سالانه ۵ هزار دانشجو در دانشگاههای علوم پزشکی پذیرش میشوند
معاون آموزشی وزیر بهداشت گفت: الان حدود ۱۴۰ هزار پزشک عمومی و متخصص در کشور داریم که در مقاطع مختلف مشغول کار هستند. حدود ۵۵ هزار دانشجوی در حال تربیت در گروههای ۶۶ گانه دانشکدههای علوم پزشکی ما مشغول به تحصیل هستند. برای رفع کمبودها باید اجازه بدهیم تا این گروههای در حال تحصیل فارغالتحصیل بشوند. هم اکنون حدود ۵ هزار دانشجوی پزشکی در دانشگاههای دولتی ما هر ساله پذیرش میشوند.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، محمدباقر لاریجانی در ارتباط با تدابیر وزارت بهداشت در خصوص کمبودهای نیروهای پزشکی و پیراپزشکی گفت: در رابطه با کل نیروهای انسانی در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و باقی رشتههای بالینی و پرستاری و مامائی و... محاسباتی را از دو سال گذشته در این زمینه شروع کردهایم و تمام آمارهای دقیق نظام پزشکی و تحقیقاتی که راجع به این مسئله انجام شده را جمعآوری و در شورای گسترش ارائه کردهایم.
وی افزود: طبق این تحقیقات و بررسیها، مدلهای لازم را برای ۱۰ سال آینده مطابق با نیازهای و طرحهای آتی در کشور طراحی کردهایم. بنابراین برای وزارت بهداشت مشخص است که در سطح کشور برای ده سال آینده چه اقداماتی را باید انجام دهد تا نیازها مرتفع شوند و همچنین میدانیم که در سطح کشور چگونه باید حرکت کنیم.
معاون آموزشی وزیر بهداشت ضمن تاکید بر شاخصهای عدالت آموزشی، استفاده بهینه از نیروها و امکانات در وزارت بهداشت گفت: همچنان برای مناطق، با توجه به جمعیت آنها و برخی از امکاناتی که بالقوه دارند، برشهائی را بر مبنای مناطق آمایشی دهگانه در کشور مدنظر داشتهایم. برداشتمان این است که به امید باری تعالی، تا پایان سال در مورد تمام رشتههای گروه پزشکی در تمام مناطق آمایشی مدلی را برای تحقق توسعه دهساله آینده آنها مورد بررسی قرار دهیم و طرح اجرائی آن را نهائی خواهیم کرد.
لاریجانی در ارتباط با همبسترسازی برنامههای وزارت بهداشت با برنامههای توسعه دانشگاهها گفت: هماکنون طبیعی است که در برخی مناطق کشور چه در بخش خصوصی مانند دانشگاههای آزاد و چه در بخش دانشگاههای دولتی در قالب توسعه، برنامهریزیهائی صورت گرفته باشد. ما حتی با دانشگاه آزاد هم هماهنگیهای لازم را انجام دادهایم تا بستر توسعه آنها در بستر آمایشی کل کشور قرار بگیرد. این هم بسترسازی در راستای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت گرفته است.
وی ضمن تاکید براهمیت گروههای درمانی کشور افزود: یکی از ملاکهای ما که در تحقیقات بررسی شده است، نسبت گروههای پزشکی "پزشک، پرستار و پیراپزشکی" با هم است. در دنیا یک استانداردی برای نسبت پرستار به جمعیت و گروههای پزشکی با هم وجود دارد که البته آمار متفاوتی را با هم دارند. ما آینده این رشتههای پزشکی را با همدیگر مورد بررسی قرار دادهایم. این نکته تا حدی بستگی دارد به اینکه چه مقدار ارائه خدمات را در فعالیت گروههای مختلف تعریف کنیم و چه خدماتی را به یک گروهی اختصاص بدهیم.
معاون وزیر بهداشت در ارتباط با وابستگی برنامهریزیهای درمانی در کشور اظهار کرد: آیا سیستم ارجاع را داریم و بیمار به صورت تیمی دیدار میشود یا خیر؟ در تمام این بررسیها بستر ارائه خدمات کشور نقش مهمی دارد، اما با تمام این اوضاع محاسبات ما براساس شاخصهای متعددی است که یکی از این شاخصها نسبت گروههای پزشکی به یکدیگر است که در محاسبات نیز لحاظ شده است.
لاریجانی گفت: ما همین الان هم در سیستم درمانی سیستم بهورزی را در نقاط کوچک کشور داریم. خوشبختانه در کشورمان در حال صورت بندی آموزش پزشک خانواده هم در مقطع رزیدنتی، برای شهرهای بزرگتر و هم برای مراکز شش ماهه گروههای پزشکی هستیم تا این گروهها برای پزشک خانواده و طرح ارجاع آماده بشوند.
وی در ارتباط با اجرای طرح پزشک خانواده گفت: تاکنون بیش از ۵ هزار نفر در این طرح ثبت نام کردهاند و ما این ظرفیت را داریم که در پنج سال آینده، ۱۳ هزار پزشک شاغل را در طرح پزشک خانواده تربیت کنیم. یکی از مواردی که در پزشک خانواده مطرح است، موضوع معاینه در رفتار با مراجعین است و یک نگاه تیمی برای معاینه بیماران و درواقع خدمات به مردم در نظر گرفته میشود.
معاون آموزشی وزیر بهداشت ادامه داد: همچنین در محاسبات ما توجه به تربیت پزشکان هم مدنظر است. الان حدود ۱۴۰ هزار پزشک عمومی و متخصص در کشور داریم که در مقاطع مختلف مشغول کار هستند. حدود ۵۵ هزار دانشجوی در حال تربیت در گروههای ۶۶ گانه دانشکدههای علوم پزشکی ما مشغول به تحصیل هستند. برای رفع کمبودها باید اجازه بدهیم تا این گروههای در حال تحصیل فارغالتحصیل بشوند. هم اکنون حدود ۵ هزار دانشجوی پزشکی در دانشگاههای دولتی ما هر ساله پذیرش میشوند.
لاریجانی در ارتباط با سهمیههای بومی کشور افزود: برای ارتقای سلامت در برخی مناطق محروم، دانشگاهها تا ۳۰ درصد پذیرش را به سهمیه بومی تعلق میدهند که این پذیرفتهشدگان موظفند تا ۳ برابر دوره تحصیلشان را در همان منطقه کار کنند.
وی در خصوص دورههای طرح طولانی مدت پزشکان سهمیه بومی تشریح کرد: این دوره طرح طولانی، مصوبه مجلس شورای اسلامی برای کسانی است که با ظرفیت بومی وارد رشته پزشکی میشوند. کسانی که به صورت ظرفیت آزاد وارد رشتههای پزشکی میشوند، طول طرح آنها به صورت سابق است.وزارت بهداشت هم به دنبال آن است که با آموزشهای مختلف و توزیع منطقی پزشک برخی از این تعهدات را تعدیل کند، اما در رابطه با بومیها با توجه به این که پذیرش آنها ضمن اخذ تعهد و با رتبه و نمرات مناسبتری صورت میپذیرد، موظف میشوند در منطقهای که بومی همانجا هستند به مدت طولانیتری اقدام به همکاری با دولت کنند.
به گزارش ایلنا معاون آموزشی وزیر بهداشت در پایان اضافه کرد: مناسبات نیروی پزشکی را با دقت انجام دادهایم. به نظر میرسد با تعداد پرشکانی که هماکنون داریم و تعداد پزشکان در دست تربیتی که در دانشگاههای علوم پزشکی داریم و با محاسبه اینکه حدود ده درصد گروه پزشکی بعد از تحصیل در صنوف دیگر شاغل میشوند یا برای ادامه تحصیل به خارج از کشور میروند و حدود نیمی از آنها ممکن است به رشتههای تخصصی بروند، بسیاری از نیازهای کشور در یک بازه زمانی معقول برطرف میشود.
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/Qcc4