شایعترین علت ناباروری زنان اختلال در روند تخمکگذاری است
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات بهداشت باروری و سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: گاهی ناباروری کاملا بدون علت است، یعنی زوجین مشکلی ندارند و شرایط کاملا طبیعی دارند اما باردار نمی شوند، این موضوع ناباروری با علل نامشخص است که درمان خاص خود را دارد، شایعترین علت ناباروری زنان اختلال در روند تخمکگذاری است، این اختلال میتواند ناشی از تخمدان پلیکیستی، اختلالات هورمونی و ژنتیکی، افزایش و یا کاهش وزن غیر معمول باشد.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، ربابه طاهری پناه، در توضیح تعریف ناباروری، گفت: به طورکلی به زوج هایی که در سنین زیر ۳۵ سال هستند و یکسال برای بارداری اقدام ناموفق داشته اند، نابارور گفته می شود، زوجینی که ۳۵ تا ۴۰ سال دارند و۶ ماه برای بارداری اقدام کنند ولی بارداری اتفاق نیافتد نیز مبتلا به ناباروری هستند.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات بهداشت باروری و سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به نسبت مساوی علل ناباروری در زنان و مردان، خاطرنشان کرد: غالبا بررسی علل مردانه بسیار راحت تر از علل زنانه است چرا که با انجام یک بررسی ساده می توان میزان توانایی مرد را در باروری تشخیص داد، اما از آنجایی که علل ناباروری در زنان به دلایل مختلفی بروز پیدا می کند، تشخیص علت ناباروری در زنان سخت تر خواهد بود.
وی افزود: گاهی ناباروری کاملا بدون علت است، یعنی زوجین مشکلی ندارند و شرایط کاملا طبیعی دارند اما باردار نمی شوند، این موضوع ناباروری با علل نامشخص است که درمان خاص خود را دارد، اما شایعترین علت ناباروری زنان اختلال در روند تخمکگذاری است، این اختلال میتواند ناشی از تخمدان پلیکیستی، اختلالات هورمونی و ژنتیکی، افزایش و یا کاهش وزن غیر معمول باشد.
طاهری پناه گفت: واریکوسل یکی از معمولترین دلایل کاهش تعداد و کیفیت اسپرم است که ممکن است در مردان با ناباروری همراه شود، بیماری واریکوسل باعث بزرگ شدن رگهای درون کیسه بیضه میشود؛ واریکوسل مشابه بیماری ورید واریسی است که در پا رخ میدهد، واریکوسل یکی از معمولترین دلایل کاهش تعداد و کیفیت اسپرم است که میتواند باعث ناباروری مردان شود.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات بهداشت باروری و سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: با بالا رفتن سن، شانس و امکان تخمکگذاری کمتر میشود، در سنین ۳۵ سالگی امکان باروری کم و تا ۴۰ سالگی معمولا شانس باروری بسیار کمتر میشود به همین علت به این اشخاص توصیه میشود زودتربرای بارداری اقدام کنند.
وی در ادامه وجود مشکلات موجود در لولههای رحمی و یا انسداد آن را عامل دیگر ناباروری در زنان دانست و تصریح کرد: عفونتهای مکرر، چسبندگی ناشی از بیماری اندومتریوز و یا عمل جراحی از عوامل ناباروری در زنان است، اختلال در شکل رحم، مشکلات مادرزادی، سپتومها و فیبرومهای رحمی، اختلالات دهانه رحم که مانع از ورود اسپرم میشود، بیماریهای ایمونولوژیک یا سیستمیک، عفونت ها، تماس با برخی آلاینده ها محیطی و سرب نیزموجب اختلال در عملکرد سیستم تناسلی و وقوع نازایی میشود.
طاهری پناه اضافه کرد: روند رو به رشد کمتحرکی و رژیمهای نادرست غذایی در نسل جوان، عوارض متعددی در پی داشته که تهدید سلامت باروری از جمله آنهاست، بنابراین پیروی از سبک زندگی سالم یک ضرورت است، مصرف دخانیات نیز اثر نامطلوبی در باروری دارد، اگرچه مصرف سیگار و قلیان لزوما باعث ناباروری نمیشود، اما میتواند اثرات منفی در قدرت باروری زوجین داشته باشد.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات بهداشت باروری و سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: تحقیقات نشان داده است مردان و زنانی که به شکل مداوم سیگار و قلیان میکشند، با افت قدرت باروری مواجه خواهند شد و اسپرم و تخمک این افراد به دلیل کیفیت پایین، توانایی کافی برای باروری سالم را ندارد.
وی با اشاره به اینکه پزشکان متخصص نازایی با بکارگیری روش های کمک باروری نظیر IVF، IUI، میکرواینجکشن و چندین روش دیگر سعی در برطرف کردن مشکلات زوجین نابارور دارند، اظهار کرد: اکثر مشکلات ناباروری دارای راه حل هستند و متخصصان نازایی میتوانند با استفاده از روشهای مختلف به زوجین نابارور برای فرزند آوری کمک کنند.
به گزارش مهر طاهری پناه در پایان به افزایش سن ازدواج در کشور اشاره کرد و گفت: در کنار افزایش سن ازدواج، امروزه زنان تمایل دارند که بارداری خود را به تعویق بیندازند، بدون توجه به اینکه این تعویق میتواند منجر به بروز مشکلات بارداری یا عارضهدار شدن دوران حاملگی شود.
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/tmsl