بر اساس قانون داروخانه تنها محل مجاز عرضه داروی ترک اعتیاد است
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران با اشاره به تصمیم سازمان غذا و دارو مبنی بر واگذاری توزیع متادون به داروخانه ها، اعلام کرد: بر اساس قانون مقررات امور پزشکی و دارویی، داروخانه تنها محل مجاز عرضه داروست، لذا اقدام معاونت های غذا و داروی دانشگاه های علوم پزشکی در اختصاص سهمیه دارویی به مراکز ترک اعتیاد، تخطی از قانون است، چون هیچ قانونی اجازه فروش دارو در خارج از داروخانه و بدون نظارت داروساز را نمی دهد. رویه ای که در همه جای دنیا وجود دارد و سازمان بهداشت جهانی هم روی آن تاکید می کند.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، سید علی فاطمی در یادداشتی با عنوان "به زودی تعداد مراکز ترک اعتیاد، از تعداد داروخانه ها بیشتر می شود"، آورده است: در آمریکا با جمعیت چهار برابر جمعیت ایران، فقط ۱۵۰۰ کلینیک درمان نگهدارنده با متادون (MMT) وجود دارد، اما در ایران نزدیک به ۱۰ هزار مرکز مجوزدار تحت این عنوان فعالیت می کنند که اگر مراکز غیر مجاز را هم به آنها اضافه کنیم، از تعداد کل داروخانه های کشور بیشتر می شود!
وی افزود: واقعیت این است که بسیاری از مراکزی که تحت عنوان مراکز ترک اعتیاد در کشور فعالیت می کنند، ترک اعتیاد انجام نمی دهند بلکه با تغییر نوع ماده مخدر از تریاک، هروئین یا سایر مواد به متادون، فقط از رفتارهای پرخطر معتادان را تا حدی کم می کنند، متاسفانه به نظر می رسد که سیاست های نگهداری معتادان با متادون در ایران، چندان موفق نبوده است. بر اساس آمار امروزه رشد تعداد معتادان در کشور تقریبا به سه برابر رشد جمعیت رسیده است!.
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران در ادامه این یادداشت با اشاره به تصمیم سازمان غذا و دارو مبنی بر واگذاری توزیع متادون به داروخانه ها، تاکید کرد: "بر اساس قانون مقررات امور پزشکی و دارویی "سال ۳۴" داروخانه تنها محل مجاز عرضه داروست که تحت نظارت مسئول فنی داروساز مجاز به فروش دارو به بیماران است، لذا اقدام معاونت های غذا و داروی دانشگاه های علوم پزشکی در اختصاص سهمیه دارویی به مراکز ترک اعتیاد، تخطی از قانون است، چون هیچ قانونی اجازه فروش دارو در خارج از داروخانه و بدون نظارت داروساز را نمی دهد. رویه ای که در همه جای دنیا وجود دارد و سازمان بهداشت جهانی هم روی آن تاکید می کند.
فاطمی گفت: بر اساس آمارنامه دارویی رسمی ایران، از ابتدای امسال حدود ۶۰ میلیون واحد از انواع قرص و محلول متادون در کشور تولید شده است که نزدیک به دو برابر مدت مشابه سال قبل است، با توجه به مصرف بیش از حد متادون در ایران، ستاد مبارزه با مواد مخدر در مرداد ۹۸ تصمیم گرفت تا توزیع متادون و سایر داروهای آگونیست اپیوئیدی را مجددا به داروخانه ها واگذار کند، اما امروز مقاومت های زیادی در برابر این تصمیم شکل گرفته است، وقتی با یک بازار بزرگ با گردش مالی بیش از ۶ هزار میلیارد تومان در سال مواجه باشیم که حدود ۳ میلیون مشتری بالفعل دارد که ممکن است بعضی از آنها تا آخر عمر مشتری این مراکز باقی بمانند، سرسختی زیاد مدافعین این وضعیت توجیه می شود.
به گزارش ایسنا وی در پایان اضافه کرد: وقتی که به ازای هر داروخانه در کشور، تقریبا یک مرکز فروش داروی مخدر در خارج از داروخانه وجود داشته باشد، می توان به عمیق این فاجعه پی برد، قطعا این یک رکورد است، در کنار رکورد تولید متادون به جمعیت در جهان و همینطور رکورد رشد تعداد معتاد به رشد جمعیت که احتمالا همه به نام کشور ما ثبت شده است، خوشبختانه امروزه عزم جدی در مسئولین وزارت بهداشت و همینطور ستاد مبارزه با مواد مخدر برای تصحیح این سازوکار وجود دارد؛ رویه ای که از ابتدا بر پایه تصمیم اشتباه فروش مستقیم داروهای مخدر در مراکز ترک اعتیاد شکل گرفته است.
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/hKwf