گزارش "برآورد نیروی انسانی مورد نیاز رشتههای علوم تغذیه تا سال ۱۴۰۴" نیاز به بازبینی دارد
رییس انجمن تغذیه ایران به نمایندگی از جامعه تغذیه ایران نسبت به گزارش "برآورد نیروی انسانی مورد نیاز رشتههای علوم تغذیه تا سال ۱۴۰۴" مبنی بر کاهش یا توقف پذیرش دانشجو در مقاطع مختلف رشته علوم تغذیه و در مقابل تاسیس مقطع مدون تربیت پزشک متخصص تغذیه واکنش نشان داد.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، جلال الدین میرزای رزاز گفت: این گزارش از نظر انجمن و انستیتو تغذیه ایران نیاز به بازبینی مجدد داشته و قاعدتاً باید یک کمیته تخصصی متشکل از خبرگان حیطههای مختلف علوم تغذیه در تهیه آن شرکت داشته باشند تا ماحصل و تدوین نهایی گزارش در راستای برنامههای توسعهای و اهداف عالی نظام سلامت باشد و نظرات تخصصی خبرگان جامعه تغذیه ایران را در بر داشته باشد.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور با اشاره به ایرادات چندجانبه گزارش مذکور گفت: با تحقق برآورد نیروی انسانی در گزارش مذکور، قاعدتاً شاهد یک عدم تناسب در نیروی انسانی حوزه تغذیه خواهیم بود. چراکه یکی از اهداف اصلی وزارت بهداشت تحقق پوشش همگانی سلامت و طرح تحول نظام سلامت است که در این میان کارشناسان تغذیه و متخصصان تغذیه در بطن این طرح قرار گرفته و خدمات مشاوره تغذیه را در سطوح مختلف بهداشتی ارائه میکنند.
وی با اشاره به نقش مؤثر کارشناسان تغذیه در این طرح افزود: در همین راستا بهرهمندی ۳۰۰۰ مرکز خدمات شهری از خدمات ارزنده جامعه تغذیه، گواه یکی از موفقترین برنامههای اجرایی در قالب طرح تحول سلامت بوده و کنترل بیماریهای غیرواگیر و سوء تغذیه کودکان نیز در قالب این طرح به خوبی مدیریت شده است، کلیات این طرح با برنامهها و سیاستهای عالی تحول آموزش پزشکی در کشور مغایرت دارد، با حرکت به سمت بالینی کردن علوم تغذیه از طریق پذیرش و تربیت صرفاً پزشک متخصص تغذیه و در مقابل کاهش یا توقف پذیرش نیروی انسانی در حوزه علوم تغذیه، قاعدتاً طی سالهای آینده با یک عدم تناسب در تأمین نیروی انسانی مواجه خواهیم شد، ضمن اینکه با اجرایی شدن این طرح سایر برنامهها و سیاستهای وزارت بهداشت نیز در بلند مدت دچار اشکال میشود.
میرزای رزاز با اشاره به سایر ایرادات این طرح گفت: ترکیب نیروی محقق این گزارش صرفاً از بین تخصصهای گروه بالینی انتخاب شده که قاعدتاً میتوانستند تنها از یک دریچه و منظر به مسأله تغذیه نگاه کنند، به همین دلیل در گزارش مذکور و با برآورد نیروی انسانی پیش بینی شده، مسأله پیشگیری و اصلاح الگوهای تغذیهای مغفول مانده است. لذا با این شرایط پیشبینی میشود که طی سالهای آینده شهروندان مجبورند برای دریافت خدمات و مشاورههای تغذیهای هزینههای بالای پرداخت کنند، ضمن اینکه در کنار آن از دریافت خدمات پیشگیری و ارتقای سواد سلامت تغذیهای نیز محروم میمانند، ترکیب نیروی انسانی پیشبینی شده در این گزارش قاعدتاً پاسخگوی نیازهای جامعه در راستای پیشگیری از بیماریهای مزمن ناشی از سوءتغذیه نخواهد بود و بر این اساس تعارض منافع جدی در این طرح دیده میشود.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور با اشاره به ابهام ایجاد شده در تعیین تکلیف فارغالتحصیلان تغذیه ورزشی از دانشگاههای علمی کاربردی به عنوان یکی دیگر از ایرادات این گزارش، اظهار کرد: با توجه به اینکه وزارت بهداشت صراحتاً در استعلامهای گذشته، دانشآموختگان این رشته که در خارج از بدنه آموزش علوم پزشکی کشور تربیت شدهاند را مستلزم بررسیهای بیشتر جهت احراز صلاحیتهای علمی دانسته، با این حال گزارش مذکور در این رابطه به گونهای تنظیم شده که گویا از اعلام نظرهای قبلی مراجع وزارت بهداشت بیخبر بوده است.
وی در پایان تصریح کرد: همچنین در رابطه با رشته سیاستهای غذا و تغذیه نیز ایراداتی در این گزارش وجود دارد. این رشته پیرو یک تحقیق چند مرکزی و با همکاری بانک جهانی برای ظرفیتسازی در نظام غذا و تغذیه کشور راهاندازی شده است و محدود کردن آن در بلندمدت لطمات جدی در نظام سیاستگذاری غذا و تغذیه کشور به دنبال خواهد داشت، اهداف توسعهای بلند مدت از طراحی این دورهها دنبال میشود، گویا تدوینکنندگان گزارش مذکور به این مساله هم آشنا نبوده و صرفاً شرایط موجود را مبنای کاهش ظرفیت این رشته و سایر رشته مقطعهای علوم تغذیه قرار دادهاند، نتایج اعلام شده صرفا نتیجه یک کار تحقیقاتی بوده و ضمانت اجرایی ندارد. همچنین در برآورد نیروی انسانی رشتههای مختلف باید از مشورت متخصصان همان رشتهها بهرهمند شد تا در نهایت گزارشی جامع و با لحاظ کلیه ابعاد مسأله تدوین و اجرایی شود.
به گزارش ایسنا طی روزهای گذشته طرحی در زمینه برآورد نیروهای انسانی مورد نیاز علوم پزشکی تا سال ۱۴۰۴ در رشته علوم تغذیه منتشر شده که مورد اعتراض دانشآموختگان تغذیه قرار گرفته است. بر اساس این طرح پیشنهاد شده که ظرفیت پذیرش در رشتههای مقاطع علوم تغذیه به تدریج، کاهش و در مقابل ظرفیت پذیرش در رشتههای کارشناسی ارشد تغذیه بالینی افزایش یابد و دوره یا رشته مقطع آموزشی مدون جهت تربیت پزشک متخصص تغذیه تأسیس شود.
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/gTho