علت ریکال برخی داروهای داروسازی اسوه
اخیرا اخباری در فضای مجازی منتشر شده مبنی بر اینکه سازمان غذا و دارو در نامه ای محرمانه خواستار توقف توزیع چندین قلم داروی ساخت شرکت داروسازی "اسوه" و جمع آوری آنها از سطح داروخانه ها شده است.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، قرص مبورین ۱۳۵ میلی گرم، قرص کلوپیدوکرل "اسویکس" ۷۵ میلی گرم،قرص روکشدار اکزمستان "ارومستان" ۲۵ میلی گرم،قرص لوراتادین ۱۰ میلی گرم، قرص لوواستاتین ۲۰ میلی گرم، قرص پرامی پکسول "رستین" ۱۸/۰ میلی گرم، قرص پرامی پکسول "رستین" ۷/۰ میلی گرم، قرص روکشدار سیتاگلیپتین "سیتاویکس" ۵۰میلی گرم، قرص روکش دار سیتاگلیپتین "سیتاویکس" ۱۰۰ میلی گرم، قرص متفورمین ۵۰۰ میلی گرم، قرص روکشدار تادالافیل "تاداگرا" ۱۰ میلی گرم، تادالافیل "تاداگرا" ۲۰ میلی گرم،قرص روکشدار زولپیدم "زولپی رست" ۵ میلی گرم، قرص روکشدار زولپیدم "زولپی رست" ۱۰ میلی گرم، قرص روکشدار مایکوفنولات "سیتوکان" ۵۰۰ میلی گرم، قرص سیناریزین ۲۵ میلی گرم، قرص سیناریزین ۷۵ میلی گرم، قرص پیوگلیتازون ۴۵ میلی گرم، قرص پیوگلیتازون ۳۰ میلی گرم، قرص پیوگلیتازون ۱۵ میلی گرم، از جمله داروهای تولید شده توسط شرکت داروسازی اسوه هستند که سازمان غذا و دارو دستور جمع آوری آنها را صادر کرده است.
شنیده ها حاکی از این است با وجود نامه سازمان غذا و دارو برای ریکال این داروها، اما داروسازی اسوه ضوابط ریکال را رعایت نکرده و به همه داروخانه ها لیستی از این داروهای ریکال شده را اعلام نکرده است. داروخانه ها وظیفه ای برای پیگیری موارد ریکال دارو از سایت سازمان غذا و دارو را ندارند.باید پرسید داروخانه ها تا زمانی که نامه ای برای ریکال دریافت نکنند چطور از فروش آنها به مردم باید خودداری کنند؟
مشخص نیست چقدر دیگر زمان باید بگذرد تا شرکت اسوه طبق قانون عمل کرده و نسبت به جمع آوری داروها از سطح داروخانه ها اقدام کند؟ آیا حتما باید اتفاقی برای سلامت بیماران بیفتد تا به طور جدی تر با این مسئله برخورد شود؟ دکتر جهانپور عنوان کرده اگر داروها مشکلات حادی داشته باشند موضوع از طریق اطلاعیه اعلام می شود و بلافاصله به صورت فوریتی موضوع در دستور کار قرار می گیرد باید پرسید پس چرا نامه ریکال داروها به صورت محرمانه بوده؟ طبق نامه سازمان غذا و دارو شرکت اسوه برخلاف ضوابط و مجوزهای سازمان غذا و دارو اقدام به تولید دارو کرده است آیا نباید با تمامی متخلفین در حوزه دارو به طور یکسان عمل شود؟چرا این نامه به صورت محرمانه بوده است؟ آیا پای منافع اشخاص خاصی در میان است؟
درباره موضوع داروهای ریکال شده شرکت اسوه با رییس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت گفت و گو کردیم که البته پاسخ های صریحی در برابر سوالاتمان دریافت نکردیم.علت ریکال برخی داروهای شرکت اسوه مشکلاتی در برخی موارد جانبی اعلام شد و از طرف دیگر مهلتی که یک شرکت برای جمع آوری داروهای ریکال شده دارد نیز از مواردی بود که دکتر جهانپور از آن اطلاع دقیقی نداشت.
کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت درباره برخی داروهای ساخت شرکت داروسازی اسوه که برخلاف ضوابط و مجوزهای سازمان غذا و دارو، تولید شده است، گفت: ریکال داروها انجام گرفته است و قاعدتا باید در یک محدوده زمانی مشخص داروها از سطح داروخانه ها جمع آوری شود و گزارش آن هم باید به سازمان غذا و دارو ارسال شود بعد از اینکه گزارش آن اعلام شود می توان گفت که در چه وسعتی و در کجا انجام گرفته است.
وی افزود: برای ریکال دارو یک محدوده زمانی مشخص در نظر گرفته می شود که شرکت سازنده دارو و شرکت های پخشی که پخش این داروها را برعهده داشته اند مبادرت به ریکال می کنند و سپس گزارش ریکال را به سازمان غذا و دارو ارسال می کند هنوز این گزارش وصول نشده است البته مدت زمانی که برای ریکال و ارسال گزارش در نظر گرفته شده است هنوز به اتمام نرسیده است.
جهانپور در خصوص اینکه تکلیف بیمارانی که در این مدت از داروها استفاده کرده اند چه می شود؟، گفت: اگر داروها مشکلات حادی داشته باشند موضوع از طریق اطلاعیه اعلام می شود و بلافاصله به صورت فوریتی موضوع در دستور کار قرار می گیرد اما اگر بحث ریکال مواردی غیر این باشد و مشکل حادی از لحاظ ایمنی و سلامت داروها وجود نداشته باشد طبق روال انجام می شود.
رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت در پاسخ به اینکه علت ریکال برخی داروهای داروسازی اسوه چه بوده، گفت: علت ریکال داروها مشکلاتی است که در برخی مواد جانبی آنها وارد بوده است، تاکنون گزارشی در خصوص ایجاد مشکل این دارو برای سلامت بیماران به دستمان نرسیده است.
به گزارش سلامت نیوز وی در پایان در خصوص اینکه اگر جمع آوری داروها و ارسال گزارش آن به سازمان غذا و دارو انجام نگیرد چه برخوردی با داروسازی اسوه خواهد شد، تاکید کرد: قطعا در صورت سرپیچی شرکت اسوه، اقدامات لازم طبق مقررات انجام خواهد گرفت البته ممکن است موارد دیگری هم در زمینه این داروها مطرح شود که حتی اگر ریکال هم انجام شود پیگیری های قانونی از طریق نهادهای قانونی انجام خواهد شد، وقتی مراحل قانونی طی شود افرادی که به نوعی در ماجرای ساخت داروها برخلاف مجوزهای سازمان غذا و دارو دخیل بوده اند اگر قصور،خطای یا بی مبالاتی داشته باشند قطعا به این موارد رسیدگی می شود.
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/r5vq