط است. اما وزارت بهداشت به تنهایی نمی‌تواند برنامه پزشکی خانواده را اجرا کند و این برنامه نیازمند ساماندهی و تعریف یک نقشه راه است. اگر خواهان تحقق سلامت به معنای واقعی این مولفه هستیم باید یک نقشه راه داشته باشیم، اگر خواهان موفقیت برنامه‌ها هستیم، اقدامات باید بر مبنای شواهد علمی، استفاده از تجربیات و همکاری ملی باشد. وزارت بهداشت، پذیرای انتقادات و پیشنهادها است.‌

وی در خصوص ‌HPV تصریح کرد: اچ‌پی‌وی انواع مختلفی دارد که یکی از آنها به سرطان دهانه رحم منجر می‌شود. جنبه‌های مختلفی درباره HPV وجود دارد که زگیل در این حوزه قرار می‌گیرد که از طریق تماس پوستی شایع می‌شود، موضوع تزریق واکسن HPV در دستور کار کمیته واکسیناسیون قرار گرفته است و احتمال ورود به این موضوع به طور جدی وجود دارد.

معاون بهداشت وزارت بهداشت اضافه کرد: دو رویکرد در ارتباط با تزریق واکسن HPV وجود دارد، نخست اینکه این واکسن مانند واکسن آنفلوآنزا در داروخانه‌ها با قیمت مناسب عرضه شود تا از قاچاق و بازار سیاه واکسن اچ پی وی جلوگیری شود، رویکرد دوم وزارت بهداشت این است که این واکسن مانند واکسن پنوموکوک در سبد واکسیناسیون کشور قرار گیرد. واکسن روتاویروس از دیگر واکسن‌های برنامه واکسیناسیون ملی است که تزریق واکسن روتاویروس در هفته جاری اجرایی می‌شود.

رئیسی با بیان اینکه موضوع بیماری HPV از دو جنبه اهمیت دارد گفت: بازهم تاکید می‌کنم که این ویروس زیرسویه‌های مختلفی دارد که برخی از گونه‌های آن می‌توانند منجر به ابتلا به سرطان دهانه رحم شوند. با این حال شیوع سرطان دهانه رحم در ایران زیاد نیست و این بیماری جزو پنج سرطان شایع در کشور به شمار نمی‌رود،  با توجه به ۲ رویکرد وزارت بهداشت به‌زودی نحوه پوشش واکسیناسیون را اعلام می‌کنیم.

وی در خصوص وضعیت تب دنگی نیز اظهار کرد: پشه آئدس که عامل انتقال بیماری تب دنگی است چندین ویژگی دارد. پشه آئدس برخلاف پشه مالاریا که در فضای بیرونی قرار دارد در فضای داخلی نیز حضور دارد. این پشه می‌تواند در آب جمع‌شده در یک زیرگلدانی تخم‌گذاری کند. پشه آئدس سیری‌ناپذیر است و به تعداد گزش بسیار زیاد علاقه دارد. با توجه به اینکه پشه آئدس به گزش زیاد علاقه دارد احتمال ابتلا به بیماری تب دنگی همزمان چندین نفر وجود دارد.

معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص مدت زمان ماندگاری تخم پشه آئدس خاطرنشان کرد: تخم‌های پشه آئدس می‌تواند تا ۴۰۰ روز در خشکی زنده بماند و با بارش باران متولد شوند. به‌سازی برای کنترل تب دنگی از اهمیت فراوانی برخوردار است چرا که این پشه در آب جمع‌شده تخم‌گذاری می‌کند. این پشه در برابر سموم بسیار مقاوم است، پشه آئدس می‌تواند چنیدین بیماری را منتقل کند، «زیکا»، «چیکونگونیا» و «تب دنگی» بیماری‌هایی هستند که توسط پشه آئدس منتقل می‌شوند.

رئیسی در خصوص بیماری زیکا توضیح داد: سال ۲۰۱۶ بیماری زیکا در برزیل شیوع یافت و المپیک را تحت تاثیر قرار داد. هیچ موردی مبنی بر ابتلا به زیکا در کشور ثبت نشده است.

وی در خصوص چیکونگونیا نیز افزود: چیکونگونیا یک واژه لاتین است. هنگامی که فرد به این بیماری مبتلا می‌شود، دچار درد شدید مفاصل می‌شود به حدی که توانایی انجام هیچ‌کاری را ندارد. ۳ مورد ابتلا به این بیماری در کشور گزارش شده که تمام این موارد جزو موارد وارداتی هستند.

معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: ۸۵۰ مورد ابتلا به تب دنگی گزارش شده، ۶۵۰ مورد انتقال محلی و مابقی این افراد جزو ابتلای وارداتی هستند. ۷۰۰ نفر از کل ابتلای تب دنگی کشور در چابهار است و با توجه به وضعیت این بیماری در چابهار کنترل آن نیازمند همکاری تمام دستگاه‌هاست، اکنون بیش از ۱۵۰ کشور درگیر پشه آئدس هستند، افزود: این بیماری اولین بار از کشور امارات وارد ایران شد و در بوشهر، هرمزگان، بندر لنگه، چابهار و زاهدان شناسایی شد. در چابهار ارتش، پدافند غیرعامل و سایر دستگاه‌ها به وزارت بهداشت کمک کرده‌اند.
 
رئیسی ادامه داد: هفته گذشته وزیر بهداشت در هیئت دولت مسئله پشه آئدس را مطرح کرد و به تمام دستگاه‌ها ابلاغ شد که باید برای مقابله با بیماری تب دنگی اقدامات لازم را انجام دهند، به‌سازی در چابهار انجام نشده، به دلیل اینکه بهسازی در چابهار انجام نشده این بیماری شدت گرفته است. به طور مثال، بندر لنگه در استان هرمزگان با بیماری تب دنگی مواجه شد اما به دلیل اینکه بهسازی در این شهر صورت گرفته این بیماری کنترل شد.

وی افزود: وزارت بهداشت با سازمان انرژی اتمی برای کنترل جمعیت پشه آئدس در حال همکاری است، کشور سنگاپور از اشعه برای کنترل جمعیت پشه‌ها استفاده کرده است. این تکنولوژی به دو روش می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد، نخست اینکه پشه نر با استفاده از اشعه عقیم کرده و آن را در محیط رهاسازی می‌کند. این پشه‌ها به رقیب پشه‌های نر غیرعقیم تبدیل می‌شوند و این روش تا ۸۰ درصد در کنترل جمعیت پشه‌ها اثرگذار است، تحت تاثیر قرار دادن پشه ماده از دیگر روش‌های استفاده از اشعه است و این موضوع تا ۸۵ درصد برای کنترل جمعیت پشه‌ها اثرگذار است.

معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص ضرورت رعایت نکات بهداشتی برای مردم به منظور جلوگیری از ابتلا به تب دنگی گفت: در حال حاضر فقط به شهرهای اطراف شهرهایی که پشه آئدس در آن مستقر است آموزش‌های لازم در اختیار مردم قرار گرفته است.

رئیسی در خصوص واکسن این بیماری گفت: بیماری تب دنگی انواع مختلفی دارد. پیشگیری از ابتلای دوم به این بیماری از اهمیت فراوانی برخوردار است چرا که شدت این بیماری در صورت ابتلای دوم به بعد افزایش می‌یابد. استفاده از واکسن امکان‌پذیر نیست چرا که باید سروتیپ بیماری شایع در آن منطقه به طور کامل شناسایی شود و نسبت به تزریق واکسن اقدام کرد. این احتمال وجود دارد که افراد مبتلا به بیماری تب دنگی به سروتیپ های مختلف مبتلا باشند.

وی در خصوص بیماری HIV/AIDS با بیان اینکه سازمان بهداشت جهانی بیش از سه هدف اصلی برای کنترل بیماری ایدز تعیین کرده گفت: اهداف سازمان بهداشت جهانی به برنامه ۹۰,۹۰، ۹۰ معروف است و هدف از این نامگذاری این است که ۹۰ درصد مبتلایان به بیماری ایدز شناسایی شوند، ۹۰ درصد مبتلایان تحت درمان قرار گیرند و ۹۰ درصد از این افراد با مصرف داروها از نظر انتقال ویروس بی‌خطر قلمداد شوند.

معاون بهداشت وزارت بهداشت اضافه کرد: شناسایی مبتلایان به ایدز در سطح جهان افزایش یافته، کشور ایران از نظر منطقه‌بندی سازمان جهانی بهداشت در منطقه مدیترانه شرقی قرار دارد که میزان شناسایی بیماری ایدز در این منطقه حدود ۱۷ درصد است. بررسی‌ها بیانگر این است که ۵۶ درصد موارد ابتلا به ایدز در کشور شناسایی شده که از این تعداد ۸۵ تحت درمان قرار گرفته‌اند.

رئیسی در خصوص انتقال ویروس از مادر به جنین افزود: بررسی‌ها بیانگر این است که انتقال ویروس HIV از مادر به جنین در کشور به صفر رسیده است. صفر شدن درصد انتقال ویروس HIV از مادر به جنین به این معنا است که مادران مبتلا به این ویروس می‌توانند فرزند سالم به دنیا آورند.

وی در خصوص روش‌های انتقال ویروس HIV تصریح کرد: این ویروس از سه طریق خون، مخاط و ارتباط جنسی منتقل می‌شود. بررسی‌ها بیانگر این است که سهم اعتیاد تزریقی برای انتقال ویروس HIV در گذشته حدود ۱۵ درصد بود که این میزان به ۳ درصد کاهش یافته است. همچنین انتقال ویروس HIV در زندان‌ها به کمتر از یک درصد رسیده است.

معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص آمار مبتلایان به HIV خاطرنشان کرد: تخمین زده‌ می‌شود که حدود ۴۵هزار مبتلا به HIV در کشور حضور داشته باشند که ۲۵هزار نفر از این تعداد شناسایی شده‌اند. سیستم بهداشتی و درمانی کشور به ۲۰هزار نفر از مبتلایان به ویروس HIV دسترسی دارد که از این تعداد ۱۹هزار نفر تحت درمان قرار گرفته‌اند. درمان‌ها و خدماتی که در کشور به این افراد ارائه می‌شود بسیار حمایتی است.

به گزارش ایسنا رئیسی در پایان در خصوص داروهای درمان HIV گفت: داروهای جدید و موثر برای درمان ایدز در سطح جهانی در حال بررسی است. داروهای جدید به شکل تزریقی بوده و هر ۶ ماه یکبار به افراد مبتلا تزریق می‌شود و بررسی‌ها بیانگر این است که این داروها بار ویروس را کاهش می‌دهند. چنین موضوعی تحولی بزرگ برای درمان ایدز محسوب می‌شود.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/1ZOi