پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
ویروس کرونا هر دو هفته یک‌بار جهش دارد
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، آمیتیس رمضانی با اشاره به جهش‌‌های ویروس کرونا گفت: ویروس کرونا، جزو ویروس‌هایی است که مدام در حال جهش است و هر دو هفته یک بار جهش پیدا می‌کند که بعضی از این جهش‌ها مهم نیست، اما بعضی دیگر مثل جهش ویروس انگلیسی قابل اهمیت است. بعضی از این جهش‌ها باعث حذف بخش‌هایی از ژن و ایجاد تغییراتی در پروتئین می‌شود که ممکن است، این تغییر از نظر بالینی اهمیت داشته باشد و سبب شدت یا تضعیف ویروس کرونا شود.

وی با اشاره به ویروس جهش‌یافته‌ی انگلیسی افزود: به هرحال در خصوص سویه جدید انگلیسی با توجه به اینکه تعداد بیماران بسیار زیاد و سرایت بالا است، قطعا میزان مرگ ومیر بیماران نیز بیشتر است که ارتباطی به این ندارد که این سویه جدی‌تر و خطرناک تر است، در بخشی از پروتئین تغییراتی ایجاد شده که سرایت را افزایش داده و ویروس راحت‌تر بر روی سلول‌های بدن می‌نشیند، بنابراین راحت‌تر منتقل می‌شود و سرعت انتقالش بیشتر می‌شود.

دبیر انجمن عفونی کشور ادامه داد: بنابراین چنین جهشی تعداد بیماران‌ را بالا می‌برد که قطعا تعداد موارد بستری هم زیاد خواهد شد، اما این ویروس کشنده‌تر نیست، بعضی جهش‌های این ویروس در ناحیه‌ اسپایک ویروس یعنی در بخش پروتئینی است که اصل ماجرا همانجا است، جایی که تمام واکسن‌ها و داروها برای مقابله با آن تهیه می‌شود، بنابراین ابتدا این جهش، سبب نگرانی فرار از واکسن شد، ولی مطالعات نشان داد، خوشبختانه واکسن بر روی این سویه انگلیسی موثر است.

رمضانی گفت: کار دیگری که این جهش کرده، حذف بخشی از ژنوم ویروس است و این حذف باعث شده تا روی تست‌های تشخیصی اثر بگذارد، چون کیت‌های تشخیصی هم بر اساس همین پروتئین ساخته شده است، خوشبختانه در بیشتر کیت‌های تشخیصی حتی در کشور خود ما فقط از یک ناحیه ویروس برای تشخیص استفاده نمی‌شود، بلکه چند تارگت در نظر گرفته می‌شود، بنابراین مشکلی از نظر تشخیص این ویروس نداریم، نگرانی دیگر در رابطه با اثر واکسن بود که نکند تاثیر آن تغییر کند و کاهش یابد، اما طبق بررسی‌هایی که تا الان شده این ویروس جهش یافته، فرار از واکسن نداشته و واکسن روی آن اثر داشته است، فقط یک مقدار نگرانی از ویروس آفریقایی وجود دارد که نیاز به مطالعات بیشتر دارد.

وی در مورد تطبیق این ویروس با شرایط و خطر عوارضی مانند مرگ متعاقب کرونا افزود: وقتی ویروس کرونا در این حد بالا گردش داشته باشد، خودش را تغییر می‌دهد و جهش‌های بیشتری پیدا می‌کند و خود را با شرایط تطبیق می‌دهد و جهش‌هایی می‌کند تا راحت‌تر به بدن بنشیند و آسیب بزند. هر چه گردش ویروس در جامعه بیشتر باشد، میزان جهش‌ها نیز بیشتر خواهد بود، تقریبا این ویروس در تمام اعضای بدن می‌تواند اثر بگذارد، از مغز، قلب، کلیه، ریه‌ها و اغلب اعضای اصلی حیاتی در این بیماری درگیر می‌شوند، حتی ممکن است بعضی افراد این ویروس را بگیرند و علائم خاصی نشان ندهند، اما عارضه‌ قلبی مدتی بعد از بهبودی ایجاد شود و در موارد نادر منجر به مرگ شود که البته این موارد کم است. 

 دبیر انجمن عفونی کشور در مورد عوارض واکسن‌های کرونا گفت: بعضی تکنولوژی‌های جدید واکسن هستند، مثل همین mRNA که برای اولین بار در دنیا از این تکنولوژی استفاده شد و عوارض نسبتا زیادی هم نشان داده است، بعضی عوارض موضعی آن مثل تب، درد بدن و درد عضلانی خیلی مهم نیستند و بعضی عوارض جدی‌تر مثل واکنش آلرژیک شدید یا انافیلاکسی دارد، بنابر مطالعه‌ای بعد از تزریق واکسن فایزر به ۲ میلیون نفر، 22 نفر آنها دچار عوارض آلرژیک شدید شدند که ریسک مرگ هم داشت و درصد بالایی از آنها هم دچار علائم آلرژی خفیف‌تر شدند.

رمضانی ادامه داد: به هرحال این یک واکسن جدید است و ما عوارض بلند مدت آن را هم نمی‌دانیم چون امکان دارد سبب تحریک سیستم ایمنی در درازمدت گردد و مشکلاتی را در آینده ایجاد کند. بهرحال ترجیح میدهیم که از واکسن های با کارایی بالا و عوارض جانبی کم استفاده کنیم، به خصوص واکسن‌هایی که در گذشته از تکنولوژی آنها استفاده شده و نگران عوارض دراز مدت آنها نیستیم.

وی در رابطه با واکسن مشترک ایران و کوبا، گفت: با بعضی واکسن‌های بر پایه پروتئین، سال‌ها است که آشنایی خوبی داریم و خیال ما از بابت این واکسن‌ها جمع است، مثل واکسن مشترک بین ایران و کوبا که بر پایه پروتئین است هم از این جهت که این تکنولوژی قبلا مورد استفاده قرار گرفته و هم در مطالعات قبلی نشان داده شده که عوارض کمی دارد.

به گزارش ایلنا دبیر انجمن عفونی کشور در پایان اضافه کرد: طبق بررسی‌ها، ۸۵ درصد افراد بهبود یافته از کرونا تا ۵ ماه در خطر ابتلای مجدد نیستند، اما با احتمال کم ممکن است دوباره عفونت را خفیف بگیرند و علامتی نداشته باشند و بصورت ناقل باشند بنابراین حتی بعد از بهبودی از کرونا هم باید از شیوه نامه‌های بهداشتی پیروی کرد.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/CNLH