پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
شرکت‌های دانش بنیان در عرصه سلامت ظهور زیادی دارند
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، سعید نمکی در نخستین مجمع پیشگامان اقتصاد دانش بنیان در حوزه سلامت که با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد، اظهار داشت: جای خرسندی است که شرکت های دانش بنیان عرصه سلامت بروز و ظهور چشمگیری داشته اند و با افتخار در اولین نشست مجمع پیشگامان اقتصاد دانش بنیان حوزه سلامت حضور دارم، بنده اشتیاق زیادی به این حرکت های ملی دارم.

 وی افزود: حدود 3 دهه پیش در انستیتو پاستور، واکسن بیماری هپاتیت B را می ساختیم و به دلیل اشتیاقی که به واکسیناسیون داشتم، به دنبال انتقال تکنولوژی ساخت واکسن به کشور بودم و به همین خاطر به کشورهای مختلفی سفر کردم و به فرانسه سفر و تقاضا کردم که به ما کمک کنید تا ساخت واکسن را در ایران راه اندازی کنیم و تعدادی از دوستان تلاش داشتند که به ما کمک کنند، اما توان داخلی ما، بسیار محدود بود و مجبور بودیم که به بیرون مرزها، دست دراز کنیم.

وزیر بهداشت ادامه داد: امروز، حجم انبوهی از شرکت های دانش بنیان در کشور که مبتنی بر تکنولوژی داخل و اندیشه اندیشمندان درون مرزها است، افتخار آفرین است و بزرگترین آرزوهای ایام زندگی خود را امروز مشاهده میکنم، چرا که جوانان عزیز و برومند کشور، به ما می گویند که بدون نیاز به خارج از کشور، توانمندی رفع نیازمندی های کشور را داریم

نمکی گفت: نمی توان بر نیازمندی های عرصه سلامت، چشم پوشی و درنگ کرد، چراکه با جان و حیات مردم، مرتبط است. امروز، خوشبختانه شرکت های دانش بنیان در کشور به سرعت در حال رشد هستند و در آغاز یک راه بزرگ قرار داریم و انبوهی از تحولات را در راه داریم. به عبارتی، یک صبح صادق بسیار روشن تری را در عرصه فعالیت این شرکت ها به ویژه در حوزه سلامت، خواهیم دید.

وی اظهار کرد: دکتر ستاری، عاشقانه در مسیر رشد شرکت های دانش بنیان ایرانی گام بر می دارد، صندوق نوآوری و شکوفایی با رویکرد جدید و آینده نگری مبتنی بر عقلانیت و اقتصاد پویا از شرکت های دانش بنیان حمایت می کند.

وزیر بهداشت با اشاره به تولید 25 درصد از داروی مورد نیاز کشور با حضور شرکت های چندملیتی در سالهای پیش از انقلاب در ایران، خاطرنشان کرد: امروز با کمک بخش های تحقیق و توسعه که اگر نگوییم دانش بنیان هستند، اما مبتنی بر تجربه و خرد با سابقه در صنعت داروسازی هستند، 97 درصد از داروها را در داخل کشور تولید می کنیم، اما نکته مهم و غم انگیز این است که سه درصد داروی وارداتی، یک میلیارد و 300 میلیون دلار و 97 درصد داروی تولید داخل، 550 میلیون دلار ارزبری داشته است که این زنگ خطری است که اگر این نسبت برعکس شود، تمام منابع نفتی و امکانات اقتصادی کشور، پاسخگوی برآورد نیازهای دارویی کشور نخواهد بود.

نمکی تاکید کرد: باید بیشتر به ظرفیت و توانمندی شرکت های دانش بنیان توجه کنیم تا بتوانیم از میزان واردات داروهای های تک به کشور که نمی توان آن را با تکیه بر تکنولوژی های گذشته آن را تولید کرد، کم کنیم بنابراین باید از شرکت های دانش بنیان بخواهیم که سه درصد داروی وارداتی به کشور را بسازند.

وی اضافه کرد: از وارد کنندگانی که سعی کردند نیازهای مردم را در شرایط سخت امروز برطرف کنند و داروهای اساسی و حیاتی را برای بیماران خاص و صعب العلاج وارد کنند، تشکر می کنم، اما نگران این هستیم که مبادا جذبه واردات، سود محصولات وارداتی و جریان غیردانشمند اما حرفه ای که تجارت حوزه دارو را اداره می کنند، ما را از توجه به تولید داخلی، غافل کند.

وزیر بهداشت یادآور شد: از روز اول که به وزارت بهداشت آمدم، دستور صریح دادم که واردات داروها و تجهیزات پزشکی که مشابه داخلی دارند باید قطع شود، اگر تولید کننده ای در داخل کشور، داروها و تجهیزات پزشکی وارداتی را تولید کرد به او، امکانات و تسهیلات ویژه می دهیم و اگر محصولات تولید کنندگان ایرانی را حتی گران تر می خریم، باید در مقابل دمپینگ بیرونی برنامه ریزی شده، بایستیم.

نمکی ادامه داد: به معاونین خودم ابلاغ کرده ام که محصولات تولید داخلی که مشابه آن قبلا به کشور وارد می شد را با مسئولیت وزیر، می توانید گران تر تهیه کنید تا تولید کننده و شرکت دانش بنیان ایرانی، روی پای خود بایستد و بعد از مدتی بتواند سهمی از بازار را به دست آورد.

وی افزود: تمام محصولات شرکت های دانش بنیان حوزه سلامت، دارو و تجهیزات پزشکی نیست، بلکه در شیوه های ارائه خدمت، رویکردهای جدید متناسب با نظام ارائه خدمت پویا نیازمند روش های جدیدی هستیم که ارتباطات ما را در نظام سلامت تسهیل کند، به عنوان نمونه یکی از بحث های ما، پزشکی از راه دور و آموزش از راه دور است که یک محصول شیمیایی یا فیزیکی نیست.

وزیر بهداشت گفت: نیازمند کمک شرکت های دانش بنیان برای ارائه رویکردهای جدید و روش های مناسب برای ارائه امور نظام سلامت هستیم و از همه شرکت ها تقاضا می کنیم که به ما کمک کنند تا بتوانیم نظام سلامت را ارزان تر، منطقی تر و موثرتر اداره کنیم.

نمکی تاکید کرد: سعی ما این است که بیش از استانداردهای ملی، فشاری به تولید کنندگان داخلی نیاوریم، اما توصیه من به تولید کننده ها و شرکت های دانش بنیان این است که فراتر از بازار داخلی، نگاه کنند چون وقتی اقتصاد پای خود را از مرزها بیرون گذاشت، می تواند به ریل توسعه یافتگی برسد.

وی در مورد تضمین خرید از همه محصولات تولید شده در کشور، گفت: بنده وزیر بهداشت هستم و با در نظر گرفتن منابع در اختیار، بر مبنای اثربخشی ترکیب و هزینه فایده یک محصول، تصمیم به خرید می گیرم و اگر به عنوان نمونه منابع موجود در حدی باشد که باید واکسن سرخک یا یک دارو که هنوز متخصصان و انجمن های علمی در مورد اثربخشی آن، شک داشته باشند را تهیه کنم، بر اساس عقل و منطق به این نتیجه می رسیم که منابع را برای کودکی هزینه کنیم که با این واکسن، 80 سال عمر می کند و سرمایه انسانی برای کشور است تا اینکه بخواهیم یک دارو که نمی دانیم که حتی می تواند یک ماه به عمر بیماران اضافه کند یا خیر را تهیه کنم و این دارو را به پروتکل های درمانی کشور وارد نمی کنیم اما اگر شرکت دانش بنیانی چنین محصولی را تولید کرد درها را به روی صادرات آن نمی بندیم اما آن را به لیست دارویی کشور، وارد نمی کنیم.

وزیر بهداشت اظهار داشت: متاسفانه در چند سال اخیر، روال برنامه ریزی شده، به نفع واردات بوده است و این را با کمال تاسف می گویم که یکی از غصه های من از روز اول همین بوده است که فردی که محصولی را وارد و به اسم تولید داخلی، بسته بندی می کند، امتیاز بیشتری نسبت به تولید کننده ای می گیرد که تمام مواد مورد نیاز محصولات خود را تولید می کند و این گره ها را در طول زمان، باز می کنیم.

نمکی خاطرنشان کرد: استاندارد داروهای ایرانی بسیار بالا است و حتی به بسیاری از کشورهای جهان دارو صادر می‌کنیم. اظهارنظرهای مختلف درباره کیفیت داروی تولید داخل، جوسازی است و باندهای واردات دارو که رقیب تولیدکننده داخلی هستند، برخی از این جوسازی ها را هدایت می‌کنند که با همکاری سازمان نظام پزشکی و انجمن های علمی و روشنگری در مردم و با کمک داروسازان، این ذهنیت نادرست را اصلاح می کنیم.

وی ادامه داد: هرگز نمی پذیرم که داروی داخلی کیفیت ندارد. زیرا هم به عنوان وزیربهداشت و هم شخصی که صنعت دارو، دانشگاه و حوزه بهداشت را اداره کرده ام، می‌گویم که در طول ۳۰ سال گذشته به جز یک قلم دارو که برای یکی از اعضای خانواده‌ام مصرف می‌شد و تولید داخل نداشت، هیچ داروی خارجی وارد خانه ام نشده است.

وزیر بهداشت تاکید کرد: سیاست وزارت بهداشت، حمایت حداکثری از شرکت‌های تولید داخل و به خصوص شرکت‌های دانش بنیان است. همچنین تلاش کردیم قیمت بالاتری را در مقابله با دمپینگ شرکت‌های خارجی وارداتی به محصولات تولید داخل بدهیم و راه ورود محصولات داخلی را تسهیل کرده و مجوزها را در کوتاه‌ترین زمان ارائه دهیم و برخی از تاییده ها را به خودشان واگذار کنیم.

نمکی گفت: امیدواریم با این روش که پیش گرفته ایم، در آینده شاهد شکوفایی بیشتر تولیدکنندگان داخلی باشیم، البته تولیدکنندگان نیز باید استانداردها را به حدی ببرند که به خارج از کشور صادرات داشته باشند و تیراژ فروش آنها به حدی برسد که قیمت تمام شده و هزینه‌های سربار کاهش پیدا کند و با رقبای خارجی رقابت داشته باشند.

وی اظهار کرد: در حال حاضر درها را به روی تولیدکنندگان داخلی و به خصوص شرکت‌های دانش بنیان باز کردیم و مراحل ثبت محصولات و قیمت، تسهیل شده و در نتیجه علاقه خوبی برای ورود به این عرصه ایجاد شده است و با سرعت مناسبی که مشاهده می کنم، تا دو سال آینده شاهد تولید اغلب محصولات وارداتی در کشور خواهیم بود.

وزیر بهداشت یادآور شد: از روزی که وارد وزارت بهداشت شدم از واردات بیش از ۱۲۰ محصول وارداتی که مشابه داخلی داشت، جلوگیری کردیم و اجازه دادیم که تولیدکنندگان داخلی با سرعت بیشتری مواد اولیه را بسازند. آنچه تولیدکنندگان داخلی را در زمینه مواد اولیه دچار مشکل می‌کند، افزایش قیمت مواد پیش‌تاز و پیش‌ساز است که از پتروشیمی‌ها دریافت می‌کنند و به دنبال اصلاح قیمت این موارد نیز هستیم.

نمکی گفت: شرکت‌های دانش بنیان و استارتاپ‌ها در گذشته خیلی به عرصه گردشگری سلامت وارد نشده بودند. وزارت بهداشت با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آیین نامه‌ای برای گردشگری سلامت تهیه و تدوین کرده است تا این موضوع دچار سردرگمی نشود و برخی افراد از این موضوع سوء استفاده نکنند و بتوانیم با کشوری مانند ترکیه رقابت مناسبی داشته باشیم.

به گزارش وب‌دا وی در پایان اضافه کرد: این آیین نامه تصویب و ابلاغ شده و به زودی شاهد رشد سریع گردشگری سلامت در کشور خواهید بود. ضمنا اگر موردی مشاهده شد که با تعلل در وزارت بهداشت همراه بوده می‌توان به سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت اطلاع داد تا به سرعت پیگیری شود.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/ul9i