پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
اجرای بزرگترین طرح مطالعاتی کشور در زمینه دیابت
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون، افشین استوار در نخستین نشست اجرای عملیاتی طرح  مطالعاتی کشور در زمینه دیابت که در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، در ارتباط با یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های مطالعاتی کشور در زمینه دیابت و اهمیت اجرای آن اظهار داشت: از آنجایی که نظام سلامت در کشور ما بر مبنای بیماری‌های واگیر شکل گرفته، تا حدودی در همان پارادایم باقی مانده است. این در حالی است که امروزه شاهد هستیم بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت، فشار خون، بیماری‌های قلبی و عروقی و سرطان بیشترین عوامل خطر برای جوامع بشری محسوب می‌شوند؛‌ از این رو لازم است تا سیاست نظام سلامت نیز به سمت مراقبت از بیماری‌های غیرواگیر سوق یابد.

استوار در ادامه با اشاره به ارکان اصلی نظام مراقبت از بیماری‌های غیرواگیر که شامل نظام ثبت مرگ، کنترل عوامل خطر و اقدامات و مداخلات است گفت:  برای مداخله در بیماری های غیرواگیر نیازمند جمع‌آوری اطلاعات در خصوص شیوع بیماری در جامعه هستیم؛ اما تنها این موضوع کافی نیست و در حین و پس از مداخله نیز باید این اطلاعات جمع‌آوری شود تا اثربخشی مداخلات مورد بررسی قرار گیرد.

مدیرکل دفتر پیشگیری از بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه با همکاری موسسه ملی تحقیقات سلامت تا سال آینده ۱۰ پیمایش جامع کشوری در حوزه‌های مختلف سلامت طراحی شده است، در مورد این مطالعه جامع که با حمایت شرکتی فرانسوی طراحی و اجرا می‌شود، گفت: مطالعه «DiaCare» قصد دارد کیفیت مراقبت دیابت را در کشور بررسی کند و با توجه به جامعیت و بهره‌گیری از استاندارد‌های اروپا، این امکان را در اختیار برنامه‌ریزان قرار دهد تا منابع و امکانات درمانی را بر اساس کمبود‌های واقعی و برآمده از آمار‌های رسمی تخصیص دهند، نه بر اساس حدس و گمان و مطالعات پراکنده و نه‌چندان دقیق. این موضوع سبب خواهد شد که نه‌ تنها از هدر رفتن منابع جلوگیری شود که خدماتی باکیفیت‌ نیز در اختیار بیماران دیابتی قرار دهیم.

در ادامه رامین حشمت مسئول اجرای طرح در سطح دانشگاه‌های علوم پزشکی در این نشست با اشاره به سفر سه سال پیش  رئیس جمهور و هیئت دولت به فرانسه، گفت: حاصل این سفر برای نظام سلامت تفاهم نامه‌ای بود که در کاخ الیزه امضا شد. در این تفاهم‌نامه شرکت فرانسوی متعهد شد تا از مطالعات اپیدمیولوژیک در زمینه کنترل بیماری‌های غیرواگیر در ایران حمایت کند. خوشبختانه در ۲ سال و نیم گذشته تیم‌های مختلف در داخل و خارج از کشور و در بدنه وزارت بهداشت این مطالعه را از تمام جهات مورد بررسی کارشناسی قرار دادند و حال آماده اجر شده است.

حشمت با بیان اینکه، هدف از این مطالعه که «DiaCare» نام گرفته، بررسی وضعیت کنترل بیماری دیابت در ایران است، گفت: متاسفانه مطالعه جامعی در حوزه مراقبت دیابت در کشور نداریم. به‌طوری که بر اساس آمار موجود نمی‌توان برنامه‌ریزی دقیقی در حوزه نظام مراقبتی صورت داد. این در حالی است که در این مطالعه قرار است، در هر استان ۴۳۲ نمونه از بیماران دیابتی، از در منزل انتخاب شوند و بعد از اعلام آمادگی برای شرکت در این مطالعه کشوری، دیابت آن‌ها از جنبه‌های مختلف (قندخون ناشتا، غیر ناشتا، بررسی عوارض، مراقبت‌های درمانی و پیگیری‌های پزشکی و حمایت‌های اجتماعی) مورد بررسی قرار گیرد. در این مطالعه ۱۳هزار و ۳۹۲ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ در محدوده سنی ۳۵ تا ۷۵ سال که حداقل سه ماه از زمان تشخیص بیماری‌شان گذشته باشد مورد بررسی قرار می‌گیرند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان وی در پایان گفت: هدف اصلی ما در این مطالعه بررسی وضعیت کنترل بیماری دیابت وعوارض ناشی از آن، دسترسی به خدمات و همچنین کیفیت زندگی بیماران دیابتی است. ما می‌خواهیم بدانیم آیا بیماران دیابتی پیگیر درمان خود هستند یا اگر نه! این عدم پیگیری به چه دلیل است؟ و آیا اگر درمانی دریافت می‌کنند، این درمان‌ها در کنترل بیماری آن‌ها مؤثر بوده است یا خیر؟ این موضوعی است که پیش‌تر در مطالعات کمتر دیده شده یا جامعه آماری آن محدود و غیردقیق بوده است. این در حالی است که مطالعه اخیر به برنامه‌ریزان ما کمک خواهد کرد تا در برنامه‌ریزی‌های آینده خود، مشکلات را به‌صورت دقیق ببینند و بر اساس آن بودجه و امکانات لازم را فراهم آورند.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/wRrm