دارو از موارد هزینهبر نظام سلامت
وزیر بهداشت ضمن اعلام آغاز طرح پوشش اجباری بیمه همگانی سلامت و همچنین ذخیره دارویی و تجهیزات پزشکی کشور، درباره چرایی اجباری شدن پوشش بیمه سلامت توضیح داد.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، سعید نمکی در مراسم روز ملی بیمه سلامت همزمان با آغاز طرح پوشش اجباری بیمه سلامت همگانی با پاسداشت روز دانش آموز و گرامیداشت روح شهدا گفت: بنده از زمانی که در سازمان برنامه و بودجه حضور داشتم پیگیر تدوین و تصویب این آیین نامه بودم. بنده اصولا اهل گلهگذاری نیستم و سعی میکنم کار خود را با قحطی منابع نیزبه پیش ببرم. همواره یکی از اشخاصی که در این دولت به کمک من میشتابد دکتر جهانگیری است که از ایشان نیز تشکر میکنم.
وزیر بهداشت ادامه داد: در سالهای بعد از انقلاب نظام سلامت دستاوردهای قابل توجهی داشته است که اگر بخواهیم این دستاوردها را با سایر بخشها مقایسه کنیم، به شدت چشمگیرتر خواهد بود. توسعه زیرساخت مراقبت بهداشتی اولیه که امروز به عنوان زیرساخت اصلی نظام سلامت و ارتقا به پوشش همگانی سلامت از آن یاد میشود، به گفته کارشناسان بهداشتی و وزرای بهداشت مناطق مختلف بویژه در نشست اخیر وزرای بهداشت منطقه مدیترانه شرقی، یکی از دستاوردهای عظیم نظام سلامت است. کاهش مرگ و میر مادران و کودکان، افزایش امید به زندگی، کاهش هزینههای نظام سلامت و ... از دیگر مواردی است که میتوانیم به آن اشاره کنیم.
وی افزود: یکی از دورههای طلایی نظام سلامت بعد از انقلاب در زمان ریاست جمهوری دکتر روحانی محقق شده است، البته این سخن را من به عنوان وزیر کابینه ایشان نمیگویم؛ بلکه این حرف را به عنوان یک سرباز کهنهکار نظام سلامت به شما بیان میکنم. به عنوان مثال در این دوره بود که افزایش سه درصدی از جی دی پی برای سهم نظام سلامت اتفاق افتاد و یا طرح تحول سلامت و توسعه زیرساختهای آن در نقاط کمتر برخوردار، کاهش پرداخت از جیب بیمار، ماندگاری پزشک در مناطق محروم و ... از دستاوردهایی بود که در دولت ایشان و با همکاری دوستان من در وزارت بهداشت محقق شد.
نمکی گفت: طرح پوشش همگانی اجباری بیمه سلامت با استفاده از ظرفیت قانونی بند الف ماده ۷۰ قانون برنامه ششم توسعه محقق میشود. در بررسیهایی که از اجرای بیمه به شکل اختیاری در ۲۵ کشور دیگر داشتیم، متوجه شدیم که اگر قرار باشد تنها به شکل اختیاری بیمه را پیش ببریم، چندان موفق نخواهیم بود. ولی کشورهایی که به دنبال پوشش اجباری بیمه با حمایت دولت در گرفتن سرانه حق بیمه از افراد برخوردار هستند، ساختار موفقی خواهند داشت. در دنیا گفته میشود بیمههای موفق باید از افراد دارا گرفته و به افراد ندار بدهند یا با هزینه در زمان سلامتی به فکر هزینههای دوره بیماری باشیم. ما هم با همین برنامه پیش میرویم تا بتوانیم حدود ۸ میلیون نفر را که فاقد هر گونه پوشش بیمهای هستند، بیمه کنیم.
وزیر بهداشت تصریح کرد: ما باید برنامههای خود را به شکلی پیش ببریم که زیر آوار هزینههای کمرشکن در حوزه نظام سلامت نمانیم. بنده اگر بخواهم به عنوان وزیر به یکی از چالشهای موجود در طرح تحول سلامت اشاره کنم باید بگویم نپرداختن به بحث اقتصاد سلامت در این پروژه علیرغم تمام دستاوردهایی که داشت یکی از آسیبهای پیش رو بود که برای رفع این مانع و دستیابی به تهیه و استقرار کامل پرونده الکترونیک سلامت بدون ریلگذاری مشخص نمیتوانستیم اقدامات مقتضی را انجام دهیم. به همین دلیل اولین گام من برای استقرار پرونده الکترونیک سلامت، ریلگذاری در این زمینه بود.
وی اظهار کرد: این هدف از تکالیف مندرج در بندهای قانون برنامه پنجم و ششم توسعه است، علیرغم آنکه عدهای وعدههای سه تا چهار ساله برای این ریلگذاری به ما میدادند، بنده توانستم با همکاری دوستانم طی یک پروژه جهادی این ریلگذاری را ظرف مدت سه الی چهار ماه انجام دهم. این ریلگذاری در نظام سلامت به ما کمک کرد بتوانیم گایدلاینها را اجرا کرده، تبادل اطلاعات کنیم و به شکل منطقی هزینههایمان را نیز کنترل کنیم. بنده به جرات میتوانم بگویم با این زیرساختها در حوزه پرونده الکترونیک سلامت ما بانک اطلاعاتی بسیار قوی داریم و میتوانیم از گزند هزینههای اضافی به نظام سلامت در امان باشیم.
نمکی به بررسی وزن پدیدهها و خدمات در هزینههای نظام سلامت اشاره کرد و افزود: ما ۶۰۰ خدمت پرهزینه را شناسایی کردیم و برای آنها دستورالعملهایی در سه جلد نوشتیم که ابلاغ شد. همچنین در نظر داریم ۶۰۰ خدمت دیگر را نیز شناسایی کرده و اقدامات مقتضی برای آن را انجام دهیم.
وزیر بهداشت گفت: یکی از موارد هزینهخیز در حوزه نظام سلامت، دارو است که ۱.۲ از جی دی پی را به خود اختصاص میدهد. این درحالیست که در کشورهای پیشرفته این سهم ۶دهم از جی دی پی را به خود اختصاص میدهد. اولین گام من برای کنترل هزینهها در زمینه دارو، پیشروی به سمت رونق تولید داخل و ممنوعیت واردات داروهایی بود که تولید داخلی آن را در کشور داشتیم.
وی اضافه کرد: در زمینه هزینههای کمرشکن واردات دارو باید اشاره کنم که در سال گذشته حدود سه درصد از داروهای وارداتی ۳۰ درصد از منابع بازار دارو را میبلعیدند و یا به عبارتی باید گفت در حالی ۹۷ درصد از داروهای داخلی هزینه ۶۰۰ میلیون دلاری برای ما داشتند که این هزینه در خصوص آن سه درصد وارداتی، یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بود.
نمکی ادامه داد: با پیشروی به سوی استفاده از تولید داخل میتوانیم جلوی هزینههای اضافی را بگیریم که این تنها یک شعار برای استفاده از تولید داخلی نیست، بلکه یک رویکرد اقتصادی است. امروزه ما ماهانه یک یا دو خط تولید داروی جدید راهاندازی میکنیم که این امر با تکیه بر شرکتهای دانش بنیان محقق میشود.
وزیر بهداشت در پایان ضمن گرامیداشت یاد مرحوم دکتر نوربخش مدیرعامل اسبق سازمان تامین اجتماعی، گفت: زمانی که بنده به وزارتخانه آمدم قرارگاهی در حوزه دارو و تجهیزات تشکیل دادم تا اضطراب به مردم منتقل نشود. شاید در آن زمان تا یک یا دو ماه آینده میتوانستیم دارو و تجهیزات را تامین کنیم، اما در حال حاضر هیچ کارخانه داروسازی نیست که تا تیر ماه سال آینده حتی یک ساعت خط تولیدش متوقف شود و هیچ اتاق عملی نداریم که به دلیل کمبود تجهیزات لحظهای کارش را متوقف کند.
در ادامه طاهر موهبتی مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ضمن اعلام آغاز طرح پوشش بیمه اجباری همگانی سلامت از امروز، از افرادی که فاقد هر نوع پوشش بیمه درمانی هستند، خواست تا طی شش ماه آتی تدریجا نسبت به ثبتنام در سایت و پوشش بیمهای اقدام کنند تا بار مراجعات به سامانه قابل کنترل باشد.
وی افزود: هدفمند کردن بیمه رایگان به سمت اقشار و گروههای نیازمند در جامعه یکی از مهمترین دستاوردهای سازمان بیمه سلامت است؛ در حالیکه در سالهای گذشته که بیمه رایگان سلامت ایجاد شده، بسیاری از افرادی که تمکن مالی داشتند از بیمه تامین اجتماعی، صندوق های بیمه سلامت، پزشکان و حتی تجار از این نعمت برخوردار شدند.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ادامه داد: پس از گسترش بیمه سلامت رایگان، یک استراتژی و رویکرد جدید که مراجعه به بخش دولتی ویژه افرادی بود که از بیمه رایگان بهرهمند میشدند، موجب شد که بار مراجعه ۴۴ درصد و هزینههای ما ۲۲ درصد کاهش پیدا کند و انتظار میرفت که همه این بیمه شدگان به بخش دولتی مراجعه کنند، اما فقط نیم درصد مراجعه کردند.
موهبتی گفت: صندوقی در سازمان بیمه سلامت وجود داشت که زمانی ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار عضو بیمهپرداز داشت، اما زمانی که بیمه رایگان راهاندازی شد، همه آنها به سمت بیمه رایگان گرایش پیدا کردند و جمعیت این صندوق ۴ هزار نفر بود، اما امروز علاوه بر اینکه این افراد ۵۰ درصد حق بیمه پرداخت میکنند، جمعیت آنها به ۷۰۰ هزار نفر رسیده که از نظر مالی ارزش دو میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از جمعیت قبلی را دارند.
وی با اشاره به رفع همپوشانی بین سازمانهای بیمهگر نیز گفت: مهمتر از رفع همپوشانی بین سازمانهای بیمهگر، جلوگیری از همپوشانیهای جدید است. در چارچوب تفاهم نامهای که با سازمانهای بیمهای منعقد شد، همپوشانی کنترل میشود و دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر فقط در بخش تامین اجتماعی، رفع همپوشانی شد و در زمان دریافت خدمت نیز به دلیل توسعه زیرساختهای فناوری اطلاعات، همپوشانیها کنترل میشود.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت خاطرنشان کرد: روزی در کشور ابلاغ راهنماهای بالینی آرزو بود؛ اما امروز با توسعه زیرساختهای فناوری اطلاعات، ۴۳۰ راهنمای بالینی ابلاغ و عملیاتی شده است و اگر فردی در موارد غیراورژانسی مراجعه کند، نمیتواند به فاصله یک یا دو روز، خدماتی مانند سی تی اسکن و ام آر آی را دریافت کند. با یک ویرایش در سونوگرافی زمان حاملگی باعث شد که رتبه اول خدمات تصویربرداری که مربوط به سونوگرافی زمان حاملگی بود به رتبه ششم کاهش یابد.
موهبتی اضافه کرد: امروز در تعامل با پرونده الکترونیک سلامت به عنوان مهمترین پروژه دولت الکترونیک در حوزه سلامت که با همت و تلاش ارزشمند وزارت بهداشت ایجاد شد، توانستیم در ایجاد سازمان الکترونیک بیمه، گامهای موثری برداریم. نسخه نویسی الکترونیک به عنوان زیرساخت مهم و اصلی پرونده الکترونیک سلامت، در حال حاضر در ۲۳۵ شهر کشور اجرایی شده است؛ در حالیکه در سال گذشته این پروژه به صورت آزمایشی فقط در استان کرمان اجرایی شده بود و بنا به قول وزیر بهداشت، تا پایان آبان ماه، زیرساخت نسخه پیچی الکترونیکی در تمام داروخانههای کشور فراهم خواهد شد. البته قرار بود این اتفاق تا یک سال و نیم آینده رخ دهد.
وی تصریح کرد: در نسخه پیچی الکترونیک، قواعد بیمهگری کنترل خواهد شد. رسیدگی الکترونیکی به اسناد بیمارستانی از مهمترین پروژههای سازمان بیمه سلامت است که سال گذشته به صورت آزمایشی فقط در استان اصفهان اجرایی میشد؛ اما امروز در ۴۴۰ بیمارستان در تمام استانهای کشور، این طرح انجام میشود، همچنین استقرار سامانه تایید خدمت، توسعه سامانه تایید دارو که ۸۰ درصد از هزینههای دارویی کشور را کنترل میکند از برنامههای سازمان بیمه سلامت است و با اجرای این طرحها، هیچ خدمتی کاهش پیدا نکرده است.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت تاکید کرد: خط قرمز ما کماکان محرومین و ارائه خدمت مفید و موثر و مطلوب به گروههای نیازمند و بیماران واقعی است و هر یک از این اصلاحات در صورت عدم حمایت تولیت نظام سلامت و دکتر نمکی، محقق نمی شد و با مشکلات جدی روبرو بودیم.
موهبتی ادامه داد: برای اولین بار هزینههای سازمان بیمه سلامت نسبت به سال گذشته هشت درصد کاهش پیدا کرد؛ در حالیکه از سال ۹۰ هر سال ۴۴ درصد هزینههای این سازمان افزایش می یافت و زیان انباشته این سازمان ۵۰ درصد کاهش یافت و علیرغم محدودیتهای مالی اگر تخصیص اعتبارات انجام شود، بدون کمترین آسیب، بحرانها را پشت سر میگذاریم.
وی با اشاره به طرح پوشش اجباری بیمه سلامت همگانی از امروز در کشور گفت: در زمانی که محدودیت اعتباری و وضعیت اعتباری و اقتصادی مردم با مشکل روبرو میشود، توجه به سلامت آنها اجنتاب ناپذیر است؛ چون با اندکی هزینه مردم دچار فقر میشوند و این پوشش اجباری پاسخی به این است که مردم را در سختیها صیانت و حفاظت مالی میکنیم.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: با این طرح، ما به جایگاه اصلی بیمهها بازمیگردیم. نقش بیمهها حمایتی بوده و خوشبختانه امروز با آغاز این طرح به این کار بزرگ دست پیدا خواهیم کرد. البته روزی که سازمان بیمه سلامت به وزارت بهداشت آمد، همه از موضوعاتی مانند تضاد منافع سخن گفتند، اما باور و رویکرد وزیر بهداشت، استقلال بیمهها است.
موهبتی یادآور شد: سال گذشته در آیین نکوداشت روز ملی بیمه سلامت از عدم توازن منابع و مصارف بیمه ها به عنوان یک چالش جدی، پیشی گرفتن ۱۲۰ درصدی مصارف بر منابع خود، زیان انباشته ۴۴۰۰ میلیارد تومانی در سال ۹۵ و ۶۰۰۰ میلیارد تومان زیان انباشته در سال ۹۶ و رشد نرخ سالانه ۴۴ درصدی هزینه ها از سال ۹۰ تا کنون و همچنین از یک مطالعه اقتصادی و آینده پژوهی سخن گفتیم که اگر قرار بود با این مسیر حرکت کنیم، باید به زودی بدهی ۱۵ و ۲۰ هزار میلیارد تومانی را تجربه می کردیم، اما امروز از تلاش های ارزشمند انجام شده و گام های برداشته شده در سازمان بیمه سلامت و با فرماندهی وزیر بهداشت سخن بگویم.
وی در حاشیه مراسم و در جمع خبرنگاران در خصوص چگونگی تامین اعتبار طرح پوشش اجباری بیمه سلامت، گفت: از آنجایی که در اواسط سال هستیم طبیعتا برای سال جاری بودجهای برای طرح پیشبینی نشده، اما طبق فرمایشات دکتر جهانگیری و دکتر نمکی، در این شرایط خاص اقتصادی دولت توجه ویژهای به بیمه سلامت خواهد داشت.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت تصریح کرد: در بودجه سال آینده، ممکن است بودجه این طرح از محل رایانهها یا محل مالیات بر ارزش افزوده تامین شود، اما در حال حاضر برای ۱۸۰ روز پیشرو نمیخواهیم مردم را نگران کنیم و با کمک دستگاههایمرتبط مانند سازمان برنامه و بودجه و دولت محترم، مشکلات را حل میکنیم.
موهبتی در پایان از مردم خواست تا در ۶ماه پیش رو تدریجا نسبت به ثبتنام در سایت و پوشش بیمهای اقدام کنند تا بار مراجعات به سامانه قابل کنترل باشد
وزیر بهداشت ادامه داد: در سالهای بعد از انقلاب نظام سلامت دستاوردهای قابل توجهی داشته است که اگر بخواهیم این دستاوردها را با سایر بخشها مقایسه کنیم، به شدت چشمگیرتر خواهد بود. توسعه زیرساخت مراقبت بهداشتی اولیه که امروز به عنوان زیرساخت اصلی نظام سلامت و ارتقا به پوشش همگانی سلامت از آن یاد میشود، به گفته کارشناسان بهداشتی و وزرای بهداشت مناطق مختلف بویژه در نشست اخیر وزرای بهداشت منطقه مدیترانه شرقی، یکی از دستاوردهای عظیم نظام سلامت است. کاهش مرگ و میر مادران و کودکان، افزایش امید به زندگی، کاهش هزینههای نظام سلامت و ... از دیگر مواردی است که میتوانیم به آن اشاره کنیم.
وی افزود: یکی از دورههای طلایی نظام سلامت بعد از انقلاب در زمان ریاست جمهوری دکتر روحانی محقق شده است، البته این سخن را من به عنوان وزیر کابینه ایشان نمیگویم؛ بلکه این حرف را به عنوان یک سرباز کهنهکار نظام سلامت به شما بیان میکنم. به عنوان مثال در این دوره بود که افزایش سه درصدی از جی دی پی برای سهم نظام سلامت اتفاق افتاد و یا طرح تحول سلامت و توسعه زیرساختهای آن در نقاط کمتر برخوردار، کاهش پرداخت از جیب بیمار، ماندگاری پزشک در مناطق محروم و ... از دستاوردهایی بود که در دولت ایشان و با همکاری دوستان من در وزارت بهداشت محقق شد.
نمکی گفت: طرح پوشش همگانی اجباری بیمه سلامت با استفاده از ظرفیت قانونی بند الف ماده ۷۰ قانون برنامه ششم توسعه محقق میشود. در بررسیهایی که از اجرای بیمه به شکل اختیاری در ۲۵ کشور دیگر داشتیم، متوجه شدیم که اگر قرار باشد تنها به شکل اختیاری بیمه را پیش ببریم، چندان موفق نخواهیم بود. ولی کشورهایی که به دنبال پوشش اجباری بیمه با حمایت دولت در گرفتن سرانه حق بیمه از افراد برخوردار هستند، ساختار موفقی خواهند داشت. در دنیا گفته میشود بیمههای موفق باید از افراد دارا گرفته و به افراد ندار بدهند یا با هزینه در زمان سلامتی به فکر هزینههای دوره بیماری باشیم. ما هم با همین برنامه پیش میرویم تا بتوانیم حدود ۸ میلیون نفر را که فاقد هر گونه پوشش بیمهای هستند، بیمه کنیم.
وزیر بهداشت تصریح کرد: ما باید برنامههای خود را به شکلی پیش ببریم که زیر آوار هزینههای کمرشکن در حوزه نظام سلامت نمانیم. بنده اگر بخواهم به عنوان وزیر به یکی از چالشهای موجود در طرح تحول سلامت اشاره کنم باید بگویم نپرداختن به بحث اقتصاد سلامت در این پروژه علیرغم تمام دستاوردهایی که داشت یکی از آسیبهای پیش رو بود که برای رفع این مانع و دستیابی به تهیه و استقرار کامل پرونده الکترونیک سلامت بدون ریلگذاری مشخص نمیتوانستیم اقدامات مقتضی را انجام دهیم. به همین دلیل اولین گام من برای استقرار پرونده الکترونیک سلامت، ریلگذاری در این زمینه بود.
وی اظهار کرد: این هدف از تکالیف مندرج در بندهای قانون برنامه پنجم و ششم توسعه است، علیرغم آنکه عدهای وعدههای سه تا چهار ساله برای این ریلگذاری به ما میدادند، بنده توانستم با همکاری دوستانم طی یک پروژه جهادی این ریلگذاری را ظرف مدت سه الی چهار ماه انجام دهم. این ریلگذاری در نظام سلامت به ما کمک کرد بتوانیم گایدلاینها را اجرا کرده، تبادل اطلاعات کنیم و به شکل منطقی هزینههایمان را نیز کنترل کنیم. بنده به جرات میتوانم بگویم با این زیرساختها در حوزه پرونده الکترونیک سلامت ما بانک اطلاعاتی بسیار قوی داریم و میتوانیم از گزند هزینههای اضافی به نظام سلامت در امان باشیم.
نمکی به بررسی وزن پدیدهها و خدمات در هزینههای نظام سلامت اشاره کرد و افزود: ما ۶۰۰ خدمت پرهزینه را شناسایی کردیم و برای آنها دستورالعملهایی در سه جلد نوشتیم که ابلاغ شد. همچنین در نظر داریم ۶۰۰ خدمت دیگر را نیز شناسایی کرده و اقدامات مقتضی برای آن را انجام دهیم.
وزیر بهداشت گفت: یکی از موارد هزینهخیز در حوزه نظام سلامت، دارو است که ۱.۲ از جی دی پی را به خود اختصاص میدهد. این درحالیست که در کشورهای پیشرفته این سهم ۶دهم از جی دی پی را به خود اختصاص میدهد. اولین گام من برای کنترل هزینهها در زمینه دارو، پیشروی به سمت رونق تولید داخل و ممنوعیت واردات داروهایی بود که تولید داخلی آن را در کشور داشتیم.
وی اضافه کرد: در زمینه هزینههای کمرشکن واردات دارو باید اشاره کنم که در سال گذشته حدود سه درصد از داروهای وارداتی ۳۰ درصد از منابع بازار دارو را میبلعیدند و یا به عبارتی باید گفت در حالی ۹۷ درصد از داروهای داخلی هزینه ۶۰۰ میلیون دلاری برای ما داشتند که این هزینه در خصوص آن سه درصد وارداتی، یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بود.
نمکی ادامه داد: با پیشروی به سوی استفاده از تولید داخل میتوانیم جلوی هزینههای اضافی را بگیریم که این تنها یک شعار برای استفاده از تولید داخلی نیست، بلکه یک رویکرد اقتصادی است. امروزه ما ماهانه یک یا دو خط تولید داروی جدید راهاندازی میکنیم که این امر با تکیه بر شرکتهای دانش بنیان محقق میشود.
وزیر بهداشت در پایان ضمن گرامیداشت یاد مرحوم دکتر نوربخش مدیرعامل اسبق سازمان تامین اجتماعی، گفت: زمانی که بنده به وزارتخانه آمدم قرارگاهی در حوزه دارو و تجهیزات تشکیل دادم تا اضطراب به مردم منتقل نشود. شاید در آن زمان تا یک یا دو ماه آینده میتوانستیم دارو و تجهیزات را تامین کنیم، اما در حال حاضر هیچ کارخانه داروسازی نیست که تا تیر ماه سال آینده حتی یک ساعت خط تولیدش متوقف شود و هیچ اتاق عملی نداریم که به دلیل کمبود تجهیزات لحظهای کارش را متوقف کند.
در ادامه طاهر موهبتی مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ضمن اعلام آغاز طرح پوشش بیمه اجباری همگانی سلامت از امروز، از افرادی که فاقد هر نوع پوشش بیمه درمانی هستند، خواست تا طی شش ماه آتی تدریجا نسبت به ثبتنام در سایت و پوشش بیمهای اقدام کنند تا بار مراجعات به سامانه قابل کنترل باشد.
وی افزود: هدفمند کردن بیمه رایگان به سمت اقشار و گروههای نیازمند در جامعه یکی از مهمترین دستاوردهای سازمان بیمه سلامت است؛ در حالیکه در سالهای گذشته که بیمه رایگان سلامت ایجاد شده، بسیاری از افرادی که تمکن مالی داشتند از بیمه تامین اجتماعی، صندوق های بیمه سلامت، پزشکان و حتی تجار از این نعمت برخوردار شدند.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ادامه داد: پس از گسترش بیمه سلامت رایگان، یک استراتژی و رویکرد جدید که مراجعه به بخش دولتی ویژه افرادی بود که از بیمه رایگان بهرهمند میشدند، موجب شد که بار مراجعه ۴۴ درصد و هزینههای ما ۲۲ درصد کاهش پیدا کند و انتظار میرفت که همه این بیمه شدگان به بخش دولتی مراجعه کنند، اما فقط نیم درصد مراجعه کردند.
موهبتی گفت: صندوقی در سازمان بیمه سلامت وجود داشت که زمانی ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار عضو بیمهپرداز داشت، اما زمانی که بیمه رایگان راهاندازی شد، همه آنها به سمت بیمه رایگان گرایش پیدا کردند و جمعیت این صندوق ۴ هزار نفر بود، اما امروز علاوه بر اینکه این افراد ۵۰ درصد حق بیمه پرداخت میکنند، جمعیت آنها به ۷۰۰ هزار نفر رسیده که از نظر مالی ارزش دو میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از جمعیت قبلی را دارند.
وی با اشاره به رفع همپوشانی بین سازمانهای بیمهگر نیز گفت: مهمتر از رفع همپوشانی بین سازمانهای بیمهگر، جلوگیری از همپوشانیهای جدید است. در چارچوب تفاهم نامهای که با سازمانهای بیمهای منعقد شد، همپوشانی کنترل میشود و دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر فقط در بخش تامین اجتماعی، رفع همپوشانی شد و در زمان دریافت خدمت نیز به دلیل توسعه زیرساختهای فناوری اطلاعات، همپوشانیها کنترل میشود.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت خاطرنشان کرد: روزی در کشور ابلاغ راهنماهای بالینی آرزو بود؛ اما امروز با توسعه زیرساختهای فناوری اطلاعات، ۴۳۰ راهنمای بالینی ابلاغ و عملیاتی شده است و اگر فردی در موارد غیراورژانسی مراجعه کند، نمیتواند به فاصله یک یا دو روز، خدماتی مانند سی تی اسکن و ام آر آی را دریافت کند. با یک ویرایش در سونوگرافی زمان حاملگی باعث شد که رتبه اول خدمات تصویربرداری که مربوط به سونوگرافی زمان حاملگی بود به رتبه ششم کاهش یابد.
موهبتی اضافه کرد: امروز در تعامل با پرونده الکترونیک سلامت به عنوان مهمترین پروژه دولت الکترونیک در حوزه سلامت که با همت و تلاش ارزشمند وزارت بهداشت ایجاد شد، توانستیم در ایجاد سازمان الکترونیک بیمه، گامهای موثری برداریم. نسخه نویسی الکترونیک به عنوان زیرساخت مهم و اصلی پرونده الکترونیک سلامت، در حال حاضر در ۲۳۵ شهر کشور اجرایی شده است؛ در حالیکه در سال گذشته این پروژه به صورت آزمایشی فقط در استان کرمان اجرایی شده بود و بنا به قول وزیر بهداشت، تا پایان آبان ماه، زیرساخت نسخه پیچی الکترونیکی در تمام داروخانههای کشور فراهم خواهد شد. البته قرار بود این اتفاق تا یک سال و نیم آینده رخ دهد.
وی تصریح کرد: در نسخه پیچی الکترونیک، قواعد بیمهگری کنترل خواهد شد. رسیدگی الکترونیکی به اسناد بیمارستانی از مهمترین پروژههای سازمان بیمه سلامت است که سال گذشته به صورت آزمایشی فقط در استان اصفهان اجرایی میشد؛ اما امروز در ۴۴۰ بیمارستان در تمام استانهای کشور، این طرح انجام میشود، همچنین استقرار سامانه تایید خدمت، توسعه سامانه تایید دارو که ۸۰ درصد از هزینههای دارویی کشور را کنترل میکند از برنامههای سازمان بیمه سلامت است و با اجرای این طرحها، هیچ خدمتی کاهش پیدا نکرده است.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت تاکید کرد: خط قرمز ما کماکان محرومین و ارائه خدمت مفید و موثر و مطلوب به گروههای نیازمند و بیماران واقعی است و هر یک از این اصلاحات در صورت عدم حمایت تولیت نظام سلامت و دکتر نمکی، محقق نمی شد و با مشکلات جدی روبرو بودیم.
موهبتی ادامه داد: برای اولین بار هزینههای سازمان بیمه سلامت نسبت به سال گذشته هشت درصد کاهش پیدا کرد؛ در حالیکه از سال ۹۰ هر سال ۴۴ درصد هزینههای این سازمان افزایش می یافت و زیان انباشته این سازمان ۵۰ درصد کاهش یافت و علیرغم محدودیتهای مالی اگر تخصیص اعتبارات انجام شود، بدون کمترین آسیب، بحرانها را پشت سر میگذاریم.
وی با اشاره به طرح پوشش اجباری بیمه سلامت همگانی از امروز در کشور گفت: در زمانی که محدودیت اعتباری و وضعیت اعتباری و اقتصادی مردم با مشکل روبرو میشود، توجه به سلامت آنها اجنتاب ناپذیر است؛ چون با اندکی هزینه مردم دچار فقر میشوند و این پوشش اجباری پاسخی به این است که مردم را در سختیها صیانت و حفاظت مالی میکنیم.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: با این طرح، ما به جایگاه اصلی بیمهها بازمیگردیم. نقش بیمهها حمایتی بوده و خوشبختانه امروز با آغاز این طرح به این کار بزرگ دست پیدا خواهیم کرد. البته روزی که سازمان بیمه سلامت به وزارت بهداشت آمد، همه از موضوعاتی مانند تضاد منافع سخن گفتند، اما باور و رویکرد وزیر بهداشت، استقلال بیمهها است.
موهبتی یادآور شد: سال گذشته در آیین نکوداشت روز ملی بیمه سلامت از عدم توازن منابع و مصارف بیمه ها به عنوان یک چالش جدی، پیشی گرفتن ۱۲۰ درصدی مصارف بر منابع خود، زیان انباشته ۴۴۰۰ میلیارد تومانی در سال ۹۵ و ۶۰۰۰ میلیارد تومان زیان انباشته در سال ۹۶ و رشد نرخ سالانه ۴۴ درصدی هزینه ها از سال ۹۰ تا کنون و همچنین از یک مطالعه اقتصادی و آینده پژوهی سخن گفتیم که اگر قرار بود با این مسیر حرکت کنیم، باید به زودی بدهی ۱۵ و ۲۰ هزار میلیارد تومانی را تجربه می کردیم، اما امروز از تلاش های ارزشمند انجام شده و گام های برداشته شده در سازمان بیمه سلامت و با فرماندهی وزیر بهداشت سخن بگویم.
وی در حاشیه مراسم و در جمع خبرنگاران در خصوص چگونگی تامین اعتبار طرح پوشش اجباری بیمه سلامت، گفت: از آنجایی که در اواسط سال هستیم طبیعتا برای سال جاری بودجهای برای طرح پیشبینی نشده، اما طبق فرمایشات دکتر جهانگیری و دکتر نمکی، در این شرایط خاص اقتصادی دولت توجه ویژهای به بیمه سلامت خواهد داشت.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت تصریح کرد: در بودجه سال آینده، ممکن است بودجه این طرح از محل رایانهها یا محل مالیات بر ارزش افزوده تامین شود، اما در حال حاضر برای ۱۸۰ روز پیشرو نمیخواهیم مردم را نگران کنیم و با کمک دستگاههایمرتبط مانند سازمان برنامه و بودجه و دولت محترم، مشکلات را حل میکنیم.
موهبتی در پایان از مردم خواست تا در ۶ماه پیش رو تدریجا نسبت به ثبتنام در سایت و پوشش بیمهای اقدام کنند تا بار مراجعات به سامانه قابل کنترل باشد
در ادامه علی نوبخت رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به سوابق خود در وزارت بهداشت، اظهار کرد: در اواخر دهه ۶۰ که من به عنوان معاون درمان وزارت بهداشت فعالیت میکردم، تفکرمان این بود که مردم در مراجعه به بیمارستانهای دولتی و دانشگاهی نباید دچار "چه کنم چه کنم" شوند.
وی افزود: در این راستا تمامی مدیران را توجیه کرده بودیم که کسی حق ندارد به مردم بگوید پول نداریم؛ این در حالی است که مدتی است عدهای راه افتادهاند و کاسه گدایی در دست گرفته و میگویند که پول نداریم.
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس ادامه داد: از مجموعه وزارت بهداشت میخواهم که اجازه ندهد معاونان این وزارت خانه به مردم بگویند که پول نداریم چرا که آخرین فردی که باید این حرف را به زبان بیاورد وزیر بهداشت است. این که زمانی که کار به یک قران و دوزار میرسد از کارگر و کارمند به همدیگر میگویند که پول نداریم، آبرویی برای دولت و نظام نمیگذارد؛ امروز پول هست کما این که در زمانی که قصد اجرای طرح بیمه سلامت را داشتیم بسیاری از نمایندگان میخواستند مصاحبه کنند و بگویند پول نیست؛ به آنها میگفتیم که پول هست و خوبش هم هست، اگر پول نداشتیم خودمان میگوییم.
نوبخت خاطرنشان کرد: در آن زمان هیچ مدیر بیمارستانی حق نداشت که هنگام مراجعه بیمار به جز حق فرانشیز پول دیگری دریافت کند. ما در آن سالها به دنبال انجام کاری ماندگار بودیم و در همین راستا نیز لایحه قانون بیمه همگانی خدمات درمانی را به مجلس فرستادیم و مجلس نیز در سال ۷۳ آن را تصویب کرد.
وی با انتقاد از حاکم شدن برخی از جریانات در کشور و عواقب ناشی از این اتفاق گفت: متاسفانه در سالهایی جریاناتی در کشور اتفاق افتاد که جسد ملت بزرگوار ایران را در بیمارستانهای دولتی به گروگان میگرفتند و میگفتند تا پول ندهی، جسد را آزاد نمیکنیم؛ این در حالی بود که این بیماران از خانوادههای مظلوم و محرومی بودند که اساسا وجود و بروز انقلاب اسلامی کمک به آنها و محرومین بوده است، این اتفاقات با شأن جمهوری اسلامی منطبق نبود لکن من در اعتراض با آن فضا که در بخش بهداشت و درمان کشور حاکم بود، تمام خدمات دولتی را رها کردم.
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به روی کار آمدن دولت تدبیر و امید خاطرنشان کرد: زحمانی که در قبل انجام شده بود، همه به باد رفته بود تا این که آقای روحانی اراده کردند جلو بیایند. ایشان در مشورتی که با من داشتند از من درخواست کمک کردند و من هم گفتم که اگر شما کمک کنید و سهم سلامت از جی دی پی "تولید ناخالص داخلی " را افزایش دهید، من هم در خدمت شما خواهم بود. و در نهایت با دستور ایشان و کمکهای آقای جهانگیری و وزارت بهداشت طرح تحول سلامت اجرا شد.
نوبخت با اشاره به نیاز طرح تحول سلامت به انجام اصلاحاتی گفت: پس از اجرای این طرح دیدیم که نیت آن خیر است اما اشتباهی بزرگ در حال انجام است؛ یک مرتبه به میلیونها انسان و هزاران پزشک گفتند که هر کاری که دلتان میخواهد انجام دهید و صورت حساب آن را به بیمهها بفرستید؛ در آن زمان در کمیسیون بهداشت دیدیم که این کار امکان پذیر نیست. و سازمان بیمه سلامت، یک مرتبه با هزاران میلیارد تومان بدهی مواجه شد.
به گزارش ایسنا وی در پایان با اشاره به اصلاحات انجام شده و طرح تحول سلامت خاطرنشان کرد: اجرای چنین طرحی آن هم در زمان تحریم کار عظیمی است که در دولت تدبیر و امید انجام شده و نظام باید به آن مفتخر باشد.
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/CvuI