پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
اهداف اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در سطوح مختلف سلامت
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، سید سجاد رضوی در اجلاس رؤسای دانشکده‌ها و دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور گفت: از سال ۱۳۸۴ تاکنون تمامی اقدامات انجام‌شده در چارچوب برنامه پزشکی خانواده عمدتاً در حوزه بهداشت متمرکز بوده است در حالی‌که در حوزه درمان متأسفانه با عقب‌ماندگی‌ای در حدود ۲۰ سال نسبت به اهداف این برنامه مواجه هستیم.

معاون درمان وزارت بهداشت گفت: سطوح دو و سه در حوزه درمان پیچیدگی های خاص خود را دارد، فقط در دو استان فارس و مازندران در خصوص سطوح ۲ و ۳ برنامه پزشک خانواده کارهایی اندکی صورت گرفته است، برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع فارغ از تاکیدات رئیس جمهور و قانون برنامه هفتم توسعه یک ضرورت است و راه رسیدن به اهداف برنامه در سطوح ۲ و ۳ که شامل ارتقای سطح سلامت جامعه دسترسی عادلانه مردم و بهره مندی از خدمات سلامت فعال و با کیفیت، حفظ و مدیریت بهتر منابع، کارآمد کردن حمایت اجتماعی و حفاظت مالی از گیرندگان خدمت، توانمندسازی نیروهای انسانی می شود چیزی جز اجرای این برنامه نیست.‌

وی با اشاره به محرومیت مناطق کمتر برخوردار و حتی حاشیه‌نشینان اطراف پایتخت خاطرنشان کرد: بی‌عدالتی در دسترسی به خدمات سلامت همچنان یکی از چالش‌های اساسی نظام بهداشت و درمان کشور است. متأسفانه منابع موجود در حوزه سلامت محدود است و همان منابع محدود نیز به درستی مدیریت و استفاده نمی‌شود، در نتیجه مردم نیز نمی‌توانند بهره شایسته‌ای از این منابع ببرند، در حالی که برخی از شهروندان به طیف گسترده‌ای از خدمات پیشرفته مانند پت‌اسکن، آنژیوگرافی و سی‌تی‌اسکن دسترسی دارند ساکنان مناطق محروم از دسترسی به این امکانات بی‌بهره‌اند و این وضع در شأن نظام جمهوری اسلامی ایران نیست و باید اصلاح شود.

رضوی تأکید کرد: راهکار اصلاح این نابرابری چیزی جز اجرای کامل و یکپارچه برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع در تمامی سطوح خدمات سلامت نیست، تفاوت نیازهای سلامتی در استان‌های مختلف مطابق با وضعیت موجود و مطلوب باید احصاء و پاسخگویی شود، حفاظت مالی و ارائه بهترین درمان به مردم از راهبردهای سیاست های پزشکی خانواده است به شرطی که مردم از مسیر ارجاع درست خدمت دریافت کنند که این را ما باید به آنان آموزش دهیم.

معاون درمان وزارت بهداشت با انتقاد از افرادی که در مقاطع مختلف مسئولیت داشته‌اند اما اعتقادی به برنامه پزشک خانواده نداشته‌اند اظهار کرد: در شرایط کنونی نیز نباید فردی در جایگاه تصمیم‌گیری یا اجرا حضور داشته باشد که به این برنامه مهم و راهبردی بی‌اعتقاد باشد. چراکه تجربه‌های تلخِ رها کردن نیمه‌کاره این برنامه در ادوار گذشته پیش روی ماست و تکرار آن خطایی جبران‌ناپذیر خواهد بود، روسای دانشگاه ها برای کسب موفقیت برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع در استان‌ها باید با مسئولانی همچون فرمانداران و ائمه جمعه و جماعات گرفته تا کسبه و بازاریان ارتباط بگیرند و همکاری بین بخشی را توسعه دهند وگرنه این برنامه صرفاً با ارائه دستور اجرایی نمی شود.

وی افزود: اگر به این باور برسیم که اجرای این برنامه یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای نظام سلامت ایران است همچون کشورهایی که در اجرای آن موفق عمل کرده اند ما نیز موفق می شویم، پیوستگی سطوح سلامت در برنامه پزشک خانواده کار سختی است ولی با کمک هوش مصنوعی و فناوری های الکترونیکی و تکنولوژیکی قابل انجام است، یکی از راهبردها برای مناطق محروم استفاده از دوراپزشکی است که ۴۰ تا ۶۰ درصد نیاز کشور به متخصص به ویژه ویزیت های دوم و سوم بیماران را کاهش می دهد.

رضوی با بیان اشتیاق حدود چهار میلیون ایرانی از خدمات دوراپزشکی در ایران افزود: در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی تهران از خدمات دوراپزشکی حدود ۵۰۰ پزشک خود بهره‌مند است.‌

معاون درمان وزارت بهداشت ادامه داد: از روسای دانشگاه های علوم پزشکی کشور درخواست داریم به بسته های خدمتی التزام داشته و با اجرای آنها اجرای برنامه پزشک خانواده را در کشور تسهیل کنند، این بسته ها با هماهنگی بیمه ها تدوین می شوند و خارج از این بسته ها اگر کاری انجام شود مورد پشتیبانی بیمه نخواهد بود.

وی با پیشنهاد این که حتی از این بسته ها در آزمون‌هایی مانند بورد طرح سوال شود افزود: مدیریت منابع بخش مهم دیگری از مراحل اجرای برنامه های ماست. منابع همین هاست که داریم و جز مدیریت صحیح آنها نمی توانیم کار دیگری انجام دهیم. همه می دانیم منابع‌مان کم است اما همه نیز اعتقاد داریم که همین منابع کم خوب مدیریت نمی‌شود.

رضوی با اشاره به درخواست پیشین این معاونت از دانشگاه‌های علوم پزشکی در خصوص اعلام ظرفیت‌ها و امکانات موجود تصریح کرد: ضروری است که شناخت دقیق و جامعی از تجهیزات، توانمندی‌ها و همچنین کمبودهای موجود در حوزه درمان داشته باشیم تا بتوانیم اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع را به‌گونه‌ای اثربخش و هدفمند پیش ببریم. از این رو انتظار می‌رود دانشگاه‌ها در کوتاه‌ترین زمان ممکن نسبت به این امر مهم پاسخگو باشند.

معاون درمان وزارت بهداشت تأکید کرد: ضروری است که زیرساخت‌های لازم، بیمارستان‌های مجری برنامه، ظرفیت‌ها و توانمندی‌های بخش دولتی و خصوصی و دیگر ابعاد مرتبط به‌صورت دقیق شناسایی و مشخص شود تا بتوان با اجرایی‌ شدن برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع پاسخگوی واقعی نیازها و مراجعات مردم در سطوح مختلف خدمات درمانی بود.

وی اهمیت و ضرورت توانمندسازی مجریان برنامه اعم از پزشک و مراقب سلامت در خصوص برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع را مورد تاکید قرار داد و افزود: این افراد باید در حد وزیر و معاونان وزارت بهداشت به برنامه مسلط شوند تا بتوانند علاوه بر درک اهمیت برنامه به صورت مسلط آن را اجرا کنند. 

رضوی توجه به دستورالعمل های اجرای برنامه را مهم عنوان کرد و گفت: بدون توجه به این دستورات برنامه شکست می خورد. هر استانی نباید شیوه خاص خود را اجرا کند. اگر جایی دیده شد که کار ناقص پیش می رود موارد را به مرکز گزارش کنید تا در دستورالعمل‌ها لحاظ شود.

معاون درمان وزارت بهداشت با تاکید بر اتصال به سیستم HIS کلینیک ها و بیمارستان ها و رفع نواقص آن برای اجرای بهتر برنامه پزشک خانواده گفت: مشکلاتی که در این اتصالات وجود دارد از طریق مرکز فناوری اطلاعات در حال پیگیری و مرتفع شدن است.‌

بنا براعلام وبدا وی در پایان ایجاد تغییر رفتار در ارائه دهندگان و گیرندگان خدمت را مهم ترین بخش برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع و هدف غایی آن دانست و تاکید کرد: هر دانشگاهی که بتواند این تغییر رفتار را در زیرمجموعه خود ایجاد کند، در اجرای برنامه موفق خواهد بود.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/WsLw